Katten verjagen: hoe je katten uit de tuin kunt houden
27 april 2019 
4 min. leestijd

Katten verjagen: hoe je katten uit de tuin kunt houden

Heb je er problemen mee dat de katten uit de buurt jouw tuin gebruiken als kattenbak? Je kunt dan 24/7 op wacht zitten om deze katten te verjagen, maar ook deze blog lezen. Ik zal je laten zien hoe je op een nette manier katten uit de tuin kunt houden.

Laten we eerlijk zijn: ook al ben je nog zo’n dierenliefhebber, de kat van de buren is niet altijd een welkome gast in je tuin zeker als hij of zij ook een aantal vrienden meeneemt. Ze willen nog wel eens een behoorlijk stinkend aandenken voor je achterlaten als ze jouw tuin weer eens zien als een kattenbak. Vooral een keurig onderhouden tuin is zeer aantrekkelijk voor de buurkat en zijn vriendjes.

Waarom de kat van de buren net jouw tuin uitkiest voor een behoefte

Er zijn hele onderzoeken gedaan om een antwoord te krijgen op de vraag waarom een kat precies de tuin van de buren uitkiest om een behoefte achter te laten. Het antwoord bleek relatief eenvoudig: Katten markeren hun territorium (met de geur van urine en ontlasting) het liefst binnen een straal van 300 meter van hun eigen huis. De kans is groot dat dit precies op jouw grondgebied is.

Waarom katten niet (altijd) welkom zijn in je tuin, is makkelijk te verklaren. De souvenirs die ze achterlaten ruiken niet echt aantrekkelijk. Daarnaast moet je goed oppassen met kleine kinderen die graag op ontdekkingstocht gaan, de inhoud van de zandbak regelmatig controleren (of de zandbak afdekken) en ook je moestuin moet je goed in de gaten houden.

Daarnaast zijn de katten niet welkom omdat ze jouw tuin soms gebruiken als slagveld en er daardoor best een puinhoop van maken. Katten accepteren immers geen vreemde katten in hun territorium en jagen graag op vogels en veldmuisjes. Ook wordt er wel eens een kuiltje gegraven op een punt waar jij dat liever niet hebt en sneuvelt er wel eens een plant waar jij zo zuinig op bent.

Kat in de tuin houden

Hoe je katten uit de tuin kunt houden

De eenvoudigste manier om katten uit de tuin te houden is door zelf een kat te nemen. Zoals aangegeven zijn katten territoriale dieren die niet echt gediend zijn van indringers. De vraag is echter of je wel een kat wilt en op een goede manier kunt verzorgen.

Voor veel mensen zal deze vlieger niet opgaan. Je kunt je tuin uiteraard hermetisch afsluiten en er een vesting van maken waardoor katten geen enkele mogelijkheid zien om je tuin “binnen te dringen”. Denk aan een afrastering van boven naar beneden of het creëren van een situatie waar de kat geen overzicht heeft. Een kat zal immers nooit een ondoordacht risico nemen. De kans is echter groot dat je dit niet wilt, omdat dit ten koste gaat van de uitstraling van je tuin.

Katten verjagen, dit zijn de opties

Als je de kat niet kunt of wilt weren uit je tuin, zul je ze af en toe moeten verjagen. De meest authentieke manier van het verjagen van katten is door ze te laten schrikken of met een emmer water achter ze aan te rennen. Katten houden niet van water en zullen ervoor kiezen om zich snel uit de voeten te maken bij de dreiging van een emmer water die over hen heen wordt gestort.

Heb je géén zin om letterlijk achter een kat aan te rennen met een bak water? Gebruik dan een super soaker. Dit waterpistool heeft een verrassend goed bereik. De kat laat zich echter niet zo makkelijk verjagen en zal snel een nieuw bezoek aan je tuin brengen en jou daar fijntjes aan herinneren als je even niet oplet. Je kunt (en wilt) immers niet 24/ 7 op wacht zitten.

