Bladluis bestrijden? 100% biologisch

Bladluizen zijn kleine plantenetende insecten die zich in grote groepen nestelen in de stengels en bladeren van planten. Deze kleine beestjes voeden zich met de sappen uit de plant. Uiteraard gaat dit ten koste van de ontwikkeling van de plant dus het is van groot belang om bladluis te bestrijden als je de kleine beestjes ontdekt hebt. Er zijn hier diverse methoden voor maar een 100% biologische methode (dus zonder gif) heeft de meest effectieve werking. In dit artikel vertel ik je hier alles over. 

Bladluis, wat is het?

Bladluizen (de wetenschappelijke naam hiervan is: Aphidoidea) is een verzamelnaam van een groep kleine plantenetende insecten die vaak wit, groen, zwart, geel, rood of paars van kleur zijn. Hoewel deze beestjes vaak slechts enkele millimeters groot worden, kunnen ze veel schade aanrichten. Bladluizen hebben een zacht peervormig lichaam, zes pootjes, twee antennes en soms vleugels. Bladluizen voeden zich met behulp van hun stekende en zuigende monddelen (ook wel stiletten) op een passieve manier. De luizen prikken met hun zuigsnuit in een floëem kanaal van een plant. Doordat het floëemsap onder hoge druk door de zeefvaten van de plant stroomt, krijgt de bladluis op een eenvoudige manier voeding binnen, zonder hier inspanning voor te moeten leveren.


Hoe komen bladluizen op je plant terecht?

Het kan zomaar zo zijn dat de bladluizen van de ene op de andere dag op je plant terecht zijn gekomen. Dit komt doordat bladluizen zich in een enorm snel tempo kunnen voortplanten. Er is soms sprake van wel 15 tot 20 generaties in één kalenderjaar. 

De luizen hebben vleugels maar zijn dusdanig licht van gewicht dat ze zich door de wind mee kunnen laten voeren in hun zoektocht naar een lekker onderkomen. Het zijn dus beetjes die echt op hun gemak gesteld zijn. Dat zie je ook aan het onderkomen waarvoor ze kiezen. Een bladluis ruikt of een plant in slechtere conditie is en hierdoor dus minder weerstand heeft. Uiteraard nestelen deze kleine beestjes zich ook graag in jonge planten en hagen omdat dit groen een goede sapstroom heeft.  

Bladluis bestrijden. Wat te doen tegen bladluis?

Zoals je zult begrijpen, is het zeker belangrijk om meteen iets te doen tegen bladluis als je deze kleine beestjes ontdekt hebt in een plant. Bladluizen zijn voor ons ongevaarlijk. Ze zullen ons niet steken of bijten. Dit is zeker niet van toepassing op je plant. Bladluizen gaan zich namelijk het liefst nestelen op de toppen van jonge stengels, bladeren en bloemknoppen. Dit is logisch want dit zijn de meest sappige delen van de plant die veel voedingsstoffen bevatten. 

Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van de plant dus je snapt wel dat je zeker wat moet doen tegen bladluis. Je zult het snel ontdekken dat je plant ongewenst bezoek heeft gekregen. Een gele verkleuring van de plant zal de aanwezigheid van bladluis verraden. Daarnaast kan een plant groeistoornissen krijgen, verdrogen of zelfs volledig afsterven. Tevens kunnen bladluizen virussen verspreiden en scheiden ze honingdauw uit dat weer schimmelgroei kan veroorzaken.

Bladluis op een plant? Dit kun je doen!

Heb je last van bladluis op een plant? Dan kun je er veel aan doen. Laten we eerst de meest natuurlijke methode benoemen. Een bladluis heeft immers natuurlijke vijanden zoals de sluipwesp, de gaasvlieg en het lieveheersbeestje. Zoals je zult begrijpen heeft een bladluis weinig tot geen beschikking om zich te verdedigen. Het beestje is traag en zeker geen goede vlieger. De enige bondgenoot die de bladluis heeft, is de mier. Deze mier doet zich graag tegoed aan de zoete afscheiding van de luis en wil de luis in ruil hiervoor best beschermen. Hoewel dit een moedige keuze is, komen ze uiteraard niet ver in de strijd. Dit is uiteraard interessant om te weten, maar de natuur laat zich niet regelen. Je zult wat anders moeten doen als je bladluis in en op je plant hebt geconstateerd.

Bladluis verwijderen, zo doe je dat het gemakkelijkst en zonder gif

Er zijn zeer veel middelen te koop om bladluis te verwijderen. Pas wel op bij het maken van je keuze. Je kunt een bus met gif kopen om de luizen te bestrijden maar dit is zeker niet gezond en is absoluut geen milieuonvriendelijke keuze. Ja, je zult hiermee de luis bestrijden maar ook de nuttige organismen op een rigoureuze manier de nek omdraaien. Je veroorzaakt hiermee meer schade dan je zou willen.

Op het moment dat je planten buiten staan of naar buiten kunnen hoef je je helemaal geen zorgen te maken. Bladluizen houden immers niet van water. Een flinke regenbui doodt de bladluis en zal deze luizen wegspoelen. Je plant zal zich hierdoor herstellen. Als je de plant een paar dagen flink kan natspuiten, heb je uiteraard hetzelfde effect als regen en zorg je ervoor dat je “kleine problemen” worden weggespoeld.    

Bestrijden bladluis met een biologisch middel

Als de plant niet buiten staat en je géén mogelijkheden hebt om deze een paar dagen flink nat te spuiten kun je bladluis het best bestrijden met een biologisch middel. Dit zorgt voor het meest effectieve effect zonder dat je schade aan de omgeving veroorzaakt.

Henk
Door

Henk

op 08 Jun 2023

Ik zoek: "bladluis bestrijden met biologisch afbreekbaar gif" Antwoord: ...Dank je wel!

Reactie plaatsen