Kosten tuinaanleg: wat kost een tuin aanleggen per m2? (prijsindicaties)
03 december 2018 
3 min. leestijd

Kosten tuinaanleg: wat kost een tuin aanleggen per m2? (prijsindicaties)

Wat kost een tuinaanleg per m2? Als mensen een tuin willen aanleggen, stellen ze regelmatig deze vraag aan mij. Logisch wat mij betreft. Jij wilt toch ook weten wat de kosten zijn van een tuinaanleg, zodat je weet waar je aan toe bent als je besluit om de tuinaanleg uit te besteden? Ontdek in deze blog wat het aanleggen van een tuin kost per m2.

Als eigenaar van Hoveniersbedrijf Mecklenfeld Tuinen ben ik al meer dan 9 jaar gespecialiseerd in het ontwerpen en aanleggen van onderhoudsarme en moderne tuinen. Inmiddels heb ik al aan meer dan 300 tuinen gewerkt. Op basis van mijn praktijkervaring kan ik dus goed inschatten wat het gemiddeld genomen kost om jouw huidige tuin om te toveren tot jouw ultieme droomtuin.

Peter Mecklenfeld

Is een tuinaanleg een kostenpost of investering?

Moet je de aanleg van een tuin eigenlijk wel zien als kostenpost? Ik vind van niet. Grotendeels kun je dit zien als investering. Het is namelijk een waardevermeerdering van je woning. Als je de tuin op een goede manier aanlegt, dan heeft dit niet alleen meerwaarde voor het aanzicht en het gebruiksgemak. Het verhoogt ook de waarde van je woning tot maximaal 10%.

Dit kan een heel makkelijk rekensommetje zijn om te toetsen hoe de investering in jouw droomtuin zich verhoudt ten opzichte van de totale waarde.

De investering is vaak weg te strepen tegen een groot gedeelte van de aanleg. In veel gevallen vallen luxe elementen of producten buiten deze post en dat zijn dan ook de posten die je aan de kostenkant kunt zetten. Denk bijvoorbeeld aan een (zwem)vijver, waterval, jacuzzi, plantenbakken en tuinmeubelen. Een terrasoverkapping of tuinschuur wordt meestal niet meegenomen in de tuin, maar wordt gezien als extra bouwwerk en apart opgenomen in de taxatie. Plaats een vrijblijvende aanvraag!

Tuinideeën

Wil je eerst inspiratie opdoen en zien welke tuinen wij in het verleden al hebben aangelegd? Download mijn gratis Tuinideeën Gids met 80 tuinideeën.

Moderne tuin

Hortensia Annabelle (witte hortensia)

Wat kost een tuin aanleggen per m2? 

Als je mij al een tijdje volgt en/ of je hebt mijn ebook(s) gelezen dan weet je dat ik enorm veel waarde hecht aan de ondergrondse kwaliteit van de tuin. De fundering. Vergelijk het maar met een woning. Is de fundering niet in orde? Dan ga je dit terugzien in de woning zelf. Met een tuin werkt het precies hetzelfde.

Al onze richtlijnen voldoen dan ook aan de belangrijke norm voor ondergrondse kwaliteit voor lange termijn. In onderstaand tabel geef ik je richtlijnen van welke investering je kunt verwachten als je met Hoveniersbedrijf Mecklenfeld Tuinen zou willen samenwerken.

 • Tuinen tot 100 m2 : € 10.000 t/m € 15.000
 • Tuinen tot 250 m2 : € 15.000 t/m € 23.000 
 • Tuinen tot 500 m2 : € 20.000 t/m € 27.000 
 • Tuinen tot 1000 m2 : € 25.000 t/m € 42.000 
 • Tuinen tot 1500 m2 : € 28.000 t/m € 55.000 
 • Grote tuinen : Altijd op aanvraag

Houd er rekening mee dat bovenstaande kosten voor de tuinaanleg prijsindicaties bevatten. Uiteindelijk kan de daadwerkelijke prijs natuurlijk altijd lager of hoger uitvallen dan verwacht. Maar dit is mede afhankelijk van jouw wensen. De exacte keuze voor materialen en de verhouding tussen bestrating, plantvakken en gazon bepalen de exacte investering.

Terrasoverkappingen, tuinschuren en (luxe) erfafscheidingen vallen meestal buiten deze richtlijnen.

Beplanting voortuin

Sierbestrating voorbeelden

Prijsindicatie ontvangen voor een tuinaanleg? 

Als je graag richtlijnen van ons wil ontvangen op basis van jouw specifieke tuinwensen? Stuur ons dan even een mailtje met je wensen via ons contactformulier. Dan nemen we contact met je op en geven we een richtprijs met de investering die je zou kunnen verwachten.

Helder en transparant toch?

Wil je eerst nog wat tuininspiratie opdoen voordat je je tuin wil aanleggen of laten aanleggen? Download hier de gratis Tuinideeën Gids met 80 tuinideeën. 

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!