Kosten 3D tuinontwerp: wat kost een tuinontwerp?
Wat kost een tuinontwerp? Of liever gezegd: welke investering is er nodig voor een professioneel uitgewerkt tuinplan die je kunt gebruiken om de tuin aan te leggen zonder achteraf met teleurstelling en onnodige kosten te worden opgezadeld? In dit artikel laat ik je zien welke mogelijkheden er zijn en met welke tuinontwerp kosten je rekening moet houden, zodat je een richtprijs hebt.
Daarnaast wil ik je anders laten kijken naar de waarde van een tuinontwerp. Ik ben er namelijk van overtuigd dat een goed tuinplan zich dubbel en dwars laat terugbetalen en dat het eindresultaat vele malen beter is dan wanneer je weinig tot geen aandacht besteed aan de voorbereidingen. Ik laat je zien dat je een professioneel tuinontwerp (met de hand) al kunt laten maken vanaf 300 euro met opties en mogelijkheden waarmee je het pakket kunt uitbreiden.
Wat kost een tuinontwerp?
Je hebt specifiek gezocht op; ‘wat kost een tuinontwerp’. Ik ga er daarom vanuit dat je overweegt om het tuinontwerp proces uit te besteden. In dit artikel focus ik me dan ook op de mogelijkheden die er zijn met betrekking tot uitbesteden en laat ik alle gratis software om zelf aan de slag te gaan achterwege. Dat bespreek ik in een ander blog, want nu ga ik onderstaande onderdelen behalen zodat je een richtlijn hebt voor de kosten van een tuinontwerp:
- Kosten 2D tuinontwerp met de hand
- Kosten 3D tuinontwerp met de hand
- Kosten 2D tuinontwerp digitaal
- Kosten 3D tuinontwerp digitaal
- Kosten technische tekeningen en details
- Kosten verlichtingsplan
- Kosten beplantingsplan
- Kosten materiaaladvies
- Kosten begeleiding
Aan de van dit lijstje neem ik je mee door het tuinontwerp proces en geef ik indicaties van kosten die je mag verwachten als je een offerte gaat aanvragen. De prijzen die ik in dit artikel deel zijn gebaseerd op gemiddelden en een bovengemiddeld kwaliteitsniveau.
Een goede tuinontwerper betaalt zich dubbel en dwars terug
Daarmee wil ik je attent maken op het feit dat er ook anders aanbiedingen worden gedaan zoals het laten maken van een gratis tuinontwerp met de voorwaarde om de tuin ook bij dat bedrijf aan te laten leggen. Dit is nog steeds een veelvoorkomend en succesvolle methode voor bedrijven. Maar ik wil graag transparant en eerlijk zijn. Kwaliteit je diensten aanbieden waar veel uren voor nodig zijn om tot een goed resultaat te komen gratis aanbieden? Uiteindelijk is het logisch om te betalen voor de diensten van een ontwerper. Als dit gratis wordt aangeboden betaal je het uiteindelijk wel tijdens de aanleg.
Hoe aantrekkelijk deze deal in eerste instantie ook klinkt kun je het ook anders gaan bekijken. Je zegt eigenlijk al volmondig ja tegen een eindresultaat en een offerte die je nog niet eens hebt gezien. Vind je dat logisch klinken? Mijn voornaamste doel van dit artikel is om jou als lezer bewust te maken van de hedendaagse aanbiedingen. Met deze informatie tot je zal ik andere mogelijkheden gaan bespreken. Mogelijkheden en opties die in mijn ogen de investering meer dan waard zijn want de investering in een goede tuinontwerper betaald zich uiteindelijk dubbel en dwars terug.
Om je beter te helpen bij het kiezen van een tuinontwerper wil ik je graag mijn gratis e-books en inspiratiepakket aanbieden. Hierin deel ik mijn ervaringen over de 9 meest gemaakte tuinontwerpfouten, hoe je kosten kunt besparen en nog veel meer.
