Kunstgras aanleggen? Als je een besluit hebt gemaakt om kunstgras in de tuin te (laten) leggen dan is het raadzaam om op een goede manier en in de juiste volgorde te werk te gaan. Daarom heb ik een artikel geschreven waarin ik je in 13 stappen uitleg wat de beste werkwijze en volgorde is.
Kunstgras aanleggen |13 tips voor het aanleggen van kunstgras!
In dit stappenplan geef ik je 13 tips waarbij je rekening moet houden bij het aanleggen van kunstgras in je tuin. Ik schrijf dit artikel zo transparant mogelijk om je een eerlijk beeld te geven van de investering die je (waarschijnlijk) gaat doen.
- Kunstgras inspiratie
- Inmeten van de tuin
- Tuinontwerp (schetsontwerp) maken
- Bepalen van de juiste fundering (ondergrond onderzoek)
- Aanleggen van de fundering voor het kunstgras veld
- Plaatsen van kantopsluitingen
- Fijn profileren van de onderbaan
- Aanbrengen van Geotextiel
- Aanleggen van kunstgras
- Maak gebruik van zelfklevende lijmtape (indien nodig)
- Zet het kunstgras vast met grondpennen
- Veeg het kunstgras in met instrooizand
- Finale afwerking
Hieronder zal ik per onderwerp een duidelijke toelichting geven en geef ik je mijn eerlijke en onafhankelijke advies over kunstgras.
Voordat je verder leest heb ik ook nog een leuke weggever voor je: mijn gratis Tuinideeën Gids. Hierin deel ik 80 tuinideeën die je ook kunt toepassen op je eigen tuin. Download hier de gratis gids.
Tip 1 : Kunstgras inspiratie
Oke, je hebt de beslissing gemaakt om de inhoud van deze blog door te nemen. Dat wil hoogstwaarschijnlijk zeggen dat je serieus overweegt om kunstgras te nemen. De eerste belangrijke stap die ik je aanraad is om je te laten inspireren. En dan bedoel ik niet zozeer het bekijken van alle soorten kunstgras op de markt. Want er zijn onwijs veel leveranciers voor kunstgras en de verschillen zijn minimaal.
Ik doel met name op goede ideeën voor jouw tuin. Als ik met mijn klanten in gesprek ga en ze stellen mij vragen over kunstgras dan is er vaak meer dan dat enkel het huidige gazon moet worden vervangen voor kunstgras. Vaak willen we meer aanpassingen. En door daar goed over na te denken zul je veel meer resultaat behalen dan wanneer je enkel gaat focussen op kunstgras.
Ik raad je daarom aan om voorbeeldtuinen te bekijken. Bekijk bijvoorbeeld ons online portfolio of Pinterest om daar inspiratie op te doen.
Tip 2 : Inmeten van de tuin
Als je gaat beginnen met het uittekenen van de tuin dan is het eerst zaak om de tuin in te gaan meten. Doe dit nauwkeurig. Op deze manier voorkom je dat je achteraf problemen krijgt tijdens de aanleg. Uit ervaring weet ik dat deze problemen altijd geld kosten. En dat is zonde want je kunt het voorkomen.
Maak dus een matenplan van de tuin en begin met schetsen!
Tip 3 : Tuinontwerp (schetsontwerp) maken
De volgende stap is om alle ideeen samen te voegen tot een goed idee (schetsontwerp). Je gaat een plan maken waar je alle belangrijke elementen in de tuin gaat verwerken en dat deze naadloos aansluiten bij jullie levensstijl, de woning en het interieur.
In mijn boek (wat je gratis kunt downloaden) geef ik 25 ideeen voor in de tuin en vertel ik veel meer over het maken van tuinplannen.
Bekijk maar eens hoe ik mijn klanten help met het maken van een goed idee en laat je inspireren door de schetsontwerpen die ik gemaakt heb.
