Wat kost een tuin? Als je dat wilt weten dan ben je op de juiste pagina beland. In dit artikel deel ik mijn ervaringen en heb ik een heel simpel rekensommetje voor je gemaakt waarmee je jouw tuinplannen kunt gaan begroten.
Het is helemaal niet erg als je nog geen idee hebt wat je met de tuin wilt. Het gaat erom dat je bewust bezig gaat met het maken van een begroting. Ik neem in dit bericht een nieuwbouw tuin aan als voorbeeld omdat ik merk dat de meesten hier vastlopen bij de tuin.
Heb je al een bestaande tuin en wil je deze opnieuw aan laten leggen? dan is dit ook een prima rekenvoorbeeld.
De tuin komt altijd als het geld op is…
Herkenbaar? Voor ons wel. Vooral als we op gesprek komen bij bewoners van een nieuwbouw woning krijgen we vaak te horen dat het geld op is. Ze willen van de laatste restjes ‘ iets met de tuin gaan doen’ en dan zien ze over een paar jaar wel verder.
Dat kan soms de beste optie zijn maar als ik met de mensen in gesprek ga dan kom ik erachter dat ze eigenlijk niet hebben nagedacht over de tuin tijdens het maken van (ver)bouwplannen. Of als ze dat al wel hebben gedaan hebben ze het onderschat en kunnen ze niet realiseren wat ze het liefst zouden willen.
Begrijp me niet verkeerd. Van mij hoef je echt geen bergen met geld opzij te zetten om de tuin aan te laten leggen. Ik wil je er van bewust maken dat je op de juiste manier gaat nadenken over de tuin zodat je als de woning is opgeleverd, geen spijt krijgt van bepaalde keuzes.
Wat kost een tuin?
Ik krijg vaak de vraag van wat kost een tuin nu eigenlijk? We hebben geen idee maar zijn toch wel benieuwd. Het meest simpele antwoord wat ik kan geven is natuurlijk dat het te maken heeft met wat je wensen zijn en hoe groot de tuin is. Maar daar kun je niets mee. Ik heb daarom een heel mooi voorbeeld waarin je zelf heel simpel kunt uitrekenen wat je tuin zou kunnen gaan kosten.
Als je bezig bent om bouwplannen te maken en een kosten beraming op te stellen dan raad ik je aan om de tuin hier zeker in mee te nemen. Pak de tekening van de kavel (en eventueel bouwtekening van de woning) erbij om uit te rekenen hoe groot jouw tuin straks is. Bij de tuin hoort ook de oprit en vanzelfsprekend de voortuin, zijtuin en achtertuin. Bepaal het aantal vierkante meters en maak een verhouding van massa en volume.
Ik heb een berekening opgesteld voor kleine tuinen, middel grote tuinen en grote tuinen. De berekeningen gebaseerd zijn op gemiddelde tuinen die wij in de afgelopen 6 jaar hebben ontworpen en aangelegd. Het gaat erom dat je een voorbeeld hebt waar je zelf mee aan de slag kunt en dat je een gevoel krijgt bij de mogelijkheden.
Als je je aan het oriënteren bent en je hebt het gevoel dat onze stijl bij je past dan raad ik je aan om de berekening eens te gaan doen. Op deze manier krijg je een realistisch beeld van onze tuinen kosten.
Het ontwerpt namelijk veel makkelijker als je een budget hebt. Als je dat niet hebt en je laat een tuinontwerp maken die je fantastisch vind maar uiteindelijk niet haalbaar blijkt omdat het ver boven het budget is, dan moet je concessies gaan doen wat achteraf uitdraait op teleurstellingen. Werk je andersom, met een budget dan verzeker ik je dat je een veel beter gevoel krijgt.
Als je met een budget werkt ga je doelgericht ontwerpen en haal je er het maximale uit wat erin zit. En dat is wat je wil bereiken!
Kosten besparen en andere handige tuinontwerp tips ontvangen?
In mijn gratis e-book over tuinontwerpen leg ik je uit hoe je geld kunt besparen op een tuinontwerp. Download hier de gratis Tuinontwerp Gids.
Uitleg van het rekensommetje
Ik zal je even kort uitleggen hoe ik de berekening heb opgezet. Als ik een tuin ontwerp dan hou ik altijd rekening met een gezonde balans tussen massa en volume. Om je een idee te geven hoe ik deze twee pijlers heb onderverdeeld zal ik dat hieronder duidelijk maken met een opsomming:
Massa:
- Terras(sen)
- Looppaden
- Oprit
- Maairanden
- Bouwkundige elementen
- Vijver
- Vlonder
- Grote bomen (blikvangers)
Volume:
Er zijn ook een aantal elementen die niet zijn meegenomen in deze begroting. Dat komt omdat dit niet voor iedere situatie van toepassing is en dat maakt dat de begroting uit balans en dus niet realistisch is. Deze elementen zijn niet meegenomen in deze rekensommen:
- Erfafscheidingen
- Terrasoverkapping en tuinschuur
- Tuinverlichting
- Beregening
- (robot) maai systemen
De berekeningen die je hieronder gaat zien zijn compleet inclusief materialen, beplantingen, machines en de uitvoering. Je kunt voor jezelf met de verhoudingen gaan spelen om het budget doelgericht en bewust aan te passen. Kom je er niet uit? Neem dan contact met mij op en ik zal je helpen en adviseren.
