Cursus tuinontwerp: leer je eigen tuinontwerp maken (+ gratis bonussen!)
12 september 2019 
12 min. leestijd

Cursus tuinontwerp: leer je eigen tuinontwerp maken (+ gratis bonussen!)

Groot nieuws! Mijn splinternieuwe Cursus tuinontwerp staat online en is toegankelijk voor doe-het-zelvers die hun eigen tuin willen gaan ontwerpen volgens onze succesvolle methode. Met behulp van de kennis, inspiratie en ervaring die wij in de afgelopen 10+ jaar hebben opgedaan in onze tuin ontwerpstudio en hoveniersbedrijf is het vanaf nu mogelijk om je eigen tuin te ontwerpen zonder dat je daarbij de klassieke fouten gaat maken die je veel extra geld gaan kosten en teleurstelling en ontevredenheid achteraf kunt gaan voorkomen.

In 2015 zag ik de vraag van doe-het-zelvers al enorm toenemen. Wekelijks kreeg ik vragen van mensen die hun eigen tuin wilde ontwerpen, maar er niet uitkwamen. 

Cursus tuinontwerp

De afgelopen 10 jaar heb ik me volledig gefocust op mijn hoveniersbedrijf en tuin ontwerpstudio en maken we dagelijks prachtige tuinen voor klanten die opdrachten aan ons uitbesteden.

Ik wist toen al dat ik de doe-het-zelvers onder ons graag wilde helpen. Maar ik wist niet hoe omdat mijn agenda al vol zat. Ik kon niet bedenken hoe ik mijn tijd kon indelen en beide aanvragen op een goede manier in te vullen met de best mogelijke kwaliteit.

In 2016 kreeg ik het idee om de methode die wij al ruim 10 jaar op dagelijkse basis gebruiken beschikbaar te stellen voor mensen die hun eigen tuin willen ontwerpen. En dat is precies waar ik maandenlang aan heb gewerkt. 

De cursus tuinontwerpen waarin ik onze complete methode onthul aan de hand van een logisch stappenplan heb ik uitgewerkt in een online programma die je volledig in je eigen tijd kunt gaan volgen. Aan de hand van het handboek & werkboek tuinontwerp loods ik je langs leuke opdrachten die stap voor stap toewerken naar het ultieme eindresultaat; je eigen tijdloze tuinontwerp!

Tuinontwerp zelf maken (stappenplan)

Aan de hand van 15 modules (excl. 3 bonus modules) neem ik je mee aan de hand van onze werkwijze om tot een nieuw tuinontwerp te komen.
De modules die we behandelen zijn als volgt:

  1. Ontwerp handvatten
  2. Inventariseren bestaande situatie
  3. Zon en schaduw plan
  4. Tuinwensen en inspiratie
  5. Vergunningen
  6. Budgetteren
  7. Concept
  8. Functies en vlekkenplan
  9. Praktische looplijnen
  10. Zichtlijnen
  11. Schetsontwerp
  12. Materiaalkeuze
  13. Beplantingen
  14. Definitief ontwerp
  15. Plan van aanpak

#1 Ontwerp handvatten

Allereerst is het belangrijk om te weten welke materialen je nodig bent om je eigen tuin te gaan ontwerpen. In deze cursus behandelen we de methode ‘tuinontwerpen met de hand’. Waarom met de hand en niet met de pc? Heel eenvoudig. Ontwerpen is een creatief proces en ik ben van mening dat de creatief uit de ontwerper zelf moet komen. Door te ontwerpen met de hand ben je veel flexibeler en daag je jezelf meer uit om tot goede en ruimtelijke ideeën te komen. Ontwerpsoftware is in mijn optiek een mooie aanvulling maar niet de basis om een goed doordacht tuinontwerp te maken.

Ik vertel je welke ontwerp hulpmiddelen je nodig bent en waar je deze kunt verkrijgen en met behulp van praktische en tastbare ontwerp tips en trucs kun jij straks aan de slag met je eigen ontwerp.

#2 Inventariseren bestaande situatie

Voor je begint met het creatieve proces zijn er eerst een aantal essentiële zaken die in kaart moeten worden gebracht. Door kritisch te kijken naar de bestaande situatie en door het op de juiste manier in kaart te brengen leg je de juiste basis. Deze basis gaat je enorm helpen in het ontwerpproces door enerzijds de situatie op zichtbare en onzichtbare factoren te herkennen en te begrijpen waardoor je veel beter oplossingen kunt bedenken en anderzijds in de tuinaanleg fase veel minder snel fouten gaat maken die je onnodig geld gaan kosten.

