De 10 meest onderhoudsvriendelijke planten
05 april 2019 
6 min. leestijd

De 10 meest onderhoudsvriendelijke planten

Heb je géén mogelijkheid om veel aandacht aan je planten te besteden? Dan kun je het beste kiezen voor planten die niet veel aandacht van je vragen. Ik zal je op weg helpen met het maken van je keuze door in dit artikel de 10 meest onderhoudsvriendelijke planten met je te delen.

Als je veel onderweg bent, géén groene vingers hebt of gewoon geen zin in hebt om planten te verzorgen, is het niet zo dat je alle planten de deur uit moet zetten. Planten hebben immers een nuttige functie en geven een mooie uitstraling. Het is zonde als je hier niet van kunt genieten. Je kunt dan prima kiezen voor onderhoudsvriendelijke planten.

Let op mijn woordkeuze, ik schrijf over onderhoudsvriendelijk en niet over onderhoudsvrij. Als je op zoek bent naar de laatste optie, moet ik je teleurstellen. Onderhoudsvrije planten bestaan namelijk niet. Je zult altijd je planten een beetje moeten verzorgen, maar ik zal je bewijzen dat er planten zijn die zeer zelfstandig zijn. Met slechts een minimale inzet kun je volop genieten van dit soort beplanting!

Wat is onderhoudsarme beplanting?  

Als je op zoek bent naar onderhoudsarme beplanting is het belangrijk om naar de karakteristieke eigenschappen van de plant te kijken:

 • Je kunt in dit opzicht het beste kiezen voor een plant die zich makkelijk staande kan houden in iedere grondsoort. Hiermee voorkom je dat je moet bemesten of de grond op een andere manier moet verrijken.
 • Het is zeker belangrijk dat je kiest voor een langzame groeier. Als je juist zou kiezen voor een ijverige aanwinst, zul je veel sneller moeten snoeien om de afmeting van de beplanting binnen de perken te houden.
 • De plant moet een goede wortelstructuur hebben en zich kunnen ontwikkelen zonder een regelmatige behoefte aan water te hebben. Als dit wel het geval zou zijn, zul je regelmatig je beplanting water moeten geven. Een buitenplant die een goede wortelstructuur heeft is in staat om het vocht dieper uit de bodem weg te halen.
 • De plant moet wintervast zijn, op het moment dat dit niet het geval is zul je voortdurend de thermometer in de gaten moeten houden als de plant buiten staat.

Onderhoudsvriendelijke planten combineren

In mijn gratis e-book ‘Beplantingsplannen Maken’ leer ik je alles over het creëren van een onderhoudsvriendelijke border met veel planten. Wil je weten hoe je dat doet? Download hier het gratis e-book. 

Beplantingsplan maken

De 10 meest onderhoudsvriendelijke planten

Uiteraard zijn er zeer veel voorbeelden te noemen van planten die “makkelijk zijn in de omgang”. Ik heb de 10 meest onderhoudsvriendelijke planten voor je op een rijtje gezet, in willekeurige volgorde. Het is een combinatie geworden van binnen- en buitenplanten om te laten zien dat je eigenlijk iedere plek op een mooie manier van beplanting kan voorzien, zonder hiervoor zelf véél inspanning te moeten leveren.

Het enige wat je moet doen is de beplanting kopen en een mooie plek te geven.

Daarna kun je er in alle rust van genieten!

1: Cactus

De cactus is een klassieker in dit rijtje. Deze prikplant is een hele populaire plant omdat ze in diverse afmetingen en vormgevingen verkrijgbaar is. Juist door die doorn structuur zal de cactus veel minder water nodig hebben. De cactus komt oorspronkelijk uit zeer warme en droge oorden en kan met gemak een lange tijd zonder water. In een warme periode is één keer in de maand water geven ruim voldoende. Als het koud is, is zelfs eens in de drie maanden prima. De cactus doet het dan ook prima op een droge grond en bemesten is niet nodig. Aan het snoeien moet je zeker niet beginnen. Je zult jezelf lelijk bezeren! Het snoeien is ook niet noodzakelijk, de cactus is een langzame groeier.

2: Aloë Vera

De Aloë Vera heeft wat overeenkomsten met de cactus, zowel in uiterlijk als verzorging. Deze plant is veel te vinden op (onder andere) de Canarische eilanden. Als je daar wel eens geweest bent, weet je hoe heet en hoe droog het daar kan zijn. Deze omgeving kun je ook zonder problemen bij jou thuis creëren. De plant heeft af en toe wat water nodig en meer hoef je niet te doen. Een aloë Vera is overigens ook een nuttige plant vanwege de geneeskrachtige werking tegen huid- en darmproblemen.

3: Vrouwentong

De vrouwentong zal ook makkelijk in de omgang zijn. Deze plant is een opvallende verschijning. Je herkent de vrouwentong aan de rechtopstaande stevige (groen gekleurde) stengels met de geelgroene randen aan de buitenzijde. De sanseveria heeft pas water nodig als de grond om de plant volledig droog is. Bij twijfel kun je beter geen water geven. Deze plant zal juist sterven als het te veel water krijgt. Lekker makkelijk dus!

