Wateroverlast in de tuin? Concrete tips en oplossingen voor waterproblemen
08 juni 2015 
8 min. leestijd

Wateroverlast in de tuin? Concrete tips en oplossingen voor waterproblemen

Wateroverlast in de tuin? Staat je tuin blank na een hevige regenbui, willen je gazon en planten niet groeien of gaan ze zelfs dood? Allemaal gevolgen van waterproblemen in de tuin met als gevolg dat je nooit een toptuin hebt en continu terugkerende kosten hebt. Zonder te investeren in een praktische en werkende oplossing. In dit artikel wil ik je graag helpen door mijn (praktijk) ervaringen te delen en de oplossingen te bespreken die wij op dagelijkse basis toepassen om waterproblemen in de tuin op te lossen of liever nog, te voorkomen.

Wateroverlast in de tuin is een groot (onderschat) probleem

Ik verbaas me er telkens weer over als ik nieuwe klanten bezoek hoe de bouwkavels/ tuinen zijn opgeleverd. Ik kom letterlijk tuinen tegen waar de regenpijpen tot net boven de grond zijn afgezaagd (dit geld ook voor het schuurtje) en waar je geen mogelijkheid hebt om het regenwater af te voeren. De regel geldt in de meeste gevallen dat je hemelwater niet mag afvoeren via het riool. Maar een andere oplossing wordt niet geboden…

wateroverlast-nieuwbouw-straten-blank-oplossing-waterprobleem

Vooral in nieuwbouwwijken is wateroverlast een van de meest voorkomende, en ook een van de grootste problemen in de tuin. Door het veranderende klimaat (meer en steeds stevigere buien met veel water) snap ik niet dat er zo weinig wordt gedaan met dit probleem.

In dit blogbericht zetten we de meest voorkomende problemen door wateroverlast op een rijtje en geven we tips wat je hieraan kunt doen of hoe je het probleem (in de toekomst) kan gaan voorkomen.

  1. Verzakkingen van terrassen en tuinpaden
  2. Algengroei
  3. Bomen en planten groeien slecht
  4. Kale plekken in het gazon
  5. Kortsluiting in tuinverlichting/ elektra
  6. Schade aan tuinmeubelen, vlonders en tuinhuizen/ schuren
  7. Schimmelvorming in huis

Deze zeven voorbeelden zijn de meest voorkomende (en meest ernstige) problemen bij wateroverlast in de tuin. Ik neem ze graag wat uitgebreider met je door.

1. Verzakkingen van tegels (terrassen) en tuinpaden

De grootste oorzaak waardoor water slecht wegzakt is de ondergrond. Op veel plaatsen in Nederland hebben we te maken met klei- en leemgrond (en andere storende lagen). Deze grondsoorten hebben een hoge dichtheid en zorgen ervoor dat het water slecht in de bodem wegzakt.

In terrassen en tuinpaden zie je waterplassen ontstaan en na verloop van tijd worden deze verzakkingen als maar erger. Het komt er op neer dat je herstelwerkzaamheden moet gaan uitvoeren.

Oplossing om water in de tuin af te voeren

In de tuinen die wij aanleggen bieden wij altijd een oplossing voor het afvoeren van regenwater.  Hiervoor zijn tegenwoordig mooie afvoergoten (drainage goten) verkrijgbaar die je kunt aansluiten op de hoofdleiding voor hemelwaterafvoer (mits deze aanwezig is).

afvoergoot-ingebouwd-terras-kindvriendelijk

Is er geen leiding aanwezig waar je hemelwater in mag afvoeren dan maken wij gebruik van infiltratie koffers onder de grond. Dit is een tijdelijke wateropslag waar water wat opgeslagen na een stevige regenbui. Hierna zal het water langzaam wegzakken in de bodem en zal het geen schade aanrichten in de tuin.

Let op! Eerder in dit bericht had ik het over niet aangesloten regenpijpen. Deze kun je ook aansluiten op de infiltratie boxen. Zorg er wel voor dat je voldoende capaciteit hebt om het water in op te slaan.

infiltra_infiltratiekrat-in-tuin-oplossing-waterprobleem-wateroverlast

Maak gebruik van onze gratis tool om jouw hemelwater afvoerplan te berekenen (direct een offerte) >>>


2. Algengroei

Water zoekt altijd het laagste punt en ‘de weg van de minste weerstand’. Dat betekend dat je bij verzakkingen in het terras en de aansluiting op gazon en borders last hebt van waterplassen.

Plekken waar het langdurig vochtig is zijn een paradijs voor algen. Vooral op betonmaterialen (nog altijd het meest gebruikte product in de Nederlandse tuin) gaan algen groeien.

Hier zijn allerlei middelen voor verkrijgbaar maar het is vaak maar een tijdelijke
oplossing en je merkt dat algen ieder jaar terugkomen, en dat wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen! Je wil de tuin immers gaan gebruiken om in te gaan genieten en ontspannen en niet om er continu in te werken.

3. Bomen en planten groeien slecht

Waterplassen die een tijdje blijven staan in plantvakken/ borders zorgen voor een ‘rottingsproces’ en verstikking in de bodem. Dit komt het meest voor op klei- en leemgrond maar ook op plekken waar de ondergrond:

  • Veel puin bevat
  • Is opgebracht en een ‘storende laag’ bevat
  • Een toplaag bevat die veel vocht vast houdt (bijvoorbeeld houtsnippers).

