Echinacea | Zonnehoed

De zonnehoed is een vaste plant die bij veel tuinliefhebbers zeker in het rijtje van favorieten staat. De plant heeft een kleurrijke en sierlijke bloei waarmee op de meest duidelijke manier wordt aangegeven dat het zomer is. De wetenschappelijke naam van de plant is Echinacea. De Zonnehoed is een van de weinige vaste planten die bij veel mensen bekender is onder de wetenschappelijke naam omdat Echinacea veelvuldig wordt gebruikt in de homeopathische geneeskunde. Hierdoor wordt nog wel eens vergeten dat Echinacea ook een mooie tuinplant is maar dat is zeker wel het geval. De zonnehoed zal zelfs gedurende de zomer een absolute eyecatcher zijn in je tuin

Zonnehoed

Deze vaste plant kent negen verschillende soorten en komt uit de composietenfamilie. Deze familie staan bij ons bekend onder twee botanische namen Compositae en Asteraceae. De zonnehoed zal zonder twijfel kleur toevoegen aan je tuin door in de bloeiperiode (tussen de maanden juli en september) te pronken met zijn kenmerkende bloemen. Deze bloemen hebben een gemiddelde omtrek van zo’n 10 centimeter en hebben dus een behoorlijk groot formaat. De bloemen vormen zich aan het uiteinde van de stevige stelen en hebben een witte, groene, gele, oranje, roze of rode kleurstelling. De Zonnehoed wordt in de volksmond ook wel vaak “Rode Zonnehoed” (met de wetenschappelijke naam Echinacea purpurea) genoemd maar er zijn ook andere soorten (cultivars) in ons land verkrijgbaar.  

Met betrekking tot de vormgeving van de bloem, zal deze je sterk doen denken aan de bloem van een Margriet. Het donkerbruine heuvelachtige hoofdje vormt het middelpunt van een stralenkrans met lintvormige bloemblaadjes. Deze bloemblaadjes zullen na de bloeiperiode van de bloem afvallen. Hierdoor krijgt de plant een “nieuwe uitstraling” want de overgebleven heuvelhoofdjes zullen vrolijk met de (herfst) wind mee wapperen en op deze wijze voor dynamiek in je tuin zorgen.

De Rode Zonnehoed zal een hoogte tussen de 70 en 120 cm bereiken. Dit is uiteraard afhankelijk van de cultivar waarvoor je kiest. De plant heeft licht behaarde ellipsvormige bladeren die groen van kleur zijn en een lengte hebben van ongeveer 30 cm. De plant is zal de bladeren verliezen na de bloeiperiode en in het voorjaar weer nieuw blad aanmaken. De plant kan een temperatuur tot -25 gr. C verdragen en is dus uitstekend geschikt voor onze winters. De Zonnehoed is een zaadplant (spermatopsida) en is een plant die wortelstokken zal vormen.

FamilienaamEchinacea
Nederlandse naam     (Rode) Zonnehoed
Soort plantVaste plant
GrondsoortRijke tuingrond met voldoende drainage
Planten per m²7 tot 9
StandplaatsZonnige plek
WinterhardJa
WintergroenBladverliezend
BemestingFloramix Tuinmest

De nuttige waarde van Echinacea

Naast de grote decoratieve waarde die de Zonnehoed biedt, mogen we zeker niet voorbijgaan aan de nuttige waarde van de plant. Echinacea wordt veelvuldig gebruikt in de natuurgeneeskunde en is een weerstand verhogend homeopathisch middel. Het is een plant waarvan veelvuldig “gebruik” wordt gemaakt om menig winterkwaaltje (zoals griep of verkoudheid) de kop in te drukken of te voorkomen. Zowel de bovenste delen van deze plant als de wortels van aan aantal Echinacea soorten (Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia en Echinacea pallida) worden hiervoor gebruikt. 

Een andere nuttige waarde van de plant heeft betrekking op de omgeving. De bloemen van de Zonnehoed zijn zeer in trek bij hommels, vlinders en bijen. De plant zal in de zomerperiode dan ook veelvuldig bezocht worden door deze insecten. Als je er niet voor kiest om de stengels met zaad gevulde kegels in de herfst af te knippen, zullen ze in de herfst en het begin van de winter een rijke voedselbron zijn voor zaad etende vogels.

