Kalk strooien op je gazon is onmisbaar. Toch beseffen weinig mensen waarom en wanneer kalk strooien belangrijk is voor je gazon. Kalk is één van de supplementen die belangrijk zijn om de ideale omstandigheden te creëren die het gras nodig heeft om te groeien. Het strooien van kalk hoef je niet vaak te doen, maar is hierdoor niet minder belangrijk. Je zult het verschil echt merken of je jouw gazon wel of niet hebt voorzien van kalk. In dit artikel lees je waarom, wanneer en hoeveel kalk je op moet strooien om je gazon.
Inhoudsopgave
- Waarom kalk strooien?
- Wanneer kalk strooien op gazon?
- Kalk strooien bij droog weer
- Hoeveel kalk strooien en hoe strooi je kalk over je gazon?
- Wat is de beste kalk voor het gazon?
- 5 essentiële factoren voor een gezond gazon
Waarom kalk strooien?
Naast het bemesten van je tuin moet je ook kalk strooien. Kalk is géén meststof, maar zorgt ervoor dat de voedingsstoffen uit de bodem en dus indirect uit de meststoffen worden opgenomen. Dit geeft de relatie aan tussen het bemesten van je gazon en het strooien van kalk op je gazon. Dit kun je ook zien als de verbinding tussen de bodemgesteldheid, de voedingsstoffen die de bodem kan produceren en de opname hiervan door je grasmat.
Wat is de werking van kalk in je tuin?
De werking van kalk in je tuin heeft betrekking tot de beïnvloeding van de bodemstructuur. De zuurgraad van de bodem is een belangrijke factor bij de opname van voedingsstoffen uit de bodem. Dit heeft niet alleen betrekking op je gazon, maar op je volledige tuin. Al het groen in je tuin, groeit het beste bij een bepaalde zuurgraad. Wanneer de grond een slechte zuurgraad heeft, kunnen de gewassen minder voedingsstoffen opnemen. Bij een tekort aan voedingsstoffen, wordt een gazon minder sterk, veel kwetsbaarder en krijgt onkruid en mos de kans om zich te ontwikkelen. Een tekort aan voedingsstoffen zorgt ook dat de kleurstelling en de uitstraling van de grasmat achteruit gaat.
Wat is de ideale bodem zuurgraad voor een gazon?
De zuurgraad wordt uitgedrukt in pH-waarde. Daarnaast kan de volgende indeling worden gemaakt:
- De waarde van een neutrale oplossing ligt rond de 7;
- Zure oplossingen (hoge zuurgraad) hebben een pH-waarde, die lager dan 7 ligt;
- Basische oplossingen (lage zuurgraad) hebben een pH-waarde, die hoger dan 7 ligt.
Hoe hoger de pH waarde, hoe minder zuur de grond is.
De ideale bodem zuurgraad voor een gazon ligt tussen de 6,5 en 7.
Wat voor invloed heeft het strooien van kalk op de bodem?
Door het strooien van kalk beïnvloed je de zuurgraad van de bodem.
Je maakt de grond minder zuur. Je verhoogt dus de pH waarde door het strooien van kalk.
Hiermee kun je de ideale zuurgraad en de optimale omstandigheden creëren, waarin het gazon maximaal de voedingsstoffen kan opnemen. Een bijkomend voordeel is dat mos zich slecht kan ontwikkelen op een kalkrijke grond. Mossen houden van een lage pH-waarde en staan bekend als snelle groeiers. Mos kan vrij snel het gras verdringen, zeker bij een beschadigd gazon. Een sterke en volle grasmat zal dan ook het resultaat zijn van het strooien van kalk. Daarnaast heeft kalk ook een uitstekende preventieve werking.
Je grasmat zal hierdoor ook een mooie groene kleur krijgen. Veel kalk producten bevatten immers ook magnesium (MgO). Magnesium bevat pigmentstof die bijdraagt aan de mooie groene kleur van gras. Niet alle meststoffen bevatten magnesium. Een kalk product van de juiste kwaliteit en samenstelling bevat de juiste mix van de benodigde ingrediënten. Welk product je het beste kunt gebruiken, lees je verderop in dit artikel.
Kalk strooien: dit zijn de 5 belangrijkste voordelen van kalk
- De juiste zuurgraad van de grond;
- Goede opname van voedings- en meststoffen met alle bijkomende voordelen;
- Minder mosvorming;
- Minder onkruid vorming in je gazon, een dicht gazon biedt minder ruimte voor onkruid.
