Tuintips mei - praktische tips voor de tuin
25 oktober 2019 
12 min. leestijd

Tuintips mei - praktische tips voor de tuin

De maand mei wordt ook wel de bloeimaand genoemd. Waarom dit zo is, zul je ongetwijfeld ontdekken als je naar je tuin kijkt. De maand mei is de laatste periode die je hebt om het voorjaarsonderhoud uit te voeren. Er zijn een aantal werkzaamheden die je kunt uitvoeren om van je tuin weer een prachtige groene oase te maken. Dit is dan ook de reden dat ik deze werkzaamheden nog even kort voor je op een rijtje zet:

  1. Het verwijderen van de sporen van het najaar en de winter. Deze periode heeft ongetwijfeld z’n sporen achtergelaten. Hierbij kun je denken aan beschadigingen door vorst of nattigheid, dood plantmateriaal en bladeren. Haal niet alleen de bladeren uit je tuin of van het gras af maar vergeet ook de dakgoot bijvoorbeeld niet.
  2. Het onderhouden van je gazon door middel van het verticuteren (het grondig reinigen van je gazon waarbij je de grasmat vrij maakt van mos, vilt en dood gras.
  3. Het creëren van een levendige bodemstructuur in je tuin. Zorg ervoor dat de zuurgraad van de bodem in orde is door eventueel het strooien van kalk en zorg voor een goede bemesting van je tuin door het gebruik van organische meststoffen die aansluiten op je doelstellingen. Bemesting zorgt immers voor groei en bloei.
  4. Snoeien van de vaste planten die na het voorjaar bloeien (dus na 21 juni), siergrassen en de heesters en struiken die vallen onder de scheutbloeiers (de heesters die in de zomer of vroeg in de herfst bloeien aan de scheuten die zich hetzelfde jaar hebben ontwikkeld).
  5. Schoonmaken van je terras en tuinmeubilair zodat je al meteen kunt genieten van een heerlijke voorjaar.
  6. Het verwijderen van groene aanslag voor het verbeteren van de veiligheid, uitstraling en hygiëne in je tuin.

Voor meer informatie over deze bovenstaande zes punten verwijs ik je graag door naar de tuintips voor de maanden maart en april. In deze artikelen worden de bovenstaande tips uitgebreid beschreven. Daarnaast is het interessant om deze concrete tuinonderhoud tips even door te nemen.

Zoals je ziet, hebben veel werkzaamheden in je tuin direct betrekking op de fotosynthese, het belangrijkste proces dat zich in de natuur afspeelt. Daarom is het goed om hier eens een licht op te laten schijnen. Fotosynthese is het proces waarin gebruik wordt gemaakt van licht om suikers te maken van koolstofdioxide, water, en in dit geval meststoffen. Het is een vorm van biosynthese. Eenvoudig gezegd is fotosynthese het proces van het onttrekken van voedingsstoffen uit de bodem. Een optimaal fotosynthese proces is afhankelijk van de beschikbaarheid van vier belangrijke elementen: licht, lucht, water en voedingsstoffen.

Binnen deze vier bouwblokken is een belangrijk onderscheid te maken:

  • Op zonlicht en koolstofdioxide (CO2) kunnen we géén (directe) invloed uitoefenen (buiten het snoeien van de beplanting dan);
  • Op water kunnen we voor een deel invloed uitoefenen (het verschil tussen de kraan en de regen. Water lost de meststoffen op zodat deze kunnen worden opgenomen door de planting.
  • Op de minerale voedingsstoffen (meststoffen) kunnen we wél invloed uitoefenen. Hierdoor kunnen we zelf bepalen welke soorten meststoffen we op welk moment gebruiken.

