Onkruid tussen tegels verwijderen

Onkruid gaat waar het niet staan kan. Veel mensen die nog maar net een tuin hebben aangelegd denken dat ze alleen rekening moeten houden met het verschijnen van onkruid tussen hun planten of op hun gazon. Dat is uiteraard niet correct. Zaden van onkruid worden namelijk vaak in de lucht meegevoerd waardoor ze in principe op eender welke plaats kunnen ontkiemen. Dit geldt zeker ook voor de voegen die zich tussen de terrastegels bevinden.

Het verwijderen van onkruid tussen tegels is niet zo eenvoudig. Dit heeft deels te maken met het feit dat de ruimte waarin ze is terug te vinden vrij beklemmend is. Dit zorgt er voor dat je vaak niet voldoende grip op het onkruid krijgt en er bijvoorbeeld wortels onder het oppervlak achterblijven. Wil je graag onkruid verwijderen tussen de tegels van je terras, maar weet je niet precies hoe je hieraan moet beginnen? Wij vertellen het je graag op deze pagina!

  • Welke middeltjes helpen om onkruid tussen tegels te verwijderen?
  • Zout strooien
  • Een onkruidborstel of voegenkrabber
  • Schoonmaakazijn
  • Het inzetten van een brander

Welke middeltjes voor onkruid verwijderen tussen tegels?

Vooraleer je kan beginnen met het verwijderen van onkruid die zich tussen je tegels bevindt is het belangrijk om even te kijken naar de middeltjes die je hierbij kunnen helpen. Wat dit betreft kan je er voor kiezen om gebruik te maken van:

  • Strooi- of keukenzout
  • Schoonmaakazijn
  • Kokend water

De kans is groot dat je bovenstaande middeltjes gewoon in je kast hebt staan waardoor je niet meteen naar de winkel hoeft te hollen. Heb je het niet zo begrepen op het gebruik van zout of schoonmaakazijn, maar wil je het onkruid in je voegen gewoon manueel verwijderen? Dat kan ook. In dat geval is het aan te raden om een voegenkrabber te kopen.

Zout strooien tegen onkruid tussen de tegels

Het vaakst wordt er tegenwoordig voor gekozen om zout te strooien in de voegen die zich tussen de tegels bevinden. Wat dit betreft is zo'n 20 gram per vierkante meter zeker voldoende te noemen. Een interessante tip is om het zout te combineren met kokend water. De combinatie van deze twee zaken zorgt er voor dat het onkruid door de verschroeiende temperatuur veel sneller dood zal gaan. Bovendien zorgt het zout dat in de voegen achterblijft er voor dat nieuw onkruid ook helemaal niet snel de kop zal opsteken.

Vooraleer je meteen overal zout op je terras gaat strooien is het wel belangrijk om er rekening mee te houden dat deze ook soms schadelijk kan zijn. Strooi wat dit betreft dan ook nooit zout op kalksteen. Het zout kan de steen immers gaan aantasten waardoor er schade ontstaat. Hier aandachtig voor zijn is dan ook altijd zeer belangrijk.

Een onkruidborstel of voegenkrabber

Heb je er geen probleem mee om zelf de handen uit de mouwen te steken en wil je bij voorkeur geen gebruikmaken van (chemische) middeltjes? In dat geval is het nog altijd mogelijk om gebruik te maken van een onkruidborstel en / of een voegenkrabber. Je moet er dan wel rekening mee houden dat dit enige tijd in beslag neemt, maar elke mogelijke vorm van schade aan je terrastegels wordt hierdoor wel voorkomen.

Wanneer je er voor kiest om het onkruid tussen je tegels te verwijderen door gebruik te maken van één van de twee pas aangehaalde gereedschappen is het altijd belangrijk om er voor te zorgen dat het onkruid zo compleet mogelijk wordt verwijderd. Wees er met andere woorden zeker van dat ook de wortels worden verwijderd. Alleen op deze manier zorg je er namelijk voor dat je niet elke week alle voegen in je terras moet behandelen.



Twee vliegen in één klap door gebruik van schoonmaakazijn

Is er sprake van een droge dag en wil je graag het onkruid evenals de groenaanslag uit je voegen in één klap kunnen verwijderen? In dat geval kan je er ook voor kiezen om een mengsel te maken bestaande uit 50 procent (kokend) water en 50 procent schoonmaakazijn. Uiteraard ga je niet complete emmers zomaar over je terras heen gooien. Het mengsel wordt dan ook tussen de tegels aangebracht door gebruik te maken van een gieter met kleine kop of door middel van een onkruidsproeier.

Wist je bovendien dat je schoonmaakazijn in je tuin niet alleen kan gebruiken in de strijd tegen onkruid? Ook wanneer je te maken hebt met groenaanslag op bijvoorbeeld je tuinmeubelen kan je er voor kiezen om deze te bestrijden met schoonmaakazijn. Indien gewenst kan je ze in dit geval dan ook perfect onverdund gebruiken. Pas wel op dat het mengsel niet zomaar van je terras in je gazon of plantenbak terechtkomt. Wanneer dit het geval is kan ze daar onbedoeld heel wat schade aanbrengen.

Het inzetten van een brander

Een laatste mogelijkheid om zeer doelgericht onkruid in je tuin te bestrijden is het inzetten van een brander. Net zoals in principe geldt voor alle andere planten ook kan onkruid niet tegen vuur. Een brander uit de bouw waar doorgaans roofing mee wordt gerealiseerd kan uitstekend worden ingezet voor het verwijderen van onkruid tussen de tegels. Het spreekt voor zich dat dit een opvallend ecologische manier van onkruidbestrijding is. Bovendien kost ze je ook nog eens niet veel geld waardoor je twee vliegen in één klap slaat.

Eén van de belangrijkste redenen waarom het verwijderen van onkruid tussen je tegels met een brander tegenwoordig zo populair is, is terug te vinden in de efficiëntie waarmee het gebeurt. Daar waar je bij het gewoon uittrekken van onkruid soms nog delen achterlaat waardoor ze snel teruggroeien zorgt een brander voor een verschroeiing van alle plantdelen. Door het inzetten van een brander kan je dan ook niet alleen het aanwezige onkruid verwijderen, bovendien wordt ook nog eens voorkomen dat ze snel terugkeert.

Je dient er bij het gebruik van een brander uiteraard wel rekening mee houden dat je niet te dicht in de buurt van andere planten komt. Van met name buxusplanten is bekend dat ze door de hitte zeer snel in brand kunnen vliegen. De nodige voorzorgsmaatregelen nemen op dit vlak is dan ook zeker en vast aan te raden.



Reactie plaatsen