Als je een tuin hebt dan zullen deze 7 punten (of in ieder geval een aantal) waarschijnlijk herkenbaar voor je zijn en krijg je al de kriebels als je eraan denkt. Het zijn problemen die structureel terugkeren. Het is een opstapeling van ergernissen waardoor je het eigenlijk een klein beetje bent gaan accepteren. Maar als het moment weer daar is baal je er enorm van.
En in veel gevallen bleek dat ik ze met mijn adviezen heel goed heb kunnen helpen met tastbare oplossingen en in sommige problemen zelfs voorkomen konden worden.
In dit artikel wil ik jou ook graag helpen door deze oplossingen met je te delen. Ik zal praktijksituaties als voorbeeld nemen, waardoor je zelf kunt inschatten of deze oplossing ook daadwerkelijk toepasbaar is voor jou specifieke situatie. Hieronder staan de 7 grootste ergernissen van iedere tuinbezitter alvast voor je opgesomd:
- Groene aanslag op de bestrating
- Onkruid tussen tegels en stenen
- “De fundering van het gazon en het bemesten van het gras”
- Wateroverlast in de tuin
- Verzakkingen in het straatwerk
- Planten groeien slecht of gaan dood
- “Privacy”
1. Groene aanslag op de bestrating
Groene aanslag op je straatwerk. Gaan je nekharen al overeind staan? Deze staat met stipt op 1 als grootste ergernis. En dat komt omdat het probleem ook bijna niet te voorkomen is. In de meeste tuinen liggen materialen van beton of gebakken sierbestrating. Deze materialen zijn gevoelig voor groene aanslag van algen.
Het probleem ontstaat in het najaar als het kouder en natter begint te worden. Vooral op plekken waar weinig zon komt zal het straatwerk erg groen worden. We hebben er nu eenmaal mee te maken in een regenachtig land als Nederland (en België).
Helaas heb ik geen kant en klare oplossing voor je waardoor je dit probleem helemaal kunt gaan voorkomen. Als je op internet gaat zoeken naar oplossingen dan zal je waarschijnlijk op artikelen terechtkomen over de ontwikkeling van keramische tegels. Een van de grootste voordelen van keramiek is dat deze tegel niet groen wordt. Ideaal zou je denken en dat is ook een van de belangrijkste reden waarom mensen kiezen voor keramiek in de tuin.
Ik wil in dit artikel graag zo objectief mogelijk tegen je zijn. Hoewel ik absoluut een fan ben van keramische tegels is de theorie die je op internet vind allesbehalve objectief als je het mij vraagt. Je zit namelijk met de voegen. Deze worden nog steeds groen en dat betekend dat je nog steeds niet van je probleem af bent.
Ik heb dus geen oplossing om het probleem te voorkomen, maar ik kan je wel adviseren hoe ik zelf altijd mijn bestrating (in mijn eigen tuin heb ik betontegels met gebakken waaltjes) schoonmaak in het voorjaar.
Hoe verwijder je groene aanslag?
Wat je niet gaat doen is een hogedrukspuit tevoorschijn toveren en enthousiast gaat schoonmaken. Resultaat voor korte termijn is prima maar voor de lange termijn wordt het alleen maar meer drama. Je tast hiermee de toplaag van de steen aan waardoor bestratingen veel sneller weer groen worden.
Ik maak zelf altijd gebruik van een biologische (plantvriendelijke) algenreiniger van Floramix. Dat is een middel wat je verdunt met water en aanbrengt op het straatwerk, langzaam laat intrekken en daarna weer afspoelt nadat je de tegels hebt geschrobd met een harde bezem.
Tip. Let op dat je bezemharen vrij zijn van steentjes en/ of cementaanslag om krassen te voorkomen.
Het lijkt een hele klus, maar ik vind het zelf altijd hard meevallen. In korte tijd heb je veel resultaat en dan ben je er ook weer voor een jaar vanaf.
Verder heb ik een ook ander artikel over groene aanslag geschreven, waarin ik onder andere beschrijf wat je juist wel én niet moet doen bij het verwijderen van groene aanslag op tegels.
2. Onkruid tussen tegels en stenen
Zucht. En daarna een blik over het straatwerk waar onkruiden tussen de voegen als een gek beginnen te groeien. Wees gerust. Je bent niet de enige die er soms helemaal flauw van is en daarom hoort dit ook in de lijst van grootste ergernissen.