In dit bovengenoemde artikel staan twee belangrijke tips die ik extra onder je aandacht wil brengen:

  • Als je planten hebt staan die uit hun jasje groeien, kun je deze het beste in het voorjaar verplanten. De maand mei is hiervoor dus een uitstekende maand want het is belangrijk dat je het verplanten doet voordat het blad begint uit te lopen. Als je hiermee te laat bent, loop je een risico om de plant te beschadigen. Overigens als je nog planten binnen hebt staan die in de zomer naar buiten gaan, is het goed om deze alvast voor het open raam te zetten om ze te laten wennen.
  • Niet alleen het leven in je tuin maar ook in je vijver is weer volop actief. Planten gaan weer groeien en de dieren worden weer actiever. Met mesttabletten kun je zorgen dat de planten weer goed groeien zonder alle zuurstof uit het water te halen. Let op zweefalg. Dit is vooral in het voorjaar een directe dreiging. Het is noodzakelijk om deze alg zo snel mogelijk aan te pakken.

Als je wil weten hoe je bij het maken van een beplantingsplan al rekening kunt houden met het onderhoud, download dan mijn gratis e-book over het maken van een beplantingsplan. Hierin leg ik je precies uit hoe je een goed beplantingsplan maakt voor een onderhoudsarme tuin.

Praktische tuintips voor de maand mei

De praktische tuintips voor de maand mei bestaan niet alleen uit “herhalingen”. Ook deze maand zijn er een aantal zaken en tips waar ik in dit artikel even dieper op in wil gaan:

  • Het bemesten van je tuin;
  • Het verwijderen van onkruid tussen de tegels;
  • Het verzorgen en snoeien van hortensia’s
  • Onderhoud aan de lavendel

Jaarkalender tuin

Het bemesten van je tuin

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is de beplanting in je tuin afhankelijk van de gesteldheid van de bodem. Een gezonde tuin heeft een aantal essentiële voedingsstoffen nodig om te kunnen ontwikkelen. Deze voedingsstoffen worden gehaald uit de bodem. Dit geeft het belang aan van het creëren van een vitale bodem (rijk aan micro-organismen) die een juiste structuur heeft. Dit kun je doen door het bemesten van je tuin.

Veel mensen denken dat mest een voedingsstof is voor je tuin, maar dat is niet waar. Mest is een minerale bouwstof om voeding van te maken. Water zorgt voor het oplossen van meststoffen en voor de verspreiding van deze bouwstoffen. Daarom is het belangrijk om de grond na het bemesten goed te sproeien of ervoor te kiezen om te bemesten voordat de regen op komst is en de weergoden je een handje helpen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er diverse soorten mest te verkrijgen zijn met een groot verschil in samenstelling van meststoffen. De mest die in het voorjaar gebruikt wordt, heeft een volledig andere samenstelling dan de mest die in het najaar wordt uitgestrooid. Het verschil zit vooral in het gehalte van de NPK stoffen. Dit is een verzamelterm van de essentiële stoffen die in mest zitten. Onder deze stoffen vallen Stikstof (N), Fosfor (P), Kalium (K). Ieder mineraal heeft een specifieke functie in meststoffen.

Je bemest dus aan de hand van een specifieke strategie. In de maand mei ben je voornamelijk bezig met het stimuleren van de groei van de beplanting en je gazon in de tuin. Het is dan verstandig om te kiezen voor een meststof met een hoger gehalte aan stikstof. Dit mineraal is een belangrijk bouwblok voor de vorming van cellen en is dus essentieel voor de groei van het groen in je tuin. Een meststof die in het voorjaar wordt gebruikt, zal voorzien zijn van een hoog stikstofgehalte.

Deze groei ontwikkeling creëert wel een vicieuze cirkel voor je. Je zult je gazon meer moeten maaien en er kan meer onkruid in je tuin ontstaan. Ook hier zijn uiteraard oplossingen voor om je het op dit vlak makkelijker te maken. Voor het gazon kun je ervoor kiezen om een robotmaaier het maaiwerk te laten doen. Door het planten van bodembedekkers of het gebruik van houtsnippers in je tuin geef je onkruid géén kans.

Let wel op dat je niet teveel stikstof gebruikt in je tuin om de groei te stimuleren. Als je jonge beplanting of een jong gazon teveel stikstof zou geven, gaat het daaraan wennen. De wortelstructuur wordt hiermee minder sterk. Jonge aanwas moet zich juist op een natuurlijke manier ontwikkelen, met een klein handje hulp van jou.

