Natuurlijke erfafscheiding top 10 voor de Nederlandse tuinen  

Een erfafscheiding is niets meer dan een grens van jouw stuk grond aangeeft. Je kunt volledig zelf kiezen hoe je dit vormgeeft. Je kunt kiezen voor een schutting, maar ook voor een natuurlijke afscheiding. Dit is eigenlijk een groene erfafscheiding met veel beplanting. Je hebt hierin zeer veel mogelijkheden. Laat je door dit artikel inspireren over welke natuurlijke erfafscheidingen je kunt toepassen in de tuin.

Ik heb een top tien voor je samengesteld van de beplanting die hiervoor in Nederland het meest gebruikt wordt. Daarnaast vertel ik je ook meer over de regels voor een natuurlijke erfafscheiding, welke groene erfafscheiding het beste bij een voortuin past of waar je op moet letten bij een erfafscheiding voor een oprit.

Alles over natuurlijke erfafscheidingen

  1. Soorten erfafscheidingen
  2. Alle regels over erfafscheiding op een rijtje
  3. Hoogte erfafscheiding: wat is de maximale hoogte van een erfafscheiding
  4. Hoe ver moet een boom van een erfafscheiding af staan?
  5. Wat is een natuurlijke groene erfafscheiding?
  6. Waar moet je op letten bij het kiezen van een natuurlijke groene erfafscheiding?
  7. Natuurlijke erfafscheiding voorbeelden: top 10 voor Nederlandse tuinen
  8. Wat is de beste groene afscheiding voor in de voortuin?
  9. Welke natuurlijke erfafscheiding is geschikt voor de oprit?
  10. Mijn belangrijkste tip bij de keuze voor een geschikte natuurlijke groene erfafscheiding

Soorten erfafscheidingen

Misschien heb je al een beetje rondgekeken naar de verschillende mogelijkheden voor erfafscheidingen. Dan heb je vast gemerkt dat er veel verschillende soorten zijn. De meest voorkomende erfafscheidingen zijn:

  • Houten schutting
  • Rieten erfafscheiding
  • Hoog of laag hek
  • Betonnen muur in verschillende kleuren en motieven
  • Moderne aluminium erfafscheiding
  • Schanskorf gevuld met stenen
  • Erfafscheiding van bamboe
  • Transparantie erfafscheiding van staal of gaas
  • Erfafscheiding van (gerecycled) kunststof
  • Natuurlijke erfafscheiding

Als je hieruit een keuze hebt kunnen maken ben je er nog zeker niet. De volgende (keuze) uitdaging staat je te wachten. Je moet een keuze maken met betrekking tot de vormgeving zoals tussen een open of gesloten structuur en tussen een klassieke of moderne uitstraling. Tevens kun je een keuze maken voor een onderhoudsarme erfafscheiding of juist meer voor een duurzame optie. Je hebt schuttingen in diverse prijsklassen, zodat er eigenlijk voor iedereen en voor iedere tuinstijl wel een gewenste erfafscheiding te vinden is.

Je zult merken dat we in onderstaande video uitgebreid ingaan op de mogelijkheden om een mooie natuurlijke erfafscheiding aan te leggen in je tuin. Je maakt hiermee gebruik van de mooie mogelijkheden die de natuur je biedt en versterkt hiermee de natuurlijke uitstraling van je tuin.

Genoeg reden dus om later in dit artikel wat dieper in te gaan op deze mogelijkheid.

Alle regels over erfafscheiding op een rijtje

Je zou zeggen dat je volop keuzevrijheid hebt en dat je volledig zelf mag weten wat je plaatst.

Niets is echter minder waar!  Ook aan het plaatsen van een erfafscheiding zitten veel regels verbonden. Ook al plaats je de erfgrens op eigen grond en geen millimeter eroverheen, je zit aan wat “’gemeentelijke huisregels en verordeningen’ gebonden.

  • Een muur, schutting of hek in de achtertuin mag maximaal twee meter hoog zijn. Voor de voortuin geldt een maximale hoogte van één meter.
  • Voor bomen of hagen op eigen grond geldt geen maximale hoogte, maar deze mogen niet te dicht op de erfgrens staan.
  • Het plaatsen van een raam of deur in de schutting is niet toegestaan.
  • Je mag met de eigen kant van een gemeenschappelijke erfafscheiding doen wat je wil, zolang je maar geen schade veroorzaakt.
  • Wanneer een erfafscheiding op de grond van de buren staat, heb je wel toestemming nodig om te doen wat je wil, zoals het plaatsen van plantenbakken etc.
  • Er kunnen extra regels gelden in jouw gemeente. Ga dit dan ook zeker goed na!

