14 soorten planten waar je zelf beautyproducten van kunt maken!
26 juli 2017 
10 min. leestijd

14 soorten planten waar je zelf beautyproducten van kunt maken!

Handgemaakte beautyproducten zijn super gezond voor de huid en het is ook nog eens leuk om het zelf te maken. Met deze planten houd jij je huis en jezelf met een beauty crème tiptop verzorgd. De volgende 13 planten zijn gemakkelijk te planten in je tuin en een aantal zijn zelfs geschikt voor je mini-moestuin. Zelf ben ik tijdens het schrijven geïnspireerd geraakt om bijvoorbeeld een suiker scrub te maken van rozenblaadjes. Super gemakkelijk en het ruikt heerlijk!

1.     Komkommer

De komkommer is vrij bekend als het op beauty en verzorging aankomt. De komkommer bevat veel vitamine-C en is rijk aan antioxidanten. De komkommerschijfjes kun je tijdens het aanbrengen van een gezichtsmasker op de ogen laten rusten. Maar je kan er ook zeep, lotions en scrubs van maken. Als je te lang in de zon hebt gezeten is de komkommer ideaal en geeft een verkoeling tegen de verbrande plekken. De komkommer zit vol met magnesium en andere mineralen die erg goed zijn voor de huid.

Maak je eigen komkommer gezichtsmasker via het onderstaand recept:

  • ½ komkommer
  • ¼ kopje melk
  • 1 theelepel biologische honing
  • 1 theelepel bruine suiker

Mix de bruine suiker, honing, de melk en de komkommer samen in een blender. Nadat er een soort ‘’papje’’ ontstaat kun je het in een klein bakje gieten. Het mengsel kun je voorzichtig aanbrengen op gezicht en na 15-20 minuten afspoelen met lauw warm water.

2.     Lemon Balm

Een schattig kruid ook wel bekend onder de naam citroenmelisse, groeit in Zuid-Europa, Iran, Azië en het mediterrane gebied. De citroenmelisse was zo’n 2000 jaar geleden al bekend bij de Arabieren die de planten via Spanje naar Europa vervoerden. Naast dat de plant te gebruiken is in de keuken kun je er ook heerlijke verzorgende producten van maken.

 

‘’ Wist je dat de naam citroenmelisse komt van het Oudgriekse woord Melisse en betekent honingbij.’’

3.     Rozemarijn

Rozemarijn, een plant die redelijk bekend is om te gebruiken in de keuken en de meeste mensen zullen niet zo snel denken aan beautyproducten. Rozemarijn heeft goede eigenschappen en gaat bijvoorbeeld acne, stress, spierpijnen en bacteriën tegen. Verder zuivert rozemarijn lichaam en geest en heeft het kruid ook nog eens een boostent effect.

Zelf ben ik gek op deze plant en was voor mij ook een verassing dat je van rozemarijn zelf verzorgende beautyproducten kunt maken. Rozemarijn is dus te gebruiken voor het zelf maken van body butter, zeepjes, olie en scrubs.

Onderstaand beschreven wat je nodig hebt om je eigen Body Butter te maken.

  • (4 ounces shea butter)
  • 2 ounces kokosolie
  • 0,1 ounce gedroogde rozemarijn bladeren
  • *extra 72 druppeltjes sinaasappel olie

Het lijkt net op koken maar let op, je kan dit natuurlijk niet eten! Doe de shea butter, kokosolie, rozemarijn in een kom. Voeg ook de druppeltjes essentiële olie aan toe en verwarm de oven (220 graden). Doe de kom in de oven, let op de kom dient dus hittebestendig en geschikt te zijn om te gebruiken voor in de oven. Nadat je de kom in de oven hebt gedaan kun je de oven uitzetten, laat de olie/boter voor 2-3 uren zo in de oven staan. Als de kom is afgekoeld en ook het mengsel kun je het een beetje door elkaar husselen. De bodybutter is nu klaar voor gebruik.

4.     Calendula

De calendula oftewel de goudsbloem is te herkennen aan de oranje of geelachtige kleur. De bloem ziet er vrolijk en telt ongeveer zo’n 12 soorten. De goudsbloem komt van oorsprong uit het middellands zeegebied maar ook in Iran.

De calendula is erg goed voor de huid en zou zelfs werken tegen brandwonden, acne, eczeem en zelfs meer. Je kunt van de calendula zeep maken, body butter en lotions. De werking van de calendula is zeer krachtig en daarnaast gewoon een vrolijke plant voor in de tuin.

5.     Aloë Vera

Aloë Vera is enorm goed voor de huid. Zelf had ik een tijdje last van oneffenheden in mijn gezicht ik wist niet zo goed waar dit door kwam. Geen enkele crème hielp mij totdat ik de pure gel van Aloë Vera begon te gebruiken en kon het resultaat zien. Naast handgemaakte Aloë Vera gel, crème kun je ook zeepjes, lotions, scrubs maken. Het zelf maken van de crème is geen rocket-science en kan bijna iedereen.

Onderstaand een Aloë Vera recept voor een doe-het-zelf beauty crème.

