Eigenlijk heb je helemaal geen kalender nodig om te ontdekken dat het juni is. Hiervoor hoef je alleen maar naar je tuin te kijken! De frisse voorjaarskleuren veranderen in volle zomerkleuren. Er is volop leven in de tuin en dit betekent ook dat er lekker veel te doen is deze maand. Wil je weten wat je te doen staat? Lees dan nu mijn 5 tuintips voor de maand juni:
- Maai je gazon wekelijks
- De buxusmot is weer actief! Bestrijden of een alternatief zoeken?
- Hou het vochtgehalte in de bodem op peil
- Maak een voorziening voor de bedreigde insecten
- Regeren is vooruitzien, red je tuin bij extreme droogte
21 juni, de langste dag
De maand juni is de fase dat we van het voorjaar naar de zomer gaan. Dit gebeurt op 21 juni, de dag die we ook kennen als de langste dag. Deze periode kunnen we het laatste zomergoed nog even in de grond stoppen en zul je merken dat je al behoorlijk wat onkruid moet wieden! Wist je overigens dat het goed is om een laag organisch materiaal op de grond tussen de beplanting neer te leggen? Hiermee zorg je voor een natuurlijke meststof, voorkom je uitdroging maar bespaar je je ook een hoop werk met betrekking tot het onkruid wieden.
Die langste dag kenmerkt ook een ander natuurlijk verschijnsel. Veel beplanting, waaronder heesters en hagen, krijgen na deze langste dag een nieuwe groei impuls. Het is belangrijk om je beplanting volop de ruimte te geven om te kunnen ontwikkelen. Daarom is het zeker belangrijk om begin van deze maand nog even een ronde door de tuin te doen met de snoeischaar. Haal ook de uitgebloeide bloemen weg. Een plant heeft immers veel energie nodig om zaad te maken en deze energie kan uiteraard het beste gestoken worden in nieuwe bloei.
Over energie gesproken: een tuin die volop actief is, vraagt veel energie. Het is daarom zeker verstandig om de tuin in deze periode van meststof te voorzien ter ondersteuning. Dit is zeker het geval bij pot- en kuipplanten want bij deze beplanting kan de mest wel eens gewoon op raken.
5 tuintips voor de maand juni
Iedere maand deel ik vijf nuttige tips met je over het onderhouden van je tuin. Ook voor deze maand was het zeker géén uitdaging om de vijf belangrijkste tuintips voor je te verzamelen. Zoals je merkt is er immers genoeg te doen in de tuin. Daarom heb ik ook deze maand weer een aantal gazontips, snoei- en zaai tips, tips over je beplanting, tips over het onderhouden van je tuin interieur en andere interessante tips bij elkaar gevoegd om je van zoveel mogelijk informatie te voorzien.
Zoals je inmiddels gewend bent, vind je hieronder ook veel handige links die je kunt gebruiken om alle noodzakelijke informatie over een onderwerp te vinden. Dit voorkomt een hoop zoekwerk. De tijd die je hieraan kwijt bent, wil je vast liever in je tuin besteden!
Als we het toch over gemak hebben, in dit rijtje vind je diverse tips hoe je het tuinieren zo makkelijk mogelijk voor jezelf kunt maken. Daarnaast staan hier nuttige tips in te lezen met het oog op de zomer!
Tip 1: Maai je gazon wekelijks
Je zult merken dat je gazon ook in deze periode veel onderhoud zal vragen en dat je de grasmat minimaal één keer in de week zult moeten maaien. Maai het gazon niet te kort. Hierdoor zal je gras sneller bruin worden als gevolg van het felle zonlicht. Maai een speelgazon op 3 centimeter en siergras op 2 centimeter. Als er een langere periode van droogte wordt voorspeld is het beter om 4 tot 5 centimeter aan te houden.
Zie je het niet zitten om wekelijks achter de grasmaaier te lopen? Dan is een robotmaaier een goed alternatief. Deze elektronische tuinman kan dit werk perfect voor je uitvoeren en doet dit volledig zelfstandig. Lees in mijn e-book alles wat je moet weten als je robotmaaiers gaat vergelijken.
Tip 2: De buxusmot is weer actief! Bestrijden of een alternatief zoeken?
De maand juni is de laatste kans om een buxus te snoeien. Dit betekent voor veel mensen nog even wat werk aan de winkel aangezien de buxus een zeer populaire haag soort is om te gebruiken als erfafscheiding. Een buxus heeft een mooie uitstraling én is makkelijk te onderhouden. Een toename aan populariteit heeft ook een keerzijde, dit heeft de plant immers véél vatbaarder gemaakt voor ziektes en plagen zoals de buxusmot.