Toepassingen van de Zonnehoed

Zoals aangegeven zal de Zonnehoed een eyecatcher zijn in je tuin gedurende de zomerperiode en kun je de bloemen van de plant ook gebruiken als snijbloem. Het is een kleurrijke plant met een relatief grote bloem en een opvallend blad. De plant zal dan ook uitstekend tot zijn recht zal komen in een border of plantvak van een siertuin. Je kunt de plant plaatsen in een groep maar ook solitair zal deze kleurrijke verschijning goed tot zijn recht komen. Deze plant is dan ook uitstekend te combineren met andere (groenblijvende) planten, siergrassen of struiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Geranium (ooievaarsbek), Lythrum (kattenstaart) of Salvia nemorosa (salie). Daarnaast kun je de hogere soorten uitstekend combineren met siergrassen en dan het liefst met de wat fijnere soorten waarvan Panicum of Deschampsia (ruwe smele) uitstekende voorbeelden zijn.

Let op, de Zonnehoed komt oorspronkelijk uit de vrij droge gebieden van Noord-Amerika en heeft dan ook een sterke voorkeur voor een zonnige plaats. Als je de Zonnehoed kunt plaatsen op een plek op het zuiden, zou dat de beste keuze zijn.

Zonnehoed aanplanten

Zonnehoed (Echinacea) kun je het hele jaar door aanplanten maar de beste periode hiervoor is tussen de maanden april en augustus. Dit is uiteraard de periode dat de grond het warmst is en hierop kan de plant zich het beste inwortelen. Dit resulteert in een sterke ontwikkeling en groei van de plant. Het is uiteraard van belang dat de bodem niet te nat is, want dit zou de plant (lees: de wortels) kunnen beschadigen.

Als je de zonnehoed gaat aanplanten, zorg dan dat je een plantgat graaft dat voldoende groot is. Je kunt hierbij het beste voor kiezen om een gat te graven die twee keer zo groot is als de wortelkluit. Het is van groot belang dat je de grond om de plant goed los maakt en van voldoende voedingsstoffen voorziet. Op deze manier zorg je ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen kan opnemen. Dit is vooral van groot belang als de plant zich gaat inwortelen. Dompel de wortels even in een emmer water (niet erin zetten) voordat je de plant gaat plaatsen. De wortels krijgen hierdoor de gelegenheid om zich dan vol met water te zuigen. De plant met net onder het bodemoppervlak komen te staan. Bij het plaatsen van de plant moet de pot uiteraard verwijderd worden, anders kunnen de wortels zich niet in de grond settelen. Als je de plant geplaatst hebt, kun je de grond om de plant voorzichtig dichtmaken en iets dicht drukken. Het is van belang dat de grond de eerste periode wel vochtig blijft. Je kunt er eventueel voor kiezen om de plant de eerste periode nog een keertje extra van organische mest te voorzien. De geadviseerde plantafstand is 33 cm. als je een plantvak wilt voorzien van meerdere planten hou er dan rekening meer dat je zo’n 7 tot 9 planten per vierkante meter nodig hebt. 

De stengels van de Zonnehoed hebben een stevige structuur. Het is dan ook niet nodig om de stengels te stutten of op een andere manier extra stevigheid te bieden. In dit kader is het uiteraard wel een goede keuze om de plant op een relatief beschutte plek te plaatsen. 

Zonnehoed

Welke ondergrond heeft een Zonnehoed nodig?

De Zonnehoed kan zich het beste ontwikkelen op een rijke maar goed doorlatende bodem. Vooral zavelgronden (een mengsel tussen zand en klei) zijn ideaal. voor deze plant. Vooral dit laatste punt is enorm belangrijk. Je moet absoluut voorkomen dat de plant te lang in vochtige omstandigheden staat. Dit is vooral schadelijk voor de wortels want je loopt hiermee het risico dat deze gaan rotten. Hierdoor zal de plant afsterven. Het andere uiterste is uiteraard ook niet goed. De plant zal vrij diep wortelen en is daarmee ook goed bestand tegen droogte. Als we een van onze inmiddels bekende droge zomerperioden hebben, is het zeker wel goed om de plant van wat extra water te voorzien. 

Een andere belangrijke voorwaarde van de grond voldoende kalkrijk is. Kalk is géén voedingsstof maar zorgt ervoor dat een plant in staat is om voedingsstoffen op te nemen. Het is dan ook goed om de grond af en toe van extra kalk te voorzien. Dit is zeker van belang als je de plant in een kalkgrond wilt plaatsen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld Floramix Kalk voor de Tuin gebruiken. Het is verstandig om kalk even in de grond te laten trekken voordat je de grond gaat bemesten. Ons advies is dan ook om hier een periode van minimaal één week tussen te laten zitten.      

