Robotmaaier installeren? Zo doe je dat!
Je zou in eerste instantie kunnen denken dat het installeren van een robotmaaier een hele ingewikkelde klus is, maar niets is minder waar. Een robotmaaier installeren is géén hogere wiskunde. Iedereen is in staat om dit te doen, zeker als je dit artikel gelezen hebt.
Een robotmaaier is een uitstekend alternatief als je zelf geen tijd of geen zin hebt om je gras regelmatig te maaien, maar wél wilt genieten van een mooi strak gazon. Een robotmaaier zal alle maaitaken van je overnemen als jij één taak goed hebt uitgevoerd, het installeren van de maaier. Wees gerust, je hoeft géén ervaren tuinman te zijn om dit goed uit te kunnen voeren.
Robotmaaier huisje (robotmaaier garage)
Een robotmaaier is afhankelijk van een basisstation. Hier kan de maaier weer opladen nadat de maai taken zijn volbracht, zodat de robotmaaier de volgende keer weer vol energie aan de nieuwe maai ronde kan beginnen. Het basisstation kan gezien worden als het huisje van je robotmaaier. Het handigste is om deze op een relatief centrale plek op je gazon te plaatsen, zodat de maaier deze snel een eenvoudig terug kan vinden. Dit kost niet alleen minder energie, maar je voorkomt ook dat je de robot zelf moet verplaatsen.
De beste plek voor een robotmaaier garage
Als je een robotmaaier zelf moet verplaatsen is dat niet handig. Een maaier die géén energie meer heeft, zal zelf terugkeren naar het basisstation om op te laden. Als de pitstop volledig is uitgevoerd zal de maaier de werkzaamheden hervatten. Je kunt het basisstation dus zien als een robotmaaier garage. Geavanceerde robotmaaiers hebben zelfs een regensensor en zullen bij regen “naar huis” terugkeren om daar te schuilen.
Vanzelfsprekend kies je voor een onopvallende plek waar je zelf niet teveel komt, om te voorkomen dat je erop gaat staan of struikelt. Een basisstation zal niet veel ruimte in beslag nemen, dus hinderlijk is het niet.
Robotmaaier zonder begrenzingsdraad
Er zijn twee soorten robotmaaiers: de robotmaaiers die gebruik maken van een begrenzingsdraad of een robotmaaier zonder grensdraad. Een robotmaaier die géén gebruik maakt van een grensdraad is voorzien van een sensor aan de onderzijde. Deze sensor zal exact de afmetingen van je gazon bepalen en niet ongevraagd ook nog even je border kortwieken. De robotmaaier heeft één of twee zwenkwieltjes aan de voorzijde, waardoor deze mooie scherpe bochten kan maken.
Begrenzingsdraad voor een robotmaaier om de kanten te maaien
Er zijn ook robotmaaiers die gebruik maken van een begrenzingsdraad of perimeterkabel. Dit draad dient om de grenzen van het gazon aan te geven. Het begrenzingsdraad is een belangrijke wegwijzer voor een robotmaaier om de kanten netjes te kunnen maaien. Dit is de afbakening dus. Het begrenzingsdraad moet je zelf plaatsen. Hiervoor heb je twee opties. Als je gebruik maakt van de meegeleverde pinnen kun je het draad net boven de grond vastzetten. Dit draad zal snel verzonken zijn in de grond.
Je kunt het draad ook direct op of onder het gazon plaatsen. Het draad valt dan minder op, maar je moet niet vergeten dat het er ligt als je wél in de tuin gaat werken. Het is natuurlijk niet handig om dit draad te beschadigen. Een robotmaaier zal altijd aan de binnenkant van het draad blijven, maar één of twee decimeter gras daarnaast meenemen. Je grasranden worden op deze manier mooi bijgehouden.
Het begrenzingsdraad (perimeterkabel) kun je ook gebruiken als je meerdere gazonstroken hebt. Je kunt de robotmaaier de weg wijzen en voorkomen dat de messen van de maaier bot worden, doordat deze over stenen moet rijden om een ander gazonvlak te bereiken.
Robotmaaier installeren
De laatste stap bij het installeren van de robotmaaier is het uiteindelijke aansluiten van de bekabeling. Je kunt ervoor kiezen om de kabels in te korten als dat noodzakelijk is. Als dit is gedaan kan de robotmaaier het maaiwerk van je overnemen. Een robotmaaier installeren is dus heel eenvoudig. Via het menu van de robotmaaier kun je de gewenste instellingen weergeven. Je kunt de robotmaaier zelfs op een vast moment het maaiwerk laten verrichten. De bediening van de robotmaaier kan via een app op je smartphone of tablet. Je hoeft er dus zelfs niet eens voor in de buurt te zijn.
Vragen over robotmaaiers?
Wil je meer informatie of persoonlijk advies over hoe de installatie van robotmaaier werkt? Laat dan hieronder een reactie achter of neem dan even contact met me op.
Wil je meer informatie over robotmaaiers om te bepalen of een robotmaaier iets voor je en welke robotmaaier het beste bij jou past? Recentelijk heb ik allerlei robotmaaiers uitgetest in mijn eigen tuin. Op basis van mijn kennis en robotmaaier ervaringen heb ik een keuzehulp geschreven waar je op moet letten bij het kopen van een robotmaaier.
Lies
op 02 Jul 2020C Geltink
op 22 May 2023rosseeuw
op 23 May 2023