Onkruid verwijderen tussen planten

Wanneer je heel veel moeite hebt geïnvesteerd in het creëren van een mooie, evenwichtige tuin zal je het niet fijn vinden wanneer je overal tussen je mooie planten door plots onkruid ziet opduiken. Onkruid dat op geïsoleerde plaatsen in de tuin verschijnt is relatief eenvoudig te verwijderen. Wanneer ze tussen je planten staat is dat heel wat minder het geval. Betekent dit dat je het onkruid zomaar moet laten staan? Uiteraard niet.

  • Voorzichtig onkruid tussen planten verwijderen
  • Welk gereedschap gebruiken?
  • Snel onkruid tussen planten verwijderen
  • Kokend water, zout en azijn tegen onkruid
  • Conclusie

Voorzichtig onkruid tussen planten verwijderen

Onkruid verwijderen tussen planten moet echter gebeuren met iets meer voorzichtigheid. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om te sproeien (wanneer je geen probleem hebt met het gebruik van chemicaliën), maar dat brengt grote risico's met zich mee. Dit schadelijke product kan namelijk ook zomaar op de omliggende planten terechtkomen. Bovendien kan het in de bodem trekken waardoor het alsnog schade kan toebrengen aan die mooie tuin van je.

Chemicaliën gebruiken om het onkruid tussen je planten te lijf te gaan? Niet echt dus! Het kan gelukkig ook anders. Veel mensen kiezen er tegenwoordig sowieso automatisch voor om het onkruid in hun tuin met de hand uit te trekken. Dat is niet alleen een voordelige keuze, daarnaast wordt op deze manier het risico op het beschadigen van andere planten tot een absoluut minimum beperkt. Nadeel is uiteraard wel dat je er behoorlijk wat tijd in moet investeren.

Welk gereedschap gebruiken?

Het wordt tegenwoordig sterk aangemoedigd om voor het verwijderen van het onkruid in je tuin geen gebruik te maken van chemicaliën. Toch is het normaal dat je er zo snel mogelijk komaf mee wil maken. Je kan er voor kiezen om gewoon met je handen te werken, maar dan loop je bepaalde risico's. Verschillende vormen van onkruid kunnen bijvoorbeeld een vervelend gevoel teweegbrengen. Daarnaast bestaat ook zomaar het risico dat de wortel niet volledig uit de grond wordt verwijderd. In dit geval is het verwijderde onkruid binnen de kortste keren weer terug en is je werk dus eigenlijk helemaal voor niets geweest.

Om er zeker van te zijn dat het verwijderen van het onkruid tussen je planten op zo efficiënt mogelijke wijze gebeurt zal je dus gebruik moeten maken van bepaalde gereedschappen. In principe staat het je vrij om zelf te bepalen wat voor jou het beste werkt. Gereedschappen die wij een aanrader vinden zijn in ieder geval:

Bovendien is het ook altijd aan te raden om je handen te beschermen wanneer je in de tuin gaat werken. Het laatste wat je namelijk wil is dat één van de diertjes die op je hand terechtkomen je steken of bijten. Heb je de beschikking over één of meerdere van de hierboven vermelde gereedschappen? Dan ben je helemaal klaar om het onkruid tussen je planten te verwijderen!

Snel onkruid tussen planten verwijderen

Hoe interessant het ook mag zijn om manueel al het onkruid uit je tuin te verwijderen door middel van één van de verschillende hierboven aangehaalde gereedschappen, het neemt veel tijd in beslag. Veel mensen richten hun tuin echter op die manier in dat ze er zo weinig mogelijk omkijken naar hebben. Op dit vlak kan het verschijnen van onkruid roet in het eten gooien. Bestaat er dan echt geen efficiëntere oplossing? Ja en neen.

Het probleem met onkruid dat tussen je planten groeit zit hem vooral in de afstand tussen beide stukjes groen. Groeit het onkruid echt tegen of onder je andere planten aan? In dat geval is het altijd het interessantst om ze manueel met de hand te verwijderen. In bepaalde gevallen kiezen mensen er bij veelvuldig aanwezig onkruid voor om deze weg te branden. Dat kan een oplossing zijn, maar niet wanneer er planten in de buurt staan die niet stuk mogen.

Bovendien gebeurt het wegbranden van onkruid zeker niet zonder risico's. Stel je bijvoorbeeld maar eens voor dat er een bepaalde plant vuur vat? In een droge periode is het mogelijk dat zomaar je hele tuin in vuur en vlam komt te staan. Dit is natuurlijk helemaal niet de bedoeling. Wel bestaan er een aantal huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die je eventueel kunnen helpen.

Kokend water, zout en azijn tegen onkruid

Van welke van de verschillende oplossingen die op deze pagina worden aangeboden je ook gebruik gaat maken, je moet altijd in je achterhoofd stil blijven staan bij de positie van je planten ten opzichte van het onkruid. Dat geldt ook voor de twee volgende tips die we je gaan voorstellen. Je zou er bijvoorbeeld altijd voor kunnen kiezen om het onkruid tussen je planten te verwijderen door gebruik te maken van zout.

Eigenlijk is het strooien van zout tussen de planten in je tuin nooit een slechte keuze. Niet alleen zal je op deze manier voorkomen dat er onkruid groeit, daarnaast vormt het ook een efficiënte bescherming tegen slakken die je planten komen opeten. Het strooien van zout op de aarde tussen de planten in kan geen kwaad. Let alleen op wanneer er tussen de planten bestrating is aangebracht. Teveel zout op beton kan immers schade veroorzaken.

Een andere mogelijkheid is gebruikmaken van kokend water, al dan niet gecombineerd met 50% schoonmaakazijn. Je zou er voor kunnen kiezen om dit middel te gaan gebruiken, maar enige waakzaamheid is hier geboden. Staat het onkruid te dicht bij je planten? Kies dan voor het gebruik van zout. Wil je toch perse kokend water gebruiken? Zorg er dan voor dat je de omliggende planten niet raakt. Doe je dat wel, dan is de kans groot dat ook deze het kopje zullen laten hangen.

Conclusie

Onkruid verwijderen is een vervelend karwei. Wanneer je een grote tuin hebt en het onkruid overal te pas en te onpas de kop opsteekt kunnen we ons voorstellen dat je hier een beetje moedeloos en kwaad van wordt. Toch is het bij het verwijderen van onkruid tussen de planten altijd belangrijk om de kalmte te bewaren. Te snel en te 'grof' werken kan er namelijk voor zorgen dat je zonder dat het je bedoeling is ook je mooie planten en bloemen schade toebrengt. Doe het verwijderen van het onkruid dan ook wanneer je er echt zin in hebt en bij voorkeur na een stevige regenbui. Je zal merken dat het onkruid tussen je planten zich dan immers heel wat eenvoudiger laat verwijderen.Nicole
Door

Nicole

op 02 Mar 2022

och wat een vreselijk slecht advies. Het is wettelijk (Ja het staat echt letterlijk zo in de wet!) verboden om zout en azijn in je tuin te gebruiken en dat is niet voor niets. Je verzuurt (verziekt) het grondwater, je dood het bodemleven....Heel vroeger dacht men dat dit de manier was, maar in de laatste tientallen jaren zijn we hier verder in gegroeid. Nou ja, de meeste mensen dan. Dit is zo slecht voor het milieu dat er gelukkig niet veel mensen meer zijn die dit in hun hoofd halen en het ook nog goed advies vinden.

Reactie plaatsen