Zonnehoed bemesten?

Zonnehoed (Echinacea) is een sterke plant en is tot op een zekere hoogte zeer zelfvoorzienend. De plant kan zich uitstekend zelfstandig van de benodigde voedingsstoffen voorzien mits deze met zijn wortels in rijke grond staat. Hier kun je uiteraard invloed op uitoefenen door de grond regelmatig (ongeveer twee keer per jaar dus in het voor- en in het najaar) te verrijken. Je kunt hiervoor het beste organische meststoffen gebruiken voor een optimale effectiviteit. Floramix Tuinmest is hiervoor een uitstekende keuze. Het verrijken van de grond kun je het beste doen, vlak voordat het gaat regenen. Het regenwater zorgt er immers voor dat de voedingsstoffen uit de meststoffen kunnen worden opgenomen. Als er géén regen wordt voorspeld, doe je er verstandig aan om de tuin goed te sproeien nadat je bemest hebt.

Zonnehoed snoeien

Met betrekking tot onderhoud stelt de plant niet zoveel eisen naast het bemesten en het water geven als het lang niet geregend heeft. Je moet de Zonnehoed wél snoeien. Hierin kun je twee keuzes maken. Je kunt ervoor kiezen om de plant direct na de bloeiperiode, dus rond de maand september, te snoeien en de dode bloemstengels tot op de grond af te knippen. Een andere keuze is om dit pas in een later stadium te doen. De stengels met zaad gevulde kegels kun je immers laten staan als voedselbron voor de vogels. Je kunt de eventuele overgebleven plantenresten zelfs in maart nog afknippen. Daarnaast is het geen probleem om gedurende de zomer wat bloemen uit de plant weg te knippen en deze in een vaas te zetten. 

Zonnehoed delen of scheuren

Het is goed om je te realiseren dat de Zonnehoed een plant is met “een houdbaarheidsdatum”. Hiermee willen we je aangeven dat het zeker belangrijk is om de plant na drie jaar te delen (scheuren) en opnieuw in te planten. Dit is wel verstandig als je wilt blijven genieten van de kleurenpallet van de Echinacea omdat deze plant na een aantal jaren toch echt ”op” begint te raken. Het scheuren of delen van een Zonnehoed kun je het beste in het voorjaar of juist in het najaar doen. Je graaft dan de wortelkluit op en deelt deze met een scherpe spade of schep in meerdere stukken. Je kunt dan de afzonderlijke delen opnieuw inplanten. Hierdoor zorg je voor een soort “tweede leven” van de plant. Het is uiteraard wel belangrijk dat je de delen in een voedingsrijke en wat vochtige grond plaatst. Let hierbij uiteraard ook op het kalkgehalte van de bodem, om ervoor te zorgen dat de plant ook daadwerkelijk de voedingsstoffen kan opnemen. 

Je kunt er ook voor kiezen om een wortelstek van de plant te nemen in het najaar maar dit is een wat lastigere methode. Tot slot kun je er ook voor kiezen om zaad van de plant te winnen (uit de uitgebloeide bloemen) en dit uit te zaaien maar deze methode brengt niet altijd het gewenste resultaat. Het grappige is dat de natuur je in dit laatste proces een handje kan helpen als je de uitgebloeide bloemen laat hangen gedurende de winterperiode. Het zaad zal zich dan vanzelf gaan verspreiden, eventueel met behulp van de vogels die hier dol op zijn. Je moet echter wel afvragen of er ontkieming plaats zal vinden. 

Zonnehoed

Zonnehoed (Echinacea) soorten

Zoals aangegeven zijn er meerdere soorten van de Zonnehoed (Echinacea) verkrijgbaar. 

We hebben de meest gangbare variëteiten van deze plant voor je op een rijtje gezet en hieronder de verschillende kenmerken van de soorten voor je in kaart gebracht.

Echinacea pallida (Egel zonnehoed)

Echinacea is een mooie sierplant waarmee je de horizontale lijnen in je tuin meer accent kunt geven. Het geslacht bestaat uit negen bloeiende soorten waarvan een aantal ook gebruikt worden als tuinplant. De Echinacea pallida (Egel zonnehoed) is hier een opvallend voorbeeld van. Deze is onderscheidend van andere soorten doordat de lichtlila bladeren wat naar beneden hangen rond het conische centrum van de bloem, dit in tegenstelling tot de andere Echinacea soorten. Deze fijn getande bladeren zijn licht lila van kleur. De 

bloeiperiode van deze plant is van juni tot en met september. Een volwassen Echinacea pallida bereikt een hoogte van 80 tot 90 cm. 

