Middel tegen bladluis (tip)

Veel mensen kiezen in een soort van paniek voor de meest rigoureuze middelen tegen bladluis. Hiermee vernietigen ze niet alleen deze kleine beestjes maar veroorzaken ze ook veel ongewenste schade aan de omgeving. Hiermee wordt het doel letterlijk voorbij gestreefd. Bij een biologische manier is dit niet het geval. Dit werkt dus in de praktijk veel effectiever. Ontdek hieronder deze biologische manier om bladluis snel en eenvoudig te verwijderen en je plant sterker te maken.

5 manieren om bladluizen aan te pakken:

Er zijn verschillende middelen beschikbaar die kunnen helpen tegen bladluis in de tuin. Hieronder vind je enkele van de meest populaire en effectieve opties:

  1. Neem natuurlijke vijanden: Veel soorten bladluis hebben natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen, die hen kunnen helpen bestrijden.
  2. Gebruik neemolie: Neemolie is een milieuvriendelijke oplossing die bladluis op een natuurlijke manier kan bestrijden.
  3. Maak gebruik van afwasmiddelen: Een oplossing van water en afwasmiddel kan effectief zijn in het bestrijden van bladluis.
  4. Gebruik biologische pesticiden: Er zijn veel biologische pesticiden verkrijgbaar die specifiek zijn ontwikkeld om bladluis te bestrijden.
  5. Maak gebruik van chemicaliën: Als andere methoden niet werken, kun je overwegen om chemische pesticiden te gebruiken. Dit moet wel met voorzichtigheid worden gedaan om beschadiging aan de omgeving te voorkomen.

Het is belangrijk om de juiste methode te kiezen die het beste past bij jouw specifieke situatie en om de veiligheidsvoorschriften te volgen bij het gebruik van chemicaliën.


Middel tegen bladluis

Hoewel bladluizen (de wetenschappelijke naam hiervan is: Aphidoidea) kleine beestjes zijn en slechts enkele millimeters groot worden, zijn ze wel in staat om een enorme schade aan te richten aan je beplanting. Dit zijn namelijk plantenetende insecten die zich ontwikkelen met behulp van sapstromen uit planten. Dit is ook de reden dat bladluizen zich het liefst nestelen op de toppen van jonge stengels, bladeren en bloemknoppen omdat dit de meest sappige delen van de plant zijn en veel voedingsstoffen bevatten. 

Er zijn maar liefst 800 verschillende bladluissoorten in Europa. De meest voorkomende bladluizen hebben een groen, zwarte of witte kleurstelling. Het zijn beestjes die zich in een enorm hoog tempo kunnen voortplanten. In een kalenderjaar kunnen wel 15 tot 20 nieuwe generaties ontstaan. Ze laten zich meevoeren met de wind of eventueel de tocht. Van de ene op de andere dag kan je beplanting volledig vol zitten met bladluizen. Dit kan zowel binnen- als buiten het geval zijn.

De schade die bladluizen kunnen veroorzaken

Bladluizen komen op een relatief passieve wijze aan hun voeding door met hun stekende en zuigende monddelen de zeefvaten van de plant in te prikken. Hier stroomt het plantensap onder een relatief grote druk doorheen waardoor de luizen op een eenvoudige manier aan voedsel komen. Hiermee zuigen de planten dus de energievoorraad van de plant op waardoor deze geremd wordt in de ontwikkeling. Hierdoor kan de plant op den duur zelfs sterven als je de bladluizen niet zou bestrijden.

Bladluizen scheiden bij hun ontwikkeling veel honingdauw uit. Dit komt omdat plantensappen veel suikers en weinig eiwitten bevatten. Het zijn echter de eiwitten die van belang zijn bij de ontwikkeling van bladluizen. Hiervoor zuigen ze veel sappen op maar scheiden daarbij wel het grootste deel van de suikers af. Deze kleverige stof wordt ook wel honingdauw genoemd is een uitstekende voedingsbodem voor zwarte roetdauwschimmel. Daarnaast verspreiden bladluizen ook vaak veel andere ziektes en virussen met hun speeksel doordat ze verschillende planten inprikken. 

Bladluis natuurlijk bestrijden

Zoals je uit de tekst hierboven kunt opmaken moet je bladluis natuurlijk zo snel mogelijk na constatering bestrijden om verdere schade aan je beplanting te voorkomen. Dit “natuurlijk bestrijden” kun je ook het beste letterlijk nemen en dit laatste heeft uiteraard betrekking op het middel dat je gebruikt. Er zijn diverse methodes om bladluizen te bestrijden.

Uiteraard hebben deze beestjes een aantal natuurlijke vijanden waarvan de lieveheersbeestjes, gaasvliegen, sluipwespen en uiteraard vogels de bekendste voorbeelden zijn. Zij vinden het heerlijk om bladluizen als maaltje te verorberen. Daarnaast houden bladluizen niet van sterk geurende bloemen (zoals lavendel, bonenkruid, knoflook of goudsbloemen) in de directe omgeving. Wat ook goed is om te weten, is dat bladluizen een hekel hebben een water. Als het een aantal dagen goed nat is, spoelt het probleem vanzelf weg. Ook het gebruik van reflecterende aluminium strips rondom de plant is een optie. Door het terugkaatsende Uv-licht raken overvliegende luizen in verwarring en zullen ze niet op deze plek landen. Het gebruik van witte netten over een plant is ook een middel dat luizen zal afstoten. 

Deze natuurlijke opties werken uiteraard zeer effectief maar zijn in de praktijk niet altijd toe te passen. In dat geval kun je het beste kiezen voor een andere natuurlijke oplossing.

Bladluizenspray met een efficiënte- en effectieve werking tegen bladluizen

Op internet worden een groot aantal tips gegeven hoe je bladluizen kunt bestrijden. Je leest tips over het bestrijden van bladluizen met behulp van water met spiritus of met groene zeep. Organische bestanddelen vormen in dit geval dus de werkzame stof. Daarnaast zijn diverse chemische bestrijdingsmiddelen “speciaal” voor dit doel ontwikkeld.  

Dit is uiteraard geen verstandige keuze. Een chemisch middel zal wellicht voordeliger zijn in de aanschaf, maar onderaan de streep ben je zeker duurder uit! In veel gevallen heb je meer van deze middelen nodig om het gewenste effect te bereiken en hebben chemische bestrijdingsmiddelen (pesticiden, herbiciden, insecticiden) een kortere werking. 

Een ander groot nadeel is dat je met chemische middelen niet alleen de bladluis zult bestrijden maar niet kan voorkomen dat je ook andere (nuttige) organismen zult aantasten. Hierdoor kun je blijvende schade aanrichten. Chemische middelen zijn uiteraard ook lastig af te breken waardoor je de bodemstructuur op een negatieve manier sterk zal beïnvloeden.

Als je kiest voor een 100% biologisch middel zorg je ervoor dat luizen en ongedierte verdwijnen en de plant er zelfs sterker uitkomt! Dit middel zal op geen enkele manier schade veroorzaken aan de omgeving maar wel een efficiënte en effectieve werking tegen bladluizen. Floramix heeft hiervoor een goede bladluizenspray ontwikkeld waarin bestanddelen verwerkt zijn die de groei van de planten juist bevorderen. Dit is goed om te weten want bladluizen worden vooral aangetrokken door jonge plantjes die niet willen groeien, op 'overbemeste' planten (vooral met stikstof) en op planten met een kalium- of watertekort. Een goede voeding speelt hierbij dus een belangrijke rol. De keuze is dan snel gemaakt!
Reactie plaatsen