Heb je een boerderijtuin of woon je juist niet op een boerderij, maar wil je de tuin op deze manier inrichten? Dan is dit artikel helemaal bestemd voor jou! Ik laat je zien hoe je een boerderijtuin kunt ontwerpen, inrichten en aanleggen. Ook geef ik je diverse leuke tips voor het inrichten van een sfeervolle boerderijtuin. Hierbij laat ik je zien of je bijzondere elementen nodig hebt of dat je het ook “simpel” kunt houden. Een boerderijtuin is een droom voor velen, en je zult merken dat deze droom relatief eenvoudig is om te realiseren.
Daarnaast heb ik een leuke en interessante aanbieding voor je, maar daarover verderop in de tekst meer.
Dit ga ik behandelen over een boerderijtuin
- Ruimtelijk en open
- Werk en privé
- Functioneel en sfeervol
- Hoe kun je gebruik maken van de natuur in je boerderijtuin?
- Elementen die je kunt gebruiken om je boerderijtuin in te richten
De boerderijtuin: werken waar je woont en wonen waar je werkt
Als je op een boerderij woont, heb je toch één grote tuin? Dit is de gedachtegang van veel mensen, maar niets is minder waar. Als je een boerderij hebt, heb je de beschikking over veel land, maar dat is niet je tuin. Ik denk dat het ook op een boerderij goed is om je werk en je privé gebied gescheiden te houden, maar de verbinding hiertussen niet te doorbreken. Hoe je dat doet, lees je hier.
Werken waar je woont en wonen waar je werkt. Dat is het kenmerkende karakter van het boerenerf, dat natuurlijk zeker niet gezien wordt als een tuin, maar logischerwijs als een land dat zorgt voor de inkomsten. Hier merk je ook het grootste verschil met ons, de inrichters van diverse tuinstijlen.
In tuinland gaat het al snel over mooie materialen, bijzondere stijlen en noem het allemaal maar op. Op een boerenerf gaat het vooral om het praktische maar wordt er zelden gesproken over het buitenleven op de boerderij, het buitenleven in de vrije tijd. Er is dan ook niet veel vrije tijd, want we hoeven allemaal geen universitaire studie gedaan te hebben om te weten dat de boeren in ons land keihard werkende mensen zijn.
Rust en ontspanning zijn in de boerderijtuin enorm belangrijk. Het is dan ook verstandig om hiermee rekening te houden bij de inrichting van de boerderijtuin met als doelstelling om werk en privé gescheiden te houden.
Combineren van elementen bij het inrichten van een boerderijtuin
Het sleutelwoord bij het inrichten van een boerderijtuin is combineren. Door het zoeken van combinaties van elementen zul je de kenmerken die horen bij een boerderijtuin op een mooie manier kunnen accentueren. Hierbij kun je denken aan de volgende drie combinaties:
- Ruimtelijk en open;
- Werk en privé;
- Functioneel en sfeervol.
1: Ruimtelijk en open
In de boerderijtuin heb je alle kansen om gebruik te maken van de omgeving op het platteland. Waarom zou je het dan niet doen! Door zichtlijnen en ruimtes goed op elkaar af te stemmen, versterk je het gevoel van ruimte. Maak gebruik van de ruimte die je hebt en laat de openheid vooral niet uit je achtertuin verdwijnen. Dit doe je door gebruik te maken van grote zichtlijnen die meer diepte geven aan je tuin. Hierdoor krijg je het effect dat je tuin naadloos overgaat in het omliggende landschap.
Hierbij kun je denken aan de volgende elementen om dit te realiseren:
- Terrassen;
- Een boomgaard;
- Grotere waterpartijen;
- Een (beuken) hagen rij;
- Gazons;
- Struiken;
- Grind partijen.
De natuur is een belangrijk onderdeel van je boerderijtuin. Mens en natuur kunnen alleen samen komen als zij allebei aanwezig zijn en dit kun jij met een doordacht ontwerp dan ook zeker realiseren!
2: Werk en privé
Zoals ik al heb aangegeven lijkt het mij belangrijk en prettig om een duidelijke afscheiding te maken tussen werk en privé. Je woonerf en bedrijf liggen dan wel dicht bij elkaar, maar het is wel goed om hier onderscheid in te maken. Je kunt dan even lekker genieten van je tuin en afstand doen van je werk, ondanks dat dit letterlijk heel dichtbij is. Als je dit ontwerptechnisch goed voor elkaar hebt, zal dit ook voor je gevoel veel beter van elkaar te onderscheiden zijn.