Download hier het gratis e-book + inspiratiepakket
Prijsbepalingen voor een tuinontwerp
Het is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren welke prijzen er specifiek voor jullie project van toepassing zijn. Vandaar dat ik ook werk met indicaties. De belangrijkste 4 prijsbepalingen zijn:
- Aandacht
- Grootte
- Product
- Regio
Aandacht
Hoeveel tijd mag een tuinontwerper besteden aan het plan? Dat bepaalt voor 80% de prijs van het aanbod. Hoe meer tijd de ontwerper te besteden heeft des te vollediger het plan kan worden uitgewerkt. Als jullie volledig vertrouwen op de kennis en kunde van de ontwerper dan zal ik maximaal 1 correctieronde nodig zijn. Hebben jullie nog geen idee in welke richting jullie het nieuwe plan moeten zoeken dan kan het proces wat langer duren. In dat geval betekent het dat de ontwerper meer uren nodig is en zal de investering dus wat hoger liggen.
Grootte
Het aantal m2 van een tuin bepaald voor een deel hoeveel tijd er nodig is om het ontwerp uit te kunnen werken. Dat wil niet altijd zeggen dat een kleine tuin minder werk is en een grote tuin meer tijd in beslag neemt. Naast grootte bepaald ook de complexiteit hoeveel tijd en aandacht er nodig is om tot een goed resultaat te kunnen komen.
Product
Een tuinontwerp kun je opleveren in veel verschillende vormen. Bij ons hoveniersbedrijf leveren we onze producten digitaal op om geen onnodige kosten te hoeven maken en hiermee gelijk duurzaam werk leveren en geen onnodig papier en inkt verspillen. Enkel de plattegrond printen we in sommige gevallen uit om het tastbaar te maken en om er ook mee door de tuin te kunnen lopen. Maar dit kan tegenwoordig ook prima digitaal op een iPad of tablet.
Regio
Een klein deel van de prijs zal bepaald worden door reisafstand. Persoonlijk zou ik dit ook niet heel sterk laten afwegen van jullie keuze omdat het kleine prijsverschil niet opweegt tegen de kwaliteit van de betreffende ontwerper.
Kosten tuinontwerp
Laten we nu gaan kijken naar de prijsindicaties per ontwerpgroep:
- Kosten 2D tuinontwerp met de hand
- Kosten 3D tuinontwerp met de hand
- Kosten 2D tuinontwerp digitaal
- Kosten 3D tuinontwerp digitaal
- Kosten technische tekeningen en details
- Kosten verlichtingsplan
- Kosten beplantingsplan
- Kosten materiaaladvies
- Kosten begeleiding
Kosten 2D tuinontwerp met de hand
De meest eenvoudige manier van leveren is het 2D tuinontwerp met de hand gemaakt. Hier wordt er maximaal aandacht besteed aan het creëren van het idee en is er minimaal tijd nodig om het ontwerp op te maken voor de presentatie.
Investering bedraagt tussen ca. 300,- / 800,- euro.
Kosten 3D tuinontwerp met de hand
Ontwerpers zijn soms net kunstenaars en kunnen handmatig 3D beelden uitwerken. Dit ziet er waanzinnig uit en geeft een enorme beleving. Wel is dit vaak een tijdrovende klus en zal de investering wat hoger zijn.
Investering per 3D beeld bedraagt tussen ca. 100,- / 175,- euro.
Kosten 2D tuinontwerp digitaal
Het digitaal uitwerken van een 2D tuinontwerp heeft als voordeel dat eventuele aanpassingen makkelijker en sneller kunnen worden doorgevoerd. Daarnaast is een digitaal uitgewerkt tuinontwerp nauwkeuriger waardoor het uitzetten van de aanleg preciezer kan worden uitgevoerd. Dit ontwerp is een verlengstuk van het 2D tuinontwerp dat met de hand gemaakt is. Ik heb je al uitgelegd het creatieve proces schetsmatig gaat.
Investering bedraagt tussen ca. 450,- / 1100,- euro.
Kosten 3D tuinontwerp digitaal
Zodra de ideeën in 2D klaarliggen is uitwerken van details in 3D in verhouding minder tijdrovend omdat het denkwerk grotendeels al is geweest. 3D tuinontwerpen zijn een uitstekend hulpmiddel om het eindresultaat te visualiseren en een beeld weer te geven van het eindresultaat al voor dat de tuin is aangelegd.
Investering bedraagt ca. 300,- / 500,- euro.
Kosten technische tekeningen en details
Complexe tuinen of tuinen met bijzondere elementen vragen om een extra uitwerking in de vorm van technische details. Afhankelijk van het aantal complexe details zal de ontwerper kunnen inschatten hoeveel tijd hiervoor nodig is. In de meeste gevallen zal er ongeveer 1 tot 3 uur nodig zijn per element.