4: Vetplant

De vetplant kent iedereen. Deze planten zijn in diverse vormgevingen en maatvoeringen verkrijgbaar. De plant doet het prima op een wat droge grond. In de zomer (tijdens de bloeiperiode) heeft deze plant iets meer water nodig dan in de winter, maar dat is de enige verzorging die je dit soort planten hoeft te geven. Een vetplant is niet stuk te krijgen! Voorwaarde is wel dat je de vetplantjes op een zonnige plek zet.

5: Chrysant

Als je iemand een chrysant geeft, hoef je zeker niet bang te zijn dat je die persoon veel werk bezorgt. Chrysanten zijn immers erg onderhoudsvriendelijk. Je kunt deze planten (net als bijvoorbeeld varens) overal neerzetten. Zowel binnen als buiten zal deze plant zich prima ontwikkelen. De chrysant bloeit relatief laat in het jaar met mooie ver openstaande kleurrijke bloemen. Hierdoor is dit een mooie combinatie plant. De plant heeft af en toe wat water nodig als de grond echt aan het uitdrogen is. Ook in dit geval moet je uitkijken dat je de grond niet te nat maakt dus veel werk zul je hier niet aan hebben!

6: Treurvijg

De treurvijg is uiteraard een boom maar is overal te plaatsen, zowel buiten als binnen. In het laatste geval kun je de boom als bonsai kweken en voorkom je dat deze beplanting twee meter hoog wordt. De naam treurvijg komt wat triest over maar daarmee doe je deze boom tekort… Het is een mooie volle plant met glimmende geel/ groene blaadjes. De treurvijg heeft slechts een klein beetje water nodig en snoeien doe je pas als de boom echt te groot wordt. Het is een langzame groeier dus dit zal niet vaak hoeven te gebeuren.

7: Lepelplant

De lepelplant kenmerkt zich door een mooie witte bloem met een wit blad eromheen. Het is een plant met een gebruiksaanwijzing. Hiermee geef ik niet aan dat deze plant een behoorlijke onderhoudsbehoefte heeft. Het tegendeel is zelfs waar! Daarnaast hoef je de gebruiksaanwijzing niet door te lezen en uit je hoofd te leren. Je hoeft zelfs niet in je agenda te zetten wanneer deze plant water nodig heeft, de plant geeft dit zelf aan! Als de bladeren gaan hangen heeft de plant water nodig. Als de plant voldoende water tot z’n beschikking heeft staan de bladeren rechtop. Makkelijk hè?! Het enige waar jij aan moet denken is dat de plant niet in de volle zon staat.

8: Dracaena

De dracaena is een mooie kamerplant waarnaar je weinig omkijken hebt. Het is een mooie smalle plant met een grote hoeveelheid uitlopende stevige bladen. Het is met betrekking tot het uiterlijk zeker een opvallende verschijning in de kamer, maar verder zal deze plant geen aandacht vragen. Je zult de plant eerder te veel water dan te weinig dus pas op hiermee. De plant is in meerdere kleurtinten verkrijgbaar.

9: Vlijtig liesje

Bij de naam vlijtig liesje zul je misschien je twijfels hebben of deze plant wel in dit rijtje thuis hoort. Dit is zeker wel het geval. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is deze plant niet zo vlijtig, maar eerder lui! Je herkent deze plant aan de rode (bijna klavervormige) bloemen. Je kunt Liesje overal neerzetten, op het balkon, in een pot, binnen in huis of buiten in een border. Voorwaarde is wel dat je deze plant niet in de volle zon zet. Deze plant heeft af en toe wat water nodig maar verder is Liesje zelfstandig en zal ze niet veel van je aandacht vragen.

10: Ooievaarsbek

De ooievaarsbek is een prachtige verschijning in je tuin. De plant heeft kelkvormige bloemen in een paarse kleur. Naast de mooie uitstraling is dit ook een nuttige plant. De ooievaarsbek heeft een grote aantrekkingskracht op vlinders, maar heeft een geur die juist andere beestjes zoals muggen en slakken weg zal jagen. In ruil hiervoor heeft de ooievaarsbek weinig eisen. Je hoeft de plant eigenlijk geen water te geven omdat moeder natuur dit wel doet. Als deze op zich laat wachten, is dat géén probleem. De plant zal niet snel dood gaan als deze een lange tijd geen water krijgt.

Uiteraard zijn dit slechts voorbeelden van onderhoudsarme beplanting en zijn er veel meer mooie voorbeelden hiervan te benoemen.

Heb jij een mooie aanvulling?

Laat het gerust weten door een reactie onderaan dit artikel achter te laten.

 

Wil je weten hoe je planten met elkaar kunt combineren?

Download onze gratis Gids waarin je praktische tips krijgt over het maken van een beplantingsplan. Het ebook kun je volledig gratis downloaden >>>

 

Beplantingsplan maken

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!