Zwemvijver maken? 9 tips voor het bouwen van een natuurlijk zwembad
22 april 2019 
6 min. leestijd

Zwemvijver maken? 9 tips voor het bouwen van een natuurlijk zwembad

Een zwemvijver is een zwembad met de meest natuurlijke uitstraling die je maar kunt bedenken. Heb je plannen om een zwemvijver te maken in je tuin? Het is een flinke klus, maar het is zeker de moeite waard. Je hebt tweezijdig genot. Je kunt genieten van een heerlijk zwembad én je hebt de beschikking over een prachtige vijver.

We willen het in onze tuin uiteraard zo comfortabel en luxueus mogelijk maken. Een wellness setting past hier uiteraard prima in. Heb je wel eens gedacht aan een zwemvijver? Je kunt op een heerlijke manier verkoeling zoeken op warme dagen, zonder hiervoor (ver) je huis uit te moeten! Daarnaast lever je niets in op de natuurlijke uitstraling van je tuin.

Zwemvijvers als wellness voorziening

Wellness is een Engelse term die je letterlijk kunt vertalen met de term “gezondheid”. Het is een verzamelbegrip van alles wat onder ontspannen, genieten, rust en herstellen valt. Door wellness krijg je dus nieuwe energie om er weer lekker tegenaan te kunnen. De natuur is uitstekend in staat om je deze nieuwe energie te geven.

Hiervoor hoef je wat mij betreft niet naar een wellness resort te gaan, maar kun je ook een wellness resort creëren in je eigen tuin. Dit kun je op diverse manieren doen, uiteraard afhankelijk van je beschikbare ruimte. Heb je een hele ruime tuin? Dan is wellicht een zwemvijver als wellness voorziening een mooie optie voor je.

Het is een grote klus om zwemvijvers aan te (laten) leggen, maar je zult wel enorm genieten van je privé wellness voorziening, althans….privé is niet helemaal zo, maar daar kom ik verderop in dit artikel op terug.

Een natuurlijk zwembad

Een zwemvijver kun je zien als een natuurlijk zwembad en als “groen” alternatief voor het bad waar het hele dorp of de halve stad in samenkomt op een warme zomerdag. Het grote verschil tussen het “reguliere” zwembad en een natuurlijk zwembad is dat bij het natuurlijke alternatief géén chloor wordt gebruikt. De natuur neemt de reiniging van het bad zelf voor z’n rekening. Hierdoor heeft deze plas water zijn naam “natuurlijk zwembad” gekregen.

De zwemvijver is heerlijk om op een warme zomerdag verkoeling in te zoeken, maar heeft ook een mooie uitstraling. Als het te koud is om te zwemmen heb je uitzicht op een mooie vijver en niet op een zwembad dat er op de kille dagen toch altijd een beetje troosteloos en verlaten uit kan zien.

De twee zones van een zwemvijver

Een zwemvijver is zo groot dat je erin kunt zwemmen. Uiteraard kun je dan nog de maatvoering zelf bepalen, maar je zult begrijpen dat je hier wel wat ruimte voor nodig hebt. Hou zeker rekening met een ruimte van een minimale afmeting van 7 x 3 meter.

Als je plannen maakt, moet je er rekening mee houden dat je zwemvijver uit twee zones moet bestaan. Je maakt een zwemdeel en een moerasdeel. Het zwemdeel beslaat zo’n 60 tot 70% van de totale oppervlakte en is uiteraard een stuk dieper dan het moerasdeel.

In het moerasdeel maak je gebruik van de werking van de natuur. Dit is immers het deel waarin het water gezuiverd wordt. Dit is dus niet het deel waar je van je wellness modderbad geniet. De moeraszone is een essentieel gebied voor een zwemvijver. Voor het zuiveren van het water maak je gebruik van een pomp (voor de waterverplaatsing) en een moerasfilter. De pomp zorgt ervoor dat het water in beweging blijft en niet gaat stinken. Het filter zorgt uiteraard voor de reiniging van het water. Deze (helophyten) filter bestaat uit lavastenen en zuiverende waterplanten.

Er zijn diverse verschillende soorten zuiverende waterplanten die in aanmerking komen voor deze toepassing. Je kunt bij helophyten planten denken aan:

  • Diamantkruid/ vederkruid
  • Kalmoes
  • Kattenstaart
  • Watermunt
  • Engelse watermunt
  • Moerasvergeet-mij-nietje
  • Holpijp
  • Gele lis

Hoe je een zwemvijver kunt maken

Uiteraard kun je een zwemvijver laten aanleggen door een professioneel bedrijf, maar je kunt er ook voor kiezen om dit zelf te doen. Als je hiervoor kiest staat je een flinke klus te wachten maar als je klaar bent is de verkoeling letterlijk nabij.

Ik zal je door middel van een stappenplan inzicht geven hoe je een zwemvijver kunt maken. Je kunt dit stappenplan gebruiken om daadwerkelijk de klus op te pakken, maar ook om je een beeld te schetsen van wat je te wachten staat en om het eerder gerefereerde professionele bedrijf te bellen voor een afspraak.