4. Kale plekken in het gazon

Bij wateroverlast in de tuin ontstaan er ook vaak problemen met het gazon.
Ook hier gaat de toplaag van de bodem verstikken en blijven er plassen water staan met als gevolg schimmel/ verrotting en kale plekken in het gazon.

Het kan ook zijn dat je een dag hebt met felle zon. Het water zorgt er dan voor dat het zonlicht extra wordt versterkt waardoor delen van het gazon verbranden en geel uitslaan. Niet echt mooi dus…

kale-plekken-in-gazon-wateroverlast-waterprobleem

TIP! Je kunt snel handelen om een deel van het probleem op te lossen. Ga met een grondboor een aantal gaten boren op plaatsen waar water blijft staan. Maak de gaten zo diep als de grondboor lang is en vul deze met grind of drainerend zand. De toplaag krab je los met een hark met harde tanden. De kale plekken kun je bij zaaien (zorg ervoor dat de graszaden goed bedekt zijn). Als extra handeling kun je de toplaag mengen/ afstrooien met drainerend zand.

Deze TIP is ook van toepassing in plantvakken/ borders.

5. Kortsluiting in tuinverlichting/ elektra

Je voelt het waarschijnlijk al aankomen… Vocht en elektra gaan niet samen. De kans is groot dat er kortsluiting ontstaat op plaatsen in de tuin waar een elektrische verbinding zit.

Het is vaak lastig te bepalen waar de kortsluiting zit waardoor (in het ergste geval) de hele tuin op de schop moet.

Hieronder geven we je een aantal tips om het probleem op te lossen of te voorkomen:

  • Zorg ervoor dat het water in kabelverbindingen altijd weg kan (gaten aan de onderkant)
  • Gebruik 2 componenten giethars om kabelverbindingen af te dichten
  • Probeer zo veel mogelijk kabelverbindingen op een droge plaats (liefst boven de grond) te monteren
  • Leg kabels op plaatsen waar je altijd makkelijk bij kunt komen
  • Als je elektra (tuinverlichting) gaat aanleggen maak dan een schets zodat je altijd kabels/ leidingen en verbindingen terug kunt vinden

Sluit de buiten elektriciteit aan op een aparte groep in de meterkast (liefst met een aardlekschakelaar). Heb je dan kortsluiting dan valt alleen deze groep uit voorkom je dat ook de diepvries en koelkast uitvallen 🙂

Tuinverlichting met een 12 volt systeem

Wij gebruiken enkel nog tuinverlichting systemen op basis van laagspanning. Dit is een gesloten systeem die je aansluit op een transformator en waar je heel gemakkelijk (later) lampen aan kan bevestigen.

Laagspanning systemen zijn veel minder gevoelig voor kortsluiting, kindvriendelijk en heel eenvoudig aan te leggen in tegenstelling tot 230 volt systemen.

12volt-systeem-in-lite-1png


6. Schade aan tuinmeubelen, vlonders en tuinhuizen/ schuren

Vooral zachte houtsoorten als vurenhout, douglas en grenen zijn kwetsbaar wanneer het in aanraking komt met water. Het hout gaat veel sneller rotten of je ziet aanslag ontstaan (schimmels).

Zorg ervoor dat op plaatsen bij tuinmeubelen, vlonders en tuinhuizen/ schuren het water snel weg kan of beter nog, voorkom dat het water hier naar toe loopt. Je kunt dit doen door het water af te laten lopen naar andere plekken.

TIP! Ga tuinmeubelen van vurenhout, douglas en grenen niet afdekken met bijvoorbeeld plastic. De kans op schimmel is dan veel groter waardoor je zwarte en witte vlekken krijgt. Dit is slecht voor het hout en het ziet er ook niet uit…

7. Schimmelvorming in huis

De eerste zes gevolgen van wateroverlast in de tuin zijn redelijk voor de hand liggend. Maar voor dit punt willen we wat extra aandacht omdat dit erg onderschat is (vaak door geringe kennis en onwetendheid).

Ik kom regelmatig situaties tegen waar men last heeft van schimmel in huis. Vaak zijn dit oude huizen die niet goed geïsoleerd zijn en waar de ventilatie naar verloop van tijd is gaan verstoppen. Maar ik heb het ook meegemaakt bij huizen in Groningen en in de polder.

Een van de oorzaken van schimmelvorming is huis kan vocht zijn dat van buitenaf, door de muren heen naar binnen trekt.

schimmel-in-huis-schimmel-in-muren

We geven je een aantal belangrijke tips om schimmelvorming in huis op te lossen en te voorkomen.