Mocht je willen weten hoe je dit kunt doen, verwijs ik je graag door naar een ander artikel dat ik geschreven heb over het inrichten van je tuin en de tien stappen die je hiervoor moet zetten.
Als je hier toch over aan het nadenken bent, zou ik er zeker ook over nadenken hoe je de dieren bij je tuin kunt betrekken. Natuurlijk heeft niet ieder bedrijf dieren, maar als je dit wél hebt, waarom zou je niet de dieren dicht bij je privé te betrekken? Je zou het gazon naadloos (enkel een praktische afscheiding) kunnen laten overlopen in het weiland waardoor de dieren dichtbij kunnen komen. Dat is toch prachtig?
Mocht je ervoor kiezen om een gazon aan te leggen, verwijs ik je graag door naar een ander artikel dat je op deze website kunt vinden. In dit artikel vind je tips over het aanleggen en het onderhouden van een gazon.
3: Functioneel en sfeervol
Een boerderijtuin heeft in de meeste gevallen een mooi groot oppervlak en een karakteristieke natuurlijke uitstraling. Het mooie is dat je deze tuin dan ook zo kan inrichten dat deze functioneel én sfeervol is. Ook hierbij moet je denken aan het bewuste sleutelwoord: combineren.
Je kunt verschillende planten met elkaar combineren voor een weelderig en natuurlijk effect, wat kenmerkend is voor een boerderijtuin. Hierbij is het goed om te kiezen voor echte “boerderij planten” voor een landelijke vormgeving. De Boerenhortensia is waarschijnlijk het meest bekende voorbeeld van een echte boerderij plant, maar er zijn meer voorbeelden zoals de Sering, Vlinderstruik, Pioenroos, Salvia, Boerenjasmijn en de Hosta. Je kunt hele mooie combinaties van deze plantensoorten maken om een mooie landelijke uitstraling te creëren!
Als je het leuk vindt om je tuin een echt traditioneel Hollands uiterlijk te geven, kun je ervoor kiezen om met bloembollen te werken en in het najaar Tulpen en Narcissen te planten.
Hoe kun je gebruik maken van de natuur in je boerderijtuin?
In de boerentuin is het prima als je de natuur zijn gang laat gaan. Neem van mij aan, als je gebruik maakt van de natuur, kan dit je een hoop werk besparen. Dit is natuurlijk iets wat meestal goed uit zal komen, je hebt het vaak al druk genoeg in je “professionele tuin” achter je privé erfafscheiding!
Er zijn een aantal manieren waarop je gebruik kunt maken van de natuur in je boerderijtuin:
- Maak gebruik van bodembedekkers;
- Zorg dat dieren jouw partner worden;
- Maak gebruik van water;
- Geniet van de voordelen van een moestuin;
- Maak zelf compost.
Wat zijn bodembedekkers?
Het belangrijkste is dat het onkruid niet de overhand krijgt in de tuin. Dit geeft natuurlijk een onverzorgde uitstraling aan je tuin. Als je géén zin of géén tijd hebt om onkruid te wieden maak dan gebruik van de natuur en kies voor bodembedekker. Bodembedekkers zijn doorgaans lage kruipende planten die snel een netwerk van wortels en bladeren vormen. Bodembedekkers worden (zoal de naam al aangeeft), voornamelijk gebruikt om een groot oppervlak van de bodem af te dekken, in veel gevallen tussen grote planten en struiken. Wanneer de bodembedekkers zich eenmaal geworteld hebben, zal onkruid geen kans meer krijgen op deze plek. Dit komt door de dichte en krachtige groei van de bodembedekker. De bekendste bodembedekkers zijn:
- Kleine maagdenpalm;
- Lievevrouwebedstro;
- Dikkemanskruid;
- Mansoor;
Als je echt snel resultaat wilt hebben kun je ook kiezen voor Kruipend Zenegroen of de bekende Hedera Helix (de klimop), maar het nadeel hiervan is dat je deze snel en daarna vaak moet snoeien en je hiermee wél weer extra werk hebt. Dat is nu net niet de bedoeling.