De buxusmot is een felgroen rupsje dat zijn roots heeft in Oost-Azië maar de laatste jaren ook veelvuldig in onze buurt komt tafelen. Veel beesten blijven ver uit de buurt van een buxus maar de rups van de buxusmot vormt een uitzondering op deze regel. Zij vreten de buxus binnen een korte tijd leeg en hierbij laten ze een soort van spinnenweb achter in de boom. Deze mot is lastig te bestrijden en het probleem lijkt dan ook steeds groter te worden in ons land.
Lees in dit artikel alles over het bestrijden van de buxusmot en hier wat de alternatieven zijn voor een buxus.
Overigens is het zeker verstandig om de tuin te controleren op schimmels en andere ziektes. let bij rozen bijvoorbeeld op sterroetdauw en meeldauw. Bij Fuchsia’s is vaak sprake van witte vlieg en luizen die interesse hebben in sappige plantendelen. Deze kleine beestjes kunnen veel groeistoornissen en misvormingen aan planten veroorzaken maar ook ziektes overbrengen. Het is van groot belang om deze luizen en schimmels te bestrijden als ze optreden al zullen lieveheersbeestjes en gaasvliegen je hier zeker bij van dienst zijn door de luizen op te eten. De natuur helpt je dus een handje!
Tip 3: Hou het vochtgehalte in de bodem op peil
De derde tip lijkt wat voorbarig, maar is het niet. Ook in de maand juni kunnen de temperaturen best hoog oplopen! Het is uiteraard heerlijk om op dat soort dagen van je tuin te genieten, maar vergeet niet je tuin van het benodigde vocht te voorzien. Als je nu al regelmatig begint met sproeien, zorg je dat het grondwaterpeil beter in stand blijft. Op het moment dat je dit pas doet in (of na) een grote periode van droogte, zal de grond vastklinken en minder vocht doorlaten. De grond wordt dan waterafstotend. Het is goed om daarmee rekening te houden. Uiteraard is het de beste keuze als je veel kleine beetjes water geeft dan in één keer een grote hoeveelheid. De bodem is dan veel beter in staat om het vocht op te nemen.
Vind je het makkelijk om een beregeningsinstallatie aan te leggen met het oog op de zomer. Ontdek in dit artikel het verschil tussen een sprinkler en druppelirrigatie.
Tip 4: Maak een voorziening voor de bedreigde insecten
Je zult aan alles in de tuin merken dat het juni is. De zon staat hoog in de lucht, veel (eenjarige) beplanting staat volop in bloei, kleur- en geurrijke rozen en anjers beginnen op te komen, vogels hebben het hoogste woord en insecten als vlinders en bijen zijn volop actief…. nog wel tenminste…….
Ik wil de volgende tuintip van deze maand richten op deze laatste opmerking. Het is alom bekend dat er een snelle afname is in de populatie van insectensoorten als de vlinders, libellen en bijen. De oorzaak hiervan ligt volledig bij ons zelf: de versnippering van het landschap en stikstofbelasting vormen een serieuze aantasting van het leefgebied van deze beestjes. Er is sprake van “verarming” door een andere de manier van het bewerken van het land en het weghalen van nectarrijke bloemen. De ruimte voor de insecten wordt steeds beperkter, terwijl het juist noodzakelijk is om de bij te ondersteunen.
Als je toch bezig bent in de tuin kun je misschien wat ruimte vrijmaken en wat nectarrijke bloemen neerzetten. Wil je weten welke beplanting hiervoor in aanmerking komt? Lees dan dit artikel over de beste vlinderplanten.
Tip 5: Regeren is vooruitzien, red je tuin bij extreme droogte
Veel mensen kunnen de warme zomer van 2018 herinneren alsof het gister was en de schade die hierdoor is ontstaan aan de tuin ook. De maand juni was de droogste maand sinds 1962 en bleek een voorbode te zijn op wat er die zomer ging komen. Uiteraard is het goed om hiervan te leren en nu al de noodzakelijke voorbereidende maatregelen te nemen.
Lees in dit artikel hoe je je tuin kunt redden bij extreme droogte, maar ook hoe je je kunt voorbereiden op deze situatie. Ervaring is immers de les van morgen!
Maak je tuin onderhoudsvriendelijker!
Zoals je merkt is er ook deze maand weer veel te doen in de tuin. Heb hier je eigenlijk geen tijd voor of zin in? Er zijn veel manieren om je tuin onderhoudsvriendelijker te maken wanneer je start met het maken van een beplantingsplan. Kan ik je helpen met tips hierover? Download dan gratis mijn e-book dat ik geschreven heb over hoe je jouw tuin onderhoudsvriendelijker kunt maken. Ik weet zeker dat ik je kan verrassen met een aantal nuttige tips!
Van Wijk
op 06 Jul 2019fsAqRoTkKWev
op 09 Jan 2020dwmcNRsvQb
op 09 Jan 2020OviQXqzfFhujnCH
op 09 Jan 2020DmdKyAUzbYxfcHOi
op 09 Jan 2020spNhxuRXTg
op 09 Jan 2020Warmtepompdroger
op 21 Apr 2020