  • Zorg ervoor dat regenwater altijd van de woning af loopt
  • Vul de gevels van de woning (rondom) waar het in aanraking komt met (slechte) grond tot aan de fundering aan met een drainerende zandsoort
  • Zorg ervoor dat de spouw muren goed kunnen ventileren (loop ventilatieroosters na om te kijken of er geen zand in zit)

De nieuwe regels voor het afvoeren van hemelwater in je eigen tuin

Steeds meer gemeentes in Nederland stellen subsidies beschikbaar om het hemelwater op eigen terrein te infiltreren. Dat wil zeggen dat al het water wat vrijkomt via het dakoppervlak en in de tuin in je eigen tuin blijft. Dit zal een steeds belangrijker onderdeel worden en binnen afzienbare tijd zullen steeds meer gemeentes dit als verplicht gaan invoeren. Dat betekend dus dat we hier goed over na moeten denken. De oplossing met infiltratiesystemen ondergronds heb ik al kort besproken. Dit systeem kun je verder uitbreiden met een opslagtank waardoor je:

  1. Je regenwater kunt gebruiken om de tuin te sproeien
  2. Je regenwater kunt gebruiken voor het doorspelen van de wc en voor het wassen.

Vooral deze laatste zal de komende jaren alleen maar vaker worden gebruikt. Het heeft ook veel voordelen want de kwaliteit van hemelwater is een stuk vriendelijker voor je machines. Regenwater bevat namelijk geen kalk.

Onderstaande video’s laten je zien hoe dit werkt:

Lijst met gemeentes die subsidies verleend:

  1. Ameland
  2. Barneveld
  3. Berg en Dal
  4. Berkelland
  5. Beuningen
  6. Coevorden
  7. Cranendonck
  8. Dalfsen
  9. Deventer
  10. Dinkelland
  11. Dongeradeel
  12. Echt-Susteren
  13. Eemnes
  14. Epe
  15. Gennep
  16. Gooise meren
  17. Groningen
  18. Hoogeveen
  19. Katwijk
  20. Landsmeer
  21. Laren 2
  22. Leudal
  23. Leeuwarden
  24. Opmeer
  25. Opsterland
  26. Midden-Drenthe
  27. Neerijnen
  28. Raalte
  29. Rheden
  30. Rijssen-Holten
  31. Schouwen-Duiveland
  32. Soest
  33. Stichtse Vecht
  34. Tubbergen
  35. Vught
  36. Valkenswaard
  37. Waterland
  38.  Zuidhorn


Onze hulp bij het oplossen van hemelwater problemen in de tuin?

We hopen dat je met onze tips een oplossing hebt gevonden voor het waterprobleem in jouw tuin. Twijfel je over welke tip je het best kunt gaan toepassen of wil je het liever uit handen geven aan de vakman? Er zijn legio mogelijkheden om op een creatieve manier regenwater af te voeren in de tuin. Per tuin en situatie is dit anders. Informeer bij welke specifieke oplossing het best kan worden toegepast bij jou in de tuin.

De systemen die we in dit bericht behandelen hebben wij op voorraad en we werken samen met een landelijk team om deze oplossing voor je te realiseren. Meer informatie over ons systeem en werkwijze vind je op deze pagina:

Maak gebruik van onze gratis tool om jouw hemelwater afvoerplan te berekenen (direct een offerte) >>>


Voordat je wegklikt, heb ik nog een leuke weggever voor je: mijn gratis Tuinideeën Gids. Hierin deel ik 80 tuinideeën die je ook kunt gebruiken voor je eigen tuin. Download de gids hier helemaal gratis. 

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 17 Aug 2015

Heb je problemen met water in je tuin? Stel hieronder je vraag en we zullen proberen om je zo goed mogelijk te adviseren.

Gisele
Door

Gisele

op 20 Jun 2016

Hallo Peter, Wij wonen sinds een half jaar in een nieuwbouwwijk, onze naaste buren en achterbuurten hadden last van veel wateroverlast in hun tuin en hebben inmiddels drainage aan laten leggen. Wij hoopten hier ook profijt van te hebben en wij hadden een redelijke droge tuin. Nu hebben we afgelopen weekend een deel van onze tuin laten bestraten waarbij het terras met een lichte afschot richting de tuin is gelegd. We hebben wel wat grond/zand af moeten graven. Vandaag heeft het flink geregend en de tuin staat nu (waar geen tegels liggen) blank met water. Hoe kunnen wij dit oplossen? Heb je enig idee waardoor dit komt?

Peter
Door

Peter

op 21 Jun 2016

Hoi Gisele,Al het water wat nu op het terras valt moet nu afwateren op een klein deel van de tuin. Ik denk dat wanneer je achter het terras (over de hele breedte) een drain (hemelwater afvoergoot) plaatst een groot deel van het probleem is verholpen.Als de tuin dan nog nat blijft raad ik jullie ook aan om drainage te gaan leggen.

Brenda
Door

Brenda

op 02 Jul 2016

Ik heb in mijn nieuwe huis heeft veel wateroverlast. Het straatje achter mijn tuin, achter de poort ligt net iets lager dan de goot waarin het water zou moeten stromen waardoor en precies in mijn tuin een zwembad ontstaat. Ik heb er nu klei grond liggen en weet niet wat ik er mee aan moet. Ik heb 3 kleine kindjes die niet in de tuin kunnen spelen nu. De verhuurder doet niets. Wat zou een goede oplossing kunnen zijn?

R. Plomp
Door

R. Plomp

op 18 Dec 2016

Hallo, in onze achtertuin heeft vroeger een sloot gelegen maar nu grond. We zien elk jaar wel de tuin iets verzakken. Wat kunnen we hier tegen doen. We hebben gehoord gaten boren en daar grind indoen. Klopt dit?

