Heb je een vergunning nodig voor een overkapping in de achtertuin of mag je vergunningsvrij een overkapping bouwen? In dit artikel beantwoord ik deze veelgestelde vraag, want het is altijd verstandig om even na te gaan of je een overkapping mag plaatsen zonder vergunning. Het kan namelijk mogelijk zijn dat je je hiervoor bij je gemeente moet melden voor een vergunningsaanvraag voor een overkapping. Met een vergunningsaanvraag kun je veel problemen voorkomen. Lees hier of je een vergunning moet aanvragen voor een overkapping in de achtertuin, hoe je deze moet aanvragen en wat de procedures hiervoor zijn.
Alles over een vergunningsaanvraag voor een overkapping
- Heb je een vergunning nodig voor een overkapping?
- Wat zijn de richtlijnen voor een overkapping?
- Wat houdt de vergunning voor een overkapping in?
- Wat als ik geen vergunning heb aangevraagd voor mijn overkapping?
- Hoe vraag je een vergunning aan voor een overkapping?
- Hoe lang duurt het aanvragen van een vergunning?
- Hoeveel kost het aanvragen van een vergunning?
Een overkapping in je tuin geeft een heerlijke luxe waaraan je heel makkelijk zult wennen. Je maakt hiermee een echt paradijs van je tuin. Je kunt immers de dagen en de periode ‘verlengen’ dat je lekker in je tuin kunt zijn. Een overkapping biedt immers zowel verkoeling als beschutting. Het plaatsen van een overkapping is dan ook zeker het overwegen waard, maar ga even na of dit zomaar mag. Dit verschilt immers per gemeente.
Als eerste wordt hierbij natuurlijk gekeken naar wat voor overkapping je wil plaatsen. Er zijn immers meerdere soorten overkappingen. Als je een normaal formaat pergola wil plaatsen kan dit vanzelfsprekend zonder vergunning en hoef je hiervoor echt niet naar de gemeente. Als je een vrijstaande overkapping van groot formaat wilt plaatsen kun je dit beter wel doen.
Wil je weten welk soort overkappingen er zijn? Lees dan het artikel waarin ik de verschillende soorten overkappingen voor in de tuin met je doorneem.
Heb je een vergunning nodig voor een overkapping?
Gemeenten zijn redelijk vrij om te bepalen hoe zij hun ruimtelijke ordeningsbeleid vormgeven. Dat houdt in dat gemeenten zelf kunnen bepalen of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een overkapping of dat je zonder schriftelijke toestemming de palen in de grond mag zetten. Concreet betekent dit dat je in je eigen gemeente moet controleren of je een vergunning nodig hebt.
Wat zijn de richtlijnen voor een overkapping?
Bij het bouwen van een overkapping moet je je aan bepaalde richtlijnen houden. Hoewel de gemeenten hier een eigen invulling aan mogen geven, moeten ook zij tot op een zekere hoogte ‘binnen de lijntjes kleuren’. Deze (richt)lijnen staan beschreven in het bouwbesluit.
Hieronder een aantal richtlijnen waar de meeste gemeenten zich wel aan houden met betrekking tot een vergunning van een overkapping:
- Een overkapping die binnen een zone van 2,5 meter valt en niet hoger dan 4 meter is mag meestal zonder een vergunning worden geplaatst.
- Een overkapping die buiten een zone van 2,5 meter valt, mag niet hoger zijn dan 3 meter en de afmeting van 30 vierkante meter niet overschrijden.
- Het totale oppervlak van en overkapping mag niet groter zijn dan 50% van de gehele afmeting van de tuin.
- Een overkapping mag niet gebruikt worden als balkon of dakterras en niet als hoofdwoning.
Wat houdt de vergunning voor een overkapping in?
De gemeenten beoordelen vergunningen voor terrasoverkappingen eigenlijk als een aanbouw van een woning. In het verleden viel deze vergunning onder de noemer ‘bouwvergunning’, maar de modernere benaming is tegenwoordig de ‘omgevingsvergunning’. Dit klinkt vrij zwaar, maar in de praktijk valt het vaak erg mee. In de meeste gevallen is het geen probleem om vergunningsvrij te bouwen. Het is wel aan te raden om dit van te voren even na te gaan om hele vervelende verrassingen te voorkomen.
Wat als ik geen vergunning heb aangevraagd voor mijn overkapping?
Op het moment dat je geen vergunning hebt aangevraagd, terwijl dit wel nodig blijkt te zijn zul je verplicht je werkzaamheden moeten stilleggen in afwachting van een benodigde vergunning. De gemeente zal in dit geval géén spoedprocedure voor je inzetten, dus je geduld kan hierbij zeker op de proef worden gesteld. Daarnaast zal de gemeente je een boete opleggen voor het niet nakomen van je wettelijke verplichting om een vergunning aan te vragen.
Het verhaal kan nog erger worden als de gemeente besluit dat je géén vergunning toegewezen krijgt. Dan zit er niets anders op dan je bouwwerk af te breken en je plannen te herzien.
Hoe vraag je een vergunning aan voor een overkapping
Voor het aanvragen van een vergunning zul je je met je plannen bij de gemeente moeten melden. In de meeste gevallen zul je specifieke informatie over je plannen moet verstrekken en eventueel een tekening in moet dienen. Op basis daarvan zal de gemeente je plan toetsen op vier belangrijke voorwaarden:
- het bestemmingsplan;
- het bouwbesluit;
- de lokale bouwverordening;
- de redelijke eisen van de welstand.
Naast deze punten mogen ook andere belanghebbenden bezwaar indienen tegen jouw plannen. Denk hierbij aan je buurtbewoners of eventuele andere belangenorganisaties. Jouw plannen zullen hiervoor in een regionale krant worden gepubliceerd om ze op die manier kenbaar te maken aan je directe omgeving.
Hoe lang duurt het aanvragen van een vergunning?
Je zult begrijpen dat deze procedures niet allemaal binnen enkele dagen kunnen worden uitgevoerd. Als je een strakke planning hebt is het dan ook wijs om een eventuele vergunning op tijd aan te vragen. De gemeente heeft voor deze procedure immers maximaal 6 weken de tijd.
Hoeveel kost het aanvragen van een vergunning?
Daarnaast is het aanvragen van zo’n vergunning zeker niet gratis. De gemeente brengt voor het aanvragen van dit soort vergunningen kosten in rekening. Deze kosten staan op je factuur onder de noemer leges. De kosten kunnen per gemeente en per bouwvergunning verschillen.
Het is dus verstandig om met deze zaken even goed rekening te houden als je een vergunning nodig hebt. In de meeste gevallen is dit niet nodig, maar dit kun je het beste even navragen bij je gemeente. Het inwinnen van zo’n advies is gelukkig wel gratis……
Heb je nog vragen over een vergunningsaanvraag voor een overkapping? Laat hieronder in de reacties je vraag achter!
In mijn ebook over overdekt buitenleven vertel ik je nog veel meer over terrasoverkappingen, schuren en buitenverblijven. Ik raad je aan om dit zeker eens te lezen. Het ebook kost niets en kun je hier gemakkelijk downloaden.
G.Koopmann
op 03 May 2020Peter Mecklenfeld
op 06 May 2020