Wanneer moet ik bemesten? En hoe vaak?

Bemesten gebeurt in de lente, de zomer of in het herfst/winterseizoen. Wanneer bemesten plaats moet vinden is afhankelijk van wat er bemest gaat worden. Een gazon wordt bijvoorbeeld op een ander moment bemest dan een rozenstruik. Hieronder tref je een praktisch overzicht aan voor wanneer er bemest moet worden. Daarnaast lees je direct ook meer over het soort mest dat je het best kunt gebruiken.

  • Bemesten in de lente
  • Bemesten in de zomer
  • Bemesten in de herfst/winter

Bemesten in de lente

De lente is het seizoen voor het bemesten van éénjarige planten, potplanten en kuipplanten. Ook borderplanten en rozen worden in dit seizoen bemest. Daarnaast zijn ook de hagen, de struiken, de bomen, de moestuin en het gazon aan de beurt in de lente.

Eénjarige planten, potplanten en kuipplanten

Eénjarige planten, potplanten en kuipplanten kunnen vanaf de maand april worden bemest. Je kunt hiervoor gebruik maken van meststoffen speciaal voor bakken en potten, ook wel langwerkende meststoffen. Anderzijds is het ook heel goed mogelijk om gebruik te maken van speciale mest voor kuip- en terrasplanten.

Borderplanten

De borderplanten mogen al in het begin van het voorjaar worden bemest. Het is aan te raden om hiervoor gemengde organische mest te gebruiken. Deze mest kan ook uitstekend worden gebruikt voor het bemesten van bloembolletjes.

Rozen

De lente is het perfecte seizoen voor het bemesten van rozen. Je kunt hiervoor het best gebruik maken van gemengde organische mest of van beendermeel. Verwerk de gekozen mest lichtjes in de grond voor het beste effect.

Hagen, struiken en bomen

Hagen, struiken en bomen kunnen ook in de lente worden bemest, het best met gemengde mest die is bedoeld voor het bemesten van de siertuin. Je kunt voor diverse soorten ook gebruik maken van speciale mestsoorten, zoals voor de coniferen, de hagen, de hortensia’s en de rododendrons.

Moestuin

Je kunt ook je moestuin bemesten in de lente. Het is aan te raden om dit een paar dagen voorafgaande aan het zaaimoment of het planten te doen. Hierbij is het goed om te kiezen voor biologische voeding die speciaal is samengesteld voor de moestuin.

Gazon

Het gazon heeft goede zorg nodig. Het is goed om in april te starten met het strooien van een organische (gemengde) mestsoort. Vervolgens kan er eind april worden gestart met het bemesten van het gazon met een meststof waar stikstof in verwerkt zit. KAS is hier een goed voorbeeld van. Daarnaast kun je ook speciale gazonmest gebruiken. Het is de bedoeling om het bemesten elke maand te herhalen tot einde augustus.


Bemesten in de zomer

In de zomer heb je ook nog wat werk aan enkele zaken die ook in de lente al worden bemest. Het gaat dan om de moestuin, de éénjarige planten, potplanten en kuipplanten, de borderplanten en de rozen.

Moestuin

Het is goed om je in de zomer in je moestuin bezig te houden met het bijmesten van je tuintje. Het is goed om te kiezen voor een mestsoort die snel werkt en die stikstof bevat. Kies het liefst voor kunstmest of bloedmeel. Daarnaast kun je zorgen voor meer organische stoffen in de bodem door gele mosterd of bladrammenas te zaaien. Gele mosterd mag gezaaid worden tot in september en bladrammenas tot einde de maand ervoor. Dit zorgt voor een bodemstructuur van aanzienlijk betere kwaliteit.

Eénjarige planten, potplanten en kuipplanten

Gedurende de zomer is het aan te raden om bij te bemesten met behulp van vloeibare mest. Dit is mest die gewoon gemengd kan worden door het gietwater. Het is verstandig om tot en met de tweede week van augustus elke week of elke twee weken de planten te besproeien met gietwater waar vloeibare mest in zit. Vind je dit echt te veel? Dan kun je er ook voor kiezen om een langwerkende meststof te nemen.

Borderplanten

Ook in de zomer moeten de borderplanten een beetje bij worden gemest. Hiervoor kun je het best gebruik maken van een gemengde mest die speciaal is samengesteld voor siertuinen. Je kunt dan genieten van mooi bloeiende borderplanten die zich gezond ontwikkelen.

Rozen

Rozen zijn er natuurlijk om van te genieten. Om dit optimaal te doen is het aan te raden om in de maand juli nog eens te bemesten. Het best gebruik je hiervoor een snelwerkende mest speciaal voor rozen.

Bemesten in de herfst/winter

Ook in de herfst en winter hoef je niet stil te zitten als het om het bemesten gaat. In deze koudere maanden van het jaar zijn ook weer de moestuin, het gazon, de rozen en de hagen, struiken en bomen aan de beurt.

Moestuin

Tussen oktober en maart is het goed om te bemesten met een compost mulchlaag. Dit geldt ook voor de fruitmoestuin. Daarnaast kun je starten met het zaaien van de groenbemesters. Wanneer het einde van de winter nadert kun je beginnen met gemengde organische mest.

Gazon

Het is aan te raden om aan het einde van de maand januari of, op zijn laatst, aan het begin van de opvolgende maand te starten met het toevoegen van kalk. Kalk moet namelijk oplossen voordat er weer bemest gaat worden. Het is namelijk zo dat kalk en mest elkaar in de weg kunnen zitten, waardoor de werking verloren gaat.

Rozen

Je kunt beginnen met aanaarden in de maand november. Dit mag al vanaf het begin van de maand. Je kunt in de herfst/winter ook gaat bemesten met een compost mulchlaag.

Hagen, struiken en bomen

Ook hagen, struiken en bomen kunnen een compost mulchlaag gebruiken. Deze breng je aan vanaf oktober tot de maand maart.

Reactie plaatsen