Cornelis Joeri
Door

Cornelis Joeri

op 10 Mar 2016

Onze tuin loopt naar achteren toe. De buren hebben ooit lange platen gestoken in de grond met daarop een afsluiting maar bij hevige regenval hebben wij wateroverlast aan ons tuinhuis. Dit blijft dan staan in de border linksachteraan en achter het tuinhuis ook. Wat kunnen wij hieraan doen ?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 10 Mar 2016

Hallo Joeri,Loopt het water van het tuinhuis af? Dat is altijd aan te raden om te doen. Dan voorkom je dat het hout van het tuinhuis versneld gaat verrotten. Op plekken waar lang water blijft staan zou je eens gaten kunnen boren met een grondboor. De gaten vul je op met grof grind en bovenin met een drainzand (bijvoorbeeld brekerzand).Als je dan nog problemen ervaart zijn er deze 2 opties:1. Inflitratiekrat(ten) plaatsen onder de grond 2. Het hemelwater opvangen en afvoeren via een pvc leiding en deze aansluiten op het hemel waterriool (mits deze er ligt).Een wat minder voor de hand liggende oplossing is om op dit plek een 'natuurlijke' vijver te maken. Het dienst als tijdelijke wateropslag. Je kunt dit aankleden met bijvoorbeeld veldkeien. Het is dan niet storend dat er langer water blijft staan. Langs de randen zou je planten kunnen zetten die beter tegen een natte ondergrond kunnen.Als je nog vragen hebt stel ze dan gerust.

Cornelis joeri
Door

Cornelis joeri

op 10 Mar 2016

Afwatering van dak van tuinhuis is geen probleem. Wat die gaten betreft hoe diep en breed moeten die zijn? In de garage aanpalend heb ik een waterpomp en die leiding die loopt naar onze regenput aan ons terras dat hoger gelegen is. Kan ik daar iets mee doen om overtollig water weg te krijgen.

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 10 Mar 2016

Het is plaats afhankelijk. Het is vanaf hier niet te zeggen hoe diep de gaten moeten zijn. Je weet vaak niet wat er onder de grond zit. Tenzij je gegevens op kunt vragen.Het is de goedkoopste en snelst uit te voeren manier. Het beste advies wat ik je kan geven om het gewoon te proberen. Dan zie je vanzelf de resultaten. Pas als je hebt uitgesloten dat de gaten niet voldoende helpen zou ik overgaan tot bijvoorbeeld infiltratiekratten.

Eva
Door

Eva

op 16 Apr 2016

Hallo, ik heb in 2006 dit huis gekocht (jaren 70 hobbykamer woning). Bij elke regenbui stroomden 3 terrassen vol met water (die van mij en beide buren). Dat water kwam uiteindelijk de hobbykamers binnen. Hoewel er bij elk huis een put is gebouwd bij de deur, mag dit niet baten. Het water stroomt nooit naar de put maar blijft "liggen" of stroomt de verkeerde kant op en naar binnen. 2 jaar geleden hebben mijn buren een nieuwe schutting geplaatst (op de foto aan de linkerkant) waardoor het water nu nog meer in mijn tuin blijft staan. Het probleem wordt daardoor steeds erger. Ik tuinier graag, maar dat is niet meer te doen nu. Onlangs is mijn tuin aangepakt door vrijwilligers, ik wil nu ook graag van de wateroverlast af: zie foto links. Wellicht mogelijk verhoogde stenen bakken/border te plaatsen (voor mijn moestuin) op die plaatsen en zo het water te "leiden" naar het putje? Het terras is erg strak aangelegd, ik durf dat zelf niet open te leggen voor goede drainage, dat krijg ik zelf nooit zo strak meer gelegd. Ik heb een erg klein budget, dus op zoek naar simpele, goedkope oplossingen. Alvast mijn dank :)Foto: https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/942519_10204517965144118_1840441144197967700_n.jpg?oh=028d1195784da58403e26f46afe76db3&oe=57AB403D

Peter
Door

Peter

op 12 May 2016

Hallo Eva,Excuus voor een wat late reactie. Gelukkig is het inmiddels mooi weer en zul je hopelijk minder problemen ervaren.In jouw tuin zou ik op het laagste punt, dus op het eind van het terras een hemelwater afvoergoot plaatsen. Die sluit je dan aan op een afvoerbuis.Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

Eva
Door

Eva

op 23 May 2016

Dag Peter,bedankt voor je reactie. Maar dat zal niet helpen: het water stroomt naar dat punt, tevens vanuit de andere tuinen, en daardoor verzakt dat punt ook steeds meer. Vandaag (23 mei 2016) weer een zwembad in de tuin helaas...

Peter
Door

Peter

op 24 May 2016

Dag Eva,Waar heb je de put op aangesloten? Als het water niet goed wegloopt kan ik me voorstellen dat de put of leiding verstopt zit.Water van andere tuinen is erg vervelend. Dat betekent vaak dat jullie tuin lager ligt dan de rest. Als je een mogelijkheid hebt om de tuin op te hogen dan raad ik je aan om langs de randen een betonnen opsluitband te plaatsen die ongeveer voor de helft in de grond zit. Let daarbij op dat het bovenste deel hoe dan ook boven het peil van de buren ligt. Dan voorkom je dat al het water over jullie terras stroomt.

