7 saladerecepten die je kunt meenemen voor onderweg

In mijn vorige artikel heb je kunnen lezen dat het ontbijt snel, gezond en makkelijk mee te nemen is. Op je werk eet je niet elke dag in de kantine en die zelf gemaakte boterham begint ook weleens tegen te staan. Vooral voor ons dames zijn we gek op salade, daarom onderstaand 7 lekkere en makkelijke saladerecepten. Genoeg inspiratie voor een hele week!

1.    Maroc salade met Harissa kip

Bron Afbeelding

Een Marokkaanse salade die je kunt meenemen naar je werk. Je kunt de salade in een pot of beker klaarmaken. Zelf gebruik ik altijd de couscous van het merk Dari, die kun je kopen bij een Marokkaanse of Turkse winkel. De kikkererwten en de harissa kruiden haal ik meestal ook bij dezelfde winkel. De kip haal je vers bij de slager. Haal snel onderstaand ingrediënten in huis.

Je hebt nodig:

  • 150 gram Couscous
  • 200 gram Kikkererwten uitgelekt en afgespoeld
  • Komkommer
  • Handje Cherrytomaatjes of 2 vleestomaten
  • Handje babyspinazie
  • Fijn gehakte verse basilicum
  • Verse munt fijngehakt
  • Harissa
  • Olijfolie
  • Citroensap
  • Snufje zout
  • Gemengde noten

Voor de kip:

  • 300 gram Kippendijen in blokjes (kun je kopen bij slager)
  • Harissa
  • Paprikapoeder
  • Komijnpoeder
  • Gemberpoeder
  • Kurkuma
  • Ui & knoflook

Stap 1. Bereid de couscous hier zijn verschillende manieren voor. Je kunt je eigen manier gebruiken of de couscous op de snelle manier bereiden. Pak een grote kom, doe hier de couscous in en voeg er kokend water bij. Laat de couscous het water opnemen. Voeg daarna een eetlepel olijfolie bij de couscous en een snufje zout. Laat de couscous verder afkoelen.

Stap 2. Was de kip in blokjes met keukenazijn doe dit een aantal keren. Kruid daarna de kip met harissa, paprikapoeder, komijnpoeder, gemberpoeder, kurkuma. Snijd alvast wat ui en knoflook. Pak een braadpan en doe hier een scheutje olijfolie in. Zet de pan op het vuur en doe hier de ui en knoflook bij. Haal dan de ui en knoflook eruit en doe dit in een kom, doe dan de kip in de pan. Na een aantal minuten als de kip bijna klaar is doe dan de ui en knoflook weer bij de kip.  Als de kip gaar gebakken is laat deze dan even afkoelen.

Stap 3. De kikkererwten kun je vers bereiden maar je kunt ook de kikkererwten uit blik of pot kopen en deze gebruiken. Deze afspoelen en droog deppen. Doe de kikkererwten samen met de tomaten,  komkommer bij de couscous. Als de couscous volledig is afgekoeld doe daarna de babyspinazie en de kruiden door de couscous heen.

Stap 4. Doe de salade in de beker of pot, daarna de couscous met de kikkererwten, tomaten en noten erbij. Was de babyspinazie, giet deze af en dep droog met keukenpapier. Doe de babyspinazie in de saladebeker en daarna de harissakip. Voeg nu ook de gecrunched noten over de salade toe. Je kunt de salade direct eten, anders even in de koelkast zetten en daarna meenemen. Deksel van de pot goed dichtdraaien en neem een plastic vorkje van huis mee.

2.    Cashew Appel Salade

Bron Afbeelding

De salade is gezond en past bijna binnen elk dieet. Gemakkelijk te maken en zit vol met vitamines en mineralen. De rucola kun je plukken uit eigen tuin of kopen in de supermarkt. In de salade zitten stukjes appel en bleekselderij. Bleekselderij is erg gezond en kan rauw gegeten worden. In bleekselderij zit kalium en vitamine C. De groente zou verschillende ziektes waaronder kanker tegengaan. Ook kan de groente helpen tegen een hoge bloeddruk.