Veel bodembedekkers zijn winterhard en doen het goed op een vochtige grond, dus kunnen ze een winter goed doorstaan. Daarnaast zijn er bodembedekkers die in het voorjaar mooie bloemetjes hebben zoals de Schoenlappersplant, de Elfenbloem, de Schuimbloem, de Blauwe Maagdenpalm en de Amandelwolfsmelk. Op deze manier kun je functionaliteit én uitstraling op een mooie manier combineren.
Dieren in een boerderijtuin
Zoals ik hierboven al een beetje heb aangegeven, vind ik dieren in of nabij je boerderijtuin er echt wél bij horen. Een hond zal zich uitstekend amuseren op de grote ruimte die hij of zij beschikbaar heeft en een boerderijpoes zal zorgen dat je minder kans hebt op muizen. Daarnaast vind je natuurlijk veel kippen, eenden en andere dieren (kleinvee) in veel boerderijtuinen die allemaal hun steentje kunnen bijdragen aan de “huishouding”.
Denk hierbij ook zeker aan de nuttige functie die insecten kunnen hebben voor een tuin. Insecten helpen je immers om ervoor te zorgen dat de tuin gezond blijft. Ik raad je dan ook aan om planten te kiezen die insecten lokken.
Hierbij kom ik weer terug op de eerder genoemde plantensoorten als de Vlinderstruik en de Boerenjasmijn. De pioenroos past ook perfect in de boerderijtuin. Deze planten zullen zeker insecten aantrekken zoals vlinders en bijen. Daarnaast wil ik je ook nogmaals wijzen op de Salvia, die met “hyacintachtige” bloemen een heidegevoel af zal geven aan je tuin en een mooie bloei heeft in de grensperiode tussen het voorjaar en de zomer.
Tot slot wil ik je wijzen op onze “gevleugelde vrienden”. Ook vogels dragen veel bij aan het werk dat geleverd moet worden in een tuin en helpen jou met het bestrijden van ongedierte als dank voor je gastvrijheid. Dit zijn effectieve ongediertebestrijders, waarom zou je er dan niet gebruik van maken?
Maak gebruik van water in een boerderijtuin
Als we het hebben over de uitstekende combinatie van een boerderijtuin met dieren (al dan niet met het doel om de tuin zo onderhoudsvrij mogelijk te maken), kun je eigenlijk niet om het gebruik van water heen. Water biedt zeer veelzijdige mogelijkheden!
Water in vorm van bijvoorbeeld een vijver trekt leven aan in je boerderijtuin. Dit zal een grote bijdrage leveren in de organische kringloop van je tuin. Ik kan je hier heel veel over vertellen, maar dat heb ik al eens gedaan in een ander artikel waar ik je graag naar toe verwijs. Dit gaat over ideeën hoe je water kunt integreren in je tuin.
Creëer een moestuin in je boerderijtuin
Als je gebruik wilt maken van de mogelijkheden die de natuur je kan bieden, mogen nuttige planten in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken. Planten met een functie zijn vanzelfsprekend zeer gewenst in een boerderijtuin. Als je het leuk vindt om je eigen groente en fruit te kweken is dit een uitkomst. Plaats je groenten en fruit gewoon tussen de andere planten, of maak een moestuintje aan als je dit fijn vindt. Ook het zelf planten van kruiden past in dit rijtje. Deze geven ook nog eens heerlijke geur af voor de ultieme natuurbeleving. Met het creëren van een moestuin ben je op een andere manier op je land bezig en maak je gebruik van de natuur.
Wil je meer weten over moestuinen? Ontdek het in ons moestuin overzicht.
Maak gebruik van je eigen compost
Ik denk dat ik een bezitter van een boerderijtuin weinig hoef te vertellen over compost en hoe goed dit onderwerp in dit rijtje past. Door gebruik te maken van je eigen compost zorg je op een mooie natuurlijke manier door een toevoeging van nieuwe en nuttige micro-organismen voor een gezonde bodemstructuur. Een betere manier van gebruik te maken van de natuur is er wat mij betreft niet.
Nogmaals, ik denk dat dit wel bekend is. Als dit niet het geval is verwijs ik je graag door naar het artikel op mijn website waarin je alles kunt lezen over compost.
Bestrating van een boerderijtuin
In een boerderijtuin zie je veelvuldig de kenmerkende klassieke bestrating terug. Dit wordt al een lange tijd veelvuldig toegepast in dit soort tuinen en kunnen we hierdoor zeker als traditioneel omschrijven. Je bestrating moet zowel praktisch zijn als sfeer geven.
