Nuttig onkruid: 5 voorbeelden van nuttig onkruid voor in de tuin

Onkruid wordt vandaag de dag door veel mensen bestempeld als een ongenode gast. Dat kunnen we best begrijpen, want onkruid kan de uitstraling van je tuin aanzienlijk beïnvloeden. Toch moet het gezegd dat het vooral de mens is die deze plantjes tot een vervelend iets bestempelen. In de natuur zijn ze dan ook volkomen normaal en kunnen ze er zelfs behoorlijk mooi uitzien. Zeg nu zelf, een veld vol met klaprozen oogt toch helemaal niet mis? Heb jij in je tuin ook te maken met onkruid en ben je van mening dat ze wel een bepaalde plek in jouw paradijsje verdient als ze een nuttige bijdrage kan leveren? Wij hebben alvast enkele nuttige onkruiden voor jou op een rijtje gezet.

"If you can't beat it, eat it!"

Buiten het feit dat onkruid uiteraard altijd over een bepaalde, specifieke uitstraling beschikt moet je op dit vlak verder kunnen kijken dan je neus lang is. Heel wat van de ondergewaardeerde planten die onkruid toch zijn beschikken immers over culinaire eigenschappen. Bovendien heb je als voordeel dat je ze niet hoeft te zaaien en dat je helemaal geen tijd moet stoppen in het onderhouden er van. Door de jaren heen zijn er heel wat bekende namen uit de culinaire wereld aan de slag gegaan met onkruid en het resultaat mocht er telkens opnieuw wezen. Kies er dus niet zomaar voor om het onkruid te verwijderen zonder dat je haar misschien wel zeer bijzondere eigenschappen hebt ontdekt!

  • Zevenblad
  • Paardenbloem
  • Madeliefje
  • Vogelvuur
  • Look-zonder-look
  • Conclusie

Zevenblad of Aegopodium Podagraria

Misschien wel één van de meest hardnekkige vormen van onkruid is het zogenaamde zevenblad. In de volksmond wordt er daarom ook vaak naar verwezen als 'tuindersverdriet'. Toch hoeft het hebben van deze plant in je tuin niet zo dramatisch te zijn. In de tijd van de Romeinen werd ze namelijk gebruikt om de soldaten van groenten te voorzien. Dit zorgt er voor dat ze perfect eetbaar is. Niet alleen kan je er kruidenboter van maken, ook voor pesto, een lekkere quiche of een pittige soep kan dit onkruid uitstekend worden gebruikt.

Naast bovenstaande is zevenblad rijk aan vitaminen en mineralen en zou ze zorgen voor een stimulans van de nieren. Dit laatste is niet zo vreemd, want zevenblad staat er om bekend water afdrijvend te zijn. Voor mensen die te kampen hebben met nier- en blaasproblemen kan ze dan ook misschien wel een aanrader zijn. Wist je bovendien ook dat zevenblad een uitstekende bodembedekker is met mooie, witte bloemen? Op deze manier kan je ze ook gebruiken om ander onkruid tegen te gaan.De Paardenbloem

Eveneens een bekende vorm van onkruid is de paardenbloem. Ze vormt de grote frustratie van mensen met een tuin omdat ze vaak de egale uitstraling van het gazon beïnvloeden. Toch zijn er ook aan dit onkruid heel wat interessante voordelen verbonden. Zo beschikt ze over de stof taraxine die er om bekend staat een vochtafdrijvende en licht laxerende werking te hebben. Hierdoor kan ze een uitstekende oplossing vormen voor mensen die te maken hebben met een slechte spijsvertering. In de keuken gebruik je de jonge blaadjes van dit type onkruid om te vermengen met de salade. Je zou er echter zelfs ook voor kunnen kiezen om ze in het pannenkoekendeeg te verwerken. Ook gestoofd zijn ze bovendien bijzonder lekker.

Het Madeliefje

Er bestaan ook verschillende vormen van onkruid die wel vaak door mensen worden getolereerd. Eén van de bekendste op dit vlak is het schattige, vrolijk ogende madeliefje. Je kan met dit kleine bloemetje dan ook zeer veel richtingen mee uit. Je kan er bijvoorbeeld een leuk armbandje mee maken voor de kinderen, maar ook voor ons lichaam realiseert ze meerdere voordelen. Zo staat het madeliefje er om bekend over een reinigende en bovendien ontstekingsremmende werking te beschikken. De blaadjes van het madeliefje kunnen bijgevolg uitstekend in de keuken worden gebruikt. Je gebruikt ze niet alleen in de soep of een salade, maar ook gewoon als versiering om een bordje op te vrolijken. De bloemknopjes lenen zich er uitstekend voor om kappertjes te maken wanneer je ze overgiet met azijn en suiker. Bovendien kan een madeliefje ook een prima smaakmaker vormen in verschillende desserts en in een kruidenthee.

Vogelvuur

Vogelvuur wordt bijzonder gesmaakt door vogels en kippen, maar ook voor mensen kan het een waardevol plantje zijn. Zo is ze niet alleen rijk aan vitaminen en mineralen, maar zijn er ook fytonutriënten in terug te vinden. Veel mensen hebben dit onkruid reeds in de armen gesloten. In het bijzonder in een moestuintje wordt ze dan ook steeds vaker gebruikt als efficiënte bodembedekker. In de keuken kan vogelvuur een interessant alternatief blijken te zijn voor een klassieke salade. Meng je ze met tahin? Dan beschik je in één klap over een lekker gezond en bovendien verrassend lekker broodbeleg!

Look-zonder-look (Alliaria Petiolata)

Het laatste type van nuttig onkruid dat we op deze pagina aan je voor willen stellen is de zogenaamde 'look-zonder-look'. In tegenstelling tot wat de naam van deze plant misschien laat vermoeden heeft ze geen enkele band met de echte look. Ze zorgt echter wel voor het verspreiden van een bepaalde geur waar ongedierte een schijnbare hekel aan heeft. Dit zorgt er voor dat je meteen bent verlost van heel wat vervelende, kleine diertjes in je (kruiden)tuin.

Look-zonder-look groeit op vochtige plaatsen waardoor je ze vaak terug kan vinden langs bermen en beken. In het voorjaar wordt dit type van onkruid gekenmerkt door kleine, opvallende, witte bloemetjes. Zoals bij zoveel andere kruiden en wilde planten eveneens het geval is kunnen de verse, jonge blaadjes van dit onkruid uitstekend worden gebruikt in een salade. Ook wanneer je er voor kiest om een dressing of een pesto te maken mag de milde, verrassende smaak van dit onkruid eigenlijk niet ontbreken.

Conclusie

Bijzonder vaak bestempelen we het onkruid dat in onze tuin verschijnt als vervelend en willen we niets liever dan er zo snel mogelijk vanaf komen. Elk element dat in de natuur is terug te vinden heeft echter een zekere functie te vervullen, ook wilde planten. Bovenstaande heeft in ieder geval aangetoond dat onkruid niet noodzakelijk altijd vervelend, maar soms ook erg nuttig kan zijn. Misschien krijg je door het gebruik van onkruid in je keuken dan ook wel volledig nieuwe, culinaire inzichten! Uitproberen is de boodschap!


margreet
Door

margreet

op 24 Nov 2019

deze website is leerzaam

Reactie plaatsen