#3 Zon en schaduw plan

De stand van de zon en hoe deze draait ten opzichte van jouw tuin is belangrijk om in kaart te brengen. Kort door de bocht zou je denken dat je voldoende hebt aan het bepalen van het noorden en andere windrichtingen maar er zijn meerdere factoren die een belangrijke rol spelen bij het aantal zon- en schaduw uren in je tuin. Ik heb daarvoor een methode en checklist om dit in kaart te brengen. Met deze informatie ben je straks veel bewuster van het positioneren van elementen die je op het wensenlijstje zet. 

Het is namelijk mijn doel om jou anders te laten kijken naar de bestaande situatie en de creatieve ideeën en oplossingen die je bedenkt. Het gaat er niet zozeer wat je bedenkt maar het is veel belangrijker dat je kunt uitleggen waarom je deze keuzes hebt gemaakt. Dat is het verschil tussen korte termijn plezier en lange termijn geluk en dat is de overkoepelende succesfactor van mijn online cursus tuinontwerpen!

#4 Tuinwensen en inspiratie

De eerste tastbare stap om je tuindromen werkelijk te laten worden is door wensen in kaart te brengen in de vorm van een wensenlijst en een inspiratiebord. Ik ga je leren hoe je de beste beelden selecteert uit een wereld van oneindige keuze. Tuinontwerpen draait vooral ook om keuzes maken. Het verzamelen van mooie afbeeldingen en ideeën is voor de meesten nog wel te doen maar de stap daarna blijkt hogere wiskunde. Ontwerpen is de kunst van het weglaten en dat begint al door kritisch naar voorbeelden en ideeën te kijken. Ik heb daar een aantal handige tips voor die je gaat leren in de training.

#5 Vergunningen

Wat mag wel en wat mag niet? Of waar ben je toestemming voor nodig voor je eraan begint? Ik heb in kaart gebracht met welke richtlijnen je rekening dient te houden als je gaat ontwerpen en een nieuwe tuin gaat aanleggen. Je zal niet de eerste zijn die opnieuw kan beginnen omdat wat er gemaakt is niet conform de gemeentelijke regels zijn en dat wil je natuurlijk voorkomen. Geld wat je niet uitgeeft hoef je immers niet (terug) te verdienen.

#6 Budgetteren

De eerste jaren als tuinontwerper en adviseur vergat ik een essentieel onderdeel tijdens het inventarisatiegesprek. Ik was volledig gefocust op het project en stond strak van de inspiratie met alle inzichten die ontstonden tijdens vele mooie gesprekken. Het lukte dan ook altijd om mijn klanten te verrassen met prachtige ontwerpen.

De stap daarna was (en is nog steeds) om de begroting voor de realisatie te bespreken. In veel gevallen was dit behoorlijk schrikken en bleek dat het niet haalbaar was vanwege een veel lager budget. 

Erg teleurstellend voor beide partijen want ik had niet alleen een ontwerp gemaakt wat nooit gerealiseerd zou gaan worden. Er zou ook een alternatief gemaakt moeten worden wat wel binnen budget valt. Meestal is het eindresultaat van het alternatieve plan niet half zo goed als het originele plan. En dat is jammer want we hadden het simpel kunnen voorkomen.

In Nederland is het (nog steeds) niet gewoon om het over geld te hebben. We zijn niet opgevoed om daar open over te praten en nemen alle gevolgen voor lief. Waarom? Geen idee. Maar ik vond het tijd worden om daar anders mee om te gaan. Wat nou als we daar open, eerlijk en transparant over kunnen praten? Dat geeft een veel beter uitgangspunt om tuinplannen te ontwikkelen. 

In de module over budgetteren heb ik al mijn ervaring samengevoegd in praktische voorbeelden en leer ik jou hoe je al voor dat je een ontwerp gaat maken een budget kunt gaan berekenen aan de hand van jouw tuinwensen. Met deze informatie op zak ga je veel doelgerichter aan de slag en ga je aan de slag met een haalbaar doel; namelijk het ontwerpen van je tuin en dat je het daarna ook kunt realiseren met de beschikbare financiële middelen.