Aan de codering van de meststof kun je eenvoudig bepalen of het middel past bij jou doelstelling. Iedere meststof is voorzien van een reeks cijfers die de verhouding van de NPK stoffen weergeeft. De combinatie 12-3-5 bij is bijvoorbeeld een voorjaarsmeststof.

De cijfers hebben betrekking op het gehalte van een specifiek mineraal in de meststof.

Dit moet je als volgt interpreteren:

  • Het cijfer 12 geeft aan dat er 12 gram stikstof (N) zit in 100 gram meststof.
  • Het cijfer 3 geeft aan dat er 3 gram fosfor (P) zit in 100 gram meststof.
  • Het cijfer 5 geeft aan dat er 5 gram kalium (K) zit in 100 gram meststof.

Wil je weten hoe je de tuin op de meest efficiënte manier kunt bemesten en waar je verder nog aan moet denken op dit gebied? Neem dan dit artikel waarin ik je inzicht geeft hoe je de tuin op de juiste manier kunt bemesten in vier eenvoudige stappen.

Daarnaast moet je even de keuze maken tussen mest, compost of bodemverbeteraar. Er zit een groot verschil tussen deze stoffen. Mest en compost zijn bodemverbeteraars, maar een bodemverbeteraar kan nog niet direct gezien worden als mest. Bodemverbeteraars en meststoffen vullen elkaar aan.

  • Compost ontstaat door vertering van plantaardig materiaal en zorgt voor een goede balans in het bodemleven. Compost zorgt ervoor dat de grond losser wordt en de plantenwortels beter in staat zijn om de voedingsstoffen op te nemen. Een goede ecologische oplossing dus voor het vruchtbaar maken van de grond.
  • Bodemverbeteraars bewaren het evenwicht tussen lucht, water en vaste deeltjes in de bodem. Deze stoffen zorgen ervoor dat de voedingsstoffen beter in de bodem kunnen worden opgenomen maar is géén bodemverrijker.
  • Meststoffen zijn wel bodemverrijkers waarmee je de bodem van extra voedingsstoffen (mineralen) kunt voorzien.

Naast de keuze voor de samenstelling van meststoffen die passen bij jouw bemestingsstrategie, is het belangrijk om te kiezen voor organische meststoffen. Hoewel kunstmest goedkoper is in aanschaf, is dit géén voordelige optie om de volgende redenen:

  • Kunstmest bevat veel zouten wat niet evenredig is met de voedingsbehoefte van een gazon of beplanting. Hierdoor worden de planten “geforceerd” om de voeding op te nemen en worden op langere termijn wel zwakker en juist kwetsbaarder wordt voor ziektes en plagen.
  • Door het gebruik van kunstmest zullen de bladeren van planten sneller verbranden en verkleuren.
  • Het produceren en gebruiken van kunstmest is belastend voor het milieu.
  • Kunstmest heeft een kortere werking dan organische meststoffen en je hebt er meer van nodig om een gewenst resultaat te realiseren.

Ben je nog op zoek naar goede mest? Dan raad ik je zeker de Floramix allround+ mest aan die geschikt is voor zowel je gazon als border.

Tot slot wil ik je er ook op wijzen dat je de natuur een handje kunt laten helpen. Dit kun je doen door te mulchen, een techniek die vooral op gazons wordt toegepast. Het mulchen kan gezien worden als een vorm van natuurlijke (organische) bemesting, waarbij de voedingsstoffen worden teruggegeven aan de bodem. De resten van het afgemaaide gras worden vermalen en direct na het maaien verspreid over het gazon. Het gazon wordt in de gelegenheid gesteld om gebruik te maken van de eerder opgeslagen voedingsstoffen. Door dit proces ontstaat een luchtige bodem waardoor voedingsstoffen, licht en lucht beter in staat zijn om door te dringen. Er zijn speciale gras- of robotmaaiers die meteen zorgen voor het mulchen.

