Onkruidstekers | Overzicht van onkruidstekers

Onkruid is een ware gesel voor je tuin. Bovendien lijkt het er naar uit te zien dat hoe meer onkruid je verwijdert, des te sneller het in grote getale terugkomt. Het verwijderen van deze vervelende plantjes neemt bovendien ook nog eens heel wat tijd in beslag en daarnaast kan het fysiek ook vrij belastend zijn. Gelukkig kan je er voor kiezen om gebruik te maken van zogenaamde onkruidstekers. In vergelijking met andere soortgelijke handgereedschappen zijn onkruidstekers doorgaans efficiënter in gebruik en daarenboven minder belastend voor het lichaam. We hebben alle voor- en nadelen van onkruidstekers alvast even voor jou verzameld.

  • Hoe werkt een onkruidsteker
  • Voordelen onkruidstekers
  • Soorten onkruidstekers
  • Waar rekening mee houden bij het kopen van een onkruidsteker
  • Werklengte onkruidsteker
  • Beste materiaal onkruidsteker
  • Duroplast ommanteling
  • Hoeveel kost een onkruidsteker?

Hoe werkt een onkruidsteker precies?

Wanneer je geïnteresseerd bent in het gebruik van een onkruidsteker wordt deze verticaal over het onkruid geplaatst. Je kan er onder meer gebruik van maken voor wat het verwijderen van bijvoorbeeld paardenbloemen, maar ook fluitenkruid, ganzenvoet, etc. betreft. Wanneer je de onkruidsteker boven het onkruid hebt geplaatst druk je deze vervolgens in de grond. Vervolgens wordt er een beweging gemaakt van 180 graden die met de klok mee beweegt.

Wanneer je bovenstaande hebt gedaan trek je daarna de steel omhoog waardoor je al het onkruid inclusief de wortels zal verwijderen. In vergelijking met andere handgereedschappen voor onkruid verwijdering is deze werkwijze heel wat interessanter en efficiënter. Het onkruid wordt namelijk niet meer uitsluitend bovengronds afgeknipt of afgekapt, maar wordt daadwerkelijk inclusief de wortels verwijderd. Hiermee wordt voorkomen dat het onkruid in kwestie binnen een korte termijn terug op dezelfde plaats de kop opsteekt.

Welke voordelen zijn er verbonden aan onkruidstekers?

Ondanks het feit dat er vroeger eigenlijk opvallend weinig gebruik werd gemaakt van een onkruidsteker kan er de voorbije jaren worden vastgesteld dat het stukje handgereedschap alsmaar populairder wordt. Dit komt ongetwijfeld door de vele, niet onaanzienlijke voordelen die er aan het gebruik van een onkruidsteker zijn verbonden, namelijk:

  • De lange steel waar een onkruidsteker doorgaans mee is uitgerust zorgt er voor dat je, je voor wat het verwijderen van onkruid betreft niet langer hoeft te bukken. Dit zorgt er voor dat het onkruid verwijderen uit je tuin veel minder fysiek belastend wordt.
  • Onkruid kan behoorlijk hardnekkig uit de hoek komen. Een onkruidsteker is altijd uitgerust met speciale messen. Deze maken het mogelijk om zelfs het meest hardnekkige onkruid in een handomdraai te verwijderen.
  • Verschillende vormen van onkruid kunnen behoorlijk vervelend uit de hoek komen. Ze kunnen je prikken waardoor je er een vrij vervelend gevoel aan kan overhouden. Door gebruik te maken van een onkruidsteker hoef je, je handen niet meer te gebruiken en komen ze zelfs niet meer in de buurt van het onkruid.


