Waar moet je op letten als je een TV buiten onder een overkapping wilt plaatsen?
08 december 2018 
3 min. leestijd

Waar moet je op letten als je een TV buiten onder een overkapping wilt plaatsen?

Wil je van je terrasoverkapping een lekkere comfortabele buitenhuiskamer maken? Dat kan zeker. Je kunt er zelfs een TV in zetten als je dat zou willen. Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten als je een TV buiten onder een overkapping wilt plaatsen. In deze blog zal ik hier dieper op ingaan. Als je met deze zaken rekening kunt houden hoef je niet meer naar binnen om Formule 1, een belangrijke voetbalwedstrijd of je favoriete serie te kijken.

In diverse artikelen op deze website heb ik al geschreven over de veelzijdige voordelen die een overkapping in de tuin heeft. Het belangrijkste voordeel van bijvoorbeeld een terrasoverkapping is dat het een optimale bescherming biedt tegen weersinvloeden. Je hoeft niet meer naar binnen als het regent, er een vervelende wind staat of om een lekkere schaduwplek te zoeken als de zon te fel is. Je kunt zelfs het klimaat beheersen!

Wil je weten waarvoor je een terrasoverkapping onder andere kunt gebruiken? Laat je dan lekker inspireren door dit artikel.

Hoe je een overkapping kan inrichten als huiskamer

Je kunt van je terrasoverkapping een zeer luxueus buitenverblijf maken. Er zijn bijna géén redenen meer waarvoor je nog naar binnen moet. Waar je in het verleden misschien naar binnen moest om je favoriete TV programma te kijken is dit nu niet meer het geval.

Natuurlijk, hoor ik je denken….. tegenwoordig kun je altijd alles on demand kijken en kun je je laptop hiervoor op schoot nemen, maar in de praktijk werkt dat natuurlijk niet.

Als je met z’n allen naar een sportwedstrijd gaat kijken is dit natuurlijk niet handig op een laptop. Daarnaast wil je als echte fan je favoriete club of die belangrijke race niet later zien. Het zal je maar gebeuren dat je door het gejuich van de buren al de uitslag weet!

Je kunt je overkapping inrichten als gezellige huiskamer die van alle gemakken is voorzien. Ik wil je wél even waarschuwen voor een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het installeren van een TV onder je overkapping. Ik raad je aan om even goed rekening te houden met deze zaken, niet alleen voor je eigen veiligheid maar ook om comfortabel TV te kunnen kijken.

Tuinontwerp met overkapping

Waar je op moet letten als je een TV buiten onder overkapping wilt plaatsen

Er zijn een aantal zaken waar je even aandacht aan moet besteden als je graag een TV buiten onder overkapping wilt plaatsen. Natuurlijk moet je hier een geschikte plek voor vrijmaken. Hiervoor moet je het buitenverblijf voorzien van een ophangbeugel, een stroompunt en bekabeling. Dat is echter niet alles!

De belangrijkste factor waar je zeker rekening mee MOET houden zijn de weersinvloeden. Je moet er vanzelfsprekend voor zorgen dat je overkapping waterdicht is. Met een goede dakbedekking is dat vaak géén probleem.

Je kunt er zelfs voor kiezen om je overkapping volledig af te sluiten. Op deze manier heb je ook géén last van regenwater dat wellicht door de wind soms wat verder komt dan je lief is. Hoe je je overkapping geheel of gedeeltelijk kunt afsluiten lees je in dit artikel.

Dit klinkt allemaal heel leuk, maar let op:

Ondanks dat je overkapping waterdicht en keurig afgesloten is, moet je er rekening mee houden dat deze plek niet helemaal vochtvrij is. Je TV zal niet direct in contact komen met water, maar besef wel dat je apparatuur en andere spullen kunnen worden aangetast door vochtige lucht!

Daarnaast moet je natuurlijk rekening houden met de inval van zonnestralen.

Het zal je toch niet gebeuren dat je hierdoor eigenlijk niets ziet op het scherm en alleen het geluid hoort. Ook in dat geval kun je gerust bij de schutting gaan luisteren (of de radio aanzetten). Daarnaast kan je scherm ook beschadigen als deze lang wordt blootgesteld aan de felle zon. Plaats je beeldscherm dus in de schaduw. Dit is ook wel even iets om rekening mee te houden.

De beste TV’s voor onder een overkapping

Er zijn overigens TV’s in de handel die speciaal voor het buitengebruik geschikt zijn. Deze TV’s zijn bestand tegen vocht en fel zonlicht. Dit soort TV’s zijn natuurlijk de beste optie voor buiten onder een overkapping. Helaas is dit niet de voordeligste optie maar wat mij betreft wel de moeite waard.

Nu maar hopen dat het hele gezin wel naar hetzelfde programma wilt kijken anders zul je alsnog de buren vriendelijk moeten aankijken…..

Wil je meer weten over degelijke terrasoverkappingen of buitenverblijven? Download hier het gratis ebook waarin antwoord wordt gegeven op zes veelgestelde vragen over een overdekt buitenleven. 

Overkapping

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Nicola
Door

Nicola

op 22 May 2019

Een televisie in de tuin is knap asociaal. Hoe denk je dat het is voor de buren, om ongevraagd voetbalwedstrijden, eindeloze reclameblokken of de verwikkelingen van Temptation Island over de schutting gedreund te krijgen? Ik spreek helaas uit ervaring. En ja, ook als een televisie 'zacht' staat is het altijd nog veel indringender dan men beseft. Een televisie buiten valt niet meer onder acceptabele leefgeluiden. Wellicht krijgt deze reactie nu de voorspelbare 'ga dan in hutje op de hei wonen'-kulargumenten. Ik heb dat nooit begrepen. Juist omdat we zo op elkaar leven moeten, we allemaal wat indammen om het met elkaar leuk te houden. De buitenruimte monopoliseren met je televisiegeluiden, muziek of wat dan ook is gewoon asociaal. Sommige zaken horen binnenshuis te blijven.

Piet
Door

Piet

op 14 Mar 2022

Jezus, ga ergens ver weg wonen waar niemand last van JOU heeft.

Yordy
Door

Yordy

op 07 Jul 2019

Wat een dom gelul. Dan mag je ook niet meer praten, niet klussen, niet bbq’en, geen muziek luisteren. Ga idd lekker in een hutje op de hei wonen

Lallie
Door

Lallie

op 22 Aug 2019

@yordi....dom gelul??....Tv kijken in tuin niet zelfde als klussen, praten...je gaat toch ook niet tv kijken op terrasje terwijl iedereen daar wel praat..... omdat het aso is...ken ieman€ waar buren altijd buiten tv kijken....ze hebben er vreselijk veel last van.en gaan dan naar binne.alles letterl8jk te verstaan....

Joost
Door

Joost

op 14 Aug 2019

Bedankt voor het artikel, maar ik mis nu wat ik kan doen om mijn tv te beschermen tegen het vocht in de lucht als de tv niet aanstaat. Help het doek erover al genoeg of helpt een op maat gemaakte hoes. Daar zou ik graag antwoord op willen hebben

Robbert
Door

Robbert

op 23 Oct 2023

Ik lees graag mee, ik denk er ook over na om een TV in de veranda te zetten. Maar hoe dan in de winter qua kou en vocht??? Ik dacht ook aan een doek/ deken of hoes

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!