Kleine tuinen tot 400 m2
Bij kleine tuinen tot ca. 350 vierkante meter houden we voor het gemak een verhouding aan van 70% massa en 30% volume. In deze berekening heb je voldoende ruimte voor een groot terras, looppaden en eventueel een bouwkundig element. De overige ruimte kunnen we functioneel en stijlvol inrichten met mooie bomen en planten en eventueel een stuk gazon.
In dit voorbeeld rekenen we met een tuin van 200 m2. Het aantal vierkante meters kun je zelf aanpassen om een begroting te maken.
De berekening is dan als volgt:
Massa (70%) 200 / 100 x 70 = 140 m2 x 50,00 (bedrag per m2) = 7.000,00
Volume (30%) 200 / 100 x 30 = 60 m2 x 25,00 (bedrag per m2) = 1.500,00
Totaal massa + volume (200 m2) = 7000,00 + 1.500,00 = 8.500,00
Middelgrote tuinen tot 1000 m2
In deze categorie draaien we de verhouding om. Je hebt meer ruimte om ook daadwerkelijk ‘ ruimte’ te creëren. Een groot gazon is hiervan het beste voorbeeld. Een gezonde verhouding voor deze tuinen kun je indelen op 40% massa en 60% volume.
In dit voorbeeld rekenen we met een tuin van 500 m2. Het aantal vierkante meters kun je zelf aanpassen om een begroting te maken.
De berekening is dan als volgt:
Massa (40%) 500 / 100 x 40 = 200 m2 x 50,00 (bedrag per m2) = 10.000,00
Volume (60%) 500 / 100 x 60 = 300 m2 x 15,00 (bedrag per m2) = 4.500,00
Totaal massa + volume (500 m2) = 10.000,00 + 4.500,00 = 14.500,00
Grote tuinen vanaf 1500 m2
Hoe groter de tuin des te meer ruimte om het gazon uit te breiden. Afhankelijk van jullie wensen zijn deze tuinen vaak het omslagpunt om te kiezen voor het zaaien van het gazon in plaats van graszoden. Dit zijn namelijk belangrijke overwegingen die je kunt maken in het budget. Ik zal er in deze berekening vanuit gaan dat we grote gazons gaan maken die we gaan zaaien.
De verhouding die we aanhouden in deze categorie is 30% massa en 70% volume. In dit voorbeeld rekenen we met een tuin van 3000 m2. Het aantal vierkante meters kun je zelf aanpassen om een begroting te maken.
De berekening is dan als volgt:
Massa (30%) 3000 / 100 x 30 = 900 m2 x 50,00 (bedrag per m2) = 45.000,00
Volume (70%) 3000 / 100 x 70 = 2100 m2 x 3,50 (bedrag per m2) = 7.350,00
Totaal massa + volume (3000 m2) = 45.000,00 + 7350,00 = 52.350,00
Op deze manier heb je een hele realistische begroting om een tuin te realiseren zoals wij deze ontwerpen en aanleggen. Je kunt een aantal voorbeelden bekijken in ons portfolio.
Om je een snelle indruk van onze tuinen te geven heb ik hier een selectie gemaakt:
Snap je wat mijn achterliggende gedachte is? Als je hiermee aan de slag gaat ben je bewust bezig met de tuin en weet je wat je tuin kan gaan kosten. Of beter gezegd, wat de investering is in je tuin. Je creëert voor jezelf mogelijkheden om straks een mooie en praktische tuin aan te gaan leggen.
Inspiratievideo
De waarde van de tuin wordt tot 10% van de marktwaarde van de woning meegenomen in het taxatierapport
Dat betekent dat je de tuin kunt zien als een zinvolle investering en niet als kostenpost. De waarde van jouw tuin wordt meegenomen in de taxatie van de woning.
De tuin mee financieren in de hypotheek
Nu je een begroting hebt liggen voor de tuin kun je deze meenemen naar de bank. Vaak wordt er niet eens aan gedacht om ook de tuin mee te financieren in de hypotheek. Je hoeft het dan niet van je laatste spaargeld te doen waardoor je financiële ruimte overhoud aan het eind.
Dit is helemaal aan jezelf maar ik wil het toch genoemd hebben omdat er vaak geen rekening wordt gehouden met de mogelijkheid. En die is er zeker!
Kosten besparen?
Met het maken van een tuinontwerp kun je kosten besparen. In mijn Tuinontwerp Gids leg ik je o.a. uit hoe je kosten kunt besparen. Download hier het gratis e-book.
Stefan
op 13 Nov 2015Peter Mecklenfeld
op 13 Nov 2015Martijn
op 18 Jan 2016Peter Mecklenfeld
op 18 Jan 2016Barry Verhoef
op 10 Mar 2018Peter Mecklenfeld
op 12 Mar 2018Vincent
op 16 Aug 2018Catharina
op 16 Aug 2018Peter Mecklenfeld
op 20 Aug 2018dirk
op 29 Jan 2019