Eva
Door

Eva

op 27 May 2016

Ik geloof dat die put op het riool is aangesloten. Alle huizen hier hebben putten net buiten de hobbykamer. Punt is dat het water niet naar de put stroomt (dat geldt voor in ieder geval deze 3 woningen). Ik zal eens gaan experimenten met die opsluitbanden! Op de 1 of andere manier moet het toch mogelijk zijn dat water naar de put te leiden :)

Peter
Door

Peter

op 01 Jun 2016

Laat het even weten als het geholpen heeft. Ik ben benieuwd.

Claeys marnic
Door

Claeys marnic

op 31 May 2016

Dag peter,onze tuin ligt tussen 2hoger liggende tuinen wat kunnen we aan de grote waterplas doen?

Claeys Marnic
Door

Claeys Marnic

op 31 May 2016

Dag Peter,onze tuin ligt tussen 2 hoger liggende tuinen wat kunnen we doen aan de grote waterplas?

Peter
Door

Peter

op 01 Jun 2016

Dag Claeys,Hoe zie ik dat voor me? Staan de woningen wel gelijk of staan de buren met de woning ook hoger dan jullie? Of ligt alleen jullie tuin lager?Hoe is in de tuin het hoogteverschil opgevangen met de buren?

Aukje
Door

Aukje

op 01 Jun 2016

Mijn halve tuin staat 10 cm onder water noooooit geen last gehad maar sinds de buren helaas te veel water hoe krijg ik dat weg???

Aukje
Door

Aukje

op 01 Jun 2016

Wij zijn al 8 jaar hier en de buren zijn er afgelopen weekend komen wonen en onze tuin loopt 35 cm af over 30 meter en de buren zitten daar nog 30 cm boven

Aukje
Door

Aukje

op 01 Jun 2016

Moeten de tuin nog aanleggen maar doen het pas in het najaar het was zeker lager maar de tuin moest op dezelfde hoogte komen dan het huis

Peter
Door

Peter

op 13 Jun 2016

Hoi Aukje,Dat is inderdaad vreemd. Zou je me foto's kunnen mailen? Dan heb ik een beeld van de situatie. Het mooist zou zijn als je ook een foto kunt maken van bovenaf (vanuit het bovenraam). Dan zie ik de tuin van de buren ook en kan ik waarschijnlijk meer verklaren.Je kunt het mailen naar info@mecklenfeldtuinen.nl

Sandro
Door

Sandro

op 08 Jun 2016

Hallo Peter,Ik heb net een nieuwbouw huis gekocht.Gelijk al na 2 maanden zag ik dat er rondom mijn schuur al het zand aan het wegspoelen was waardoor me stenen gewoon letterlijk weg vielen.Nu heb ik een lijngoot voor mijn schuur en achter mijn schuur in de gedeelde pad heb ik een straatkolk die gescheurd is.Ik heb een riool bedrijf laten komen en zeggen dat het niet komt door de kapotte straatkolk maar het zit wel vol met zand.Wat kan ik hier in dit geval doen?

Peter
Door

Peter

op 13 Jun 2016

Hallo Sando,Werkt de lijngoot wel optimaal? En heb je alleen problemen met de straatkolk? Wat voor type lijngoot heb je? Is dat een goot van 10 cm breed of een waar het straatwerk overheen ligt? De gleuf is dan ca. 1 cm breed.Als je me die info kunt geven heb ik een iets completer beeld.

Michiel Rothman
Door

Michiel Rothman

op 13 Jun 2016

Hoi,Ik heb een infiltratie krat gemaakt, de laatste tijd hebben wij enkele pittige buien gehad en infiltreert het hemelwater (te)langzaam. Hoe kan ik dit oplossen?Groeten, Michiel

Peter
Door

Peter

op 13 Jun 2016

Hoi Michiel,Hoeveel m2 straatwerk moet er afwateren in de infiltratiekrat? Zoals je het omschrijft komt er teveel water vrij en heeft je infiltratie krat te weinig capaciteit.De meeste kratten kunnen 300 liter water bergen maar als de ondergrond langzaam draineert zul je de capaciteit moeten vergroten.Het wil dan helpen als je onder en rondom de kratten gaten gaat boren en deze vol gaat storten met grind of drainzand.

Michiel Rothman
Door

Michiel Rothman

op 13 Jun 2016

Hoi,Het gaat om een dak van 24m2 hier zit ook een regenton aan verbonden met een capaciteit van 150ltr. Als ik een grotere infiltratie krat Neem, zal het probleem opgelost zijn?

