Wat zijn organische meststoffen en waarvoor dienen ze?

Organische mest bestaat uit natuurlijke meststoffen. Dit wil zeggen dat deze meststoffen worden gevormd uit dierlijke en plantaardige grondstoffen. Er worden geen chemische middelen aan toegevoegd. Dit betekent dat organische meststoffen aanzienlijk beter zijn voor de grond dan kunstmatige meststoffen, vooral omdat het allemaal puur natuurlijk is. Organische meststoffen worden over een langere periode in de grond opgenomen dan kunstmeststoffen. De planten kunnen hierdoor langer van de nodige voeding profiteren en dit heeft vanzelfsprekend een positief effect op alles wat er in de tuin groeit, ook wanneer het gaat om een moestuin.

Organische meststoffen zijn de beste keuze

Wanneer we kijken naar het belangrijkste verschil tussen organische meststoffen en chemische meststoffen, dan zien we dat er een enorm verschil bestaat in de manier van opname. Chemische meststoffen zijn zeer zout en onttrekken het vocht uit de bodem. Bij langer gebruik wordt het bodemleven op deze manier letterlijk kapot gemaakt. Chemische meststoffen werken snel, waardoor zij wel een nodige boost kunnen geven. Maar zij werken ook kort, waardoor zij de planten voor langere tijd niet kunnen voorzien van de nodige voeding. Organische meststoffen worden daarentegen langzaam en in kleinere beetjes opgenomen. Hierdoor heeft de plant er op de lange termijn veel voordeel van.

Vrijstelling en opname van organische meststoffen

Organische meststoffen zorgen ervoor dat planten precies genoeg voedingselementen krijgen. Planten hebben een bepaalde behoefte aan voedingsstoffen die moeten worden opgenomen. Wanneer er organische meststoffen worden gebruikt, dan wordt de vrijstelling van de voedingsstoffen vanzelf afgestemd op wat de planten nodig hebben. Er wordt dus precies genoeg afgegeven voor de planten om aan de behoeften te voldoen. Dit gebeurt voor langere tijd, waardoor het ook niet nodig is om steeds opnieuw te bemesten.

Een milieuvriendelijke keuze

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van organische meststoffen, dan bestaat er geen enkel risico op wortelschade. Dit is wel het geval wanneer er gebruik wordt gemaakt van chemische meststoffen dan wel kunstmeststoffen. Daarnaast is het zo dat er totaal geen voedingselementen door spoeling verdwijnen. Dit zorgt ervoor dat organische meststoffen vele malen effectiever zijn en natuurlijk veel veiliger en gezonder voor de planten. Omdat organische meststoffen volledig bestaan uit natuurlijke grondstoffen is het uiteraard ook met het oog op het milieu een betere keuze. In alle gevallen verdient organische meststof de voorkeur ten opzichte van chemische meststof.

Diverse soorten organische meststoffen

Er zijn diverse soorten organische meststoffen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan kippenmest of koeienmest. Dit zijn uiteraard slechts voorbeelden. Het is altijd aan te raden om de precieze samenstelling goed te bekijken, zodat je zeker weet dat je geen miskoop doet. Er zijn namelijk ook enkele meststoffen in de handel die in de naam wat misleidend kunnen zijn. Een goed voorbeeld hiervan zijn de organisch minerale meststoffen. Deze zouden je doen vermoeden dat deze nog beter zijn dan gewone organische meststoffen. Niets is minder waar. Het is namelijk zo dat organisch minerale meststoffen deels bestaan uit kunstmest. Let daarom altijd goed op de samenstelling van de organische mest, zodat je zeker weet dat je de juiste variant voor je tuin koopt

R de Groot
Door

R de Groot

op 10 Oct 2023

een organisch minerale meststof is zeker NIET altijd deeld kunstmest. Een mineraal kan ook rotsfosfaat, kieseriet etc. zijn. Deze zijn alles behalve chemisch, sterker nog een organisch minerale meststof kan 100% BIO zijn!

Reactie plaatsen