Tip 4 : Bepalen van de juiste fundering (ondergrond onderzoek)
Als je het plan klaar hebt en een tekening hebt waarmee je de tuin kunt gaan uitzetten dan weet je exact de plaats voor het kunstgras. In deze fase is het super belangrijk dat je weet op welke grondsoort jouw tuin zich bevind. Ik raad je daarom aan om hier informatie over in te winnen.
Als je weet aan welke waarden de ondergrond voldoet dan weet je ook welke fundering je moet toepassen onder het kunstgras. Door een goede fundering te kiezen voorkom je een heel aantal problemen. De meest voorkomende problemen zijn deze:
Tip 5 : Aanleggen van de fundering voor het kunstgras veld
De fundering voor het kunstgras veld kun je op diverse manieren aanleggen. De resultaten van het ondergrond onderzoek zijn leidend in de keuze die je gaat maken.
Ik zal een aantal voorbeelden benoemen en daar advies over geven.
Kunstgras aanleggen op zandgrond
Zandgrond is de makkelijkste ondergrond om een tuin, en dus kunstgras op aan te leggen. Met een beetje geluk heb je vaste grond tussen 50 en 100 cm en is de kans op verzakkingen het minst groot.
Een laag van minimaal 20 cm vulzand is hier vaak al voldoende om een stabiele ondergrond te bouwen voor het kunstgras.
Kunstgras aanleggen op kleigrond
Kleigrond is een heel ander verhaal. Deze zware grondsoort heeft als eigenschap dat het slecht water doorlaat en zijn er grote verschillen in dichtheid van de grond waardoor er op verschillende plekken verzakkingen kunnen ontstaan.
Je doet er goed aan om de tuin te ontgraven en in de onderlaag een fundering te bouwen van gebroken puin granulaat of lavastenen. Het is situatie afhankelijk maar in sommige gevallen zou ik ook zeker een drukdoek aanraden die je onder de puinbaan legt. Bovenop de puinlaag kun je met vulzand gaan werken.
Zorg er voor dat je een systeem gaat aanleggen om het water af te voeren. Drainage is een goed voorbeeld om wateroverlast in de tuin te voorkomen.
Kunstgras aanleggen op veengrond
Veengrond heeft als eigenschap dat de ondergrond niet stabiel is. Je verneemt waarschijnlijk een soort van vering als je springt. Er is geen standaard advies om de fundering aan te leggen. Het beste is om het veen volledig te ontgraven tot je op de vaste grond zit en van daar uit gaan werken met een puin/ granulaat ondergrond aangevuld met vulzand.
Tip 6 : Plaatsen van kantopsluitingen
Om te zorgen dat het kunstgras stabiel op de plek blijft liggen en om een strakke, nette afwerking te maken kun je een kantopsluiting gaan plaatsen. Bij strakke lijnen adviseer ik om (betonnen) opsluitbanden te gaan gebruiken of, een exclusievere afwerking met bijvoorbeeld staal (cortenstaal) of hout.
Voor ronde lijnen kun je ook staal, hout en kunststof gebruiken. Of als je het met beton wil doen dan kun je gebruik maken van waaltjes of klinkers.
Tip 7 : Fijn profileren van de onderbaan
Als de kantopsluiting gereed is zijn de contouren van het kunstgrasveld zichtbaar. Je kunt dan heel mooi met een trilplaat de toplaag gaan verdichten om een super vaste ondergrond te bouwen.
Daarna ga je met behulp van egaliseer gereedschap (bijvoorbeeld een afrijlat of waterpas) de onderbaan gereed maken.
Tip 8 : Aanbrengen van Geotextiel
Onder het kunstgras leg je een Geotextiel vliesdoek. Deze heeft twee belangrijke functies. Namelijk dat er veel minder snel verzakkingen (gaten en kuilen) optreden als er intensief gebruik van wordt gemaakt. Het andere voordeel is dat mollen en andere ongedierte geen kans krijgen.
Geotextiel leg je tot strak aan de kantopsluiting. Je kunt ze op enkele punten vastzetten met grondpennen.
