Tuintips augustus - praktische tips voor de tuin
De maand augustus staat voornamelijk in teken van het lekker genieten van je tuin. Dit kan vaak ook uitstekend want de buitentemperaturen zijn hier zowel overdag als in de avond nog uitstekend geschikt voor. Als je gebruik kunt maken van een terrasoverkapping, en alle bijbehorende voorzieningen, is de kans groot dat je zomeravonden niet lang genoeg kunnen duren! De maand augustus staat in het teken van gemak en genieten dus!
Augustus is op ons noordelijk halfrond de derde en laatste maand van de zomer. De eerste periode van deze maand behoort tot de ‘Hondsdagen” (dit is de periode die loopt van de periode van 20 juli tot 20 augustus die gerelateerd is aan het sterrenbeeld Grote Hond, een periode die gezien wordt als de warmste tijd van het jaar. Deze maand wordt ook wel de oogstmaand genoemd. Dit heeft uiteraard betrekking op het binnenhalen van landbouwproducten, maar ook je moestuin zal je niet in de steek laten. Er zijn veel zomergroenten, kruiden en fruit die je kunt oogsten in de maand augustus. Denk hierbij aan:
- Aardbei;
- Andijvie;
- Bloemkool;
- Peterselie;
- Prei;
- Radijs;
- Snijsla;
- Sperziebonen;
- Spitskool;
- Tuinkers;
- Wortelen;
- Zomeruien.
Uiteraard zul je ook deze maand de belangrijkste zomerse klussen moeten uitvoeren die ik afgelopen maanden ook heb aangestipt. Hierbij moet je denken aan het beregenen van je tuin, het maaien van het gazon en het wieden van onkruid. De eerste twee punten heb ik al een aantal keren uitgebreid besproken in eerdere tuintips, het begrip onkruid echter nog niet.
Veel tuinliefhebbers zien immers vooral het onkruid als de grootste “woeker-vijand” in hun privé paradijs. De vraag is echter wat onkruid voor jou is. Als we de term onkruid moeten definiëren kunnen we het beste doen met de volgende definitie: Onkruid is een verzamelterm van ongewenste kruiden die (in dit geval) in je tuin groeien. Dit is echter een subjectieve term. Wat de ene persoon ziet als onkruid, is in de tuin van een andere persoon juist zéér gewenst.
Kijk maar eens naar deze drie praktische voorbeelden:
- Een klaproos of akkerdistel worden door veel mensen als mooi plantje gezien dat best een plekje mag innemen in een tuin. In de landbouw worden deze planten zeker gezien als onkruid.
- Veel mensen gebruiken een brandnetel om er thee van te maken maar als je deze per ongeluk aanraakt in je tuin, geeft dit een vervelende jeuk. Is dit dan onkruid?
- Een klimop of een Wilde Wingerd wordt vaak gebruikt om een erfafscheiding een mooi natuurlijk karakter te geven, maar als deze plant dusdanig hard groeit, kan deze na verloop van tijd zelfs gebouwen beschadigen. Op dat moment wordt het gezien als onkruid.
Er zijn een paar criteria om een plant als onkruid te betitelen:
Vaak is er sprake van één of een paar criteria:
- Om esthetische reden;
- Omdat ze de ontwikkeling van andere planten in de weg staan;
- Omdat het waardplanten kunnen zijn voor schadelijke organismen;
- Omdat ze (onschuldige) gezondheidsschade kunnen veroorzaken (zoals jeuk);
- Omdat ze schade aan gebouwen kunnen veroorzaken;
- Omdat ze levensgemeenschappen en ecosystemen kunnen aantasten.
Ook in de maand augustus zul je zeker een rondje door je tuin moeten maken om onkruid te verwijderen. Heb je de indruk gekregen dat het onkruid sneller groeit dan de beplanting in je tuin? Dat klopt inderdaad en waarom dit zo is, kan ik je makkelijk uitleggen:
De meeste onkruidsoorten zijn absoluut niet kieskeurig wat betreft de omgeving, bodemstructuur en andere groeifactoren. Veel onkruidsoorten kunnen zich uitstekend ontwikkelen op diverse grondsoorten en hebben niet zoveel voedingsstoffen uit de bodem nodig om te overleven.
Er zijn een aantal manieren die je kunt toepassen om de ontwikkeling van bodembedekkers voor een deel stop te zetten. Je kunt denken aan opties als:
- Het planten van bodembedekkers. Deze planten vormen binnen een kort tijdsbestek een dichte en krachtige wortelstructuur. Wanneer de bodembedekkers zich eenmaal geworteld hebben, zal onkruid geen kans meer krijgen op deze plek.
- Houtsnippers neerleggen. Deze houtsnippers onderdrukken het onkruid, in dit geval letterlijk.
- Mulchen van je tuin. Door een laag organisch materiaal op de grond tussen de beplanting neer te leggen, zorg je niet alleen voor de voorziening van een natuurlijke meststof en voorkom je uitdroging maar bespaar je je ook een hoop werk met betrekking tot het onkruid wieden.