Verschillende soorten onkruidstekers

In de basis spreekt het voor zich dat elke onkruidsteker op dezelfde manier werkt. Toch zal je tijdens het bekijken van de verschillende mogelijkheden op de markt niets anders kunnen dan vaststellen dat er wel degelijk diverse uitvoeringen bestaan. We onderscheiden op dit vlak eigenlijk twee mogelijkheden, namelijk:

  • Een onkruidsteker met korte steel
  • Een onkruidsteker met lange steel

Uit het gepubliceerde lijstje met voordelen eerder op deze pagina, stond aangegeven dat de aanwezigheid van een lange steel het verwijderen van onkruid een stuk eenvoudiger kan maken. Dat is ook zo, maar het zorgt er wel soms voor dat er net wat minder specifiek te werk kan worden gegaan. Het feit dat de kop van een onkruidsteker met lange steel doorgaans een flink stuk omvangrijker is zorgt er voor dat je onverhoopt al snel ook gewoon goede planten en bloemen mee uit zal trekken. Uiteraard is dat niet meteen de bedoeling.

Waar rekening mee houden bij het kopen van een onkruidsteker?

Bovenstaande informatie brengt ons eigenlijk rechtstreeks bij de aandachtspunten waar je rekening mee dient te houden voor wat het kopen van een onkruidsteker betreft. Uiteraard speelt je persoonlijke voorkeur op dit vlak eveneens een niet onbelangrijke rol, maar de volgende factoren mag je niet uit het oog verliezen:

Over welke werklengte beschikt de onkruidsteker?

Wanneer je er voor kiest om een onkruidsteker te kopen die is voorzien van een steel is het altijd van belang om stil te blijven staan bij de werklengte waarover ze beschikt. Deze lengte kan aanzienlijk verschillen en wordt bij voorkeur gebaseerd op je lichaamslengte. Hier goed over nadenken is dan ook altijd van belang.

Het materiaal waar de onkruidsteker van is gemaakt 

Ook al zien de meeste onkruidstekers er hetzelfde uit, dat neemt niet weg dat het materiaal waaruit ze worden vervaardigd sterk kan verschillen. Het wordt over het algemeen altijd aangeraden om te kiezen voor een onkruidsteker die is gemaakt van hoogwaardig staal. Deze beschikt gegarandeerd over een prima levensduur.

Uitgerust met duroplast ommanteling of niet?

Eveneens een belangrijk aspect met betrekking tot de levensduur van je onkruidsteker is terug te vinden in het al dan niet aanwezig zijn van een zogenaamde duroplast ommanteling. Deze heeft als belangrijkste karwei om de steker te beschermen tegen roestvorming. Dergelijke onkruidstekers gaan heel wat langer mee, maar er is ook een net hoger prijskaartje aan verbonden.

Naast bovenstaande dien je er rekening mee te houden dat een compacte onkruidsteker grote gelijkenissen vertoont ten opzichte van een voegenkrabber. Uiteraard heeft deze laatste net een iets andere werking. Daar waar een onkruidsteker dient om het onkruid uit de grond te trekken werkt een voegenkrabber als een oplossing tegen onkruid dat zich in de voegen van bijvoorbeeld je terras heeft gevormd. Beiden kunnen dus wel uitstekend naast elkaar worden gebruikt en kunnen het onderhoud van je tuin heel wat eenvoudiger maken.

Hoeveel kost een onkruidsteker?

Rest ons uiteindelijk nog antwoord te geven op één belangrijke vraag, namelijk welke kosten er nu precies verbonden zijn aan het kopen van een onkruidsteker. Op dit vlak moet er uiteraard rekening worden gehouden met het soort onkruidsteker evenals het materiaal waaruit ze is gemaakt. Om je een goed beeld te geven van de gemiddelde kostprijs die is verbonden aan het kopen van onkruidstekers is het altijd de moeite waard om de hieronder geplaatste prijstabel te raadplegen.

Type onkruidsteker

Gemiddelde kostprijs

Compacte onkruidsteker

Gemiddeld zo'n 20 à 25 euro

Onkruidsteker met lange steel

Gemiddeld zo'n 50 à 60 euro

Reactie plaatsen