Om de salade te maken heb je onderstaand ingrediënten nodig.

Je hebt nodig:

  • Handje gewassen rucola salade
  • Gegrilde of gebakken halal kip
  • Stukjes appel
  • 1 Bleekselderij
  • Handje gedroogde cranberries
  • Handje ongezouten cashewnoten
  • Snufje Tijm
  • Snufje peper en zout
  • * extra mayonaise of yoghurt dressing

Was de rucola salade en laat het drogen in een vergiet. Dep de rucola salade ook een beetje droog met keukenpapier. Gril de (halal) kip gaar of bak de kip in een pan. Laat de kip afkoelen en doe dit vervolgens in een beker. Pak daarna de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes. Doe dit ook met de bleekselderij en voeg dit samen met de appel toe aan de beker. Strooi daarna wat cranberries over de salade in de beker en de cashewnoten. De cashewnoten kun je crunchen in kleine stukjes of je houd de cashewnoten heel. Het ligt maar net aan je eigen voorkeur. Doe als laatste een dressing van yoghurt of mayonaise over de salade, je kunt ook een andere dressing gebruiken. De salade kun je kruiden met tijm, vers gemalen peper en zout. De salade kun je in de koelkast of direct eten, in het laatste geval eetsmakelijk!

3.    Salade Italiano

Bron Afbeelding

Salade Italiano met kip en gorgonzola kaas. Dit is een goed Italiaans basisrecept, je kunt er vele kanten mee op. De kip kun je namelijk ook vervangen door tonijn of gerookte zalm. De gorgonzola kun je eventueel vervangen door andere kazen zoals mozzarella, feta, ricotta of parmezaanse kaas.  De gorgonzola kaas komt uit het noorden van Italië. De Italiaanse stad Gorgonzola dat vlakbij Milaan ligt beweerd dat de kaas uit deze stad komt. De stad heeft ongeveer 20.000 inwoners en zou zeker het bezoeken waard zijn tijdens een tripje naar Milaan. Onderstaand de ingrediënten die je in huis kunt halen voor het maken van de Italiaanse salade.

Materialen:

  • Pot of Beker
  • Blender

Je hebt nodig:

  • Handje penne pasta
  • Handje salade rucola of gemengde salade
  • Gedroogde cranberries (cherries) (of veenbessen, kersen)
  • 1 stengel Selderij, dun gesneden
  • Gebakken kipfilet & gesneden (halal)
  • Handje gecrunched pecannoten
  • Paar plakken gorgonzola kaas gekruimeld

Wil je zelf de dressing maken dan heb je nog nodig:

  • Verse frambozen
  • Witte wijnazijn
  • 2 eetlepels honing
  • 2 theelepeltjes witte suiker
  • 6 eetlepels olijfolie extra vierge
  • Snufje zout
  • Snufje gemalen zwarte peper
  • Maanzaadjes, poppyseeds (zwarte zaadjes die ook altijd op brood van de bakker zit)

Stap 1. Begin eerst met het koken van de pasta, pak daarna een pan en doe hier eerst water en olijfolie in. Zet de pan op het vuur en pas als de olijfolie in de pan een beetje warm is, dan de pasta in de pan. Laat dit koken totdat de penne gaar zijn en giet deze af.

Stap 2. In de tussentijd als de pan met pasta op het vuur staat kun je beginnen met het maken van de dressing. Doe de frambozen, witte wijnazijn, suiker, honing, zout, peper in een blender of keukenmachine. De olie kun je ook toevoegen en roer de maanzaadjes door de dressing. De dressing is nu klaar.