Tip 9 : Aanleggen van kunstgras
Hehe, eindelijk! Je mag kunstgras gaan leggen;)Je leest al dat er meer bij komt kijken dan alleen maar een matje te leggen op de plek waar je vroeger heel iets anders had. Net als bij een echt gazon is de ondergrond allesbepalend voor het eindresultaat en de duurzaamheid van het grasveld.
Begin (indien mogelijk) in een haakse hoek en ga van daaruit uitmeten hoe je het meest efficient te werk kunt gaan.
Let op! Zorg ervoor dat je kunstgras altijd in dezelfde richting aanlegt om verschillen te voorkomen
Snij langs de randen opmaat met een speciaal mesje met een ronde afwerking. Deze messen worden ook gebruikt bij het snijden van vloerbedekking.
Let op dat je kunstgras van onderen gaan aansnijden om te voorkomen dat je de structuur van de mat gaat beschadigen.
Tip 10 : Maak gebruik van zelfklevende lijmtape (indien nodig)
Kunstgras kun je heel mooi vastzetten met een zelfklevende lijmtape. Deze tape is weerbestendig en, als je secuur te werk gaat zie je geen naden.
Tip 11 : Zet het kunstgras vast met grondpennen
Als je de hele oppervlakte bedekt hebt met kunstgras ga je de mat vastzetten met grondpennen. Doe dit rondom en over de lijmnaden zodat het goed vast ligt. Bij intensief gebruik kun je voor alle zekerheid extra pennen gebruiken maar normaal gesproken plaats je 1 pen per 50 cm.
Tip 12 : Veeg het kunstgras in met instrooizand
Je gaat nu het kunstgras invegen met instrooizand. Gebruik ca. 5 kg per vierkante meter. Het zand zorgt ervoor dat de grassprieten mooi rechtop blijven staan (ook bij intensief gebruik).
Voor het invegen zijn speciale veegmachines verkrijgbaar (te huur) maar als je een klein beetje geduldig bent dan kan het ook prima met een harde bezem.
Tip 13 : Finale afwerking
Wellicht overbodig om te vermelden maar voordat je trots mag zijn op het eindresultaat begin je met opruimen. Zelf zijn we er van om het werk netjes achter te laten. Daarom schrijven we het op als laatste tip.
Gefeliciteerd! Je hebt een super strak kunstgrasveld aangelegd. Hij is nu klaar voor gebruik!
Offerte ontvangen van de vakman?
Zoals je hebt kunnen lezen is het aanleggen van kunstgras een intensieve ingreep en komt er vakmanschap bij kijken. Helemaal als je voor de komende jaren geen nawerk wilt hebben.
Twijfel je er over om het zelf te doen of zou je sowieso graag een offerte willen ontvangen voor het aanleggen van kunstgras bij jou in de tuin?
Vraag dan een geheel vrijblijvende offerte/ advies aan bij ons en we zullen je zo goed mogelijk helpen. Nadat we de aanvraag hebben ontvangen kun je normaal gesproken binnen 48 uur een offerte in je mailbox ontvangen.
Klik hier als je graag een vrijblijvende offerte wil aanvragen.
Ter afsluiting van dit artikel heb ik nog enkele bespaar tips op een rij gezet. Dit zijn bijkomende voordelen als je gaat kiezen voor kunstgras:
5 Bespaartips met kunstgras
- Kunstgras hoef je niet te maaien. Je bespaart de kosten van benzine of stroom.
- Omdat je niet maait, vindt geen uitstoot van schadelijke gassen.
- Bij droog weer heeft kunstgras geen sproeibeurten nodig. Je bespaart de waterkosten.
- Kunstgras is niet modderig. Binnenlopende huisgenoten laten geen sporen na. Je bespaart de nodige poetsbeurten en reinigingsmiddelen.
- Kunstgras heeft geen bemesting of bijzaaien nodig. Je bespaart de kosten voor meststoffen en graszaad.