Praktische tuintips voor de maand augustus
De bovenstaande opties passen perfect in een onderhoudsarme tuin. Veel mensen vinden het heerlijk om van hun tuin te genieten maar hebben géén tijd, zin of mogelijkheden om veel aan de tuin te doen. Er zijn verschillende opties om een tuin onderhoudsarm te maken. Een volledig onderhoudsvrije tuin uiteraard helaas niet, of je moet de verzorging van een tuin volledig uit handen geven. Deze maand zul je een beetje kunnen ervaren hoe het voelt om een onderhoudsvriendelijke tuin hebben. In augustus hoef je niet zoveel te doen in de tuin, alleen maar te genieten. Daarom deel ik voor deze maand deze tips met je om de tuin onderhoudsvriendelijker te maken:
- Tuinbestrating onderhoud;
- Onderhoudsvriendelijke planten;
- Robotmaaier om je gazon te laten maaien;
- Beregeningsinstallatie voor de tuin.
Tuinbestrating onderhoud
Als je aantal mensen zou vragen welke optie een grotere onderhoudsbehoefte heeft: bestrating of beplanting, dan is de kans groot dat je behoorlijk vaak het onjuiste antwoord krijgt. Veel mensen zien het aanleggen van bestrating immers als de optie om een onderhoudsvriendelijke tuin aan te leggen. Dit is echter een verkeerde opvatting! Ook betegelde gedeelten van de tuin hebben onderhoud nodig. Heb je wel eens voor de uitdaging gestaan dat je onkruid tussen de tegels vandaan moest halen? De meest effectieve manier om dit te doen is toch echt nog altijd met een tegelkrabber.
Daarnaast is het verwijderen van groene aanslag van het terras ook een behoorlijke klus dat onder het onderhouden van je tuin valt. Hiervoor zijn uitstekende middelen te verkrijgen (ik heb er eerder aandacht gegeven aan dit onderwerp in mijn tuintips van april), maar het is wél een klus die met gebeuren!
Je zult merken dat op het moment je kiest voor onderhoudsvriendelijke beplanting, je het voor jezelf erg makkelijk kunt maken. Ontdek hieronder je mogelijkheden op dit gebied. Je zult merken dat je hier wel héél weinig onderhoud aan hebt.
Tot slot zijn er nog een tweetal andere belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden als je voor de keuze tussen beplanting en het leggen van bestrating staat (naast uiteraard de esthetische overweging). Het eerste punt is iets wat je in de maand augustus zeker zult merken: tegels veroorzaken immers het zogenaamde hitte-eilandeffect. Je zult merken dat de temperatuur in je tuin door die tegels hoger wordt. Dit komt omdat de tegels de warmte opnemen en pas langzaam weer vrijgeven. Planten doen dit juist niet en zorgen daarom voor verkoeling.
Daarnaast is er de afwatering die een rol speelt of het gebrek hieraan. Tegels laten immers géén water door. Als er veel regen valt, kan het hemelwater niet via de tegels de grond in. Dit kan voor overstromingen zorgen. Dit vergt dus extra rioolcapaciteit. Dit punt wordt met de klimaatverandering (dat onder andere gekenmerkt wordt door meer hevige regenbuien) steeds actueler.
Klik op deze link om een artikel te openen met meer informatie over bestrating in combinatie met tuinonderhoud. Uiteraard deel ik in dit artikel ook een passende oplossing met je.
Onderhoudsvriendelijke planten
Je kunt het beste kiezen voor onderhoudsvriendelijke planten als je géén mogelijkheid (kennis, tijd of zin) om veel aandacht aan je planten te besteden. Deze planten vragen immers weinig aandacht van je. Met slechts een minimale inzet kun je volop genieten van dit soort beplanting!
Een onderhoudsvriendelijke plant kenmerkt zich door een aantal karakteristieke eigenschappen. Ik zet de vier belangrijkste criteria hieronder even voor je op een rijtje:
- Onderhoudsvriendelijke planten kunnen zich makkelijk staande houden in iedere grondsoort. Je zult deze grond dus niet of nauwelijks hoeven te bewerken of verrijken.
- Onderhoudsvriendelijke planten zijn langzame groeiers en hoeven dus niet met regelmaat gesnoeid te worden.
- Onderhoudsvriendelijke planten hebben een sterke wortelstructuur en zich prima ontwikkelen zonder een regelmatige behoefte aan water.
- Onderhoudsvriendelijke planten zijn wintervast en beschadigen niet snel door vorst of andere weersinvloeden.
Wil je weten welke planten hiervoor dan in aanmerking komen?
Ik heb de 10 meest onderhoudsvriendelijke planten voor je op een rijtje gezet in dit artikel.