Peter
Door

Peter

op 13 Jun 2016

Hoi Michel,Ik denk dat je dan nog capaciteit tekort hebt. Als ik reken met een dikke stortbui van bijvoorbeeld 40 mm regen per vierkante meter betekent het dat er 960 liter water moet worden afgevoerd via de infiltratiekratten.Dat zijn dan de meest extreme gevallen maar dat is ook waar je het meest last van hebt.Heb je geen mogelijkheid om de waterafvoer aan te sluiten op de hemelwaterleiding van de woning? Dan ben je van alle problemen af en het scheelt aanmerkelijk in de kosten.

marjolein
Door

marjolein

op 14 Jun 2016

Hoi, wij wonen in de Betuwe (kleigrond), aan de dijk. We hebben een oprit naar de dijk toe om weg te gaan, die is geasfalteerd tot ongeveer halverwege de dijk. De rest van de oprit, inclusief ruime parkeergelegenheid voor het huis, is met grind verhard. Dit is gedaan door de vorige bewoners, omdat anders het regenwater zo de garage in liep. Voor de garage hebben ze een afvoergootje gemaakt over de volledige breedte van de garage. Toch loopt bij hevige regenval het water de dijk naar beneden en zo de garage in. In eerste instantie de goot in waar de schuifdeur in rolt, maar als deze goot vol is, loopt het de garage in. In de garage zelf zit wel een afvoerputje voor de noodgevallen, maar ik zoek eigenlijk een meer duurzame oplossing voor het regenwater. Is er een manier om de oprit nog meer doorlatend te maken voor regenwater, zodat het gewoon niet richting garage loopt? De garage zelf wordt niet gebruikt voor de auto's, die staan op de oprit geparkeerd.

Peter
Door

Peter

op 14 Jun 2016

Hoi Marjolijn,Als ik het goed begrijp loopt de oprit dus af richting het schuurtje? Is het mogelijk om het water de andere kant (dus van de schuur af) te laten lopen?Als dat niet het geval is zou je verder van de schuur af een extra goot kunnen plaatsen. Ik zou dan adviseren om deze tussen het asfalt en het grind te plaatsen. Het meeste water kan dan worden opgevangen in de eerste goot. Als het dan hevig regent helpen het grind en de goot die je al voor de garage hebt om de rest van het water af te voeren.Denk je dat ik je hier iets mee kunt? Of schat ik de situatie verkeerd in?

Roland
Door

Roland

op 15 Jun 2016

Hallo,Ik heb een terras met van die kleine vierkante tegels van 10 bij 10. Erg mooi, maar eigenlijk moet ik 2 keer per jaar met de hoge druk erover om alles alg vrij te maken. Vooral op het laagste punt is dit het ergste. Na de jaarlijkse hoge druk stop ik van dat zilverzand in de voegen en ziet er weer even netjes uit, maar al snel komt er onkruid weer tussen. Nu wil ik eigenlijk 2 dingen aanpakken, het onkruid door het wellicht met cement ofzo te voegen of dat speciale voegzand en daarnaast iets tegen het vele water in de tuin met een bui. Het water loopt van de woning af naar achteren de tuin in. Ik heb tegen de uitbouw een afvoer zitten, die het regenwater van het platte dak van de woning voor een deel verwerkt, dit komt op de uitbouw terecht, maar ook van de uitbouw zelf. Wat is nu handig om te doen, ik zie er tegenop om de tegels allemaal los te halen voor het maken van een afvoer van achter uit de tuin naar de woning, ik ben bang dat ik die zelf nooit strak dicht krijg, en het mag ook de bestaande afvoer van de uitbouw uiteraard niet hinderlijk belasten. Ik dacht eerst aan het loshalen van een paar tegels en een gat met grind vullen voor het afvoeren van water, maar ik denk dat dit niet werkt tegen de hoeveelheid water in de tuin. Wat is handig om te doen? De eerste stap lijkt mij om het water aan te pakken in de tuin, maar hoe is dit het makkelijkst te doen met voldoende effect?Mvg, Roland

Peter
Door

Peter

op 16 Jun 2016

Hallo Roland,Ook jij hebt te maken met een veelvoorkomend probleem.Eerst wil ik je er op wijzen dat je bestrating NIET met een hogedrukreiniger moet schoonmaken. Door de hoge druk tast je de toplaag van de steen aan met als gevolg dat algen het alleen maar meer naar hun zin krijgen. Ik raad je aan om straatwerk schoon te maken met een biologische algenreiniger (middel). Deze breng je aan op het straatwerk en schrob je met een harde bezem. Daarna spoel je het terras af. Het water mag gewoon tussen de planten of het gazon weglopen. Het is namelijk een plantvriendelijk middel (let daarop bij de aanschaf).Dit advies is eigenlijk net wat te laat omdat je al met de hogedrukspuit bezig bent geweest. Met een beetje geluk is de betonsteen van 10x10 cm een cobblestone die 100% op kleur geproduceerd is. Dat wil zeggen dat wanneer je de steen omdraait hij weer als nieuw lijkt.Kun je nazien of dit het geval is?Dat brengt me bij het advies wat ik voor je hebt voor het afvoeren van hemelwater. Als je de mogelijkheid hebt om de stenen op de kop te gaan straten is dat een ideale mogelijkheid om het water de goede kant op te sturen en een hemelwaterafvoergoot te plaatsen. Je terras is weer als nieuw zonder dat je nieuwe stenen hoeft aan te schaffen.Ik zou je niet willen aanraden om met cement te gaan werken. Dan sluit je de bodem af waardoor het water nog slechter weg wil. Zorg ervoor dat je de ondergrond drainerend houd, dus gewoon met zand en dat je gaat voegen met een waterdoorlatende voeg. Zilverzand is een prima oplossing. Gatorsand is een alternatief die wij ook veel gebruiken.De beste tip die ik je kan geven voor het schoonhouden van de bestrating is om deze regelmatig (eens per 2 weken) te vegen of af te blazen met een bladblazer. Op deze manier zorg je ervoor dat onkruiden die van bovenaf komen (want dat is vaak het geval) geen kans krijgen om te ontkiemen.Zo hou je op een simpele manier het terras netjes en heb je veel minder nawerk dan wanneer je alle onkruiden moet gaan bestrijden.P.S. Waar kom je vandaan? Wellicht kan ik een prijsopgave voor je maken als je het werk zou willen uitbesteden.Mocht je daar interesse in hebben stuur dan even een mailtje naar info@mecklenfeldtuinen.nl. Stuur bij voorkeur even een aantal foto's mee. Dan kan ik je nog gerichter advies geven.