Onderhoud aan kunstgras
Met kunstgras heb je een stuk minder onderhoud maar het is natuurlijk niet onderhoudsvrij. Sommige dingen zijn wellicht vergezocht maar alle voorkomende onderhoudswerkzaamheden wil ik graag voor je benoemen om dit artikel zo transparant mogelijk voor je te schrijven.
Daarnaast geef ik je nog wat extra informatie waar je wellicht niet aan hebt gedacht of waar ik je inzichten mee kan geven bij het maken van de beslissing.
”Nadelen van kunstgras”
Als het regent, blijft kunstgras langer nat. Er zijn wel drainagegaten in de tapijtrug. Het regenwater blijft dus niet staan, maar sijpelt weg. Kunstgras is onderhoudsarm, maar niet onderhoudsvrij. Je moet het een keer per jaar bijstrooien met zand. Blaadjes, zaden en takken moet je met een harde bezem weghalen.
Verwijderen van onkruiden en algen
Eens per jaar zul je onkruiden en algen moeten verwijderen. Vooral op plekken waar weinig zon komt zal het erger zijn dan wanneer dit wel het geval is.
Je kunt het een heel stuk voorkomen door regelmatig met een harde bezem te vegen. Dan hebben onkruiden en algen geen kans om te gaan ontkiemen en groeien.
Sneeuw weghalen
Bij sneeuw moet je voorzichtig zijn. Ga er niet met een schop overheen schrapen om de sneeuw weg te halen. Vooral niet als de sneeuw is vastgetreden en er zich een ijslaag heeft gevormd. Laat het gewoon wegsmelten. Gebruik ook geen strooizout. Dat kan achterblijven in het tapijt waardoor de drainagegaten verstoppen.
Kunstgras repareren
Als het grastapijt stuk gaat, moet je het repareren. Dat betekent vrijwel altijd kleurverschil. Houd na het leggen snijresten achter. Bewaar die voor ongelukjes. Kijk goed uit met vuur. Meestal schroeit het gras alleen. Maar als de barbecue omvalt, ontstaat een gat. Met een beetje slimmigheid kun je zo’n gat ook gebruiken als plantgat.
Voor- en tegenstanders van kunstgras
Zelf ben ik niet zo helemaal een liefhebber van kunstgras. Ik houd van alles groeit en bloeit. Plastic kom je bij mij niet gauw tegen. Voor jou kan kunstgras toch de ideale oplossing zijn. Goed aangepakt heb je van kunstgras wel de voordelen, maar niet de nadelen van natuurgras. Maar wat is kunstgras nu eigenlijk?
Wat is kunstgras nu eigenlijk?
Kunstgras is gemaakt van fiber-vezels. Die zijn er in verschillende kwaliteiten en prijsklassen. De prijs hangt af o.a. van de het aantal vezels. Hoe meer veels per millimeter, hoe dichter het tapijt. Je hebt kunstgras voor de sier – daar moet je niet op lopen. Sterker is speelgras waarop je je kunt uitleven en speeltoestellen mag plaatsen.
Er is ook kunstgras voor zeer intensief gebruik. Menige voetbalclub zou niet zonder voetbalgras kunnen.
Wat kost kunstgras?
De kunstgrasvezels worden ‘getuft ‘ met een naaldsteek in setjes van 4 of 8. Dat heet de dichtheid. Kunstgras is te koop vanaf circa 20,- euro per vierkante meter. Afhankelijk van de kwaliteit kan de prijs oplopen tot 40,- euro. Het verschil zit in het aantal vezels, de gebruikte fiber, de kleurvastheid en het aantal garantiejaren. Je krijgt bijvoorbeeld garantie op het loslaten van de vezels.
”Kunstgras is dus eigenlijk helemaal uit de kunst. Maak er wat moois van!”
Offerte aanvragen voor het aanleggen van kunstgras
Toch eerst meer inspiratie opdoen voor je tuin? In mijn gratis Tuinideeën Gids deel ik 80 tuinideeën met je. Download hier de gids helemaal gratis.