  • Aloë Vera Gel
  • Extra-virgin coconut olie
  • Etherische olie (naar keuze)

Smelt vier eetlepels kokosolie in een pan en verwarm deze totdat het een kneedbaar mengsel wordt. Snijd de Aloë Vera blad open en schep drie eetlepels gel en doe dit in een kom of meteen in de blender. Voeg de kokosolie in de blender bij de aloë vera gel eraan toe. Voeg de druppels etherische olie naar keuze toe en blenden maar! Giet de crème in een glazen pot en breng de crème aan op het gezicht.

 

6.     Echinacea Purpurea

De Nederlandse benaming voor de Echinacea Purpurea is de zonnehoed, een ontzettend mooie plant voor in de tuin. Sterker nog de Echinacea behoord tot wel de mooiste planten en worden ongeveer tussen de 100-200 cm hoog. De bloemblaadjes van de plant zijn ook te gebruiken voor natuurlijke beautyproducten. De plant is goed voor het immuunsysteem en gaat rimpels tegen. Ook is de plant goed om acne te bestrijden en andere beschadigingen van de huid. Om meer te lezen over de werking van de plant is te lezen in het boek van Dr. LIoyd.

Zelf Echinacea zeep maken? Zie onderstaand recept

  • 220 mL mineraal water
  • 90 mL lye (soda)
  • 600 mL extra virigin olijfolie
  • 10 mL beeswax
  • Een hand echinacea bloemen/bladeren (gedroogd)
  • 2 mL echinacea essentiële olie
  • Thermometer

Draag voor het gemak en veiligheid handschoenen, voeg het water in een grote kom of pan. Voeg daarna de lye soda en blijf roeren tot het geheel is opgelost. Kijk uit met spetters want dit veroorzaakt huidirritatie. Gebruik een thermometer en mix het mengsel totdat het een temperatuur heeft tussen de 49 – 60 graden Celsius. In de tussentijd voeg de olijfolie in een pan en verhit deze ook tot zo’n 49 – 60 graden. Voeg hierna de olijfolie bij de lye toe, roer af en toe totdat er een dikke mengsel ontstaat. Voeg de echinacea bloemen aan het mengsel toe en de essentiële olie. Roer nog 1 minuten met een lepel. Giet het mengsel in een mal (soort bakvormpjes maar dan voor de zeep). Dek de mal af met een theedoek en laat deze staan voor ongeveer 2 dagen, haal na 2-3 dagen de zeep uit de mal en wacht nog 1 dag en snijd daarna de zeep in de gewenste formaten. Laat de zeep nog voor 1 maand drogen.

7.     Comfrey

De comfrey, ook wel bekend als de smeerwortel. De smeerwortel wordt ongeveer 50 – 80 cm hoog en heeft korte stugge haartjes. In het begin van de 20ste eeuw werd de smeerwortel in het wild geoogst. Het oogsten gebeurd in het voor-en najaar. Een crème van smeerwortel is bijvoorbeeld goed tegen kneuzingen, chronische aandoeningen van gewrichten, ontstoken spataders. De smeerwortel staat bekend dat de heling van wonden worden versneld. De smeerwortel is niet geschikt om te eten, de plant zou voornamelijk giftig zijn en de lever ernstig beschadigen. De smeerwortel is dus alleen geschikt voor het maken van crèmes en lotions.

8.     Groene Thee

Groene Thee wordt niet alleen gebruikt zoals de naam het zegt voor thee maar ook voor huidverzorgingsproducten. Het kruid is namelijk ideaal om rimpels te voorkomen en biedt bescherming tegen de zon.

Verwen jezelf met het onderstaand recept voor het maken van een handgemaakte moisturizer. Een moisturizer zit tussen de dagcrème en het masker in en is een hydraterende crème. Het is belangrijk de huid in een goede balans te houden en daar kan een moisturizer prima bij helpen.

Onderstaand lees je hoe je zelf een groene thee moisturizer maakt. Je hebt in ieder geval de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 koppen water;
  • 3 eetlepels amandelolie;
  • 2 eetlepels kokosolie;
  • 3 vitamine E capsules;
  • 8 eetlepels bijenwas
  • 4 eetlepels groene thee bladeren
  • 1 eetlepel neutrale essentiële olie;

Doe de bijenwas samen met de amandelolie in een kom. Voeg hieraan nog de kokosolie aan toe, knip de vitamine E capsules open en voeg de olie aan de mix toe. Giet de twee kopjes water in een steelpannetje en zet deze op het vuur. Zet de kom op het steelpannetje en laat de mix een beetje smelten. Voeg hieraan nog de groene thee bladeren toe, laat de mix 15 minuten staan. Zeef de mix zodat er geen groene thee blaadjes in de zelfgemaakte moisturizer komen. Voeg nu de eetlepel met de neutrale essentiële olie toe. Als de mix iets te korrelig is kun je de mix nog blenden. Voeg nu de zelfgemaakte thee moisturizer in een bewaarpot en let hierbij op dat de pot goed dicht kan.