Het verwijderen van onkruid tussen de tegels

Je zult merken dat de groeiperiode in je gehele tuin van start is gegaan, ook op plekken waar je het niet wilt. Denk maar eens aan dat vervelende onkruid tussen de tegels. Het beste is om dit te verwijderen met een speciale krabber voor deze doelstelling. Je kunt ook kiezen voor de wat meer onorthodoxe manier door het onkruid weg te branden, mits je dit maar op een veiligere manier doet.

Er zijn middelen die andere manier overwegen zoals het gebruik van kokend water, hete stoom, azijn of (erger nog) chemische bestrijdingsmiddelen. In het artikel dat ik geschreven heb over het verwijderen van onkruid, leg ik je uit waarom dit geen duurzame keuzes zijn.

Daarnaast vrees ik dat ik je ook op een andere manier een illusie armer moet maken, want onkruid vergaat niet. Iedere oplossing die je kiest is helaas een tijdelijke oplossing.

Het verzorgen en snoeien van hortensia’s

De Hydrangea kennen we beter onder de naam Hortensia. Dit is de bekende sfeermaker waarvan de bekendste soort een vorm heeft van een grote blaadjes bol. Dit is slechts één van de 600 soorten die er zijn. De Hortensia komt oorspronkelijk uit Azië. Deze planten voelen zich prima thuis in een gematigd klimaat zoals dat in ons land het geval is. De planten staan graag met hun pootjes in een vochtige grond.

Een hortensia is een prachtige plant voor een border, voor aan een oever van een waterpartij, in een pot of als haag. Ze hebben een lange bloeiperiode. In de periode van juli tot en met oktober kun je genieten van de prachtige bloemen van deze plant.

Hortensia’s zijn sterke planten, zijn niet gevoelig voor ziektes of plagen en hebben verder weinig eisen met betrekking tot onderhoud. Hortensia’s moeten wél gesnoeid worden. Dit kun je prima in de maand mei doen.

Als je een hortensia in de tuin hebt staan, moet je je zeker bezighouden met de bodemstructuur en dan met name met de pH waarde. Dit is een term die betrekking heeft op de zuurgraad, in dit geval van de bodem. De kleur van de bloemen is immers afhankelijk van de zuurgraad (pH-waarde) en het ijzergehalte in de grond. Door toevoegingen als kalk en aluminium kun je de zuurgraad van de bodem immers beïnvloeden en hiermee ook de kleur van de bloem veranderen. Om je een beeld te geven:

  • In zure grond kleuren de bloemen van de Hortensia blauw;
  • In basische grond kleuren de bloemen van de Hortensia roze;
  • In pH neutrale grond kleuren de bloemen van de Hortensia paars.

In de praktijk komt het er dus op neer als je een roze Hortensia koopt, die bij jou thuis zomaar een andere kleur kan aannemen. Je kunt dus een hortensia blauw maken of blauw houden door de grond iets zuurder te maken. Door het strooien van kalk beïnvloed je de zuurgraad van de bodem en maak je deze minder zuur. Je verhoogt dus de pH waarde door het strooien van kalk. De witte hortensia’s vormen een uitzondering hierop. Deze veranderen niet van kleur.

Het snoeien van een hortensia doe je om de plant wat voller en steviger te maken waardoor deze beter in staat is om het gewicht van de grote bloemen te dragen. Dit is niet veel werk. Je kunt bijvoorbeeld wat takken toppen om de vertakking te stimuleren of wat ziek en dood hout wegknippen. De Hortensia krijgt dan wat ruimte om lekker verder te groeien. Klimhortensia’s kun je door het snoeien de juiste weg wijzen.

Het is belangrijk om je te realiseren dat er grofweg twee soorten hortensia’s zijn: de soorten die bloeien op oude knoppen en de soorten op nieuwe knoppen bloeien. De werkwijze is nét even verschillend tussen deze twee soorten.