#7 Concept

Het indelen van ruimtes in de tuin is belangrijk om een goede verhouding samen te stellen tussen ruimte en volume. Ik heb hiervoor formules voor iedere grootte tuin ontwikkeld om een goede verhouding te bepalen. Deze informatie gaat je helpen bij de ruimtelijke indeling van het tuinontwerp en het voorkomt dat je veel te veel gaat doen op een klein stukje tuin. Een goede balans is essentieel voor de ruimtelijke beleving.

#8 Functies en vlekkenplan

Tuinwensen kun je indelen in functies. Ik ben een groot voorstander van praktisch denken. Gebruiksgemak binnen en buitenshuis zijn daarom ook belangrijke onderdelen in het proces. Door jouw wensen onder te verdelen in functies kun je hiervoor ruimtes bepalen. Je maakt hierbij gebruik van voorgaande opdrachten die je hebt gemaakt in de conceptfase en bij het zon en schaduw plan. 

Door een indeling te maken voorkom je dat je tijdens het creatieve ontwerpproces dingen op de verkeerde plek gaat intekenen.
Dit is de basisindeling voor je nieuwe tuinontwerp en is de perfecte graadmeter voor een logische indeling van elementen.

#9 Praktische looplijnen

Hoe kom je van A naar B, naar C en weer terug? Gebruiksgemak gaat nauw samen met looproutes door je tuin. Op basis van het functies en vlekkenplan heb je grotendeels al in kaart waar je elementen gaat positioneren. Ik leer je hoe je de ruimtes met elkaar verbindt en hoe je looproutes indeelt op een simpele en logische manier.

#10 Zichtlijnen

Binnen en buiten met elkaar verbinden. Dat is een van de belangrijkste onderdelen van mijn visie. De tuin dient als een verlengstuk van de woning. Het moet continu uitnodigend zijn om naar buiten te gaan of om naar de tuin te kijken. Zichtlijnen bepalen de eerste indruk. Het is daarom belangrijk om posities in de tuin te kenmerken waar het zicht naar toe gaat vanuit verschillende posities binnen. 

Zichtlijnen zijn er ook andersom. Als je in de tuin staat en kijkt terug naar de woning of andere plekken in de tuin is het ook belangrijk dat er ‘iets gebeurd’. Dit geldt met name voor de plekken waarvan je intensief gebruik gaat maken. In de praktijk wordt dit nog wel eens vergeten maar na het lezen van dit artikel ben jij je er in ieder geval van bewust.

Uiteindelijk wil je deze posities extra aandacht geven om zichtlijnen zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

#11 Schetsontwerp

Het schetsontwerp is de eerste (ruwe) versie van je idee. Alle informatie en ideeën die je hebt verzameld ga je nu uitwerken op papier. In deze fase let je nog niet zozeer op de netheid van je uitwerking maar ga je aan de slag met het invullen van ruimtes met je wensenlijst als checklist ernaast. De stappen die je hiervoor hebt doorlopen zijn een goed hulpmiddel om alle informatie en inspiratie op de juiste plek te ontwerpen en om op terug te vallen als je vastloopt in je inspiratie.

Ik geef je ook concrete tips om meer inspiratie te krijgen en om te ontwerpen in de juiste focus. Want ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat het in de wereld van tegenwoordig niet altijd even makkelijk is om gefocust te zijn en om zomaar even wat goede ideeën op papier te krijgen.

Bij het ontwerpen kun je gebruik maken van de legenda die ik zelf ook gebruik en laat ik je zien welke symbolen ik gebruik en waarom. Het schetsontwerp hoeft echt niet in 1x af te zijn. Ik heb situaties waar ik wel 10 versies gebruik om uiteindelijk het juiste gevoel te krijgen. 

#12 Materiaalkeuze

Als mensen een nieuwe tuin willen is vaak een van de eerste gedachten die bij hen opkomt; we gaan sierbestrating bekijken. Zonder enige voorkennis gaan we op pad en duiken we in de wereld van sierbestrating waarna we er al snel achter komen dat we door de bomen het bos niet meer zien. Oftewel; Er is zo vreselijk veel keuze dat we niet meer weten wat nu de juiste keuze is. 

Een ander kenmerk van Nederlanders is dat we bijna altijd struikelen over de materialen met het hoogste prijskaartje. Ideaal, nietwaar?

