Gratis tuinontwerp maken: zo maak je gemakkelijker een tuinontwerp

Wil je een gratis tuinontwerp maken? Ontdek hoe je een gratis tuinontwerp kan maken mits je over de juiste informatie beschikt en kennis van zaken hebt. Toch vragen veel mensen zich af of het mogelijk is om zelf een gratis tuinontwerp te maken. Wat mij betreft is het antwoord op deze vraag niet moeilijk. Dat kan zeker. Het is alleen belangrijk dat je hiervoor even de tijd neemt en beschikt over de juiste informatie. In dit artikel deel ik inzichten hoe je een gratis tuinontwerp kan maken.

Zo kan jij een gratis tuinontwerp maken in een handomdraai

Een tuinontwerp moet afgestemd worden op jouw wensen met betrekking tot het inrichten van je tuin. Daarnaast moet het tuinontwerp worden aangepast op jouw situatie. Denk hierbij aan de beschikbare ruimte en de omgevingsfactoren. Hierbij kun je denken aan vaste schuttingen en beplanting, maar ook de stand van je tuin ten opzichte van de zon.

Dit klinkt wat ingewikkeld, maar ik dit met een eenvoudig voorbeeld duidelijk maken. Als jij een zonaanbidder bent en je wilt een mooi terras in je tuinontwerp meenemen, moet je wel kijken wat de meest zonrijke plek is in je tuin. Hier moet je geen hoge beplanting of een schuur plaatsen, die al je zonlicht weg neemt!

Zoals ik al aangegeven heb zul je even de tijd moeten nemen als je een tuinontwerp zelf wilt maken. Je zult merken dat je voor zeer veel keuzes komt te staan. Dit begint met de gewenste tuinstijl. Vaak wordt de sfeer van binnenshuis doorgetrokken naar de tuin om een mooi geheel te vormen, maar daar kun je vanzelfsprekend van afwijken als je dat wilt. Je hoeft je hierbij ook niet vast te pinnen op een tuinstijl. Je kunt ook combinaties maken van meerdere tuinstijlen.

Naast de keuze voor een gewenste tuinstijl zul je keuzes moeten maken met betrekking tot de inrichting. Maak hiervoor een lijst van elementen die je zeker terug wilt zien in je tuin (zoals dat eerder genoemde terras). Pas hierbij op dat je je niet laat verleiden door alle afbeeldingen die je op internet tegenkomt. Natuurlijk is dit een uitstekende inspiratiebron, maar het is wel jouw eigen tuin die volledig moet voldoen aan jouw wensen. Je zult merken dat als je de tijd neemt om je persoonlijke wensen op een rijtje te zetten, dat je veel meer specifieke zaken op papier gaat zetten.

Tip: Als je het moeilijk vindt om jouw wensenlijst samen te stellen, maak dan een lijst van zaken die je stoorden aan je oude tuin. Als je dit doet zul je jezelf automatisch inspireren. Voor starters is dit lastig, maar zij kunnen vastleggen wat hun stoorden aan de tuin van een ander.

 

Nog meer ontwerptips ontvangen?

In mijn gratis e-book vertel ik je de negen meest gemaakte fouten in tuinontwerpen en hoe je kosten kunt besparen op je tuinontwerp. 

Gratis tuinontwerp maken? 

Wil je met een gratis tuinontwerp programma jouw droomtuin samenstellen? Dat kan! Er zijn tal van mogelijkheden, waardoor je misschien niet precies weet wat de beste tuinontwerp software is die kan gebruiken. Daarom kan je in een artikel ontdekken wat de beste 3 gratis tuinontwerpprogramma’s zijn! 

Je kunt met wensenlijstje ook naar een professionele tuinontwerper gaan. Deze persoon zal absoluut een fantastische tuin voor je ontwerpen die volledig aan je wensen voldoet. Hieraan zitten natuurlijk wel kosten verbonden, maar dat is het dubbel en dwars waard weet ik uit praktijkervaring.

 

Tuinontwerp tips nodig?

Sinds 2009 specialiseer ik mij als eigenaar van hoveniersbedrijf ‘Mecklenfeld Tuinen’ in het ontwerpen en aanleggen van moderne onderhoudsvriendelijke tuinen. In de jaren dat ik hier mee bezig ben, is er op dit gebied ontzettend veel kennis en kunde bijgekomen. Die kennis en kunde gebruik ik dagelijks met mijn hele team om tuinontwerpen te maken.

Maar waarom zou ik die kennis voor onszelf houden, als ik weet dat jij er ook je voordeel mee kunt behalen? Daarom heb ik onderstaande blogs geschreven over:

Daarnaast heb ik een Tuinontwerpgids geschreven die je hier gratis kunt downloaden.