Stap 3. Pak een grote kom, doe hier de penne pasta en cranberries in. Daarna ook de selderij, kip, gecrunched noten, de kruiden en de gorgonzola kaas. Met dit recept vind ik het persoonlijk lekker om het door elkaar heen te husselen. Je kunt er ook voor kiezen de salades te maken. In dit geval hussel de salade door elkaar heen en doe de penne met cranberries en de salade in de pot of beker. Doe daarna de frambozendressing over de pasta en sluit de beker goed af en bewaar in de koelkast.

4.    Aziatische Salade met noedels en sambal

Bron Afbeelding 

De Aziatische spicy salade met noedels kun je meenemen en is gemakkelijk te maken. Het recept bevat pepers en deze zijn vaak erg gezond. De rode peper gaat bijvoorbeeld verkoudheid tegen en is een lekker recept voor in de herfst. De noedels kun je kopen in een Aziatische supermarkt of zelf maken. Het zelf maken van de noedels is ontzettend veel werk en voor dit recept is het kopen van noedels al goed genoeg. Haal de volgende ingrediënten in huis en ga snel aan de slag!

Je hebt nodig:

  • (gram) noedels
  • 1 rode peper
  • Groene sojabonen
  • Handje wortels geraspte
  • Crunchy rijst noodles
  • *extra gedroogde uitjes
  • *extra rode paprika
  • * prei

Als je zelf de dressing wilt maken heb je nog nodig:

  • 2 eetlepels pindakaas (goede kwaliteit pindakaas van Holland & Barrett)
  • 4 theelepeltjes sambal oelek
  • 4 theelepeltjes rijst azijn
  • 4 theelepeltjes sojasaus
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge
  • 1 eetlepel sesamzaadjes (zwarte sesamzaadjes)

Pak een pan waarin je de noodles kunt klaarmaken, doe water in de pan en de noodles in de pan en zet deze op het vuur. Begin in de tussentijd aan de dressing, pak hiervoor een kleine kom. Schep de pindakaas, sambal, rijstazijn, sojasaus, olijfolie en meng dit door elkaar. Doe daarna de sesamzaadjes erbij. Doe dan de noodles in de beker, je kunt ervoor kiezen de dressing bij de noodles toe te voegen. Doe daarna de bonen, pepertjes, geraspte wortel, paprika erbij. Je kunt de groente van tevoren ook kort wokken of bakken voordat je dit bij de salade doet. Als laatste kun je de gechrunched rijstnoodles erbij doen en eventueel ook de gedroogde uitjes.

5.    Salade met gegrilde zoete aardappel en quinoa

Bron Afbeelding

Deze salade past in een gezonde levensstijl en ideaal voor mensen die naar de sportschool gaan. Het is een voedzame salade met zoete aardappel en quinoa. De zoete aardappel smaakt als de gewone aardappel maar heeft zoals de naam het omschrijft een iets zoetere smaak. Er zitten belangrijke vitamines in zoals vitamine A en C. Daarnaast bevat de aardappel ook veel B-vitamines zoals de B3,B5 en B6. De aardappel komt van nature voor in vele delen van de wereld zoals Zuid-Amerika maar ook in Nieuw-Zeeland. De zoete aardappel hoef je niet lang te koken, kun je bakken of een beetje grillen. Je kunt van zoete aardappel ook patat maken.

Bron Afbeelding

Quinoa is een goede basis voor een maaltijd en zit vol met mineralen zoals koper, magnesium, vitamine-E, ijzer en vezels. De quinoa komt van een plant namelijk de Chenopodium quinoa. Deze plant is familie van de Amaranthaceae en komt in het wild voor in het zuiden van Amerika. De plant zelf kan zelfs drie meter hoog worden. De Quinoa kan hetzelfde worden bereid als rijst en couscous. Om de salade te maken heb je onderstaand ingrediënten nodig.

