Wat kost een tuin? | Handige berekening om je tuin te begroten
13 november 2015 
6 min. leestijd

Wat kost een tuin? | Handige berekening om je tuin te begroten

Wat kost een tuin? Als je dat wilt weten dan ben je op de juiste pagina beland. In dit artikel deel ik mijn ervaringen en heb ik een heel simpel rekensommetje voor je gemaakt waarmee je jouw tuinplannen kunt gaan begroten.

Het is helemaal niet erg als je nog geen idee hebt wat je met de tuin wilt. Het gaat erom dat je bewust bezig gaat met het maken van een begroting. Ik neem in dit bericht een nieuwbouw tuin aan als voorbeeld omdat ik merk dat de meesten hier vastlopen bij de tuin.

Heb je al een bestaande tuin en wil je deze opnieuw aan laten leggen? dan is dit ook een prima rekenvoorbeeld.

De tuin komt altijd als het geld op is…

Herkenbaar? Voor ons wel. Vooral als we op gesprek komen bij bewoners van een nieuwbouw woning krijgen we vaak te horen dat het geld op is. Ze willen van de laatste restjes ‘ iets met de tuin gaan doen’ en dan zien ze over een paar jaar wel verder.

Dat kan soms de beste optie zijn maar als ik met de mensen in gesprek ga dan kom ik erachter dat ze eigenlijk niet hebben nagedacht over de tuin tijdens het maken van (ver)bouwplannen. Of als ze dat al wel hebben gedaan hebben ze het onderschat en kunnen ze niet realiseren wat ze het liefst zouden willen.

Begrijp me niet verkeerd. Van mij hoef je echt geen bergen met geld opzij te zetten om de tuin aan te laten leggen. Ik wil je er van bewust maken dat je op de juiste manier gaat nadenken over de tuin zodat je als de woning is opgeleverd, geen spijt krijgt van bepaalde keuzes.

Wat kost een tuin?

Ik krijg vaak de vraag van wat kost een tuin nu eigenlijk? We hebben geen idee maar zijn toch wel benieuwd. Het meest simpele antwoord wat ik kan geven is natuurlijk dat het te maken heeft met wat je wensen zijn en hoe groot de tuin is. Maar daar kun je niets mee. Ik heb daarom een heel mooi voorbeeld waarin je zelf heel simpel kunt uitrekenen wat je tuin zou kunnen gaan kosten.

Als je bezig bent om bouwplannen te maken en een kosten beraming op te stellen dan raad ik je aan om de tuin hier zeker in mee te nemen. Pak de tekening van de kavel (en eventueel bouwtekening van de woning) erbij om uit te rekenen hoe groot jouw tuin straks is. Bij de tuin hoort ook de oprit en vanzelfsprekend de voortuin, zijtuin en achtertuin. Bepaal het aantal vierkante meters en maak een verhouding van massa en volume.

wat-kost-een-tuin-tuinplannen-maken-begroten

Ik heb een berekening opgesteld voor kleine tuinen, middel grote tuinen en grote tuinen. De berekeningen gebaseerd zijn op gemiddelde tuinen die wij in de afgelopen 6 jaar hebben ontworpen en aangelegd. Het gaat erom dat je een voorbeeld hebt waar je zelf mee aan de slag kunt en dat je een gevoel krijgt bij de mogelijkheden.

Als je je aan het oriënteren bent en je hebt het gevoel dat onze stijl bij je past dan raad ik je aan om de berekening eens te gaan doen. Op deze manier krijg je een realistisch beeld van onze tuinen kosten.

Het ontwerpt namelijk veel makkelijker als je een budget hebt. Als je dat niet hebt en je laat een tuinontwerp maken die je fantastisch vind maar uiteindelijk niet haalbaar blijkt omdat het ver boven het budget is, dan moet je concessies gaan doen wat achteraf uitdraait op teleurstellingen. Werk je andersom, met een budget dan verzeker ik je dat je een veel beter gevoel krijgt.

Als je met een budget werkt ga je doelgericht ontwerpen en haal je er het maximale uit wat erin zit. En dat is wat je wil bereiken!

Kosten besparen en andere handige tuinontwerp tips ontvangen?

In mijn gratis e-book over tuinontwerpen leg ik je uit hoe je geld kunt besparen op een tuinontwerp. Download hier de gratis Tuinontwerp Gids. 

