Luizen bestrijden? Zo doe je dat:

Als je luizen hebt geconstateerd in en om de beplanting in je tuin, is het zeker van groot belang om vrijwel direct tot bestrijding over te gaan. Deze kleine beestjes kunnen immers een enorme schade aanrichten. Let bij luizen bestrijden in je tuin wel op dat je dit op de juiste manier doet en vooral met het juiste middel. Je voorkomt hiermee dat je zelf de schade alleen maar groter maakt. 

Luizen bestrijden op planten

Luizen zijn kleine beestjes maar als ze het op jouw planten hebben gemunt zul je ze snel herkennen. De meeste bladluizen zijn zwart, wit of groen van kleur en worden niet veel groter dan een paar millimeter. Hun aanwezigheid wordt verraden doordat de met velen tegelijk je plant bestormen. Dit doen ze overigens door de lucht. Hoewel luizen kunnen vliegen laten ze zich graag meevoeren door de wind. Van de ene op de andere dag kunnen je planten vol zitten met luizen. Als je de luizen niet op tijd op een effectieve wijze kunt bestrijden, zullen ze snel in aantal toenemen. Luizen kunnen zich immers in een hoog tempo voortplanten. Er ontstaan maar liefst 15 tot 20 nieuwe luizen generaties per kalenderjaar. 

Luis in plant bestrijden

Het is zeker belangrijk om de luis die zich in jouw plant heeft gehuisvest te bestrijden. De luis is een plantenetend insect. Dit kleine beestje kan zich ontwikkelen met de sapstroom van planten. Hiervoor zoeken ze de meest sappige delen van de plant op zoals de knoppen of de toppen van jonge stengels. Een bladluis prikt met zijn zuigsnuit in een floëem kanaal van een plant. Hier loopt de opwaartse sapstroom van de plant in een relatief hoge druk doorheen. Hiermee kan de bladluis op een eenvoudige manier het sap opzuigen zonder hier al te veel moeite voor te doen. 

De onderbroken sapstroom van de plant heeft uiteraard gevolgen voor de ontwikkeling van het groen. De plant beschikt hierdoor niet over voldoende energie om te groeien en zou zelfs kunnen sterven als gevolg van de aanwezigheid van bladluis. Dit is zeker het geval omdat bladluizen zich graag nestelen op jonge plantjes die niet willen groeien, op overbemeste planten (vooral met stikstof) en op planten met een kalium- of watertekort. Deze zwakkere planten hebben immers weinig weerstand. Daarbij komt dat de plant met het inprikken van een floëem kanaal ook virussen kan verspreiden en de plant meer kan verzwakken.

De luizen ontwikkelen zich voornamelijk door de eiwitten die in de sapstroom aanwezig zijn. 

De suikers die ze binnenkrijgen, scheiden ze af. Deze kleverige stof wordt ook wel honingdauw genoemd is een uitstekende voedingsbodem voor het ontstaan van zwarte roetdauwschimmel. Genoeg redenen dus om luis in plant snel en efficiënt te bestrijden.


Zwarte bladluis bestrijden

We kennen in Europa ongeveer 800 verschillende soorten luizen. De zwarte bladluis is een van de veel voorkomende soorten. Deze zwarte bonenluis (Aphis fabae) komt veel voor op akkerbouwgewassen maar brengen ook graag een bezoek aan de planten die in de tuin leven. Deze luis kan zich prima handhaven in gebieden met een gematigd of warm klimaat.  De zwarte luis veroorzaakt vooral zuigschade. Dit zie je terug aan de verkleuring van bladeren van je beplanting, een misvormde groei (het inrollen van bladeren en het kromtrekken van stengeltoppen) en in later stadium het afsterven van je beplanting.    

Luis in beukenhaag

De bovenstaande zwarte bonenluis komt ook veel voor in sierheesters zoals de kardinaalsmuts, Gelderse roos en sneeuwbal. Ze vinden het heerlijk om zich vooral in de jonge scheuten van de hagen te goed te doen aan de sapstromen. Het kenmerkende van deze luis is dat deze gedurende het jaar zal wisselen van waardplant. De luizen larven zullen in het voorjaar de veilige stek waar ze in de winter verbleven verlaten en naar de zomer waardplanten vliegen. Vooral veel zomerbloemen, heesters, wilgen en beukenhagen zijn populaire plekken.

Luizen bestrijden planten

Er zijn verschillende methodes voor het bestrijden van de luizen in je planten. De meest diervriendelijke methode is het plaatsen van een geurende plant in de directe omgeving van de woonplaats van de luizen groep. Sterk geurende bloemen zoals lavendel, bonenkruid, knoflook of goudsbloemen zorgen ervoor dat luizen direct verdwijnen. Uiteraard hebben luizen ook natuurlijke vijanden die je kunt inzetten. Lieveheersbeestjes, gaasvliegen, sluipwespen en uiteraard vogels zijn wel te vinden voor een smakelijk hapje luis. Tot slot is het goed te weten dat luizen niet van water houden. Een intensieve beregening zal je plant luisvrij maken. Het probleem spoelt hiermee zo weg.

Bladluizen verwijderen op fruitbomen

De bovenstaande ideeën zijn niet allemaal even praktisch uitvoerbaar. Het is soms echt nodig om de natuur een handje te helpen maar hierbij is het van groot belang dat je de juiste middelen gebruikt. Je hoeft je maar een beetje in dit onderwerp te verdiepen om goedbedoelde tips tegen te komen die ongetwijfeld goed werken bij het bestrijden van luizen uit je tuin maar ook wel nevenschade veroorzaken aan de omgeving. Water met groene zeep, afwasmiddelen of spiritus zij hier bekende voorbeelden van. Bij deze methodes wordt gebruik gemaakt van een chemische component als werkzame stof. Dit heeft uiteraard altijd effect op de plant én de omgeving. 

Is dit een methode die je bijvoorbeeld zou aanspreken als je bladluizen op fruitbomen zou moeten verwijderen? Er zullen weinig mensen zijn die deze vraag bevestigend zouden antwoorden puur om het feit dat iedereen weet dat je het middel indirect zelf binnen krijgt. Deze gedachtegang moet dan ook het uitgangspunt zijn van je keuze voor een effectief middel dat je gebruikt voor bladluizen op andere beplanting.

Luis in appelboom

Advies: Voor het verwijderen van een luis in bijvoorbeeld een appelboom, kun je het beste een volledig biologisch middel gebruiken dat efficiënt en effectief werkt, waarbij luizen en ongedierte verdwijnen en de plant sterker terugkomt.

Reactie plaatsen