Deze regels lijken overdreven, maar zijn echt noodzakelijk. De plaats en de vormgeving van een erfafscheiding is vaak de inzet van de meest hoogoplopende ruzies tussen buren. De regels hebben betrekking op de hoogte van de schutting (maximaal twee meter aan de achterzijde en maximaal één meter hoog aan de voorzijde), de privacy en uiteraard de plaats waarop deze erfafscheiding wordt opgetrokken.

Uiteraard mag je met jouw kant van de erfafscheiding doen wat je wilt. Je mag deze grens volledig naar jouw wensen vormgeven. Denk hierbij aan het schilderen van een betonnen muur of het plaatsen van plantenbakken aan een houten erfgrens. Daarnaast mag je een haag aan jouw kant uiteraard snoeien als deze te ijverig aan het groeien is.


Hoogte erfafscheiding: wat is de maximale hoogte van een erfafscheiding

Het kwam net al even bij de regels voor een erfafscheiding naar voren: de maximale hoogte. Wat is nu de maximale hoogte van een erfafscheiding? Voor een erfafscheiding voor een achtertuin is de maximale hoogte twee meter. In de voortuin gelden andere regels. Hier is de maximale hoogte slechts één meter.


Hoe ver moet een boom van een erfafscheiding af staan?

Bomen en hagen zijn ook vaak een oorzaak van ‘gezeur’ met de buren. Volgens de wet mag een boom op minimaal twee en haag minimaal op 0,5 meter van de erfgrens af geplant moet worden. Toch zijn er een aantal uitzonderingen. Bomen en hagen mogen wel binnen deze marges worden geplant als…

  • de boom of haag niet hoger is dan de schutting of;
  • je gemeente dit toestaat;
  • de boom of haag al meer dan 20 jaar staat. Na 20 jaar verjaart de verplichting om een boom of haag te verwijderen.

Er zijn verschillende stappen die je kunt ondernemen wanneer je overlast hebt van een boom of haag van de buren, maar het is natuurlijk het beste om dit op een normale manier samen te bespreken. Mocht je er dan niet uitkomen, kun je altijd nog andere stappen overwegen.


Wat is een natuurlijke groene erfafscheiding?

Voordat ik je ga inspireren met een aantal leuke ideeën, denk ik dat het goed is om te beginnen met wat basiskennis. Veel mensen zien een erfafscheiding van bijvoorbeeld hout, riet of bamboe als een natuurlijke erfafscheiding. Dit is zeker géén gekke gedachtegang en zeker een onderwerp van discussie, maar in de definitie van een natuurlijke erfafscheiding wordt ervan uit gegaan dat er gebruik wordt gemaakt van levende beplanting. Daarom wordt natuurlijke erfafscheiding ook wel eens groene erfafscheiding genoemd.

Hierin heb je zeer veel keuzemogelijkheden!


Waar moet je op letten bij het kiezen van een natuurlijke groene erfafscheiding?

Er zijn diverse soorten beplanting die in aanmerking komen om toegepast te worden als erfafscheiding. Laat ik als eerste een aantal zaken voor je op een rijtje zetten waar je rekening mee moet houden bij het maken bij het maken van je keuze over de plant voor je groene erfafscheiding:

  • Is de plant bladverliezend?
  • Wat is de bloeiperiode van de plant?
  • Heeft de beplanting veel onderhoud nodig?
  • Hoe is de beplanting vormgegeven?
  • Ruikt de beplanting prettig?
  • Wat is de bodemstructuur waar de erfafscheiding komt te staan?
  • Is het een zonnige of juist een schaduwrijke plaats en kan de beplanting tegen veel zon of schaduw?
  • Spelen er kinderen in de tuin en is de beplanting robuust?

Het is dus handig om even een analyse te maken van de omgeving en op basis hiervan te bekijken wat je mogelijkheden zijn. Ook nu nog zul je een hele lijst kunnen opstellen. Aan één A4tje heb je niet genoeg!

Natuurlijke erfafscheiding voorbeelden: top 10 voor Nederlandse tuinen

Hieronder ga ik een aantal voorbeelden met je delen van natuurlijke erfafscheidingen die je kunt toepassen in de tuin. Ik heb een top 10 van natuurlijke erfafscheidingen die het meest worden toegepast in de Nederlandse tuin voor je samengesteld. Om je niet teveel te beïnvloeden heb ik de lijst in een willekeurige volgorde voor je opgesteld.

Gebruik deze lijst als inspiratie, het zijn slechts voorbeelden. Zoals je inmiddels begrepen hebt zijn er veel meer mogelijkheden. Wellicht heb jij wel een mooie erfafscheiding in je tuin staan die je niet op dit lijstje tegenkomt. In dat geval zou ik het leuk vinden als je dit met mij zou willen delen. Laat hiervoor gerust een reactie achter onderaan dit artikel!

