Compost of mest? Dit is het verschil...

Veel mensen twijfelen tussen het gebruik van compost of mest. Welke keuze de beste keuze is, is vooral afhankelijk van wat er in de tuin staat. Compost is over het algemeen een uitstekende bemesting voor een moestuin, zeker wanneer gekeken wordt naar de basis. Dit heeft vooral te maken met het feit dat er in compost veel verschillende voedingsstoffen zijn geconcentreerd. Het is namelijk zo dat planten onder meer sporenelementen, fosfor, stikstof, kalium en kalk opnemen uit de grond. Hierdoor is dit alles ook terug te vinden in compost.

  • Langzaam vrijkomende voedingsstoffen
  • Waarom compost in de moestuin?
  • Toch liever voor mest kiezen?
  • Kies voor organische meststoffen

Langzaam vrijkomende voedingsstoffen

Een groot voordeel van compost is wel dat het grootste deel van de voedingsstoffen vertraagd vrij worden gegeven voor opname. Dit zorgt ervoor dat compost een relatief lange werking heeft. Als basisbemesting kan compost dan ook uitstekend dienst dien in bijvoorbeeld de moestuin of de serre. Hierbij moet er wel altijd rekening worden gehouden met wat er in de moestuin of de serre te vinden is. Aardbeien en bladgewassen zijn namelijk erg gevoelig voor de soort compost, met name voor de inwerking van relatief jonge compost. In dit geval is het beter om te kiezen voor kwaliteitscompost die volledig is uitgerijpt.

Waarom compost in de moestuin?

Compost is in de meeste gevallen de gemaakte keuze voor moestuinen. Dit heeft een belangrijke reden. Het is namelijk zo dat compost zorgt voor een toename van de hoeveelheid humus in de grond. Humus draagt bij aan een goede balans tussen lucht, vaste stof en water in de bodem. Humus zorgt voor een kruimelstructuur en dit is voor de moestuin de ideale structuur. Daarnaast zorgt humus ervoor dat voedingsstoffen en water makkelijker in de grond worden vastgehouden, waardoor de planten hier meer van kunnen profiteren. Daarom is compost hier vaak een betere keuze dan mest.Toch liever voor mest kiezen?

In bepaalde gevallen, zoals bij aardbeien en bladgewassen, kan het aan te raden zijn om voor mest te kiezen. Ook voor siertuinen en borders wordt er vaker gekozen voor meststoffen. Wanneer je liever of beter gebruik maakt van meststoffen, dan is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan het kiezen van de meststoffen. Hier zijn veel verschillende soorten van en lang niet alle meststoffen zijn even goed. Kunstmeststoffen zijn niet geschikt voor langer gebruik bijvoorbeeld, vooral omdat zij het bodemleven volledig kunnen vernietigen. Dan zijn er ook organisch mineraal meststoffen. De naam zou doen vermoeden dat dit een heel juiste keuze is, maar niets is minder waar. Organisch minerale meststoffen bestaan namelijk voor het grootste deel uit kunstmeststoffen.

Kies voor organische meststoffen

De beste keuze is de keuze voor organische meststoffen. Deze geven de voedingsstoffen langzaam en gedoseerd af, waardoor de planten er volop profijt van hebben. In bepaalde gevallen kan het een oplossing zijn om kunstmeststoffen te gebruiken, bijvoorbeeld als planten een boost nodig hebben, maar het is in geen geval aan te raden om standaard gebruik te maken van deze meststoffen. Het bodemleven zal hard in kwaliteit achteruit gaan, evenals de bodemstructuur, waardoor er uiteindelijk niets meer overblijft. Organische meststoffen zijn volledig natuurlijk en daarom ook de meest milieubewuste keuze.

paul cleemput
Door

paul cleemput

op 27 Nov 2020

zouden we stalmest dat ruim twee jaar heeft mogen verteren , zeg maar composteren , en ook duidelijk veelderig is voorzien van wormen en veel meer . zouden we deze stalmest dan ook kunnen gelijk stellen aan de door ons gekende compost, van verteerde plantresten ? alles heeft toch zijn tijd nodig. we gebruiken toch ook de gekende compost pas als hij klaar is. stalmest of compost. ik zou zeggen , beiden natuurlijk,, jawel ik gebruik de beiden. wat zijn de wormen en al het grondleven daar tevreden mee.

Reactie plaatsen