Hout gestookte pizzaoven in de tuin (inclusief instructievideo)
23 september 2016 
5 min. leestijd

Hout gestookte pizzaoven in de tuin (inclusief instructievideo)

Altijd al een hout gestookte pizzaoven in je eigen tuin willen hebben? Hmm… Ik kan me voorstellen dat het idee nog nooit bij je is opgekomen. En als dat wel zo is heb je het vast gezien ergens op vakantie? Klopt he?

Of misschien heb je er nooit over nagedacht. Maar na het zien van deze titel denk je ineens; ‘Hey, dit zou wel eens tof kunnen zijn bij ons in de tuin’…

Tijdens een vakantie in het Italiaanse Toscane, ergens hoog in de bergen liep ik tegen iets bijzonders aan. Namelijk een element van steen waar een plaatselijke kok (lees pizzabakker) zijn pizza’s in klaarmaakte. Het was een:

Hout gestookte pizzaoven

We hebben een fantastische zomer beleeft in Italie. We zijn via de Gotthard pas (we zijn er dit keer overheen gegaan in plaats van er door) richting Genoa gereden en daar hebben zijn we 4 dagen gebleven in een schitterend verblijf. We kwamen deze bestemming per toeval tegen in Geneve (onze vorige stop) waar we hebben besloten om toch maar iets te boeken in plaats van ‘op de dolle pof ergens aan te leggen’. Normaal gesproken heb ik daar helemaal geen problemen mee maar toen ik 47 euro moest betalen voor een doodgewone Wiener schnitzel werd ik wat argwanend.

Aangekomen in Genoa konden we natuurlijk de bestemming niet vinden. Na een telefoontje te hebben gepleegd met de eigenaresse werd het ons niet veel duidelijker waar we moesten zijn. We besloten de navigatie maar te gaan volgen maar dat bleek geen succes. We kwamen ergens midden in een weiland terecht op een weg die doodlopend was. Hmmm.. en nu?

18x voorbij de Lidl gereden…

Nog maar een keer gebeld en weer in nog gebrekkiger Engels (aan de andere kant van de telefoon) dan gebrekkig geen succes. We konden er niets van maken en hadden geen idee waar we naar toe moesten. We hadden de moed bijna opgegeven toen we ineens een woord verstonden.

En dat was Lidl. Dat klonk net zo Italiaans, Engels als Nederlands. Check! Daar waren we zo’n 18 x voorbij gereden dus dat was geen probleem om te vinden. We spraken dus daar af waar zei ons uiteindelijk heeft opgehaald.

We hebben daar fantastische dagen beleeft in een prive oord. Het was een heus kasteel met een eigen toegangsweg van een kilometer die hoog tot in de bergen liep met een uitzicht over de hele stad.

Alsof een prive oprit met een prachtige kamer (een soort bunker met alle luxe en gemakken voorzien) nog niet genoeg waren kregen we er een eigen zwembad bij. Nou ja, eigen? We waren op dat moment de enige gasten….

Desondanks een prachtig verblijf en zeker de moeite waard om nog eens naar toe te gaan. En dat voor maar 60 euro per nacht voor 2 personen (inclusief een gratis diner die de gastdame voor ons heeft bereid). Omgerekend in Zwitserse Wienerschnitzels is dat????

Van daaruit zijn we verder gereden naar Toscana via de schitterende route langs de bloemen Riviera. Naar Massa om precies te zijn. Eerst hadden we het idee dat we in een industriestad beland waren maar enkele kilometers verder bleek het toch erg mooi te worden (tot grote opluchting want we zouden daar nog 2 weken blijven).

Ons appartement lag hoog op een berg met wederom een zwembad. Prima plek aan een rustig bergweggetje.

De derde avond konden we ons opgeven voor een diner wat bereid werd door een plaatselijke kok op het terras van ons verblijf. Dat leek ons wel wat want we hadden van mensen die er al een week langer waren gehoord dat het de week ervoor erg lekker was en ook nog eens gezellig.

De beste ideeën krijg je als je er niet naar opzoek bent.

