Kalk strooien en bemesten (tips en adviezen)

Kalk strooien en bemesten gaat in de meeste gevallen niet tegelijkertijd. Hier is een heel belangrijke reden voor. Kalk is namelijk bedoeld om de planten de mogelijkheid te bieden meststoffen goed op te nemen. Wanneer kalk op organische mest terecht komt vindt deze werking dus niet plaats. Planten kunnen zelf de belangrijkste voedingsstof uit mest halen, namelijk calcium, maar hebben moeite met het opnemen van andere meststoffen. Dit verbetert wanneer er kalk wordt gestrooid.

  • Wanneer kalk en mest strooien?
  • Stikstof is belangrijk
  • Welke kalk en mest moet je gebruiken?

Wanneer kalk en mest strooien?

Kalk zorgt ervoor dat de grond aanzienlijk minder zuur is. Daarnaast wordt de structuur van de grond verbeterd met het strooien van kalk. Het is dus belangrijk om eerst kalk te strooien en daarna pas te gaan bemesten. Doe dit ook niet op dezelfde dag. Het is belangrijk dat de kalk voldoende gelegenheid krijgt om opgenomen te worden. Dit gaat beter op regenachtige dagen dan op zonnige en droge dagen. Het beste is om de kalk te strooien ruim voor het mestseizoen en het groeiseizoen. Kalk heeft namelijk de goede eigenschap om zich stevig aan de grond te binden, waardoor de kalk goed het werk blijft doen. Wanneer kalk en mest tegelijk worden gestrooid, dan vervluchtigd een deel van de belangrijke stikstof doordat er snel koolzuur wordt gevormd. Hierdoor werken kalk en mest niet goed samen.


Stikstof is belangrijk

Planten hebben meerdere voedingselementen nodig. Stikstof is hier één van de belangrijkste van. Door kalk en mest tegelijk te strooien neem je een belangrijk deel van dit voedingselement weg. Dit zorgt vanzelfsprekend voor een negatief effect. Andere belangrijke voedingselementen voor planten zijn magnesium, calcium, kali en fosfaat. Stikstof is een voedingsstof die in de grond zeer mobiel is. Het kan als het ware uitspoelen wanneer er behoorlijk wat water uit de lucht valt. Daarom is het van belang om na veel regenval wat bij te bemesten.

Welke kalk en mest moet je gebruiken?

Je hebt de keuze uit diverse soorten kalk en verschillende varianten van mest. Het is het best om te kiezen voor eenvoudige landbouwkalk. Deze kalk werkt prima en is betaalbaarder dan diverse andere varianten. Als het om mest gaat, dan is organische mest de beste keuze. Stalmest is een goede optie, vooral omdat ook hier vaak kalk in te vinden is. Gedroogde korrels van kippen- of koeienmest is een goed alternatief. Kunstmest is af te raden voor gebruik in de tuin. Het is namelijk zo dat kunstmest het bodemleven kan beschadigen. Wanneer je echt kunstmest wilt gebruiken, dan is het belangrijk om te kiezen voor een soort die zo min mogelijk chloor bevat. Beendermeel, hoornmeel en bloedmeel kunnen ook uitstekend worden gebruikt voor het bemesten van de tuin.

De juiste meststoffen voor jouw tuin bestellen?

Het najaar is bij uitstek de beste periode om kalk te bestellen. Bekijk deze pagina en check of er momenteel een kortingsactie loopt >>>

Rick Timmermans
Door

Rick Timmermans

op 08 Apr 2020

Ik heb kalk en graszaad tegelijk gestrooid. Is dit een probleem?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 10 Apr 2020

Het is niet de ideale combinatie maar als je het goed vochtig houd kan het goed gaan. Mocht er toch verbranding optreden dan kun je als de kalk is ingetrokken nog wat plekken bijzaaien.

Maarten
Door

Maarten

op 10 Mar 2020

Ik zou nu gaan bekalken ome Simon!

w.m.stomps
Door

w.m.stomps

op 02 Oct 2019

Wie kan Simon beantwoorden? Ik heb hetzelfde probleem. Ik heb al gemest en wil eigenlijk ook kalken. Groet Thijs

simon
Door

simon

op 17 May 2019

Als je het gazon al bemest hebt kun je daarna npog kalk strooien? Groet, simon

Andre
Door

Andre

op 12 Sep 2018

Meestal wordt ongeveer 4 weken aangehouden om de kalk zijn werk te laten doen. Zal niet op een dag komen en is ook afhankelijk van de hoeveelheid neerslag.

yvonne
Door

yvonne

op 24 Apr 2018

hoeveel tijd moet er tussen het kalken en mesten zitten. Mijn gazon is bagger met veek most dus ik wil nog kalken

Beatrice Vuylsteke
Door

Beatrice Vuylsteke

op 01 Oct 2021

ik heb gister mijn gras bemest ik plaat van kalk te gooien ( verkeerde zak genomen ) wat kan ik nu nog doen?? Ik heb hele zure grond..

Heinrich
Door

Heinrich

op 22 Apr 2022

gebruik roundup dit is werkelijk het ideaal !

Stefke
Door

Stefke

op 31 May 2023

Roundup is gore troep. Alleen als je jezelf en je omgeving flink wil vervuilen. Niets voor niks al verboden voor diverse situaties

Reactie plaatsen