  • De bloeiers op oude knoppen maken gebruik van de knoppen die de voorgaande jaren zijn ontwikkeld. Bij deze soorten hoef je eigenlijk alleen het dode hout of de verkeerd geplaatste takken weg te halen. Je kunt dit tot vlak boven een paar dikke gezonde knoppen wegknippen.
  • De Hortensia’s die bloeien op nieuwe knoppen zijn veel minder gevoelig voor het snoeien. Je kunt deze hortensia’s snoeien door deze ongeveer 15 centimeter boven de grond af te knippen. Je vormt zo een hele mooie compacte plant. Als je juist een vollere plant wilt, volstaat het om alleen de bloemen af te knippen.

Lees dit artikel als je meer wilt weten over het snoeien en onderhouden van hortensia’s. Hierin neem ik de bekendste soorten met je door en geef ik je ook inzichten over het planten, verplaatsen en drogen van deze planten.

Onderhoud aan de lavendel

De maand mei is ook een maand waarin een andere echte klassieker even wat aandacht van je vraagt. Hiermee doel ik op de lavendel. Lavendel is een heerlijke paarse plant met een karakteristieke geur, die je veelvuldig tegenkomt. De plantjes geven je tuin een mediterraans tintje en de vlinders en bijen zijn er gek op. Er bestaan zeer veel verschillende soorten lavendel. Het exacte aantal is niet bekend, maar dit zijn er minstens 250. We kennen vooral het soort met de mooie, lekker geurende paarse bloemen, maar er zijn ook lavendelsoorten met witte en roze bloemen.

Je kunt lavendel het hele jaar planten, zolang het maar niet vriest. De beste optie is overigens om het deze periode te doen omdat de bodem dan de juiste temperatuur heeft zodat het plantje zich goed kan inwortelen en volop de mogelijkheid heeft om te groeien. Als je de mogelijkheden hebt, kun je lavendel het beste op de meest zonnige plaats zetten, in een goed doorlatende, licht voedzame grond.

Deze (vaak) paarse schoonheid is verder makkelijk in de omgang. De plant heeft weinig water nodig.  In de meeste gevallen helpen de weergoden je hier bij, als dat niet het geval is, is het goed om de plant bij grote droogte “verwennen” met een heerlijke douche. Het is wel belangrijk om de lavendel regelmatig te snoeien. Als je dit in het voor-en najaar doet, heeft de plant voldoende ruimte om zich te ontwikkelen. Je mag dan gerust een derde van de plant er afknippen zodat ongeveer tien tot vijftien centimeter van de plant blijft staan. Dit is zeker belangrijk bij jonge lavendel want op die manier ontstaat er een volle plant. De plant wordt op die manier gestimuleerd om nieuwe scheuten aan te maken.

Voor een mooie onderhoudsvriendelijke plant met een prachtige uitstraling en een heerlijke geur hoef je dus niet naar de streken rond de Middellandse Zee te reizen!

Wil je hier meer over weten? Lees dan dit uitgebreide artikel over de lavendel.

Tot slot……

Zoals aangegeven is er veel leven in de tuin en zul je deze maand nog even duidelijk merken dat er ook al veel leven in je tuin is geweest. De maand mei is de maand waarin de vroege bloeiers al zijn uitgebloeid en de periode dat de zomerbloeiers uiteraard nog op hun maximum moeten komen. Dit is zelfs de maand dat je deze beplanting nog een plek kunt geven) Dit kun je het “bloeigat” noemen. Het is belangrijk om de sporen van de “vroege” soorten weg te nemen om de overige beplanting letterlijk de ruimte te geven om te ontwikkelen.

Het is wel belangrijk om even de buitentemperatuur in de gaten te houden. Vooral begin van de maand kan de temperatuur nog wel eens onder de 0 graden Celsius komen. Let op dat je de planten dan nog wel een goede bescherming biedt. Na half mei (na ijsheiligen op de 12e,13e en 14e ) is er eigenlijk geen kans meer op nachtvorst. Dan mogen ook alle kuipplanten en eenjarige weer van de buitenlucht genieten!

Wil je weten hoe je je planten de beste omstandigheden kunt geven om te bloeien? En wil je weten hoe je vooraf heel wat onderhoud kunt voorkomen? Lees dan eens mijn gratis e-book over het maken van een beplantingsplan. Download het e-book hier gratis. 

Jaarkalender tuin

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!