Tips voor het aanleggen van gebakken stenen en sierbestrating
Aanleggen van gebakken stenen | Naast de aankoop van de juiste sierbestrating is het op de juiste manier aanleggen een voorwaarde voor een mooie tuin. Tegels leggen lijkt een klusje van niets, maar vergis je niet. Voor een mooi terras moeten bepaalde regels in acht genomen worden.
- Gebakken stenen leggen: de basis
- Invloed van water op gebakken sierbestrating
- De kleur en de voeg bepalen de uitstraling
- Tot slot de afwerking
Gebakken stenen leggen: de basis
Om te beginnen moet de juiste basis bepaald worden. Wil je een strak resultaat, dan is het noodzakelijk om een goed fundament neer te leggen. Alleen dan zal het terras of oprit er langdurig strak in liggen. Voor een oprit moet een stevigere onderlaag gemaakt worden dan voor een eenvoudig terras, bij een oprit heeft de bestrating immers meer te verduren.
Ook de draagkracht van de bodem is van invloed, op een drassige ondergrond als bijvoorbeeld veen moet een dikkere ondergrond voor de tegelvloer gemaakt worden, dan bij een stevigere ondergrond. Standaard moet de ondergrond ongeveer 15 tot 20 cm dik zijn. Vergis je niet in de invloed van de tegeldikte, voor dunnere tegels is een dikkere ondergrond nodig.
Invloed van water op gebakken sierbestrating
Is er een ondergrond van klei op de plek waar je je tegels gaat leggen, houdt dan rekening met de waterdoorlaatbaarheid van het fundament. Als er te veel water bij de klei komt, dan zal het vocht vast gaan houden, waardoor de gebakken stenen lelijk worden. Bij zandgrond is dit niet aan de hand.
Overigens is het ook verstandig vooraf te bepalen wat de afwatering van het terras moet worden. Standaard wordt een afschot geadviseerd van 1 cm. Dit gaat waterophoping tegen. Als je gaat beginnen met tegels leggen, start dan met het aanbrengen van een opsluitband. Dit zorgt ervoor dat de tegels niet meer van hun plaats gaan en het terras strak blijft liggen.
De kleur en de voeg bepalen de uitstraling
Voor de uitstraling van het terras is naast de soort gebakken steen ook de voeg bepalend. Bredere voegen hebben een meer klassieke uitstraling dan een smalle voeg. Het is maar net wat je wilt moet de voegen, moeten ze opvallen dan kun je het best een contrasterende kleur kiezen, wil je dat de gebakken stenen meer opvallen, kies dan voor een ton sur tonkleur.
Dit wil zeggen dat de kleur van de voeg in dezelfde kleurschakeringen is als de kleur van de stenen. Wat kleur betreft is er genoeg te kiezen, gebakken stenen zijn in diverse kleuren verkrijgbaar. Of je alleen antracietkleurige stenen wil of je juist gaat voor een mengsel van verschillende kleuren, het is beschikbaar.
Tot slot de afwerking
Zodra de gebakken stenen er in liggen en gevoegd zijn, volgt de laatste stap bij het tegels leggen: de afwerking. Om ervoor te zorgen dat de tegels recht en strak blijven liggen, moet je de voegen instrooien met schoon zand. Vervolgens kun je met een trilplaat het terras aftrillen. Aftrillen moet schoon gebeuren: zowel de trilplaat als de bestrating moet eerst schoongemaakt worden. Bij gebakken stenen is aftrillen een must, bij natuursteen of grote tegels juist niet. Adviseer vooraf wat voor jouw bestrating de juiste methode is.