9.     Tijm

Tijm is een plant met veel positieve werkingen, naast dat de plant een heerlijke geur heeft is de plant ook ontzettend rijk aan antioxidanten en vitamines. De plant groeit het best in een iets droge, ruwe omgeving. De Grieken, Romeinen gebruikte tijm als geneeskruid tegen longziekten, reuma, verlamming, maagkrampen, hoofdpijn en zenuwpijn. In de plant zit een hoge waarde van vitamine K deze vitamine is zeer belangrijk voor vrouwen.

Een masker van tijm schijnt erg goed te zijn voor puistjes, je maakt gemakkelijk een masker van kwark en tijm.

10.     Lavendel

Een plant die niet alleen heerlijk ruikt maar waar je ook zelf beauty producten van kan maken. Denk bijvoorbeeld aan het maken van bodyscrubs, lotion, bodybutter of zeep. Ook zelf een lavendel scrub maken zie onderstaand recept:

  • Grof zeezout
  • Olie (kokosolie, lijnzaadolie of olijfolie)
  • Gedroogde lavendel
  • Extra toevoeging etherische lavendel olie

Gebruik voor dit recept een bakje waarin de scrubzout goed te bewaren is, het liefst een bakje met een deksel. Voeg in dit bakje het groffe zeezout (1/2 kopje) toe daarna nog (180 mL) olie en een aantal druppels etherische lavendel olie. Mix de scrub door elkaar en voeg daarna de gedroogde lavendel erdoorheen. De scrub is klaar voor gebruik, let op smeer de scrub niet op wondjes of op de gevoelige huid. Afwassen met lauw warm water.

11.     Rozenblaadjes

Rozenblaadjes was het ultieme beautygeheim van Cleopatra en tegenwoordig van vele Hollywood celebrity’s. Van rozenblaadjes kun je ook rozenwater maken en dit is goed voor de huid en tegen andere verontreinigingen. Een olie van rozen is ook erg goed voor mensen die last hebben van stress, rozenolie zou namelijk ontspannen.

De roos zelf behoord tot het geslacht Rosa en er komen 3000 soorten in het wild voor. De vrucht van de roos heet de rozenbottel. De roos is ongeveer tussen de 35 en 40 jaar oud en heeft zich verspreid in delen van Mexico, Noord-Afrika, Noorwegen en China. In de Griekse mythologie heeft de roos veel betekenissen, zo ook in de islam heeft de roos vele mooie betekenissen.

Zelf badzout maken van rozen? Zie onderstaand recept:

  • 200 gram dode zeezout (bijv. van de tuinen)
  • 2 rozen naar keuze (roze of rode)
  • 1 tl essentiële olie rozengeur (bijv. van de tuinen)

Haal de rozenblaadjes van de rozen af. Doe deze en de rest van de ingrediënten in een keukenmachine en mix maximaal 10 seconde. Doe alles in een pot en de badzout is klaar voor gebruik. Naast badzout kun je ook scrubs, lotions maken van de rozenblaadjes.

12.     Helichrysum Italicum

De Helichrysum Italicum oftewel de kerrieplant. De kerrieplant wordt ongeveer 23 cm hoog. De plant heeft een lichte kerriesmaak en wordt in de Nederlandse keuken weleens gebruikt in soepgerechten.  Beautyproducten van de kerrieplant gaan verouderingen van de huid tegen. De helichrysum wordt aangeraden voor mensen met een vette maar ook gevoelige huid.  Je kunt maskers, lotions en olie maken van de plant.

13.     Venkel

De venkel, een bijzondere plant die een beetje smaakt naar anijs. Naast dat je heerlijke gerechten kunt maken van de plant kun je ook zelf een huidolie maken. De huidolie is voornamelijk te gebruiken bij lente- of herfstmaanden omdat de venkelolie namelijk verkoudheid tegengaat.

Venkel groeit van oorsprong in delen van Azië en het Middellandse Zeegebied maar tegenwoordig is de venkel bijna overal verkrijgbaar. Het zelf maken van venkelhuidolie vereist redelijke kennis maar is toch de moeite waard. Venkel wordt ook wel een wondermiddel genoemd.

14.     Mint

Mint een heerlijke frisse plant die vaak gebruikt wordt voor snoep, thee en tandenpasta. De blaadjes van de plant zijn enorm goed voor de huid en bestrijdt bijvoorbeeld acne. Zelf kun je er scrubs van maken, maskertjes en nog veel meer.

Iets te lang in de zon gelegen of wil je de huid beschermen tegen schade, zie onderstaand recept. Heel erg makkelijk te maken.

  • Mint blaadjes
  • Yoghurt (Bij voorkeur Griekse)

Doe de mint blaadjes en de yoghurt in een blender, breng de pasta aan op het gezicht. Na 20-30 minuutjes afwassen met lauw warm water. Yoghurt staat bekend als een goede basis voor gezichtsmaskers die helpt de huid te herstellen.

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
paardenliefhebber
Door

paardenliefhebber

op 14 May 2020

ik ga het huidmasker van komkommer maken (✿◡‿◡)

annemien
Door

annemien

op 14 May 2020

y love you paardenliefhebber je bent zo beroemd👍 op youtube 💖❤💕😍💋😊😁

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!