Jasper
Door

Jasper

op 22 Jun 2016

Dag Peter,Op je website lees ik je de vele adviezen die je mensen hebt gegeven over hun (afwatering)problemen. Graag zou ik me bij deze groep willen aansluiten en van jouw advies gebruik willen maken.Vorig jaar hebben wij een huis gekocht met een klein tuintje. Bij een (hevige) regenbui bleef het regenwater liggen en liep het langzaam weg. Dat kwam voornamelijk doordat er geen afwateringsysteem was en door een zeer slechte ondergrond (dikke klei).Dat was zo'n probleem dat ik dit jaar besloten heb een drainagesysteem aan te leggen met twee grindputten. Ook heb ik de storende laag deels weten te doorbreken, alleen zit er op ongeveer 1,50 nog zo'n laag. Wel heb ik op de plek van de grindputten, twee buizen geslagen door de diepe storende laag heen.Na de hevige regen van afgelopen weken valt te concluderen dat het water beter wegloopt, maar helemaal content ben ik nog niet. Ook is het zand meteel heel drassig. Nu wil ik mijn tuin gaan opknappen, alleen is het zaak om eerst dit probleem op te lossen.Ik kan het regenwater niet af laten voeren via de regenpijp waar het hemelwater op wordt afgevoerd; deze zit bij de buren.Heb jij nog suggesties?

Peter
Door

Peter

op 27 Jun 2016

Hallo Jasper,Op de klei zal het altijd een lastig verhaal blijven. Maar het is goed te horen dat de ingrepen toch hebben geholpen.Is de drainage ondergronds goed aangevuld met drainagezand?Ik denk dat je nog winst kunt halen in de toplaag van de tuin. Zoals ik het lees slipt deze dicht na een hevige regenval.Als je de tuin toch op de kop gooit dan raad ik je aan om drainagezand met een grove korrel door de toplaag (ca 20 cm) heen te werken. Dit kun je het best doen door middel van een frees.De structuur van de grond moet openen worden waardoor het water makkelijker bij de drainage komt.

Marianne
Door

Marianne

op 23 Jun 2016

Onze schuur van hout is gezet op gewoon aarde en zand met daaroverheen een vloer van betonen stenen van 60x40..dit vlekje ligt hoger dan de tegels in de tuin..toch blijft het water erin lopen omdat hey mijn inziens niet de grond in zakt..ook blijft ervoor de schuur altijd een plas water liggen..waardoor de tegels niet snel opdrogen en al groen van alg worden..tegels zijn in Maart dit jaar gelegd..wat kan ik hier tegen doen

Peter
Door

Peter

op 27 Jun 2016

Hallo Marianne,De beste oplossing is om rondom het schuurtje een hemelwaterafvoergoot aan te leggen. Op deze manier kan het water niet in het schuurtje lopen en houd je hem droog.

Corne Albers
Door

Corne Albers

op 27 Jun 2016

Hallo Peter, Wij hebben een tuin in 3 verschillende niveaus. Het derde en laagste deel ligt op niveau van het omliggende akkerland. Nu vraag ik me af of een infiltratiebox ook werkt als de grondwaterstand hoog is. Ik ben namelijk bang dat een infiltratiebox niet werkt omdat deze wellicht volloopt met grondwater?

Peter
Door

Peter

op 27 Jun 2016

Hallo Corne,Als het grondwaterpeil zo hoog staat ben ik bang dat een infiltratiebox geen zin heeft. Heb je de mogelijkheid om een drainage slang aan te leggen en deze aan te sluiten op een bestaande afvoerbuis? Zorg er dan voor dat je de drainage aanvult met een drainerende zandsoort zodat het niet blijft hangen in de toplaag.