Investering bedraagt ca. 75,- / 250,- euro per element.
Kosten verlichtingsplan
Het verlichtingsplan kan worden afgenomen als toevoeging op de reeds uitgewerkte ontwerpen. In 3D kunnen vrij eenvoudig sfeerbeelden worden gemaakt maar het uitwerken van de plattegrond en uitzettekening neemt extra tijd in beslag. Dit heeft te maken met het feit dat er een kabelplan moet worden ontwikkeld die tijdens de aanleg geen vragen oproept. Daarnaast is deze tekening waardevol omdat je achteraf kunt zien en meten waar de kabels destijds zijn gelegd.
Investering bedraagt ca. 150,- / 350,- euro.
Kosten beplantingsplan
Het beplantingsplan is een essentieel onderdeel voor het eindresultaat. Planten bepalen namelijk voor een heel groot deel de uiteindelijke sfeer in de tuin. Bedenk je maar eens een tuin die jij mooi vindt zonder de planten erin. Wat blijft er dan nog van het beeld over? Niet veel he? Dat is echt de meerwaarde van een goed beplantingsplan. Daarnaast hebben goed ingerichte borders de eigenschap om het hemelwater op een natuurlijke manier af te voeren en wordt de tuin na 1 tot 3 jaar een stuk onderhoudsvriendelijker als je het vergelijkt met bestrating.
De investering in een beplantingsplan is afhankelijk van de grootte van de tuin en het type border wat jullie graag willen. Een simpele oplossing is om standaard soorten toe te passen maar wil je iets bijzonders creëren dan vraagt dit om specifieke kennis, ervaring en aandacht.
De genoemde bedragen zijn dan ook op basis van bijzondere borders die op maat worden gemaakt.
Investering bedraagt ca. 300,- / 700,- euro.
Kosten materiaaladvies
In de meeste gevallen is de ontwerper al tijdens het ontwerp bezig met het uitdenken van de te gebruiken materialen. Deze worden dan al opgenomen in de plattegrond en bijgevoegd in de legenda. Hiervoor worden dan ook meestal geen extra kosten berekend.
Kosten begeleiding
Zodra het tuinontwerp is opgeleverd begint de voorbereiding voor de aanleg. Indien de een hovenier de tuin gaat aanleggen zal deze met een goede omschrijving een heel eind komen. In grotere en complexere tuinen zullen er meer vragen zijn en, als je de tuin zelf wil gaan aanleggen zullen er ongetwijfeld ook vragen zijn. Het is op voorhand lastig in te schatten hoeveel dit traject zal gaan kosten en mijn advies is om de ontwerper (of projectleider) te vragen wat hiervoor de investering zal zijn.
De aansturing van begeleiding kan voor een groot verschil gaan zorgen omdat details die de ontwerper heeft uitgedacht niet altijd kunnen worden uitgelegd op tekening. Dit is dan de perfecte oplossing.
Zoals je hebt gezien zijn de kosten- en dus investering in een tuinontwerp dus afhankelijk van verschillende factoren. De situatie en jullie specifieke wensen bepalen de prijs voor het pakket waar jullie interesse in hebben. Om je een vollediger beeld te geven van het totale traject die wij met Florum aanbieden zal ik hieronder een voorbeeld geven.
Tuininspiratie pakket + gratis e-books
Het ontwerpen van een tuin kent de nodige uitdagingen zoals je wellicht al hebt gelezen. In veel gevallen zie ik dat er structureel dezelfde fouten worden gemaakt die zorgen voor frustratie achteraf en vooral ook onnodig hoge kosten. De 9 meest gemaakte fouten heb ik verzameld en uitgeschreven in een boekje die je gratis kunt downloaden zodat jij goed voorbereid kunt beginnen aan het proces tuinplannen maken.
Het maakt hierbij niet uit of je de tuin zelf wil gaan ontwerpen of dat je overweegt om een ontwerper in te schakelen. In beide gevallen raad ik je aan om goed voorbereid aan de slag te gaan en dat je weet waar de valkuilen liggen. Op deze manier kun je zelf kwaliteit en kwantiteit van elkaar onderscheiden en maak je keuzes veel bewuster.
Download het gratis e-book en inspiratiepakket >>>