Pizza maken in een hout gestookte pizzaoven

We kregen een echte Italiaanse pizza die ter plekke vers werd bereid. We konden zelf aangeven wat we er wel en niet op wilden. De pizza werd klaargemaakt in een hout gestookte pizza oven met een omvang van bijna 3 vierkante meter. Een mega ding!

De pizza smaakte heerlijk onder het genot van een glas (uhh.. fles) Chardonnay.

Tijdens het praatje wat we maakten met de buren kregen we het over onze banen. Ik vertelde dat ik een hoveniersbedrijf had in Nederland en legde daarbij uit wat ons bedrijf nu anders doet dan anderen.

De buurman kwam met de opmerking:

Die pizzaoven is wat voor in jullie tuinen, nietwaar? (Maar dan in het Engels).

Wat een super idee! Meteen de camera gepakt en foto’s gemaakt. En de volgende dat bij daglicht nog een aantal foto’s gemaakt van de hout gestookte pizzaoven.

Dit was een perfecte innovatie om aan te bieden aan onze klanten mochten de gelegenheid zich voordoen.

En, nog geen 3 maanden later deed de gelegenheid zich voor. Uit het eerste gesprek bleek dat deze mensen iets bijzonders wilden in de tuin. En het moest te maken hebben met koken. Een bbq lag teveel voor de hand en ze vroegen of ik iets originelers kon bedenken.

Mag jij raden welke foto’s ik heb laten zien tijdens het 2e gesprek ;).

Meer tuinideeën opdoen?

Voordat je verder leest heb ik een leuke weggever voor je. In mijn gratis Tuinideeën Gids deel ik tuinideeën die je één-op-één kunt overnemen voor je eigen tuin. Download hier de gratis Gids en laat je inspireren door 80 tuinideeën.

Tuinideeën

Pizzaoven in de tuin

In deze tuin hebben we een moderne versie ontworpen en gemaakt van een hout gestookte pizzaoven. De foto’s zie je hieronder en, als je benieuwd bent naar de rest van het project dan kun je het complete artikel over deze tuin gaan bekijken.

hout-gestookte-pizzaoven-in-de-tuin

Strakke-tuinmuur-met-bloembak-en-fornino-pizzaoven

Als je meer informatie wilt hebben over een pizzaoven in de tuin dan kun je hieronder je vragen stellen of contact met ons opnemen via info@mecklenfeldtuinen.nl

Wij hebben inmiddels de kennis en ervaring in huis om een hout gestookte pizzaoven in de tuin te bouwen. Je moet het niet onderschatten want, ondanks dat je kant- en klare frames kunt kopen ben je nog veel meer nodig om het resultaat te krijgen wat je op de foto ziet. Hetgeen wat je ziet is nog maar de buitenkant en dat kun je, volledig naar eigen wens gaan maken. Deze mensen hebben gekozen voor een luxe afwerking met cement en een geschilderde buitenkant. Maar het kan uiteraard ook met bijvoorbeeld metselstenen waardoor het veel authentieker lijkt.

Genoeg ideeën waarbij je iets origineels in de tuin kunt maken. Nogmaals. Onderschat het bouwen van een pizzaoven niet. Het komt heel precies. Want het moest straks niet alleen lekkere pizza’s kunnen bereiden. Het moet ook nog eens jarenlang meegaan en, elke keer als je hem gebruikt ruim 300 graden kunnen opvangen…

Pizzaoven bouwen

Om je een beter beeld te geven van hoe je een pizzaoven moet gaan bouwen heb ik hieronder een video geplaatst die je exact verteld hoe en in welke volgorde je een pizzaoven opbouwt.

Wil je meer leuke tuinideeën opdoen? In mijn gratis Tuinideeën Gids heb ik meer dan 80 tuinideeën gebundeld. Blader er eens doorheen en doe inspiratie op voor je eigen tuin. Download hier de gratis gids. 

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
terrasoverkapping-forum
Door

terrasoverkapping-forum

op 12 Dec 2016

Bedankt voor het delen van de instructievideo! Ik zit er zelf aan te denken om er zo een aan te schaffen voor in de tuin en ga deze video zeker even opslaan! Michelle - terrasoverkapping-forum

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!