Voordat je verder leest… Nog meer tuinideeën opdoen?

In mijn gratis e-book laat ik je 80 tuinideeën zien om je te inspireren. De ideeën gids is onderdeel van een uitgebreid gratis inspiratiepakket.

Download het inspiratiepakket >>>


De top 10 van natuurlijke erfafscheidingen die het meest worden toegepast in de Nederlandse tuin:

1.Taxus

Laat ik beginnen met de plant die veel wordt gebruikt als erfafscheiding en dat is de taxus. De reden hiervoor is heel simpel: de plant is géén snelle groeier en kan zich uitstekend ontwikkelen in ons klimaat. De taxus moet twee keer in het jaar gesnoeid worden, in de maanden mei en september. Als je deze plant in een kegelvorm snoeit, en de onderzijde iets breder houdt dan de bovenzijde, zal deze plant gelijkmatig groeien.

De taxus is het makkelijkst te herkennen aan de rode besjes die zich aan deze plant ontwikkelen. Hiermee benoem ik wel meteen een nadeel. De besjes hebben misschien een mooie uitstraling, maar kunnen wel giftig zijn. Dit is misschien niet handig als je kleine kinderen of huisdieren hebt. Gelukkig staan er nog voldoende andere mooie opties in deze lijst.

2. Coniferen

Als we de taxus besproken hebben, moeten we de conifeer eigenlijk direct daarna even belichten. Ook deze planten worden regelmatig gebruikt als erfafscheiding. Een conifeer is eigenlijk géén specifieke plantensoort. De naam “Coniferen” is eigenlijk een verzamelnaam voor de planten die naalden of schubben hebben in plaats van bladeren. De Taxus is hier één van de vele voorbeelden van. Coniferen worden vaak in groepjes of in rijen geplant. Een coniferenhaag vormt hierdoor een dichte afscheiding van je erf. Coniferen vragen weinig onderhoud maar moeten medio mei wel een keer gesnoeid worden.

3. Buxus

De buxus is natuurlijk een klassieker in erfafscheidingen. Het mooie van deze plant is dat je hiermee letterlijk alle kanten op kunt. Je kunt de buxus laag houden door deze plant regelmatig te snoeien, maar ook wel twee meter hoog laten worden. Een buxus blijft het hele jaar groen. Deze plant biedt dus het hele jaar door voldoende privacy. Je moet deze plant wel regelmatig snoeien. Je kunt dit het beste doen in de maanden mei en september.

4. Struikkamperfoelie

Een struikkamperfoelie zie je vaak in voortuinen. Deze plant wordt immers niet zo heel erg hoog. Deze plant is makkelijk in de omgang. Een struikkamperfoelie groeit goed op alle ondergronden en kan zich uitstekend ontwikkelen in ons klimaat. Je zult deze plant wel regelmatig moeten bijknippen. De plant is zeer ijverig en groeit in een rap tempo.

5. Laurierkers 

Ook een laurierkers wordt veelvuldig gebruikt als erfafscheiding. De reden hiervoor is eenvoudig. Deze plant blijft het hele jaar groen, kan zowel op een schaduwrijke als op een zonnige plek staan en heeft eigenlijk géén onderhoud nodig. Je hoeft de snoeischaar alleen maar ter hand te nemen als je zelf van mening bent dat de plant wat te ijverig is. Je kunt deze plant het beste aan het eind van het voorjaar kortwieken door de takken tot op de stam af te zagen.

6. Beukenhaag

De Beukenhaag zorgt het gehele jaar door voor privacy. Deze beplanting houdt het blad vast waardoor dit een uitstekende optie is om voor te kiezen. De beukenhaag zorgt voor wat variatie in de tuin. In de winter zorgt een verkleuring van de bladen voor een andere uitstraling van de plant. De beukenhaag hoeft maar eens per jaar gesnoeid te worden. Dit kun je het beste doen op of rond de langste dag van het jaar, dus rond 21 juni.

7. Liguster

Een liguster past uitstekend bij een diervriendelijke tuin. Als je een dierenliefhebber bent hoef je niet verder te zoeken. Een liguster heeft in de winter besjes die zeer in trek zijn bij vogels. In de zomer is deze plant zeer aantrekkelijk voor vlinders en andere insecten. De liguster heeft een zeer dichte structuur. De plant biedt een uitstekende bescherming tegen de wind en geeft het hele jaar door veel privacy. ideaal als je lekker (privé) van de zon wilt genieten. De plant moet wel regelmatig gesnoeid worden. Vanaf het voorjaar tot en met het najaar moet je om de zes weken even met de snoeischaar een ronde maken.