Mario
Door

Mario

op 25 Jul 2016

Beste, Ik ben zo vrij volgende vraag tot jou te richten. Hierbij enige recente foto's omtrent de wateroverlast in mijn tuin. Achteraan dit stuk -heb geen foto's doch stel vast dat het water in de bijenhal achteraan mijn bouwgrond tot 50 cm is gestegen. Jaarlijks heb ik hier last van. Achter mijn grond loopt er een beekje dat afwatering voorziet van de achterliggende akkers. Dit wordt regelmatig onderhouden door Infrax. Een buur heeft zijn grond opgehoogd en water stapelt zich op tegen de grens met zijn grond. Overigens werd er een overdekte pergola gebouwd zonder dat dit op de riolering werd aangesloten en dus richting mijn grond wordt geleid. Ik zit dus echt met de handen in het haar en zie een eventuele oplossing graag tegemoet. Ter inlichting kan ik u bevestigen dat er hier een zware ondergrondse kleigrond aanwezig is en dat het grondwater na een langdurige regenval tot gelijk bij de grond staat. Ik zeg u bij voorbaat dank voor uw eventuele oplossing. Met vriendelijke groeten Ilians Mario

mario
Door

mario

op 25 Jul 2016

Beste Peter Het spijt me doch de foto's kon ik niet bijvoegen. Dank bij voorbaat vr gr

JHLM Klaassen
Door

JHLM Klaassen

op 07 Nov 2016

hallo,de tuin van de buren is geheel bestraat en ligt hoger dan mijn tuin,dus elke keer dat het regent heb ik water van de buren in mijn tuin.Ik heb aangeboden om een waterkeing te maken maar dat willen ze niet.Wat kan ik doen dat ik geen water overlast meer heb van mijn buren?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 08 Nov 2016

Zou je deze vragen willen stellen in ons forum? Ik denk niet dat een standaard antwoord hulp gaat bieden. Je kunt heel eenvoudig en gratis inloggen.Dit is de link naar het juiste bord waar je een topic kunt plaatsen. Je hebt ook de mogelijkheid om een foto toe te voegen waardoor het voor ons makkelijker wordt om de situatie te beoordelen:http://tuinflorum.nl/boards/ziektes-en-plagen

Marcel
Door

Marcel

op 22 Nov 2016

Hallo,Wij hebben een harde laag klei in de tuin (nieuwbouw, voorheen weiland) waarop zwarte grond is aangebracht. Het regenwater trekt niet door de klei en de zwarte grond is verzadigd van het water. Is drainage aanleggen de oplossing? Of zou het ook met een paar grindputten opgelost kunnen worden?

Lars
Door

Lars

op 09 Apr 2018

Goedemiddag,Mijn tuin (nieuwbouw 2006) ligt als 1 van de laagste van de omgeving en is structureel zeiknat. Ik ben 2de bewoner en heb de tuin serieus aangepakt in 2011. Al het zand (hele tuin was cunetzand) is in een groot deel van de tuin tot 1 meter vervangen door teelaarde. Sinds enkele jaren verdwijnen steeds meer planten (boom en heg doen het goed). Dit los ik wel op met wat waterminnende (vaste) planten. Maar mijn gazon is niet te houden (natste delen is geen gazon, maar een mosmat). Ook mijn kruipruimte is erg nat.De situatie: terras watert voor een groot deel af op een lijngoot. Een groot deel van de tuin is onverhard (ongeveer 75%). Bij eerder onderzoek met grondboor blijkt dat de bodem de eerste 100 cm prima van samenstelling is, daaronder wat meer (rivier)klei, maar daaronder weer prima. op 2,5-3 meter diep zit er een zandlaag. Bij het boren blijkt dat de grond behoorlijk dicht zit. Horizontale beweging van water is nauwelijks/traag mogelijk. Doordat ik tussen percelen in zit, kan ik nergens heen afvoeren. Drainage wordt ook lastig, aangezien de HWA-afvoer ondiep zit (30 cm diep). Standaard drainage heeft daardoor geen afvoer.Welke mogelijkheden zijn er dit op te lossen?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 11 Apr 2018

Dag Lars,Dit klinkt als een vervelend probleem waarbij je eigenlijk de meeste opties al hebt geprobeerd. Het enige wat ik nog kan bedenken is om op meerdere plekken de storende laag te doorboren en de gaten vol te storten met grind. De toplaag van de tuin zou ik jaarlijks beluchten met prikgaten tot ca 25 cm. Deze gaten kun je instrooien met drainzand.Daarnaast is het zaak om goed te blijven bemesten. Door het vele water is de kans dat de zuurgraad verandert groot en dit komt het gazon niet ten goede. Mossen zijn hiervan het gevolg.Mocht je voor de bemesting producten nodig zijn raad ik je aan eens te kijken op floramix.nl.

Valina
Door

Valina

op 02 Jun 2018

Interssant artikel! Is dit wellicht ook op te lossen door zand te verwerken in de grond? Een vriend van mij had het erover dat ik scherp zand moet verwerken in mijn tuin voor meer lucht. Helaas heb ik tot nu toe nog geen scherp zand kunnen vinden. Weet jij waar ik dat zou kunnen vinden?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 04 Jun 2018

Goedemiddag, dank voor het compliment. Het advies wat je hebt gehad is een goed advies. Een grovere zandkorrel zorgt voor een beter drainerende ondergrond. Zou je een mailtje kunnen sturen met je adres en de hoeveelheid wat je denkt nodig te zijn in m3 (kuubs)? Dan zal ik voor je kijken wat ik kan regelen. mailen kan naar info@mecklenfeldtuinen.nl

jan Tuil
Door

jan Tuil

op 26 Apr 2020

Leuke informatieve site, dank voor je uitleg en informatie, heb er veel van geleerd

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!