Echinacea purpurea 'Leuchtstern'

De Echinacea purpurea 'Leuchtstern' is een van de Zonnehoed soorten die een behoorlijk eind de lucht in zal groeien. De letterlijke vertaling van de term “Leuchtstern” is “lichte ster” en de plant zal je hier vol overgave naar wijzen door zo’n 100 cm de lucht in te groeien. De bloemkleur van deze plant is niet helemaal passend bij de naam. Deze heeft immers een vrij donker roze kleur. Daarbij heeft de plant een vrij donker groen blad. Dit maakt deze plant zeker niet minder geschikt om in een border te plaatsen en te combineren met andere beplanting. De wat donkere kleur van de Echinacea purpurea 'Leuchtstern' maakt deze plant juist geschikt om te combineren met andere beplanting en voor een mooi kleurcontrast te zorgen. Let erop dat deze plant wel op een zonnige plek wordt geplaatst, ondanks dat dit een vrij hoge plant wordt. 

Echinacea purpurea 'Alba' (Witte zonnehoed)

Echinacea purpurea 'Alba' is een vaste plant die met betrekking tot de uitstraling veel weg heeft van de Margriet. Het conische centrum van de bloem heeft een gele kleur. De bladeren die hier parmantig omheen wuiven zijn wit van kleur. Dit verklaart dan ook direct de naam die hier gebruikelijk is als we het over de Echinacea purpurea 'Alba' hebben: de Witte zonnehoed. Een toepasselijkere naam kan er niet gegeven worden aan deze plant want met zijn witte hoedje op is deze plant een echte zonaanbidder. De bloeiperiode van deze plant is van juli tot en met september. Deze plant groeit tot een hoogte van ongeveer 90 cm.  

Echinacea purpurea 'Razzmatazz'

Echinacea purpurea 'Razzmatazz' is niet de meest bekende Rode Zonnehoed soort, maar wel een variant die geschikt is voor een siertuin. Deze vaste plant heeft immers een roze bloem. De structuur van de bloem is wat opvallen. De roze lintvormige bloemblaadjes staan wat naar beneden geklapt, waardoor de bloemkern, het bolletje zelf, het hoogste punt van de plant vormt. Het lijkt hierop de bloem een soort van rokje aan heeft en een vrolijk dansje voor je doet als er een beetje wind staat. Dit dansje wordt voor je opgevoerd in de periode tussen de maanden juli en september. Hou er bij het bepalen van de meest geschikte plek in je tuin rekening mee dat de Echinacea purpurea 'Razzmatazz' een hoogte bereikt van 100 cm (dit is dus een soort die vrij ver de hoogte in groeit en dus wat meer achteraan in een border komt te staan), maar wel op een zonnige plek moet komen te staan.

Echinacea purpurea 'Green Jewel' 

Het groene juweel, zo kunnen deze Echinacea soort zeker omschrijven. Hoewel deze vaste plant “Rode Zonnehoed” als de Nederlandse naam draagt, is er van de kleur rood niets te bespeuren in deze plant. De bloem dat boven op de staal rust, heeft een volledig groene kleur. Dit is een kleurstelling die je niet vaak ziet bij bloemen dus als je ervoor kiest om de Echinacea purpurea 'Green Jewel' in je tuin te plaatsen, heb je echt wel iets bijzonders. Je kunt hier ook wat langer van genieten. De bloeiperiode van deze Echinacea is van de maand juli tot en met oktober. De Echinacea purpurea 'Green Jewel' is mooi te combineren met siergrassen om een dynamische tuin te creëren die toch een vorm van rust uit zal stralen. De Echinacea purpurea 'Green Jewel' bereikt een hoogte van zo’n 50 tot 60 cm. 

Echinacea purpurea 'Hot Summer'

De vormgeving en de kleurstelling van de Echinacea purpurea 'Hot Summer' past volledig bij het karakter van deze vaste plant. De kleurstelling van de mooi vormgegeven bloem laat zich lastig omschrijven. Er zitten rode, roze en oranje tinten in deze prachtige bloem verwerkt. Het wat donkere conische centrum van de bloem in combinatie met de lichtere kleurstelling van de bladeren passen volledig bij de bloeiperiode. Als het volop zomer is, dus in juli en augustus staat deze plant in volle bloei en kun je genieten van een prachtig kleurenpalet. Zoals de naam al aangeeft, kun je deze plant gerust in de volle zon zetten waarbij je er rekening mee moet houden dat de plant een hoogte van 60 tot 70 centimeter bereikt. Op deze plek komt deze Echinacea purpurea het beste tot zijn recht. De plant hoopt zelfs op een 'Hot Summer'. Jij toch ook?

