Mooi onkruid voor een kleurrijke tuin: 8 onkruid voorbeelden

Ondanks het feit dat we allemaal onkruid in onze tuin eigenlijk vooral vervelend vinden moet het gezegd dat ze soms bijdraagt aan een vrolijke uitstraling. Verschillende vormen van onkruid zijn door de jaren heen door de mensen zelfs op die wijze in de armen gesloten dat ze in de winkels verkocht worden. Welke soorten onkruid je nu precies mooi vindt en welke niet zal uiteraard altijd worden beïnvloed door je persoonlijke voorkeur. Wij hebben in ieder geval een aantal soorten mooi onkruid voor jou  bij elkaar gezocht en op een rijtje gezet.

  • Vergeet-mij-nietje
  • Het Madeliefje
  • De Witte Dovenetel
  • Kamille
  • Wilgenroosjes
  • De Boterbloem
  • De Dagkoekoeksbloem
  • Fluitenkruid
  • Mooi onkruid als planten in je tuin? Waarom niet?

Vergeet-mij-nietje

Eén van de bekendste vormen van onkruid die op speelse wijze al heel wat (jonge) koppeltjes bij elkaar heeft gebracht. We hebben het hier uiteraard over de myosotis, beter bekend als het 'vergeet-mij-nietje'. Op het eerste zicht is deze kleine bloeier uiteraard onschuldig, maar je moet er wel rekening mee houden dat ze zich snel en bovendien breed uitzaait. Daar tegenover staat dat je ze eenvoudig uit kan trekken waardoor een eventuele overvloed snel kan worden ingeperkt. Een vergeet-mij-nietje voelt zich het best vol in de zon of op half schaduwrijke plaatsen. Ze bloeit van half mei tot juli.Het Madeliefje

Iedereen is wel bekend met de witte bloemetjes van het madeliefje. Je kan ze in principe het hele jaar door spotten in het grasveld. Vooral in het vroege voorjaar worden ze goed ontvangen omdat ze worden aanzien als de voorbode van de lente. Ondanks het feit dat een veld vol madeliefjes lieflijk en best aantrekkelijk oogt is er ook een nadeel aan verbonden. Een grasveld vol madeliefjes zorgt er namelijk voor dat de oorspronkelijke grasplanten worden weggedrukt. Het is een leuk en mooi onkruid, maar dan wel alleen wanneer ze met mate in je tuin voorkomt.

De Witte Dovenetel

Door de jaren heen hebben veel mensen er voor gekozen om de witte dovenetel te omarmen en ze gewoon in hun tuin te laten staan. Dit komt niet in het minst omdat ze dienst doet als een prima bodembedekker die bovendien ook nog eens lekker groen oogt. Ze groeit het best in de schaduw tussen bomen en struiken. Ondanks het feit dat witte dovenetel een mooi en interessant onkruid is, is het wel aan jou om de grenzen voor dit onkruid af te bakenen. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat binnen de kortste keren je volledige tuin vol staat.

Kamille

In geen tijd een veld vol witte bloemetjes realiseren in je tuin zonder dat je er ook maar enig omkijken naar hebt? Dat kan door gebruik te maken van kamille! Dit onkruid voelt zich het best in haar vel tijdens de warme zomermaanden en verdient dan ook een mooie, in de zon gelegen plaats.

Wilgenroosjes

De naam van dit type onkruid laat vermoeden dat we hier te maken hebben met een klein plantje. In de praktijk pakt dat echter veelal helemaal anders uit. Daar wordt het wilgenroosje tot zomaar even 1 meter hoog! In de natuur vinden we ze het vaakst terug langs waterkanten. De mooie, diep roze kleur waar dit onkruid over beschikt zorgt er voor dat ze in een mum van tijd voor heel wat extra, vrolijke kleuren in je tuin kan zorgen.

De Boterbloem

Boterbloemen hebben een voorkeur voor een mineraalrijke grond. De bloeiperiode van dit onkruid zijn de maanden mei en juni. Opmerkelijk detail is dat de boterbloem door het afscheiden van een stof buurplanten van zich weet weg te houden. Let wel, weet waar je aan begint. Ondanks het feit dat boterbloemen er mooi uitzien zijn ze ook vrij hardnekkig. Dit betekent dat ze terug verwijderen wanneer je er op bent uitgekeken alles behalve een eenvoudig karwei wordt.

De Dagkoekoeksbloem

In zekere zin is dit type van onkruid een beetje te vergelijken met het wilgenroosje. Dit komt omdat ook zij er voor zorgt dat er een mooie, roze toets in je tuin kan worden verwerkt. Het blad waar dit type van onkruid over beschikt is behaard en erg gewild bij insecten. In vergelijking met het wilgenroosje wordt ze iets minder hoog waardoor ze beter tot haar recht kan komen in een kleinere tuin. De dagkoekoeksbloem wordt dan ook maximaal 50 centimeter hoog.

Fluitenkruid

Buiten een grappige naam heeft fluitenkruid ook een aansprekend blad en ronduit schitterende bloemen. Eigenlijk laat niets vermoeden dat we hier te maken hebben met een onkruid. Sterker nog, wanneer je er voor kiest om dit onkruid in je tuin te laten staan zal je meteen worden overweldigd door het ultieme lentegevoel. Fluitenkruid is een 2-jarige plant (dat valt al mee) die in de praktijk wel tot 1,5 meter hoog kan worden (dat is iets minder). Fluitenkruid kan prima worden geplaatst in de schaduw. Je vindt ze dan ook vaak terug onder bomen en bosschages. Let wel, voor het verwijderen van fluitenkruid is het belangrijk om de tot zeer diep in de grond gepenetreerde penwortel weg te steken.

Mooi onkruid als planten in je tuin? Waarom niet?

Bovenstaand lijstje maakt duidelijk dat er heel veel verschillende soorten onkruid bestaan die een visuele bijdrage kunnen leveren aan de uitstraling van je tuin. Bovendien zijn er aan het gebruik van onkruid nog een aantal andere voordelen verbonden. Zo vormen verschillende planten die tot deze groep behoren een zeer mooie bodembedekking. Hierdoor wordt (ironisch genoeg) de vorming van ander onkruid voorkomen. Dat is echter nog niet alles.

Veel mensen willen tegenwoordig dan wel een mooie tuin, ze willen er vooral zo weinig mogelijk werk in moeten investeren. Dat zijn twee zaken die veelal niet goed samen gaan, of toch? Door er voor te kiezen om onkruid in je tuin te verwerken zorg je er voor dat je te maken krijgt met veel minder onderhoud. Je dient er alleen aandachtig voor te zijn dat verschillende soorten van onkruid kunnen gaan woekeren.

In ieder geval, ben je op zoek naar een eenvoudige en bovendien ook financieel interessante manier om meer kleur en leven te geven aan je tuin? In dat geval is het laten staan of zelfs het zelf planten van bepaalde soorten onkruid zeker en vast een optie om rekening mee te houden.

Reactie plaatsen