Waarom onkruid wegbranden handiger is dan onkruid verwijderen met de hand

Wanneer er onkruid op bijvoorbeeld je terras, op de oprit of op het tuinpad ontstaat kan dat al snel zorgen voor een onverzorgde look. Veel mensen zijn wanhopig en zonder succes op zoek naar een mogelijkheid om dit probleem op te lossen, maar dan wel zonder dat er gebruik moet worden gemaakt van schadelijke middelen. Geldt dit ook voor jou? Lees dan snel verder en kom te weten hoe je door gebruik te maken van een onkruidbrander snel en eenvoudig van al dat vervelende onkruid bent verlost.

  • De voordelen van een onkruidbrander
  • Welke onkruidbranders bestaan er?
  • Hoeveel kost een onkruidbrander?
  • Hoe onkruid verbranden?
  • Onkruid wegbranden op een gazon

De voordelen van een onkruidbrander

Wanneer je over een grote tuin en een omvangrijk terras of een enorme oprit beschikt zit je er waarschijnlijk helemaal niet op te wachten om al het onkruid met de hand te verwijderen. Het spreekt namelijk voor zich dat dit niet alleen ongelofelijk veel tijd in beslag neemt, daarnaast is het ook nog eens erg belastend voor het lichaam. Gelukkig bestaat er een interessant en bovendien ook voordelig alternatief. Door gebruik te maken van een onkruidbrander kan je dan ook altijd rekenen op de volgende, interessante voordelen:

Het werkt bijzonder snel 

De onkruidbrander waar je gebruik van maakt dient slechts enkele seconden op het onkruid te worden gericht om deze te verwijderen. De wandcellen zullen hierdoor meteen stukgaan. Het gevolg hiervan is dat het onkruid in kwestie niet alleen uitdroogt, maar vervolgens ook afsterft.

Veel efficiënter dan onkruid verwijderen met de hand

Wanneer je er voor kiest om onkruid te verwijderen met een onkruidbrander zal je kunnen vaststellen dat dit zeer efficiënt werkt. Bij het manueel verwijderen van onkruid dient te worden vastgesteld dat er vaak sporen achterblijven. Deze zorgen er voor dat het onkruid vaak in een mum van tijd terug de kop opsteekt. Door het wegbranden van het onkruid wordt de volledige plant gedood. Je zal er dan ook niet snel terug hinder van ondervinden, in tegendeel.

Geen gebruik van chemische producten 

Gebruikmaken van chemische producten bij het bestrijden van onkruid mag dan wel vrij efficiënt zijn, het vormt een regelrechte aanslag op het milieu. Door er voor te kiezen om het onkruid weg te branden worden er geen schadelijke middelen gebruikt. Dit zorgt er voor dat we dit perfect kunnen bestempelen als een zeer ecologische oplossing.

Welke onkruidbranders bestaan er?

Vooraleer je naar de winkel holt om een onkruidbrander te kopen is het van belang om er rekening mee te houden dat er verschillende soorten op de markt terug te vinden zijn. Zo onderscheiden we bijvoorbeeld de toestellen die op gas werken van de elektrische varianten. We stellen ook de diverse uitvoeringen van onkruidbranders graag even aan je voor.

Onkruidbrander op gas

Wanneer je er voor kiest om een onkruidbrander op gas te kopen werkt deze doorgaans op propaan, butaan of een combinatie van beiden. Bij het maken van deze keuze is het belangrijk om de nodige aandacht te schenken aan het gewicht. Door te kiezen voor een klein gaspatroon welke aan de brander kan worden gekoppeld is het mogelijk om het gewicht binnen de perken te houden. Kies je voor een echte gasfles? In dat geval heb je uiteraard veel meer capaciteit ter beschikking, maar het maakt het bestrijden ook een stuk logger. Voor welke van de verschillende mogelijkheden op dit vlak je uiteindelijk zal kiezen is uiteraard afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur.



Een elektrische onkruidbrander

De keuze voor een elektrische onkruidbrander brengt als voordeel met zich mee dat er niet moet worden gezeuld met gaspatronen of gasflessen. In vergelijking met de gas variant is een elektrische onkruidbrander dan ook heel wat lichter in gebruik. Het hoeft daarnaast ook niet te worden gezegd dat het gebruik van een elektrische onkruidbrander een stukje veiliger is. Het enige nadeel is dat ze vrij veel energie verbruikt. Kan je daarmee leven en wil je gewoon een efficiënte en veilige oplossing voor het onkruid in je tuin, op je terras of op je oprit? Dan kan een elektrische onkruidbrander je daarbij helpen.

Hoeveel kost een onkruidbrander?

De prijs die je moet betalen voor een onkruidbrander is uiteraard afhankelijk van het toestel op zich. Voor een gemiddelde gasbrander kan je er rekening mee houden dat de kostprijs rond de 25 euro ligt. Geef je de voorkeur aan een elektrische variant? In dat geval betaal je al snel het dubbele. Door te kiezen voor een elektrische onkruidbrander moet je dan misschien wel iets meer betalen, je krijgt er wel heel wat gebruiksgemak voor in de plaats.

Hoe onkruid verbranden?

Ondanks het feit dat een onkruidbrander zeer eenvoudig en efficiënt werkt spreekt het voor zich dat het gebruik er van ook de nodige gevaren met zich meebrengt. Dit gevaar heeft in eerste instantie vooral betrekking tot de andere planten die in de buurt van het onkruid zijn terug te vinden. In het bijzonder wanneer er gebruik wordt gemaakt van een onkruidbrander op gas zal je er voor aandachtig moeten zijn dat de andere planten niet worden aangetast. Dat is minder het geval bij elektrische toestellen omdat deze de warmte veel geconcentreerder kunnen afgeven.

Voor welke van beide type onkruidbranders je ook kiest, je moet er altijd rekening mee houden dat slechts enkele seconden branden voldoende is om onkruid te verwijderen. Let op wanneer je dit doet na een lange periode van hitte. Wanneer je dan nog eens een brander gaat gebruiken in je tuin is de kans op z'n minst bestaande dat één of meerdere planten vuur vatten. In het bijzonder buxussen staan er om bekend hier vatbaar voor te zijn.

Onkruid wegbranden op een gazon? Absoluut niet!

Hoe interessant het gebruik van een onkruidbrander ook mag zijn voor het verwijderen van onkruid op een terras of een oprit, dat geldt niet voor wanneer deze zich manifesteert in je gazon. Uiteraard is dit ook een probleem, maar het wegbranden van dit onkruid zal zorgen voor een schroeiplek. Hierdoor verwijder je dus niet alleen het onkruid, maar ook de grasplanten die je wel wil behouden. Voor het verwijderen van het onkruid uit je gazon zal je dan ook bij voorkeur toch manueel te werk moeten gaan.



Martijn
Door

Martijn

op 09 Feb 2020

Er zijn meer voordelen met een onkruitbrander, een grindpad blijft schoon inplaats van modder door de grind van het schoffelen of steken. Met een voegenkrapper tussen tegels verwijder je uiteindelijk na loop van tijd zand,met een kruitbrander blijft het mooi zitten.

Frank
Door

Frank

op 25 May 2023

Als je het onkruid op deze manier te lijf gaat, blijf je met verdord onkruid zitten. Dat blijft eeuwenlang zitten tussen tegels, en is nog moeilijker te verwijderen dan levend onkruid.

Pieter
Door

Pieter

op 06 Jun 2023

dan brand je wat langer en is het helemaal weg!

Reactie plaatsen