  1. Visualiseer je plannen door een schets te maken. Zorg voor een zwemdeel en een moerasdeel eventueel gesplitst door een beekloop. Hou er bij het maken van je plannen rekening mee dat de pomp niet in het zwemdeel mag staan. In het meest ongunstige geval zul je een aparte put moeten graven en leidingen moeten trekken.
  2. Graaf het gat van de gewenste afmetingen uit. Voor het zwemgedeelte is het verstandig om de grond minimaal tot op zo’n 160 meter diepte uit te graven. Je zult voor deze vervelende klus wel een graafmachine nodig hebben.
  3. Plaats worteldoek over de gehele bodem en zijkant van de vijver. Er mag geen millimeter onbedekt zijn want wortelgroei is sterker dan je denkt. Leg een laag zand over het doek om het verplaatsen te voorkomen.
  4. Plaats nu de pomp, de filter en de leidingen. Je kunt de leidingen vastzetten in het zand dat net geplaatst is om het worteldoek te stabiliseren.
  5. Het vijverdoek kan nu geplaatst worden. Dit doek vormt de bodem van de vijver. Het vijverdoek moet zo strak mogelijk de contouren van de bodem volgen en moet vanuit het diepste punt worden neergelegd. Leg de randen van het vijverdoek vast om het verschuiven te voorkomen. Dit kan uiteraard met stenen. Als je kiest voor een zwart vijverdoek, zal dit de warmte van de zon absorberen en het vijverwater sneller opwarmen. Dat is wel handig, want je plaatst er geen verwarming in.
  6. De vijver kan nu gevuld worden met water. Uiteraard moeten de waardes van het water goed zijn en zul je die vanaf nu regelmatig moeten controleren. Het zou ook het beste zijn als je de zwemvijver kunt vullen met regenwater.
  7. Je kunt nu de moeraszone inrichten met lavastenen en waterplanten. Hiermee creëer je een natuurlijk filter. Het is helemaal niet nodig om deze moeraszone helemaal vol te zetten met zuiverende waterplanten maar het afzien hiervan is zeker geen optie. De planten zorgen niet alleen voor de zuiverende werking, maar dienen ook als schuilplaats voor het leven wat je met je vijver zult aantrekken. Het is wel zo dat je de waterplanten moet onderhouden, daar moet je wel rekening mee houden. Je zult de waterplanten eens per jaar moeten snoeien (tot minimaal 10 centimeter boven het wateroppervlak) en af en toe zul je de bladeren die in het water gevallen zijn moeten verwijderen en de algen met een stok moeten opruimen.
  8. Je kunt nu het vijverdoek aan de rand van de vijver wegwerken. Dit kon in eerste instantie nog niet (bij het afronden van stap 5), omdat het doek door het water nog wat uitgezet is. Het wegwerken van het vijverdoek kun je doen door het overgebleven stuk in een geul in de grond weg te laten verdwijnen en vast te zetten.
  9. De laatste stap die je moet zetten voordat je verkoeling kunt zoeken is het aanzetten van de pomp. Nu komt het water in beweging en zal het filter z’n werk doen. Het is nu tijd om lekker te genieten van deze natuurlijke wellness voorziening

Waarom je in een zwemvijver nooit alleen zwemt

Het is goed om te beseffen dat je in een zwemvijver nooit alleen zult zwemmen. Je hoeft er niet bang voor te zijn dat je buurman erbij komt liggen en dat je privacy in gevaar is, maar je privé zwembad voor je alleen hebben zit er echt niet in.

Je zult het bad moeten delen met onder andere vogels, kikkers, salamanders en andere beestjes. Water trekt immers dieren aan. Dit brengt wel een vorm van leven en dynamiek in je tuin maar als je niet zo’n liefhebber bent van deze beestjes is het goed om dit te beseffen.

Als we toch over beestjes hebben, is het goed om te overwegen of je vissen in je vijver laat zwemmen. Hier hoef je zeker niet bang voor te zijn, vissen zwemmen graag een druppeltje om als jij in hun buurt komt. Het geeft uiteraard wel een mooi natuurlijk effect aan je vijver en er zijn vissen die als dank voor de uitnodiging hun steentje bijdragen aan de waterhuishouding. Een vissoort als de Goudwinde is een oppervlakte zwemmer. Deze vissen zuiveren het water en nemen onderweg graag hun maaltje van muggenlarven, mudden en watervlooien mee. Ook in dit geval maak je gebruik van de kracht van de natuur, zoals dat in je hele zwemvijver het geval is!

Meer lezen over de tuintrends van dit moment?

De drang om onze tuin zo comfortabel en luxueus mogelijk maken past volledig in de tuintrends van dit moment. Wil je meer inspiratie opdoen over deze trends en ontdekken hoe je die kunt integreren in jouw tuin? Vraag dan via deze link het magazine aan die ik onlangs over dit onderwerp heb uitgebracht. Laat je inspireren door de praktische voorbeelden en schitterende tuin foto’s en maak er een fantastisch geheel van!

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Jim
Door

Jim

op 30 Aug 2019

Bij het lopen over het vijverdoek ben ik altijd bang om het te beschadigen en ik wil niet dat er een lek ontstaat in de bodem. Ik heb zitten denken aan zwembad ondertegels aangezien deze zacht zijn en wat extra bescherming bieden. Echter zijn die bedoeld voor ónder zwembaden en het zou me niet verbazen als ze drijven.. Heb je hier tips voor?

ingrid van der kamp
Door

ingrid van der kamp

op 22 Jan 2021

dag Peter, wij hebben een begin gemaakt met het maken van een zwemvijver, het gat is gegraven maar...op 1 m 20 diepte hebben we al grondwater...wat te doen om toch de diepte van 150/160 in het zwemgedeelte te krijgen?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 22 Jan 2021

Dag ingrid, In deze periode van het jaar is het logisch dat het grondwaterpeil hoger staat. In het voorjaar en zomer zal het lager staan. Hoeveel precies is niet in te schatten. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid neerslag dat nog gaat vallen. Mocht je verder willen dan is er maar 1 optie en dat is bronnering (watermanagement) toepassen. Een andere optie is om te wachten tot het grondwaterpeil zakt maar dat blijft een onzekere factor.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!