- Een mooiere kleurstelling van het gazon.
Op welke bodem moet ik kalk strooien?
Als je een nieuw gazon gaat aanleggen, of je wilt een gazon herstellen, is het belangrijk om de pH waarde van de onderliggende grond te weten. Op deze manier weet je of je de bodem moet strooien met kalk om ervoor te zorgen dat het gras beter de voedingsstoffen uit de bodem kan opnemen. Veel bodems zijn té zuur. Daarnaast verzuurt de grond door extreme regen.
Als je een klei- of zandgrond hebt kun je er gerust van uitgaan dat de bodem te zuur is. Je kunt dit eenvoudig testen met behulp van een pH bodemtest. Deze zijn voor rond 10 de euro verkrijgbaar. Hiervoor moet je op 5 verschillende plaatsen in je tuin, op 5 tot 10 centimeter diepte zijn om een goed beeld te kunnen vormen over de zuurgraad van je tuin. Het is de bedoeling dat je op iedere plek, twee eetlepels grond neemt, en deze bij elkaar in een bakje doet.
Zuurgraad vaststellen in 5 korte stapjes
Met deze grond en de pH meter, kun je op eenvoudige wijze een test uitvoeren om de zuurgraad van de bodem te bepalen door de volgende stappen uit te voeren:
- Neem grond uit de tuin.
- Meng de grond met zeer zuiver gedestilleerd water en een tabletje uit de test.
- Wacht een paar minuten totdat een kleur ontstaat.
- Vergelijk de kleur met de kleurstelling op de verpakking.
- Trek je conclusie of je kalk aan de bodem moet toevoegen of niet.
Wanneer kalk strooien op gazon?
Het beste resultaat krijg je door twee keer per jaar kalk te strooien op het gazon. Veel mensen kiezen ervoor om het slechts één keer per jaar de tuin van kalk te voorzien, maar eigenlijk is dit te weinig. Het beste is om kalk te strooien aan het begin van het jaar, in februari of maart, en dan aan het eind van het jaar, rond de maanden oktober of november. Dit zijn precies dé perioden waarin het gras de meeste ondersteuning kan gebruiken.
Kalk strooien met vorst en in de sneeuw
In de winterperiode kun je het beste je gras zoveel mogelijk met rust laten. Je hoeft het gras niet te maaien, je hoeft vanzelfsprekend niet te sproeien en ook het bemesten is natuurlijk niet nodig. Er is slechts één uitzondering hierop: de winter is een uitstekende periode om je kalk te strooien in de tuin. Dit is zelfs dé beste periode. Als je ervoor kiest om je grasmat slechts één keer van kalk te voorzien, kies dan de winterperiode. Ik zal uitleggen waarom dit zo is:
De periode van sneeuw en ijs is dé beste periode om kalk te strooien over je gazon. Kalk zorgt ervoor dat sneeuw en ijs gaat smelten en smeltwater wordt makkelijk in de grond opgenomen. Hierdoor zorg je er eigenlijk voor dat de natuur jou helpt bij een snelle en effectieve opname van kalk, en dus een verbetering van je grond.
Kalk en mest gaan niet goed samen
Daarnaast is het goed om je te realiseren dat kalk en mest niet goed samengaan. Kalk versterkt immers de opname van mest door je gazon. Je kunt de mest niet direct na het strooien van het kalk verspreiden. Hier moet wél een tijdje tussen zitten om de kalk het werk te laten doen. Je kunt het beste een tussenperiode van vier weken hiervoor aanhouden. Als je de kalk pas in de lente gaat strooien, zal dit de groei van je gazon aanzienlijk belemmeren.
De beste volgorde in het najaar is om eerst de laatste ronde bemestingen te strooien. Vervolgens wacht je ongeveer 10 dagen en dan ga je kalk strooien. In het voorjaar doe je het net andersom.
Kalk strooien bij droog weer
Kalk strooien is natuurlijk altijd goed, maar het is wel aan te raden om er goed rekening mee te houden wanneer het kalk gestrooid moet worden. Uiteraard is het strooien van kalk altijd mogelijk, maar niet altijd verstandig. Kalk strooien bij droog weer is eigenlijk niet aan te raden. Het is namelijk belangrijk dat kalk goed de mogelijkheid heeft om direct te worden opgenomen in het gazon. Dit is niet goed mogelijk wanneer het erg droog weer is. De kalk zal dan gewoon blijven liggen waar het gestrooid wordt.
