Zagen | Overzicht van handige zagen
Tijdens het werken in de tuin kan je in verschillende situaties nood hebben aan een bepaalde zaag. Dit geldt niet in het minst wanneer je bijvoorbeeld één of meerdere takken of bijvoorbeeld zelfs een volledige boom moet neerhalen. Wil jij ook graag een bepaald type van zaag in huis halen voor het uitvoeren van een bepaald karwei, maar heb je er geen idee van welke nu voor jou precies het meest interessant is? In dat geval zal het raadplegen van de informatie op deze pagina voor jou ongetwijfeld zeer interessant blijken te zijn.
- Verschillende soorten zagen
- De handzaag
- De metaalzaag
- De boogzaag
- De rugzaag
- De figuurzaag
- De snoeizaag
- Veiligheidstips
- Zaagmachines
- Wat kost een zaag
Welke verschillende zagen bestaan er?
De ene zaag is de andere niet. Tegenwoordig zijn er op de markt op dit vlak dan ook tal van verschillende uitvoeringen terug te vinden. Elke zaag beschikt over diens eigen, unieke kenmerken wat ze geschikt maakt voor het uitvoeren van een specifiek karwei. Om je een goed beeld te geven van de verschillende zagen hebben we ze voor jou op een rijtje gezet:
De handzaag
De handzaag is een zaag welke bestaat uit een zaagblad met een handvat. Het zaagblad is vervaardigd uit staal en kenmerkt zich door een flexibele werking. Het blad van de handzaag heeft een gemiddelde dikte van om en bij de 1mm. De lengte kan variëren tot een maximum van 500mm. De tanden staan ten opzichte van elkaar verbogen. Een handzaag kan onder meer worden gebruikt voor het zagen van platen en planken die zijn vervaardigd uit bijvoorbeeld massief hout en spaanderplaat.
De metaalzaag
Een metaalzaag is een soort van handzaag die is uitgerust met een flexibel zaagblad welke is voorzien van een groot aantal kleine tanden. Het zaagblad is opgespannen tussen de beugel. Een metaalzaag kan worden ingezet om zowel dunne buisjes als lichte metalen profielen te zagen.
De boogzaag
Een boogzaag is een zaag waarbij het zaagblad in een stalen beugel onder spanning wordt gehouden. Boogzagen hebben als uniek kenmerk dat ze met uiteenlopende soorten vertandingen geleverd kunnen worden. Door gebruik te maken van een boogzaag is het mogelijk om niet alleen bomen, maar ook vochtige balken in te korten.
De rugzaag
Het betreft hier een zaag die zich kenmerkt door een rechthoekig zaagblad. Bovendien is deze altijd voorzien van een versterkte rug. Het gaat hierbij om een metalen strip welke er voor zorgt dat het zaagblad over een extra sterkte beschikt. De rugzaag beschikt over een zuivere zaagsnede. Dit maakt ze uitstekend geschikt om bijvoorbeeld te zagen in fineerhout, dunne meubelpanelen, etc. Ze wordt in de praktijk zeer vaak ingezet voor het afkorten van latten en balken evenals voor het maken van pennen.
De figuurzaag
Een figuurzaag is een zaag die is opgebouwd uit een dun zaagblad welke in een hoge beugel wordt opgespannen. Een figuurzaag gebruiken is interessant voor het realiseren van scherpe bochten en complexe vormen. Let op, het is belangrijk om er rekening mee te houden dat een figuurzaag uitsluitend geschikt is om kleine voorwerpen te zagen. De voorwerpen mogen dan ook niet dikker zijn dan enkele millimeters.
De snoeizaag
Wanneer je een snoeizaag voor de eerste keer onder ogen krijgt zal je merken dat deze sterke gelijkenissen vertoont met een mes. Het verschil zit hem echter in het enigszins gebogen blad. Deze is echter vereist om in de juiste hoek snel en eenvoudig te kunnen zagen. De tanden zijn op een dergelijke manier gevormd dat de zaag bij terugkerende bewegingen netjes door het hout weet te snijden. Dat is in het bijzonder interessant wanneer er boven je hoofd wordt gewerkt. Het blad van een snoeizaag is doorgaans vervaardigd uit koolstofstaal. Dit maakt ze roestbestendig. Een snoeizaag kan worden verlengd door er voor te kiezen om een houten paal in de greep vast te vijzen. Een snoeizaag maakt het probleemloos mogelijk om moeilijk bereikbare takken te snoeien of selectief te snoeien. Dit kan in principe niet machinaal gebeuren.
Veiligheidstips bij het gebruik van een zaag
Wanneer je er voor gaat kiezen om een bepaalde zaag te gebruiken is het altijd van belang om rekening te houden met een aantal cruciale veiligheidstips. Wij hebben de belangrijkste op dit vlak alvast even voor jou op een rijtje gezet.
- Controleer zorgvuldig of het materiaal dat je wenst door te zagen geen nagels of schroeven bevat. De aanwezigheid van dergelijke elementen zou er voor kunnen zorgen dat het zaagblad wordt beschadigd.
- Maak altijd gebruik van veiligheidshandschoenen. Bovendien wordt ook het gebruik van een veiligheidsbril sterk aangeraden.
- Wees er zeker van dat het materiaal dat je wenst door te zagen goed is vastgeklemd of in ieder geval goed vastzit.
Gebruikmaken van zaagmachines
Sta je er niet om te springen om gebruik te maken van manuele zagen? Wil je het werk dat je moet uitvoeren verlichten zonder dat er moet worden ingeboet op vlak van eindresultaat? In dat geval kan je er altijd nog voor kiezen om gebruik te maken van een zaagmachine. Ook van dergelijke machines zijn er meerdere uitvoeringen op de markt terug te vinden, namelijk:
- Een decoupeerzaag
- Een cirkelzaag
- Een verstekzaag (al dan niet telescopisch)
- Een bandzaag
- Een figuurzaag
- Een reciprozaag
- Een kettingzaag
Net zoals voor een manuele zaag geldt is het ook bij een elektrische of een benzine variant zo dat elke zaag haar eigen specifieke doel heeft. Bepaal dus altijd voor jezelf waar je de zaag in kwestie voor gaat gebruiken. Alleen op deze manier zorg je er voor dat je op het einde van de rit kiest voor die ene zaag die perfect geschikt is om jouw karwei tot een goed einde te brengen.
Hoeveel kost een zaag?
Het spreekt voor zich dat de kostprijs die voor een zaag in rekening wordt gebracht altijd afhankelijk is van de zaag in kwestie. Een simpele handzaag kan bijvoorbeeld reeds worden aangekocht voor een gemiddelde kostprijs van tussen de 10 en 15 euro. Voor een beugelzaag ligt dit prijskaartje al snel rond de 25 à 30 euro. Ben je eerder geïnteresseerd in een metaalzaag? Dan moet je afhankelijk van het type rekening houden met een gemiddelde kostprijs van tussen de 25 & 35 euro. Voor figuurzagen geldt een prijs die is gelegen tussen de 10 & 20 euro. Zoals je kan zien gaat het kopen van manuele zagen zelden gepaard met een hoge kostprijs. Wanneer je een voorkeur hebt voor het in huis halen van een elektrische of een benzine variant zal je rekening moeten houden met een hogere aankoopprijs.
jan
op 06 Nov 2023