Wat te doen tegen bladluis? 5 manieren:

Bladluizen kunnen een enorme plaag zijn. Van de ene op de andere dag kunnen je planten helemaal vol zitten met witte, zwarte en groene bladluizen. Deze kleine beestjes zijn in staat om grote schade aan je plant aan te richten. Daarom is het zeker raadzaam om hier direct wat te doen tegen bladluis. Je kunt het beste een biologische manier gebruiken om bladluis te bestrijden. Je zorgt hiermee dat je plant er sterker uitkomt omdat je geen schade aan de omgeving aanricht.

Wat te doen tegen bladluis? 5 manieren:

Er zijn een aantal methoden die je kunt gebruiken om bladluis te bestrijden:

  1. Fysieke verwijdering: Handmatig verwijderen van bladluis is een eenvoudige en natuurlijke manier om de plaag te bestrijden. Dit kun je doen door de bladeren af te vegen of af te spuiten met water.
  2. Neem hulp van natuurlijke vijanden: Sommige dieren, zoals lieveheersbeestjes, zijn natuurlijke vijanden van bladluis en helpen bij de bestrijding.
  3. Biologische bestrijdingsmiddelen: Er zijn biologische bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar die speciaal zijn ontwikkeld om bladluis te bestrijden zonder het milieu te schaden.
  4. Chemische bestrijdingsmiddelen: Chemische bestrijdingsmiddelen zijn effectief bij de bestrijding van bladluis, maar kunnen schadelijk zijn voor het milieu en andere insecten.
  5. Vermijd overbemesting: Overbemesting kan leiden tot een groter bladluisprobleem, dus is het belangrijk om de juiste hoeveelheid meststoffen te gebruiken.

    Het is belangrijk om de juiste methode te kiezen die het beste past bij jouw tuin en omgeving, en om de instructies op de verpakking van de producten zorgvuldig te volgen.


Wat zijn bladluizen?

Bladluizen kunnen op veel planten, struiken of bomen voorkomen, zowel binnenshuis als buiten in je tuin. Bladluizen zijn kleine beestjes van slechts enkele millimeters groot die in staat zijn om te vliegen maar zich ook makkelijk door de wind laten meevoeren. De aanwezigheid van bladluizen kan zeker niet gezien worden als indicator dat betrekking heeft op de gezondheid van een plant. Deze kleine beestjes nestelen zich het liefst zelfs op jonge planten en hagen omdat dit groen een goede sapstroom heeft. Ze nestelen zich dan ook graag in de meest sappige delen van de plant dus in de toppen van jonge stengels, bladeren en bloemknoppen.    

De komst van een groep bladluizen geeft wel een indicatie van het biologische evenwicht in de omgeving van de plant. Uit het bezoek van de bladluis kun je afleiden dat er weinig nuttige insecten in de direct omgeving aanwezig zijn. Bladluizen hebben een flink aantal natuurlijke vijanden waarvan het lieveheersbeestje, de chrysopa (een gaasvlieg), de zweefvlieg en uiteraard diverse vogelsoorten de bekendste voorbeelden zijn. 

De schade die bladluizen kunnen veroorzaken

Bladluizen (de wetenschappelijke naam hiervan is overigens “aphidoidea” is een verzamelnaam van een groep kleine plantenetende insecten. De meest voorkomende bladluizen zijn groen, zwart of wit van kleur maar er zijn ook paarse en roze varianten. Bladluizen veroorzaken de meeste schade doordat ze aan bladeren en stengels zuigen. 

Een bladluis prikt met zijn zuigsnuit in een floëem kanaal van een plant. Hier loopt de opwaartse sapstroom van de plant in een relatief hoge druk doorheen. Het sap komt vrijwel vanzelf bij de luis naar binnen. Hierdoor raken de planten verzwakt (onder andere zichtbaar door de verkleuring van de bladeren) en kunnen op den duur zelfs afsterven bij een zware aantasting. Daarnaast kunnen bladluizen op een eenvoudige manier virusziekten verspreiden en scheiden ze hun overschot aan suikers af, wat weer een goede voedingsbodem is voor zwarte roetdauwschimmel. 

De kans op schade is vrij groot want als de bladluizen een plant bezoeken, dan komen ze met velen tegelijk. Deze kleine beestjes reproduceren zichzelf in een snel tempo. Ze vermeerderen wel 15 tot 20 keer per kalenderjaar. Er is dus echt sprake van een plaag!