Echinacea purpurea 'The King'

Echinacea purpurea 'The King' is een naam die eigenlijk alle soorten die we in dit lijstje benoemen waard zijn. De Echinacea purpurea is immers een sierplant in je tuin dat letterlijk veel aanzien verdient. Er is echter één soort die de naam Echinacea purpurea 'The King' mag dragen en deze titel is vergeven aan een soort met een rood paarse bloemenpracht. Deze kleurrijke bloemen zijn een groot deel van de zomer te zien. Deze Zonnehoed soort staat in de maanden juli, augustus en september in bloei. Je kunt de plant perfect combineren met andere planten in een border. Hou er hierbij rekening mee dat deze plant een hoogte bereikt van ongeveer 80 centimeter.

Echinacea purpurea 'Magnus'

De Echinacea purpurea 'Magnus' is een opvallende Echinacea soort. Deze plant zal zich in de zomerperiode letterlijk van zijn beste kant laten zien doordat de purper roze, margrietachtige bloemen met een in het oog springend oranjebruin centrum in volle bloei staan. Deze plant valt nog wat extra op omdat de bloemen een echt sprekende kleurstelling hebben waar je oog wel op moet vallen. Daarnaast zijn de bloemen van net een iets groter formaat dan bij andere Echinacea soorten het geval is en groeit deze plant net even wat meer de hoogte in. Je kunt met de Echinacea purpurea 'Magnus' de meest mooie kleurencombinaties maken door deze plant bij andere kleurrijke vaste planten te zetten. Let hierbij wel op dat de andere planten niet te veel zonlicht van deze “Rode Zonnehoed” ontnemen want een Echinacea is een echte zonaanbidder. Het is wel belangrijk om de plant iedere drie jaar te delen om de bloei ten goede te komen. De bloeiperiode van deze plant is in de maanden juli tot en met september. De plant zal zo’n 80 cm de lucht in groeien. 

Echinacea purpurea 'Rubinstern'

Als je een Echinacea purpurea 'Rubinstern' is je tuin hebt staan, weet je zeker dat deze plant de aandacht zal trekken gedurende de zomer. De bloemen van de plant hebben een kleurstelling die tussen rood en roze inligt. De plant heeft niet alleen een groot formaat bloem maar ook een zeer rijke bloei. De Echinacea purpurea 'Rubinstern' is echt een zomerbloeier en laat zijn bloemen zien in de maanden juli tot en met september. De plant kan worden gezien als een van de hogere zonnehoed soorten en bereikt een hoogte van maar liefst 1 meter. De Echinacea purpurea 'Rubinstern' kan zich het beste ontwikkelen op een plek waar de zon goed kan komen. Deze plant is uitstekend geschikt om in groepen te plaatsen in een siertuin. Met ongeveer 8 planten kun je één vierkante meter op de meest mooie manier vullen.

Echinacea purpurea 'Summer Cloud'

De naam Echinacea purpurea 'Summer Cloud' is maar voor een deel toepasselijk voor deze plant. Echinacea is een echte zonaanbidder en staat het liefst op een plek in de volle zon. De plant is minder een liefhebber van bewolking of andere schaduw. Dit is wel iets om rekening mee te houden als je met deze plant mooie kleurencombinaties gaat maken in je tuin. Daar is de Echinacea purpurea 'Summer Cloud' overigens uitstekend voor geschikt. De plant heeft met de zwarte stengel en de paarsrode bloemen met het bruine hart een opvallende kleurstelling. Als deze plant in volle bloei staat, zal dit de absolute eyecatcher zijn in je tuin. Je kunt hier gelukkig de hele zomer van genieten. Deze plant heeft een bloeiperiode van juni tot en met september en staat hiermee langer in bloei dan vele andere Echinacea soorten. De plant wordt 50 tot 70 cm hoog.