Tuinontwerp

Uitleg van het rekensommetje

Ik zal je even kort uitleggen hoe ik de berekening heb opgezet. Als ik een tuin ontwerp dan hou ik altijd rekening met een gezonde balans tussen massa en volume. Om je een idee te geven hoe ik deze twee pijlers heb onderverdeeld zal ik dat hieronder duidelijk maken met een opsomming:

Massa:

 • Terras(sen)
 • Looppaden
 • Oprit
 • Maairanden
 • Bouwkundige elementen
 • Vijver
 • Vlonder
 • Grote bomen (blikvangers)

Volume:

Er zijn ook een aantal elementen die niet zijn meegenomen in deze begroting. Dat komt omdat dit niet voor iedere situatie van toepassing is en dat maakt dat de begroting uit balans en dus niet realistisch is. Deze elementen zijn niet meegenomen in deze rekensommen:

De berekeningen die je hieronder gaat zien zijn compleet inclusief materialen, beplantingen, machines en de uitvoering. Je kunt voor jezelf met de verhoudingen gaan spelen om het budget doelgericht en bewust aan te passen. Kom je er niet uit? Neem dan contact met mij op en ik zal je helpen en adviseren.

Kleine tuinen tot 400 m2

Bij kleine tuinen tot ca. 350 vierkante meter houden we voor het gemak een verhouding aan van 70% massa en 30% volume. In deze berekening heb je voldoende ruimte voor een groot terras, looppaden en eventueel een bouwkundig element. De overige ruimte kunnen we functioneel en stijlvol inrichten met mooie bomen en planten en eventueel een stuk gazon.

In dit voorbeeld rekenen we met een tuin van 200 m2. Het aantal vierkante meters kun je zelf aanpassen om een begroting te maken.

De berekening is dan als volgt:

Massa (70%) 200 / 100 x 70 = 140 m2 x 50,00 (bedrag per m2)  =  7.000,00

Volume (30%) 200 / 100 x 30 = 60 m2 x 25,00 (bedrag per m2)  = 1.500,00

Totaal massa + volume (200 m2) = 7000,00 + 1.500,00 = 8.500,00


Middelgrote tuinen tot 1000 m2

In deze categorie draaien we de verhouding om. Je hebt meer ruimte om ook daadwerkelijk ‘ ruimte’  te creëren. Een groot gazon is hiervan het beste voorbeeld. Een gezonde verhouding voor deze tuinen kun je indelen op 40% massa en 60% volume.

In dit voorbeeld rekenen we met een tuin van 500 m2. Het aantal vierkante meters kun je zelf aanpassen om een begroting te maken.

De berekening is dan als volgt:

Massa (40%) 500 / 100 x 40 = 200 m2 x 50,00 (bedrag per m2) =  10.000,00

Volume (60%) 500 / 100 x 60 = 300 m2 x 15,00 (bedrag per m2) = 4.500,00

Totaal massa + volume (500 m2) = 10.000,00 + 4.500,00 = 14.500,00


Grote tuinen vanaf 1500 m2

Hoe groter de tuin des te meer ruimte om het gazon uit te breiden. Afhankelijk van jullie wensen zijn deze tuinen vaak het omslagpunt om te kiezen voor het zaaien van het gazon in plaats van graszoden. Dit zijn namelijk belangrijke overwegingen die je kunt maken in het budget. Ik zal er in deze berekening vanuit gaan dat we grote gazons gaan maken die we gaan zaaien.

De verhouding die we aanhouden in deze categorie is 30% massa en 70% volume. In dit voorbeeld rekenen we met een tuin van 3000 m2. Het aantal vierkante meters kun je zelf aanpassen om een begroting te maken.

De berekening is dan als volgt:

Massa (30%) 3000 / 100 x 30 = 900 m2 x 50,00 (bedrag per m2) = 45.000,00

Volume (70%) 3000 / 100 x 70 = 2100 m2 x 3,50 (bedrag per m2) = 7.350,00

Totaal massa + volume (3000 m2) = 45.000,00 + 7350,00 = 52.350,00


Op deze manier heb je een hele realistische begroting om een tuin te realiseren zoals wij deze ontwerpen en aanleggen. Je kunt een aantal voorbeelden bekijken in ons portfolio.

Om je een snelle indruk van onze tuinen te geven heb ik hier een selectie gemaakt:

Snap je wat mijn achterliggende gedachte is? Als je hiermee aan de slag gaat ben je bewust bezig met de tuin en weet je wat je tuin kan gaan kosten. Of beter gezegd, wat de investering is in je tuin. Je creëert voor jezelf mogelijkheden om straks een mooie en praktische tuin aan te gaan leggen.