Wil je een pad maken? Gebruik dan kleine stenen. Je kunt een strak pad aanleggen of juist een organisch pad waarbij je stenen gebruikt met verschillende vormen en kleurtinten. Hierbij kun je stenen hergebruiken. Dit biedt een mogelijkheid voor het mixen van bestaande materialen. Ook het terras kun je hiermee bestraten, al kun je ook kiezen voor grotere grind vlakken (met stabilisatiematten) of tegels. De oud-Hollandse tegels van Schellevis passen perfect in de boerderijtuin.
Mocht je merken dat je veel last hebt van onkruid tussen de tegels, heb ik wel een aantal tips voor je die je kunt toepassen om hier een lange tijd geen last meer van te hebben. Ontdek in een ander artikel hoe je definitief onkruid tussen straatstenen kunt verwijderen.
Elementen die je kunt gebruiken om je boerderijtuin in te richten
Hoe je jouw boerderijtuin uiteindelijk gaat inrichten, hangt natuurlijk volledig van jouw smaak af. Voordat je aan de gang gaat om je inspiratie die je uit dit artikel haalt in de praktijk gaat toepassen, wil ik nog een aantal tips en ideeën met je delen met betrekking tot het gebruiken van elementen in je tuin.
Robuuste objecten
Een boerderijtuin is uitstekend geschikt voor een grote, wat robuuste inrichting. Een gave, steigerhouten tuinset zal hierbij zeker niet misstaan wat mij betreft. Meerdere zithoeken in dezelfde stijl benadrukken het materiaal en versterken de sfeer. Maak een stoere overkapping boven je zithoek of bij de achterdeur. Deze kun je maken van grove planken of zelfs van hele boomstammen! Zet een aantal echte boerderij items neer. Hierbij bedoel ik natuurlijk niet het plaatsen van een tractor, maar juist wel aan een hooibaal, een regenton of een mooie authentieke waterput. Hiermee maak je jouw tuin speels en toepasselijk!
Versterk het boerderij gevoel
Met het gebruik van grotere tuinmeubels en een aantal typische, bovengenoemde, items ben je al een heel eind om het boerderij gevoel te versterken. Om dit gevoel te versterken kun ook een aantal karakteristieke decoratieve elementen toepassen. Denk aan kleedjes en kussentjes met een leuke geruite print, dit past helemaal bij de stijl en het landelijke gevoel van buitenleven.
Tuinverlichting
Mocht je meerdere hoekjes hebben gemaakt, dan is het een idee om een goed lichtplan op te stellen. Bedenk waar je welke tuinverlichting wilt hebben. Kies je voor een warm, gezellig licht of juist een praktisch, fel licht om in te kunnen werken? Probeer hier dynamisch mee om te gaan. Een uitgebalanceerd verlichtingsplan zal hiervoor de basis vormen.
Volg je eigen gevoel en wensen bij het inrichten van je boerderijtuin
Welke van bovenstaande tips je ook toe gaat passen, ik wil vooral even benadrukken dat het natuurlijk belangrijk is om uit te gaan van je eigen smaak en mogelijkheden. Welke sfeer wil ik bereiken? Hoe wil ik me voelen in mijn achtertuin? Volg je eigen gevoel en wensen bij het inrichten van je boerderijtuin. Dit is je basis voor jouw perfecte tuin. Uiteindelijk zijn ontspanning en genieten de belangrijkste functies van een boerderijtuin. In mijn gratis Tuinideeën Gids deel ik een aantal voorbeelden van een boerderijtuin en tuinen in allerlei andere tuinstijlen. Download hier de gratis gids.
Aanbieding voordat je in je tuin aan de gang gaat
Tot slot wil ik je nog een leuke aanbieding doen voordat je aan de gang gaat, of als je het leuk vindt om te tuinieren natuurlijk. Ik vind het leuk om je te helpen bij het inrichten van je tuin, en mijn kennis hierover te delen. Zo heb ik onder andere een interessant e-book geschreven over hoe je het beste tuinplannen kunt maken. Vind je het leuk en interessant om die te lezen?
Je kunt dit e-book GRATIS downloaden via deze link.
Wil je meer Tuininspiratie opdoen? In mijn gratis Tuinideeën Gids deel ik 80 tuinideeën met allerlei verschillende stijlen. Download hier de gratis gids.