Robotmaaier om je gazon te laten maaien
Als je géén zin hebt om je gras steeds maar weer te moeten maaien, kun je dit ook laten doen door een robotmaaier. Dit handige tuingereedschap zal deze taak zelfstandig uitvoeren! Een robotmaaier past perfect in een onderhoudsvriendelijke tuin. Het maaien, harken en het vullen van de groenbak kun jij van je to-do lijstje wegstrepen als je deze elektrische tuinman aanneemt.
Een robotmaaier is voorzien van messen aan de onderzijde die ervoor zorgen dat het gras op de juiste hoogte wordt gesneden. Hierbij wordt de mulch maai techniek toegepast waarbij het gras direct wordt fijngemalen en teruggeblazen over het gras. Het gemaaide gras wordt hiermee een soort van compost voor je gras. Robotmaaiers maken gebruik van een basisstation (die aangesloten moet worden op een stroompunt) die je aan de rand van je gazon plaatst. Hier kan de maaier zich opladen om weer vol energie aan de volgende klus te beginnen.
Een robotmaaier doet op ieder gewenst moment z’n werk, weer of géén weer. Er zijn overigens robotmaaiers die voorzien zijn van een regensensor en automatisch naar het basisstation terugkeert als het begint te regenen in afwachting totdat er weer droge omstandigheden zijn. Dit kenmerkt de zelfstandigheid van dit handige tuingereedschap. Dit komt ook tot uiting op gebied van het energiepeil van de maaier. Als de energie van de maaier bijna op is, zal deze uit zichzelf terugkeren naar het basisstation om op te laden. Op het moment dat de maaier weer vol energie zit, zal een eventuele onafgemaakte taak alsnog volbracht worden.
Je robotmaaier zal uitstekend in staat zijn om je gazon te onderscheiden en keurig netjes zijn banen of rondjes (dat is afhankelijk van het merk) over je gazon draaien. Je hoeft niet bang te zijn dat deze de mooie bloemen uit je border (waar je zo zuinig op bent) een kopje kleiner maakt en fijngemalen over je border zal verspreiden. Robotmaaiers zijn hiervoor voorzien van sensoren aan de onderzijde of maken gebruik van een begrenzingsdraad (ook wel perimeterkabel genoemd) om de juiste route vast te kunnen stellen. Daarnaast is een robotmaaier voorzien van een obstakel bumper. Je dus niet bang te zijn voor schade als de kinderen hun bal in de tuin hebben laten liggen, Bello in de tuin ligt te slapen of je in een natuurgebied woont en er bijvoorbeeld veel dennenappels in je tuin liggen. Daarnaast zal de maaier behoorlijk de weg kunnen vinden over de meeste kuilen en oneffenheden in je gazon en weet goed raad met een relatief steile hellingshoek.
Een robotmaaier kun je volledig van afstand aan het werk zetten. Je hoeft er nog niet eens thuis voor te zijn. Dit apparaat zal je veel werk besparen want tel maar eens op hoeveel je kwijt bent met het maaien van je gras.
Interesse in deze optie? In dit artikel help ik je verder met meer informatie over robotmaaiers.
Beregeningsinstallatie voor de tuin
Voor de volledigheid wil ik de optie van het gebruik van een beregeningsinstallatie voor de tuin nog in dit rijtje toevoegen omdat dit uiteraard ook past in een onderhoudsarme tuin. Als je weet dat je bijtijds moet beginnen met het beregenen van de tuin ter voorkoming dat de bodem een dichte compacte structuur krijgt en door het inklinken waterafstotend zal worden, besef je ook hoeveel tijd je jaarlijks kwijt bent om je tuin voldoende te beregenen.
Je hebt de keuze uit grofweg twee verschillende soorten beregeningssystemen:
- Het sprinklersysteem verspreidt het water over een groot oppervlak.
- Het druppelirrigatiesysteem is een zeer effectief beregeningssysteem, waarbij het water druppelsgewijs via een klein buisje of een poreuze slang wordt afgegeven.
De keuze voor een specifiek systeem hang af van de toepassing. Sprinklersystemen zijn geschikt voor de beregening van grotere oppervlakten, druppelirrigatiesystemen zijn juist meer geschikt voor een watervoorziening op een specifieke plek.
Lees in dit artikel meer over beregeningsinstallaties en ontdek de keuze die het best bij je past. Daarnaast lees je in dit artikel alles over welk water je het best kunt gebruiken voor de beregening van je tuin en hoe je slim kunt besproeien met behulp van een besproeiingscomputer. Hiermee maakt je het jezelf nóg gemakkelijker in een onderhoudsvriendelijke tuin!
Tot slot…….
Heb ik je met deze tips enthousiast gemaakt en wil je meer over de mogelijkheden van onderhoudsvriendelijke tuinen lezen? Lees dan dit artikel die ik geschreven heb over de kenmerken van onderhoudsarme en ontdek hoe je door het goed verzorgen van je tuin in het eerste jaar, ervoor kunt zorgen dat je er daarna bijna géén omkijken meer aan hebt.
Of bekijk eens gratis jaarkalender waarop ik overzichtelijk laat zien wat je welke maand in je tuin kunt doen. Download hier het gratis e-book.