Inspiratievideo

De waarde van de tuin wordt tot 10% van de marktwaarde van de woning meegenomen in het taxatierapport

Dat betekent dat je de tuin kunt zien als een zinvolle investering en niet als kostenpost. De waarde van jouw tuin wordt meegenomen in de taxatie van de woning.

De tuin mee financieren in de hypotheek

Nu je een begroting hebt liggen voor de tuin kun je deze meenemen naar de bank. Vaak wordt er niet eens aan gedacht om ook de tuin mee te financieren in de hypotheek. Je hoeft het dan niet van je laatste spaargeld te doen waardoor je financiële ruimte overhoud aan het eind.

Dit is helemaal aan  jezelf maar ik wil het toch genoemd hebben omdat er vaak geen rekening wordt gehouden met de mogelijkheid. En die is er zeker!

Kosten besparen?

Met het maken van een tuinontwerp kun je kosten besparen. In mijn Tuinontwerp Gids leg ik je o.a. uit hoe je kosten kunt besparen. Download hier het gratis e-book.

Tuinontwerp

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Stefan
Door

Stefan

op 13 Nov 2015

He Peter,Leuk artikel maar zoals ik het bereken gaat dit niet op voor kleinere tuinen? Is deze berekening incl of excl materiaal? Grt Stefan

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 13 Nov 2015

Hallo Stefan,Bedankt voor het reageren. Ik heb het bericht zojuist een update gegeven waarin ik uitleg wat de inhoud is van de berekening. Daarnaast heb ik de berekening toegepast in 3 schalen.- Kleine tuinen - Middelgrote tuinen - Grote tuinenGroet,Peter

Martijn
Door

Martijn

op 18 Jan 2016

tot 400m2 valt onder een kleine tuin?? Dan heb ik met straks met mijn nieuwe huis zeker een mini-microtuin met 48m2

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 18 Jan 2016

Dag Martijn,Het vaak niet om de grootte van de tuin maar om de functionaliteit. Hier in het oosten van het land zijn de tuinen gemiddeld groter en daar heb ik de berekening op aangepast. Hoe meer schalen ik in de berekening zet des te ingewikkelder hij wordt. Ik hoop dat je eruit bent gekomen.Heb je mijn boek al met 25 ideeën voor in de tuin? Je kunt hem gratis downloaden.wwww.mecklenfeldtuinen.nl/25-ideeen-voor-in-de-tuin

Barry Verhoef
Door

Barry Verhoef

op 10 Mar 2018

Wat zijn de uitgangspunten in deze berekening? Gemiddelde prijs per m2 terrastegel? Aantal bomen? Verhouding gras/plantenborders? Etc.

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 12 Mar 2018

Dag Barry, dit artikel is bedoeld om inzichten af te geven met een globale indicatie. Ik zal deze wat verder gaan uitwerken om meer inzicht af te geven. Heb je in jouw geval een specifieke vraag? Kun je me deze dan op de mail zetten? Dan zorg ik dat je een maatwerk antwoord krijgt.info@mecklenfeldtuinen.nl

Vincent
Door

Vincent

op 16 Aug 2018

Bedankt voor de voorbeeldberekeningen! Ik ga volgende zomer ook mijn eigen tuin onder handen nemen en heb ik een budget gemaakt. Er komen in ieder geval vlonders met een nieuw terras in een hoek. Voor de rest van de tuin moet ik nog wat verzinnen. Ben nu al benieuwd naar het eind resultaat, ook al duurt dit nog even!

Catharina
Door

Catharina

op 16 Aug 2018

Ons perceel is 1700m2 groot, bebouwing is 350m2, dus er blijft 1350m2 perceel over voor terras (100m2) oprit (250m2) groen (1000m2). Als ik berekening maakt conform formule middengrote tuin kom ik op ca. 39.000 euro, als ik berekening maak middels formule grote tuin kom ik op ca. 24.000 euro. Dit bevreemdt me. Kunt u dit toelichten?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 20 Aug 2018

Hoi Catharina,Zou je een mailtje kunnen sturen naar info@mecklenfeldtuinen.nl? Dan gaan we er naar kijken.

dirk
Door

dirk

op 29 Jan 2019

wel leuk hoor al die berekeningen maar op deze manier geef je de consument een verkeerd beeld van de kosten omdat deze namelijk geheel afhankelijk zijn van allerlei factoren, als u nu gewoon eens uitgaat van een bedrag van 120 en 150 euro per vierkante meter kom je in de buurt

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!