Een andere optie om de kat uit je tuin te verjagen is door een voorziening te creëren waar de kat niet van houdt. Hiervoor hoef je zeker niet je volledige tuin te betegelen en sproei-installaties met bewegingssensoren te plaatsen. Je kunt er zelfs het beste voor zorgen dat je je tuin lekker vol zet met bijvoorbeeld bodembedekkers of siergrassen. Hiertussen zal de kat zeker géén rustig plekje kunnen vinden.

Ook de open grond bedekken met prikkels is een uitstekende en nette methode. Hiermee doe je de kat géén pijn, want de kat is natuurlijk niet gek. Die gaat er nog niet eens zitten. In dat kader is het ook goed om een stekelige mei- en vuurdoorn te benoemen. Deze plant is ook niet echt aantrekkelijk om kopjes te geven. Als je deze op strategische plaatsen zet, snapt de kat de hint wel.

Katten verjagen met poeswerend perkgoed

Daarnaast zijn er plantensoorten waar de kat echt geen liefhebber van is. Dit zijn voornamelijk de planten die citroengeur verspreiden.

Bekende voorbeelden van poeswerend perkgoed zijn:

  • Citroenverbena
  • Citroengeraniums
  • Citroenmelisse
  • Citroentijm
  • Ooievaarsbek
  • Vuurwerkplant
  • Wijnruit

Als je deze planten op strategische plaatsen in je tuin zet, is de kans best aanwezig dat je de overlast behoorlijk kunt verminderen.

Verbena plant

Andere opties om de kat uit je tuin te verjagen

Een heel bekend middel om katten uit de tuin te verjagen is het strooien van koffiedik. Katten staan niet bekend als echte koffieliefhebbers. Dit stinkende goedje zal aan de pootjes kleven en in de vacht van de kat gaan zitten. Bij het schoonlikken zullen ze dit onaangenaam vinden en ze misschien weerhouden van een “herhalingsbezoek”. De meningen over de werkzaamheid van deze oude truc zijn overigens verdeeld. Ook het strooien van peper en mottenballen langs de plaatsen waar de kat veel komt kan helpen, maar dit zul je moeten bijhouden.

Tot slot is het goed om te weten dat er apparaatjes te koop zijn waarmee katten door middel van ultrasoon geluid worden verjaagd en kun je kiezen voor schrikdraad. Dit lijkt vrij rigoureus, maar dat is het niet. Schrikdraad doet een kat geen pijn, maar hij of zij zal (zoals de naam al aangeeft) er wel van schrikken en je tuin uit rennen en dat is uiteindelijk precies de bedoeling.’

Hoe verjaag jij ongewenst kattenbezoek uit de tuin?

Zoals je ziet zijn er diverse manieren die je kunt toepassen om katten uit je tuin te weren of te verjagen. Eerlijkheid gebied me aan te geven dat er géén enkele methode is die in iedere situatie 100% werkt. In veel gevallen kun je wel veel overlast beperken en dat is uiteraard al veel waard.

Hoe verjaag jij ongewenst kattenbezoek uit de tuin?

Ik heb je al een aantal ideeën gegeven die onder andere te maken hebben met beplanting. Wil je weten hoe je een goed beplantingsplan maakt? Download dan mijn gratis e-book.

Beplantingsplan maken

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
p.tervoort
Door

p.tervoort

op 18 May 2019

Kattekruid trekt katten aan vanwege hun geur.(gaan er graag in of tegenaan liggen) Ik heb daarna geen poes of kater meer in mijn tuin gehad, die daar "vlaggen" zette of zijn behoefte deed. Ik heb het als losse beplanting, maar je kunt er ook een los haagje van maken.

Bestrijdingsservice
Door

Bestrijdingsservice

op 27 May 2019

De buurtkatten gaan overal naar toe. Als je allergisch bent tegen katten en poesjes kan dit heel lastig zijn, je wordt dan ziek en ook nog zit je met hun troep. Dank je wel voor deze tips, ik zal ze spoedig toepassen.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!