Echinacea purpurea 'Kim's Knee High'

Echinacea purpurea 'Kim's Knee High' is een Zonnehoed soort dat ook letterlijk tot ongeveer op kniehoogte komt, of je nu Kim heet of niet. Deze vaste plant bereikt een hoogte van maximaal 50 cm. Dit is een Echinacea soort met een behoorlijk rijke bloei. De plant laat veelvuldig de roze bloemen zien in de maanden juli tot en met september. Als je meerdere Echinacea purpurea 'Kim's Knee High' plantjes in een border plaatst, creëer je een mooie zomerse bloemenzee. Het feit dat deze plant niet zo ver de hoogte in groeit, zal je bijna automatisch doen besluiten om de plant relatief vooraan in een plantvak te plaatsen. Dat is een goede keuze want deze plant heeft veel zonlicht nodig.

Echinacea purpurea 'White Swan' 

Als je de naam Echinacea purpurea 'White Swan' leest, zal het je niets verbazen dat dit de wit bloeiende Echinacea variant is. De bloem van de plant heeft een iets andere uitstraling dan andere Echinacea soorten. Bij deze 'White Swan' staan de bloemblaadjes iets naar beneden gebogen, zonder volledig te gaan hangen. Hierdoor komt er meer accent op het gele centrum van de bloem. Dit vormt immers het hoogste punt van de bloem. Deze vormgeving is uiteraard perfect voor bijen en vlinders die deze bloem dan ook graag een bezoek brengen. Je kunt hier dan ook een mooi levendig kleurenspel van maken door de Echinacea purpurea 'White Swan' te combineren met andere wit bloeiende borderplanten of siergrassen. Het mooie van deze Echinacea soort is dat de bloemen een vrij lange bloeiperiode hebben. Je kunt hier vrijwel de volledige zomer (juli tot en met augustus) van genieten, iets wat zeker niet het geval is bij alle Echinacea soorten. De Echinacea purpurea 'White Swan' bereikt een hoogte van 90 tot 100 cm. 

Echinacea purpurea 'Vintage Wine'

De Echinacea purpurea 'Vintage Wine' heeft een bloemkleur die passend is bij de naamgeving van deze plant. De rood paarse kleurstelling van de bloem zal ongetwijfeld de inspiratie geweest zijn bij het identificeren van deze Zonnehoed soort. De plant heeft een groot formaat bloem met een donker hart en iets omhoog staande lint bladeren. De bloemen zijn zichtbaar in de maanden juli, augustus en september. De Echinacea purpurea 'Vintage Wine' is een uitstekende plant om in groepen te planten en een plantvak kleur te geven. Je hebt dan zo’n 7 tot 9 planten per vierkante meter nodig. Voorwaarde voor een mooie kleurenpracht is wel dat de planten op een zonnige plek staat in een rijke grond. 

Echinacea purpurea 'Maxima'

De Echinacea purpurea 'Maxima' zorgt wel voor maximale aandacht in de zomer. Hier hoeft deze plant weinig moeite voor te doen want in de zomerse bloeiperiode zul je hier naar blijven kijken. In de maanden juli tot en met september laat deze plant zich van de beste kant zien. Je zult dan volop genieten van de grote roze bloemen van de plant. De bloemen zijn roze van kleur en hebben een sprekende bolvormige kern. De bladeren van de Echinacea purpurea 'Maxima' lopen spits af waardoor de plant een wat speels en vooral vrolijk karakter krijgt. De plant groeit tot een hoogte van 90 cm mits deze op een zonnige plek staat en de beschikking heeft over een voedingsrijke bodem.

Wat kost een Zonnehoed?

De prijs voor een zonnehoed wisselt erg sterk en is uiteraard afhankelijk van beschikbaarheid. Deze plant is niet altijd even goed verkrijgbaar. De beschikbaarheid verschilt sterk per soort. Mocht je de exacte prijzen willen weten, kun je het best even een mail sturen naar info@florum.nl. Wij kunnen je hierover vanzelfsprekend persoonlijk even informeren.

Zonnehoed kopen?

Heb je interesse om een zonnehoed te kopen? Hiervoor kun je uitstekend bij de Plantenwijzer van Florum terecht. Stuur hiervoor gerust een mailtje naar info@florum.nlJe kunt hier uiteraard ook terecht voor al jouw vragen over de Zonnehoed die we hierboven niet hebben behandeld of voor persoonlijk advies over het gebruik van deze mooie sierplanten of over welk soort je het beste kunt kiezen. Maak gerust gebruik van onze lange ervaring en uitgebreide vakkennis op dit gebied als je overweegt om een Zonnehoed te kopen.


Beplantingsplan maken