Je hebt nodig:

  • 1 zoete aardappel geschild en al gekookt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Vers gemalen zeezout & peper
  • (gr) quinoa
  • Gr zwarte bonen
  • Kwart rode pepertje
  • 1,5 handje sla (rucola, gemengde salade je kunt hier zelf kiezen)
  • Klein handje cranberries
  • Klein handje zonnebloempitten

Als je zelf een dressing wilt maken, heb je nog nodig:

  • Stukjes mango (verse of bevroren)
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 eetlepel mineraalwater

Stap 1. Als eerste beginnen we met het maken van de zoete aardappel, deze kun je koken en daarna bakken. Tijdens het bakken doe je er wat gemalen zout en peper bij. Je kunt de zoete aardappel ook in de oven bereiden. Pak een pan voor de quinoa vul de pan met water en deze ongeveer vijftien tot twintig minuten op het vuur.

Stap 2. Tussendoor kun je beginnen met het maken van de dressing. Het is niet verplicht om zelf de dressing te maken, het maakt de salade net iets lekkerder. Doe de stukjes mango in een bakje en pureer de mango met een vork. Doe de lepel met balsamico azijn erbij en mineraalwater. Zet het bakje met de dressing even aan de kant.

Stap 3. Pak de beker of pot en doe eerst de zwarte bonen erin daarna de gekookte quinoa en de mangodressing. Voeg nu de peper, groente en zoete aardappelen met de gedroogde cranberries of bosbessen erbij. Daarna de zonnebloempitten. Sluit de beker af met een deksel of eet de salade direct, eetsmakelijk!

6.     Groene salade met wilde zalm

Bron Afbeelding 

Soms heb je van die dagen dat je trek hebt in veel groente. Deze salade zit vol met groente. Als je voorkeur hebt voor een bepaalde groente kun je die bij het recept toevoegen. Zo breng je het recept helemaal naar jou eigen smaak.

Je hebt nodig:

  • Citroensap of 1 biologische citroen
  • Rode peper of chili vlokken
  • 1 knoflook
  • Snufje zeezout
  • Snufje peper
  • Olijfolie voor salade
  • Halve avocado
  • Komkommer
  • Tuinbonen
  • Salade (gemengde of rucola)
  • Gerookte zalm of zalm uit blik
  • Verse Bieslook

Pak een kom en doe het citroensap, rode peper, knoflook erin. Voeg hier ook alvast een snufje zeezout en peper aan toe. Doe hier ook langzaam de olijfolie bij en laat de kom even staan. Bereid de tuinbonen in een steelpannetje en laat langzaam afkoelen. Doe in de beker nu de salade, gesneden komkommer, avocado en zalm. De tuinbonen kunnen ook bij de beker als deze is afgekoeld. Doe nu als laatste de dressing in de kom met rode pepers bij de salade.

7.    Walnoten geitenkaas salade met aardbei

Bron Afbeelding 

Deze salade is erg simpel maar erg lekker. Je kunt het variëren met verschillende kazen hoewel geitenkaas toch één van de beste keuzes is. De dressing is balsamico azijn, je kunt verschillende dressings kiezen.

Materialen:

  • Pot
  • Bakpapier

Je hebt nodig:

  • Handje aardbeien
  • Klein handje gewassen verse spinazie (die je kunt gebruiken voor salades)
  • Gecrunched walnoten
  • Gekruimelde geitenkaas (geitenkaas met honing is ook mogelijk)
  • 2-3 theelepels balsamico azijn

Doe de salade als eerste in de pot daarna de aardbeien en dan de geitenkaas. Het beste is om zachte geitenkaas te gebruiken, geitenkaas met honing is ook mogelijk. Doe daarna de walnoten in de beker. Knip dan een vierkant uit het bakpapier dat groter is dan de dop van de pot en doe deze over de pot. Maak een kuiltje van het bakpapier en schenk dan het balsamico azijn in het bakpapier. Doe dan een plastic elastiekje om het bakpapier zodat deze blijft zitten en daarna de deksel op de pot. Het voordeel hiervan is dat de dressing van de salade gescheiden blijft totdat je de salade gaat eten.