Hoe vaak moet je met een robotmaaier je gazon maaien?
Een robotmaaier is ideaal tuingereedschap als je zelf geen zin of tijd hebt om steeds weer handmatig je gras te maaien. Ik gebruik bewust de woorden “steeds weer”. Vooral in het groeiseizoen, loop je diverse malen achter die grasmaaier aan. Als je je afvraagt hoe vaak je een robotmaaier moet gebruiken kan ik je dit eenvoudig uitleggen: hoe vaak moest je in het verleden achter die grasmaaier aanlopen?
Als je géén gelegenheid of zin hebt om steeds weer achter die grasmaaier aan te lopen en af en toe stiekem “doe het zelf maar!” tegen die grasmaaier zegt, moet je misschien overwegen om een robotmaaier te kopen. Die doet het daadwerkelijk zelf. Daar hoef je niets voor te doen.
Robotmaaier installeren?
Je kunt een robotmaaier makkelijk instructies geven. Door middel van je begrenzingsdraad (grensdraad, perimeterdraad of afbakeningsdraad) vorm je een magnetisch veld waarbinnen de maaier zijn rondjes zal maken. Hiermee kun je dus exact je gazon afbakenen en zorg je ervoor dat de maaier in zijn ijver niet ook je bloemen mee zal nemen.
Daarnaast kun je de robotmaaier handmatig activeren of hiervoor je tablet of smartphone gebruiken en gebruik maken van Bluetooth. Het mooie is dat je de robotmaaier op een vast tijdstip aan het werk kunt zetten. De meest geavanceerde robotmaaiers zullen zelf registreren dat het regent. Als de bui weer over is, zal het verder zijn taak afmaken. Je hebt er geen omkijken meer naar!
Hoe lang moet een robotmaaier maaien?
Bij het instellen van de robotmaaier vragen veel mensen zich af hoe vaak je een robotmaaier moet gebruiken. Het antwoord hierop is eigenlijk eenvoudig te geven, maar voordat ik dit doe stel ik je een vraag:
Waarom kies je ervoor om een robotmaaier aan te schaffen?
Veel mensen zullen als antwoord geven dat het gemak van dit apparaat ideaal is. Een ander antwoord dat ik vaak hoor is de tijdwinst die hiermee gemaakt wordt. Veel mensen vinden het helemaal niet erg om in de tuin te werken maar we kunnen of willen er eigenlijk géén tijd voor nemen in ons drukke leven.
Wat is de tijdwinst?
Laten we een eenvoudige maar snelle berekening maken om de tijdwinst te bepalen.
Stel je hebt een gazon van 100 m2 en die maai je met de hand. Hoe lang doe jij erover om je gras handmatig te maaien? Gemiddeld ben je hiervoor wel een goed uur kwijt. Je moet immers niet alleen het gras maaien, maar ook het gras wegharken, de groenbak vullen en je spullen pakken en opbergen. Dan heb ik het nog niet over het knippen van de randjes gehad!
Als je je gazon mooi en strak wilt houden zul je deze regelmatig moeten maaien. In het groeiseizoen (mei tot en met augustus) zul je eens in de week moeten maaien.In de maanden voor en na het groeiseizoen zal dit eens in de tien dagen zijn. Net voor of na de koude periode zal dit eens in de twee weken zijn.
Als we hier een optelsom van maken, kom je zomaar op meer dan 30 keer uit! Je bent dus een volle werkweek kwijt aan het maaien van het gazon! Als je dit leest zul je direct begrijpen waarom steeds meer mensen kiezen voor een robotmaaier.
Eerlijk gezegd kan ik niet concreet benoemen hoe lang een robotmaaier moet maaien om een strak gazon te realiseren. Dit is afhankelijk van de:
- grootte van jouw gazon;
- snelheid van de grasmaaier;
- kwaliteit van de robotmaaier messen;
- hoeveelheid keren dat je jouw gazon laat maaien.
Een groot voordeel van de meeste robotmaaiers is dat het middels een sensor automatisch terugrijdt naar het oplaadstation, zodra de sensor vaststelt dat het gehele gazon op alle plekken er weer straks bij ligt. Hier heb je dus ook geen omkijken naar!
Hoe vaak moet je een robotmaaier gebruiken?
Op de vraag hoe vaak je een robotmaaier moet gebruiken heb ik hierboven eigenlijk al antwoord gegeven. Je kunt de momenten aanhouden dat je zelf handmatig het gras moet maaien.
De eerste keer dat je de robotmaaier aan het werk zal zetten zal in de maand maart zijn. De laatste keer zal in november zijn, als het dan nog zacht weer is. Hoe vaker je kiest om te maaien, hoe beter dit is!
Wanneer moet je de robotmaaier binnen zetten?
Als het echt kouder wordt is het verstandig om de robotmaaier binnen (in een droge vorstvrije ruimte) te zetten. Vaak is dat in de maand november, maar hou de voorspellingen zeker in de gaten, om te voorkomen dat je je laat verrassen in oktober. Als je de robotmaaier binnen zet is het verstandig om deze van te voren volledig op te laden en uiteraard goed schoon te maken.
Het oplaadstation kun je gewoon buiten laten liggen, al kan ik je aanraden om deze wel ter bescherming af te dekken. Als je deze gaat loshalen van de bekabeling loop je juist het risico op oxidatie van de elektronica. Hierdoor kan je oplaadstation en het perimeterdraad beschadigen.
De beste keuze voor een robotmaaier
Het kan zomaar zo zijn dat je door het lezen van dit artikel, of beter gezegd door deze rekensom, besloten hebt om een robotmaaier aan te schaffen. Heb je al een idee welke robotmaaier dit moet worden?
Er zijn veel verschillende soorten robotmaaiers verkrijgbaar, maar de beste keuze hangt volledig af van jouw wensen. Om je een goed beeld te vormen welke robotmaaiers verkrijgbaar zijn, verwijs ik je graag door naar de gratis keuzehulp die ik hiervoor geschreven heb. Op basis van de inzichten die je hier leest zul je ongetwijfeld een goede keuze kunnen maken.
Mieke
op 15 Jun 2020Frederik
op 16 Apr 2020Peter Mecklenfeld
op 16 Apr 2020sara de bunder
op 03 Jun 2020Dennis
op 19 Jul 2020Cedric
op 29 May 2020Rudi Lamberechts
op 24 May 2019Peter Mecklenfeld
op 24 May 2019Jeroen bosscher
op 19 May 2020Peter Mecklenfeld
op 25 Aug 2020marnix
op 17 May 2021Barry
op 30 May 2021Vincke sofie
op 12 Jul 2021Bleubi
op 20 Apr 2022Ruben
op 25 May 2022