Patronen en verbanden aanleggen met sierbestrating (ideeën)
Sierbestrating patronen aanleggen | Sierbestrating kan in allerlei patronen aangelegd worden. Zelfs dit patroon bedenken en aanleggen is niet ingewikkeld, als je maar van te voren besluit hoe je het gaat doen. Met een aantal voorbeelden willen we uitleggen welke legpatronen er zijn voor de sierbestrating.
Sierbestrating patronen en verbanden
Zodra je weet welke tegels je gaat gebruiken voor de sierbestrating, weet je het formaat van de tegels. Met deze gegevens kun je een patroon gaan maken. Het is slim om een verband in het patroon aan te brengen. Een verband is de manier waarop tuintegels ten opzichte van elkaar liggen in de sierbestrating. De maat en de vorm van de sierbestrating is de leidraad: met deze gegevens kun je bepalen in welk verband je gaat aanleggen.
Draagvlak wordt bepaald door verband
Het ene verband maakt een sterkere sierbestrating dan het andere, logisch, want tegels die strak tegen elkaar aan neergelegd worden, zullen een beter draagvlak hebben dan tegels die losjes neergelegd worden. Bepaal dus vooraf welk doel jouw sierbestrating heeft: moet het een auto kunnen dragen of is het gewicht van een mens genoeg? Losse tegels in wildverband zijn minder geschikt voor een oprijlaan dan een strakke tegelrij.
Diverse standaard legpatronen
Met verschillende kleuren tegels is een eigen patroon te ontwikkelen. Diverse combinaties zijn mogelijk. Of je nu kiest voor alleen vierkante tegels, alleen rechthoekige of een combinatie daarvan, er zijn een aantal basisverbanden. Voor vierkante tegels zijn dit:
- Volsteenverband: rechttoe-rechtaan, de vierkante tegels liggen in rechte lijnen, met de hoeken en zijden tegen elkaar. Rekenwerk is bij dit verband voor sierbestrating bijna overbodig.
- Halfsteens verband: de tegels liggen in rechte lijnen, maar per rij verspringen ze een halve tegel. Voor dit patroon heb je halve tegels nodig om rechte lijnen te krijgen. Dit patroon is steviger dan het volsteenverband.
- Diagonaal: veel tegels moeten bij deze manier op maat gemaakt worden, dit maakt dat er veel meer tegels nodig zijn dan bij de andere verbanden. Het effect bij diagonale sierbestrating is speels te noemen.
Kies je voor rechthoekige tegels, dan zijn er vier basisverbanden:
- Elleboogverband: een traditionele vorm van bestrating, leg de tegels in een hoek van 90 graden en herhaal dit.
- Blokverband: met meerdere tegels maak je blokken. Dit geeft een creatief effect. De blokken leg je vervolgens in volsteenverband.
- Half blokverband: voor deze variant plaats je een losse tegel tussen de blokken van het blokverband.
- Halfsteens verband: net als bij de vierkante tegels, leg je de tegels verspringend in je sierbestrating. Ligt er een rij, dan begin je de volgende rij met een halve tegel.
Natuurlijk kun je ook kiezen voor de combinatie van vierkante en rechthoekige tegels. De basisverbanden die dan bestaan zijn de volgende:
- Blokverband: in plaats van alleen rechthoekige tegels, kun je ook vierkante tegels in je sierbestrating leggen. Meerdere tegels maken een blok.
- Carréverband: je begint met een vlak van vierkante tegels en je maakt er rondjes omheen met zowel vierkante als rechthoekige tegels.
- Molenvlak: als het ware molenwieken, blokken van een vierkante tegel in het midden en een randje rechthoekige eromheen.
- Hoekverband: een eenvoudig verband met repeterend patroon. Door een vierkante steen af te wisselen met een rechthoekige steen, ontstaat een sierbestrating met schuine lijnen. De hoek van de lijnen bepaal je zelf.
- Spiraalverband: net als bij carréverband werk je vanuit het midden, een vierkante tegel in het midden en dan als een soort slang rechthoekige tegels er omheen leggen.
- Wildverband: de meest creatieve vorm van het aanleggen van sierbestrating: een ontwerp uit de vrije hand. Juist door regelmaat te voorkomen ontstaat een wildverband.