Bladluis wit, de witte vlieg

De witte bladluis wordt in de volksmond ook wel de witte vlieg genoemd. Het zijn geen echte vliegen want dit is een term voor de bladluizen die met een witte waslaag bedekt zijn. Deze luizen worden 2 tot 3 millimeter groot. Deze witte (soms wat lichtgele) bladluizen vormen vooral bij kasgewassen een groot probleem. De larven van de witte vliegen zij voornamelijk te vinden aan de onderkant van de bladeren. Tijdens de ontwikkelingsperiode van deze bladluizen zullen ze zich een aantal keren vervellen. Met name de larven zuigen veel sappen aan een scheiden veel honingdauw af. Deze honingdauw zorgt er voor dat de planten kleverig en vet worden. De roetdauwschimmel kan het fotosyntheseproces van de plant verhinderen.

Zwarte bladluis (de zwarte bonenluis)

De zwarte bladluis wordt ook wel de zwarte bonenluis (Aphis fabae) genoemd. Deze luizen zijn matzwart van kleur (soms olijfgroen) en hebben kenmerkende wasachtige witte vlekken op de achterzijde. In het najaar zullen de bladluizen naar hun waardplanten, zoals de kardinaalsmuts, Gelderse roos en sneeuwbal vliegen om voort te planten. Dit doen ze in een hoog tempo omdat dit ongeslachtelijk gaat. Aan het eind van het voorjaar vliegen de gevleugelde luizen naar hun zomer-waardplanten. De zwarte bonenluis is zeer polyfaag dus dit kunnen veel plantensoorten (bloemen, potplanten, heesters en zeker akkerbouwgewassen) zijn. In deze periode zal de populatie explosief groeien en de overlast dus ook!

Groene bladluis (de groene perzikluis)

Alleen al in Europa komen meer dan 800 bladluissoorten voor waarvan de groene perzikluis een veel voorkomende soort is. Deze groene bladluis heeft net als de zwarte bladluis de beschikking over een grote waardplanten reeks. Deze kleine beestjes vormen vooral een bedreiging door het overbrengen van virusziekten. Daarnaast heeft de groene perzikluis een vrij forse honingdauw afscheiding. Zoals aangegeven bevordert dit de ontwikkeling van roetdauwschimmel maar ook op “allergische reacties” van de plant waardoor deze beperkt wordt in de groei of kan vervormen.         

Bladluizen op rozen

Bladluizen houden niet van sterke geuren. Je zou er dus voor kunnen kiezen om lavendel, bonenkruid, knoflook of goudsbloemen naast geteisterde planten te plaatsen en de luizen zullen vanzelf maken dat ze wegkomen. Uitzonderingen hierop zijn rozen. Bladluizen vinden het heerlijk om in de knoppen van rozen te nestelen omdat ze hier veel voeding uithalen. Het is zeker van belang om daar wat aan te doen om te voorkomen dat je mooie border met rozen vernietigd worden door luizen. 

De beste manier om luizen op rozen te bestrijden is door het natuurlijk evenwicht in je tuin te herstellen. Als je ervoor kunt zorgen dat er van vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar bloeiende planten (met een overvloed aan stuifmeel) aanwezig zijn in je tuin, zul je het “luizenprobleem” sterk verminderen of zelfs wegnemen. Gaasvliegen, zweefvliegen en sluipwespen komen graag op de nectar af en vinden het heerlijk om zich ook even te goed te doen aan een hapje bladluis. Je kunt een perceeltje wilde bloemen aanleggen om deze natuurlijke vijanden van de bladluis een warm welkom te heten en meteen de bladluis gedag te kunnen zwaaien. Dit is echter géén oplossing voor de korte termijn.

Een oplossing die wel op korte termijn werkt is water. Bladluizen houden niet van water. Als jij de aangetaste planten een aantal dagen intensief kunt besproeien, spoelt het probleem vanzelf weg. Dit werk uiteraard niet als je een grote border met rozen (of andere aangetaste planten) hebt of niet in de gelegenheid bent om de planten voor een periode op een intensieve manier te beregenen

Biologisch middel om bladluizen te bestrijden

Als je op zoek bent naar informatie met welk middel je het beste bladluizen kunt bestrijden, zie je diverse goedbedoelde tips over de beste chemische bestrijdingsmiddelen. Daarnaast komt grootmoeders recept van het bestrijden van bladluizen met behulp van water en spiritus ook veelvuldig voorbij. Dit kun je beter niet doen.

Als je kiest voor een 100% biologisch middel zorg je ervoor dat luizen en ongedierte verdwijnen en de plant er zelfs sterker uitkomt! Een volledig milieuvriendelijk product is uiteraard niet schadelijk voor flora en fauna. Er zijn zelfs producten die de groei van de planten juist bevorderen. Dit is zeker aan te raden want je weet nooit hoeveel schade de bladluizen hebben ingericht. Zij zijn met velen maar als jij een verstandige keuze maakt ben je ze allemaal binnen een heel kort tijdsbestek de baas!

Reactie plaatsen