Je zal nu waarschijnlijk wel inzien dat het niet de juiste volgorde is. Materialen ben je pas nodig op het moment dat er een tastbaar idee ligt. In dit geval het schetsontwerp. Op deze manier kun je veel gerichter kijken naar specifieke materialen. Aan de hand van een keuzehulp help ik je in de online cursus om alleen nog maar te kijken naar materialen die voor jouw tuin van toepassing zijn. Enerzijds kijken we naar stijl en afwerking en anderzijds naar de haalbaarheid binnen je budget.

Ik zal je ook verklappen dat het duurste absoluut niet altijd de beste keuze is. Sterker nog. Ik heb de volledige overtuiging dat een voordeliger materiaal veel beter tot recht komt in een tuin die volledig in balans is dan een tuin die volledig wordt bestraat met de duurste tegel uit het assortiment. Ik heb een extra bonus module toegevoegd waarin ik de materialen die wij het meest gebruiken beschrijf en ik leg je uit waarom wij hier vaak voor kiezen.

#13 Beplantingen

Het groene en bloeiende geraamte in de tuin is allesbepalend voor de sfeer en het contrast. Stel je maar eens een mooie tuin voor met en zonder de beplanting. Het verschil zal enorm zijn.

Helaas associeert men veel beplantingen (en gazon) nog altijd met veel onderhoud en denken we dat veel bestrating minder onderhoud vergt. Ik zal je vertellen dat het tegendeel waar is als je de tuin op de juiste manier inricht en beplantingen op een goede manier toepast. In het online programma laat ik je aan de hand van voorbeelden zijn dat beplantingen een heel stuk onderhoudsvriendelijker zijn dan grote pleinen met bestrating. 

Aan de hand van belangrijke richtlijnen leg ik je uit waar je rekening mee houdt bij het uitkiezen van plantgroepen en de indeling daarvan. Ik heb ook een bonus module toegevoegd waarin ik het kant-en-klare beplantingsplan van mijn eigen (voorbeeld)tuin presenteer zodat jij deze ook zou kunnen gebruiken.

#14 Definitief tuinontwerp

Uiteindelijk ga je toewerken naar het definitieve tuinontwerp en opmaak van de presentatie waarmee jij jezelf, familie, vrienden en kennis gaat verrassen en verbaasd laat kijken van jouw creatieve ontwerp kunsten.

Aan de hand van mijn ontwerp tips en trucs leg ik je uit hoe je het ontwerp op een chique manier kunt vormgeven en opmaken en hoe je toelichting geeft op de belangrijkste onderdelen.

#15 Plan van aanpak

Ten slotte leer ik je hoe je het ontwerp praktisch gaat beoordelen en hoe je ervoor gaat zorgen dat hetgeen je hebt ontworpen ook praktisch uitvoerbaar is. Ik leer je hoe je het ontwerp kunt ontleden en vervolgens slim inkopen kunt doen om het maximale rendement uit je budget te gaan halen.

Je gaat het ontwerp technisch uitwerken waardoor je straks de perfecte basis hebt om de tuin aan te gaan leggen en waardoor je zoveel mogelijk vooraf onvoorziene aspecten kunt gaan voorkomen en strak volgens budget kunt gaan werken.


Cursus tuinontwerpen voor beginners en gevorderden!

De Cursus Tuinontwerp is gebaseerd op ruim 10 jaar vakmanschap, tuinontwerp- en tuinaanleg ervaring van mijzelf, ontwerpteam en vakbekwame hoveniers. Onze methode is volledig doordacht en wordt nog steeds op dagelijkse basis toegepast in de praktijk.

Als jij op zoek bent naar een manier waarbij jij je eigen tuin kunt gaan ontwerpen zonder daarvoor maanden hoeft te studeren en allerlei moeilijke vaktermen moet gaan onderzoeken en leren kan ik je nu vertellen dat het ook anders kan. 

De cursus heb ik 100% zelf ontwikkeld en stel ik beschikbaar voor particulieren die graag zelf aan de slag willen voor slechts een fractie van de prijs van wat een vakinhoudelijke cursus tuinontwerpen kost bij een opleidingsinstituut.

Deze cursus is er juist voor bedoeld om doe-het-zelvers zoals jij verder te helpen op de best mogelijke manier.

Wil je meer informatie over de cursus? Klik dan op deze link om aanvullende + prijsinformatie te bekijken.

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!