Hoeveel kalk strooien en hoe strooi je kalk over je gazon?
Er is géén speciale techniek voor het strooien van kalk over je gazon. Het is echter wel van belang dat je de kalk in de juiste hoeveelheid, gelijkmatig over het gazon zult verspreiden. Het is immers de bedoeling dat ieder gedeelte van het gazon van kalk wordt voorzien.
Voor grotere tuinen is het raadzaam om een strooiwagen te gebruiken. Als je met deze wagen in gestructureerde banen over je gazon loopt, zul je op een gemakkelijke manier de kalk over je grasmat kunnen verdelen.
Gebruik een maatbaker als hulpmiddel
Het is natuurlijk goed voor te stellen dat je niet de beschikking hebt over een verdeelwagen. Voor een kleinere oppervlakte is dit ook niet zo’n probleem. Je kunt dit prima met de hand doen, mits je het overzicht maar houdt. Een handige manier is om je gazon in denkbeeldige vakken te verdelen. Je kunt met behulp van een maatbeker op een eenvoudige manier bepalen hoeveel kalk je nodig hebt voor deze oppervlakte (lxb) en de kalk gelijkmatig verspreiden. Je zult begrijpen dat als je de vakken kleiner maakt, je nauwkeuriger kunt werken. De gemiddelde richtlijn is: vijf tot tien kilo kalk per honderd vierkante meter. Dit hangt echter af van de zuurgraad van je bodem.
Kalk strooien op het gazon of kalk strooien in de tuin?
Veel mensen vragen zich af of je alleen kalk moet strooien op het gras of ook kalk moet strooien in de tuin. Eigenlijk is het lastig om op deze vraag antwoord te geven, het hangt immers af van je beplanting. Zoals je uit dit artikel kunt opmaken is het zeker goed om kalk te strooien op het gras.
Daarnaast moet je even kijken welke planten je hebt staan en op basis hiervan je keuze maken of je ook kalk moet strooien in de tuin. Er zijn immers planten die het heel goed doen op een zure grond (zoals rododendrons, azalea’s en hortensia’s), maar er zijn ook planten die het goed doen op een grond met een meer basisch karakter. Een buxus heeft bijvoorbeeld echt kalk nodig om te groeien. Het is dan ook belangrijk om hiermee rekening te houden met de aanleg van je tuin en je beplantingsplan. Je kunt deze planten immers niet combineren.
Wat is de beste kalk voor het gazon?
Kalk voor de tuin is verkrijgbaar in poeder of in korrelvorm. Je zult denken dat poeder de beste optie is. Dit trekt immers eerder in de grond zul je denken. De praktijk wijst echter anders uit! Het is immers nog maar de vraag of de poeder de kans heeft om de grond te bereiken. Kalk is veel makkelijker te strooien en stuift minder op. Het werken met kalk is vele malen effectiever. Daarnaast moet je zien te voorkomen dat de kalk bij planten komt, die hier net niet tegen kunnen! Kies voor korrels dus.
De beste kalk om te strooien over je gazon
Kalkkorrels om te strooien over je gazon moeten dus een samenstelling hebben die ervoor zorgt dat de zuurgraad van de bodem neutraal wordt en blijft. De beste kalk om te strooien over je gazon is wat mij betreft de kalk van Floramix. Dit is een langwerkende kalk die snel in de bodem wordt opgenomen. Hierdoor wordt het gazon in staat gesteld om de voedingsstoffen goed op te nemen.
Floramix kalk is geschikt voor zowel het gazon als de (sier) tuin. Door het gebruik van deze kalk zul je jouw tuin optimaal voorbereiden op het volledige seizoen. Deze kalk is van hoge kwaliteit en bevat magnesium (MgO), dat bijdraagt aan de mooie groene kleur van gras.
Kalk bestellen? Bekijk dan deze pagina voor de kalk van Floramix!
Kalk op natuurlijke of chemische basis?