8. Hedera

De hedera kennen we beter als klimop. Dit is een plant die je kunt gebruiken om een afscheiding een natuurlijke uitstraling te geven. Hebben je buren een betonnen muur geplaatst en is dit niet jouw smaak? Dan biedt de hedera vaak een passende oplossing. Er zijn diverse soorten hedera’s. De meeste zijn zeer ijverig en moet je regelmatig terugsnoeien.

9. Hortensia

Als je de voorkeur geeft aan een wat meer kleurrijke erfafscheiding is een hortensia wellicht een mooie optie. Een hortensia heeft kleurrijke bolvormige bloemen. Hiermee kun je een roze, paarse of blauwe erfafscheiding creëren. Welke kleur het wordt hangt af van de zuurgraad van de bodem. Je kunt er dus zelf invloed op uitoefenen als je zou willen en variëren. Een uitzondering hierop is de witte hortensia. Deze verandert niet van kleur. Een hortensia hoef je eigenlijk niet te snoeien. Het enige wat je het beste wel kunt doen is de uitgebloeide bloemen wegknippen.

10. Meidoorn

Tot slot vind ik dat de meidoorn niet in dit rijtje mag ontbreken. Ook deze plant wordt regelmatig toegepast als erfafscheiding maar het is wel goed om je erop te wijzen dat deze plant in de winter z’n blad verliest. Een voordeel van deze plant is dan weer dat je weinig met een snoeischaar aan de gang hoeft. In de meeste gevallen hoef je dit slechts eens in de twee of misschien wel drie jaar te doen. Je kunt deze klus dan het beste in het najaar uitvoeren.

Je kunt deze mooie hagen met elkaar combineren. Let erop dat je hierbij rekening houdt met het formaat van de haag. Je zult misschien de neiging hebben om de hagen erg dicht op elkaar te planten om zo snel mogelijk een mooi resultaat te realiseren maar dat werkt juist net niet. De hagen hebben ruimte nodig om zich te ontwikkelen. Als je de beplanting deze ruimte geeft zal er een mooie beukenhaag, buxushaag, laurierhaag, coniferenhaag, ligusterhaag of taxushaag gevormd worden die een mooie uitstraling zal hebben. Op deze manier zorg je ervoor dat je lang plezier zult hebben van je natuurlijke erfafscheiding.


Wat is de beste groene afscheiding voor in de voortuin?

Alle bovengenoemde voorbeelden zijn naar mijn mening heel geschikt voor zowel de voortuin als de achtertuin. Ik denk dat je jezelf een aantal dingen moet afvragen wanneer je een groene afscheiding gaat kiezen voor je voortuin:

  • Moet mijn haag wintergroen zijn?
  • Hoeveel onderhoud wil ik aan mijn voortuin en dus ook groene erfafscheiding besteden?
  • Wat past bij de uitstraling van mijn huis en tuin?

Omdat een erfafscheiding in de voortuin maximaal een meter hoog mag zijn, is het goed om hier rekening mee te houden tijdens het maken van een keuze. Een haag moet dan ook laag tot zijn recht kunnen komen in de voortuin.

Welke natuurlijke erfafscheiding is geschikt voor de oprit?

De oprit is natuurlijk net weer iets anders dan de voortuin. Een erfafscheiding voor je oprit moet naar mijn mening robuust zijn. Mensen fietsen erlangs of parkeren hun auto daar. De natuurlijke erfafscheiding moet robuust zijn! Daarnaast raad ik je aan om je goed te verdiepen in de hoogte: wat behoort nog tot de voortuin en wat tot de achtertuin? Het is goed om hier rekening mee te houden zodat je hier later frustraties en teleurstellingen mee kunt voorkomen.

Mijn belangrijkste tip bij de keuze voor een geschikte natuurlijke groene erfafscheiding

Je merkt dat je zeer veel keuzemogelijkheden hebt als je kiest voor een natuurlijke erfafscheiding. Hierboven staat slechts de top 10 benoemd, ik had ook een top 50 kunnen opstellen. De belangrijkste tip die ik je bij het maken van je keuze mee wil geven is dat je een zorgvuldige overweging maakt, wat voor jou de beste keuze is.

Het zal je toch niet gebeuren dat je in de winter je volledige privacy kwijt raakt doordat je erfafscheiding in die periode zijn blad verliest. Daarnaast zit er een groot verschil tussen een ‘snoeibehoefte’ van drie keer in het jaar of eens in de drie jaar, zeker als je geen liefhebber bent van deze klus! Een erfafscheiding moet immers zowel functioneel voor je zijn als de juiste uitstraling hebben.  De ‘groene schutting’ die het beste bij je past vind je alleen maar als je even de tijd neemt om je hierin te verdiepen…..

Meer inspiratie opdoen voor erfafscheidingen en andere tuinideeën? In het gratis inspiratiepakket met o.a. 80 tuinideeën vind je nog veel meer.

Download hem hier>>>