Gazon bemesten doe je op deze manier

gazon bemesten en bekalken is heel belangrijk om het gazon mooi en gezond te houden. Maar hoe moet je een gazon bemesten, wanneer en waarmee? Dat lees je hier!

Als je een gazon hebt, dan wil je hier natuurlijk optimaal van genieten. Het is daarom belangrijk om het gazon te voorzien van de juiste voedingsstoffen. Hierbij is het goed om rekening te houden met de bodem. In het geval van kleigrond is er minder bemesting nodig dan wanneer er sprake is van een zandgrond. Dit heeft te maken met het feit dat zandgrond van zichzelf veel armer aan voedingsstoffen is.

  • Hoe vaak moet je het gazon bemesten?
  • Welke mest gebruik je voor je gazon?
  • Kalk strooien

Hoe vaak moet je het gazon bemesten?

In vrijwel alle gevallen is het aan te raden om jaarlijks minstens drie maal te bemesten. In de regel is het nog beter om jaarlijks vier keer te bemesten. In alle gevallen is het verstandig om dit te doen wanneer je hebt geverticuteerd. Na het maaien van het gras kun je de grassnippers makkelijk op het gazon laten liggen. Dit zorgt ervoor dat de voedingsstoffen hieruit vanzelf weer terug in de bodem terecht komen. Houdt er wel rekening mee dat dit alleen kan wanneer je het gras maait op regelmatige basis. Wanneer je dit niet doet, dan kan de laag op het gazon te dik worden, waardoor het gazon verstikt raakt. Dit komt de kwaliteit vanzelfsprekend niet ten goede.


Welke mest gebruik je voor je gazon?

Voor het bemesten van je gazon heb je de keuze uit kunstmest en organische mest. Kunstmest maakt het mogelijk om precies de juiste mineralensamenstelling te bieden aan het gazon. Kunstmest heeft een snelle werking en kan eenvoudig in samenstelling worden aangepast. Je kunt per keer bekijken wat je gazon nodig heeft en op basis hiervan een keuze maken. Belangrijk om te weten is wel dat de bodem niet verbetert als je kiest voor kunstmest. De andere optie is natuurlijk organische mest. Organische meststoffen zijn volledig natuurlijk en te verkrijgen in meerdere varianten, zoals poeders en korrels. Deze zijn uitstekend om een gazon de nodige voedingsstoffen te bieden. Organische meststoffen werken niet zo snel als kunstmest, maar werken wel veel langer door. Hierbij komt het voordeel dat de organische mest doorwerkt naar de wortels en zo in de grond terecht komt. Hierdoor verbetert de bodem aan kwaliteit bij het gebruik van organische meststoffen.

Kalk strooien

Voor een optimaal resultaat wordt het bemesten gecombineerd met het strooien van kalk. Het is het best om dit in het winterseizoen te doen. Het zorgt er namelijk voor dat mossen vrijwel geen kans hebben, terwijl de  kwaliteit van het gazon verbetert. Kalk en mest kunnen twee maal worden gestrooid. Het best is het om dit haaks op elkaar te doen. Houd er wel rekening mee dat er tussen het bemesten en het strooien van kalk een paar weken tijd moet zitten. Het is namelijk zo dat er ander de mogelijkheid bestaat dat de twee elkaar tegen gaan werken, waardoor je het gewenste resultaat misloopt.

Reactie plaatsen