Let wel op dat als je een kalk op natuurlijke basis gebruikt (zoals van Floramix), je beter geen kunstmest kunt gebruiken. Je zult begrijpen dat dit elkaar tegenwerkt. Het is verstandig om deze kalk te combineren met natuurlijke mest (ook verkrijgbaar bij Floramix). Natuurlijke kalk werkt overigens veel sneller dan kalk op chemische basis. Een onnatuurlijke kalk werkt niet alleen pas na drie maanden, maar heeft ook een kortere werking. Daarnaast heb je er ook meer van nodig. Deze kalk is dus eigenlijk veel duurder en minder goed voor het milieu.
Kalk van Floramix is in korrelvorm verkrijgbaar in emmers van diverse maatvoeringen, zodat je efficiënt kunt inkopen. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt over dit specifieke product of persoonlijk advies wenst.
Verschillende meningen over het strooien van kalk
De meningen zijn wat verdeeld: er zijn mensen die van mening zijn dat je de natuur volledig zelf zijn gang moet laten gaan (tot op een zekere hoogte dan), en er zijn mensen die vinden dat wij deze mest mogen beïnvloeden. Als je het mij vraagt, zit ik hier een beetje tussenin en dat zal ik uitleggen: de natuur zal zelf zijn weg goed kunnen vinden en hoef je wat mij betreft bijna niet te begeleiden, maar het woordje “bijna” geeft het al aan, je kunt de natuur prima een handje helpen. Deze hulp mag wat mij betreft alleen maar bestaan uit het creëren van betere omstandigheden. Voorwaarde is wel dat dit gebeurt met organische middelen en géén chemische toevoegingen.
5 essentiële factoren voor een gezond gazon
Er zijn een aantal factoren die essentieel zijn voor een gezond gazon:
- Voldoende licht;
- Voldoende zuurstof;
- Een juiste vochtigheidsgraad van de bodem;
- Een juiste bodemgesteldheid;
- Voldoende voedingsstoffen.
Door het onderhouden van je gazon, ondersteun je jouw grasmat en zorg je ervoor dat je gazon het hele jaar gezond blijft en er goed uit ziet.
Het gazon onderhoud bestaat uit het:
- Maaien van het gazon;
- Sproeien van het gazon;
- Bemesten van het gazon en het strooien van kalk op de grasmat;
- Verticuteren van het gras.
Het maaien van je gazon heeft niet alleen de esthetische functie, maar zorgt er ook voor dat je gazon voldoende licht en zuurstof krijgt. Door het sproeien van het gazon zorg je voor een juiste vochtigheidsgraad. Verticuteren kun je het beste vergelijken met de “grote schoonmaak” van je gazon. Om de leefomstandigheden van je gazon te verbeteren is het belangrijk om het gazon te bemesten en te voorzien van kalk.
Bodemgesteldheid en de voedingsstoffen uit de bodem
De bodemgesteldheid, de voedingsstoffen die de bodem kan produceren en de opname hiervan spelen een essentiële rol voor je gazon. Als deze factoren niet in orde zijn, kan een grasmat zich niet ontwikkelen tot een mooie groene weide. Je kunt dit op een eenvoudige manier ondersteunen door twee verschillende handelingen te verrichten die indirect natuurlijk wel met elkaar in verbinding staan: het bemesten van het gazon en het strooien van kalk op de grasmat. Deze handelingen kunnen niet met elkaar en niet zonder elkaar.
Het bemesten van je gazon
Je grasmat haalt de voeding uit de bodem. Het bemesten van je gazon is noodzakelijk om een gezond grasmat te houden, zodat het gras de beschikking heeft over de juiste voedingsstoffen. Gras heeft voedingsstoffen als Stikstof (N), Fosfor (P) en Kalium (K) nodig. Deze NPK-stoffen worden aan de grond onttrokken. Helaas zitten deze voedingsstoffen niet altijd in voldoende mate in de bodem. Daarom is het van belang om je gras regelmatig te bemesten met een organische mest van goede kwaliteit. Het bemesten zorgt voor het behoud en het herstel van je gazon.
Direct Kalk bestellen?
Bekijk dan deze pagina en check of er momenteel kortingen lopen >>>
Welke vragen heb je nog over het strooien van kalk? Plaats hier onder een reactie, want ik help je graag!
Elion
op 06 Nov 2019Rien van derLinden
op 02 Sep 2020Peter Mecklenfeld
op 02 Sep 2020Notebaert
op 13 Sep 2022