Helaas heb ik hiervoor ook geen oplossing wat ervoor zorgt dat je onkruiden nooit meer terugkomen.
In theorie is er van alles vindbaar maar de praktijk wijst vaak anders uit en daarom wil ik je graag een aantal tips meegeven die het je wel een stuk makkelijker maken zonder dat je er veel extra’s voor hoeft te doen.
Nieuwe bestrating?
In het geval je nieuwe bestratingen moet gaan aanleggen dan raad ik je altijd aan om de fundering (onderlaag) te voorzien van een dik pak geel zand (minimaal 20 centimeter). Voeg daarna de bestratingen met een voegmiddel/ mortel en niet met zand. Dat scheelt al een heel stuk en voorkomt problemen in de nabije toekomst.
Daarbij wil ik graag even uitleggen waarom het geen zin heeft om antiworteldoek te gaan aanleggen onder je straatwerk. Althans, het heeft geen zin om het toe te passen om onkruiden te voorkomen. Als je het gebruikt als ‘druk verdeeldoek’ om verzakkingen te voorkomen is het een ander verhaal.
Waar komen deze onkruiden vandaan?
Onkruiden tussen de voegen komen namelijk niet van onderuit maar van bovenaf. Ze waaien over vanuit velden in de omgeving of komen via vogels terecht in jouw tuin. Dat is simpelweg niet te voorkomen maar je kunt er wel voor zorgen dat deze zaden niet de kans krijgen om te ontkiemen.
Door de wind en door tuinonderhoud is de kans groot dat er naast zaden ook grond/ zand tussen je voegen blijft zitten. In combinatie met zon en vocht is dit een ideale plek waar de zaden kunnen ontkiemen en uit kunnen groeien tot onkruiden.
Veeg regelmatig (1x per week of per 2 weken) het straatwerk en je voorkomt dit voor een heel groot deel. Blazen is ook prima. Zolang je de paden en het terras maar schoonhoudt.
Merk je dat de voegen aardig inzakken of dat er ruimtes ontstaan? Voeg deze dan na met een voegmiddel om te zorgen dat er zo min mogelijk ruimte overblijft.
Wat moet ik dan met het bestaande onkruid?
Goede vraag! Onkruiden die zich alsnog ontkiemen moeten worden verwijderd. Dat kan op de ouderwetse manier door ze handmatig met wortel en al te verwijderen of met een borstel (nadeel hiervan is dat je met een borstel heel snel beschadigingen aanbrengt).
Jarenlang hebben we ook gebruik gemaakt van gif. En dat had natuurlijk een hele effectieve werking maar, zoals je misschien hebt vernomen (en anders ben je bij deze op de hoogte) is dit verboden voor particulier- en professioneel gebruik. Populaire bestrijdingsmiddelen als Roundup en Glysophaat worden van de markt gehaald en zullen op den duur niet meer verkrijgbaar zijn. Gebruik je ze wel? Dan zijn de boetes niets mals als hier controle op wordt uitgeoefend.
Deze markt is in ontwikkeling en op dit moment worden methodes met heet water, schuim en verbranden als meest effectief aangeschreven. Wij zijn zelf continu bezig om deze methodes te blijven testen. Als we je hiermee kunnen helpen dan zullen we het zeker niet nalaten om je hierover verder te informeren.
3. ,,Het gazon is niet mooi, maar bij de buren wel”
Deze past zeker in de ‘quote top 3’ van uitspraken over de tuin en is voor velen een ergernis die er langzaam maar zeker is ingeslopen. En er wordt veel geld uitgegeven zonder dat het resultaat overlevert. Onnodig veel geld en dat is jammer en eeuwig zonde. Ik zal je uitleggen waarom dit zoveel gedaan word en wat je eigenlijk zou moeten doen om het probleem aan te pakken/ te voorkomen.
De oorzaak van het probleem dat het gazon niet mooi is moet je zoeken in de ondergrond en dus niet in het graszaad of de graszode zelf. Daar bedoel ik eigenlijk mee te zeggen dat, als je gazon vol zit met wortelonkruiden, mos en weet ik wat allemaal nog meer het geen zin heeft om hier nog heel veel geld in te steken.
Je zou een poging kunnen wagen om het gazon te verticuteren of de onkruiden te verwijderen maar in de meeste gevallen heeft het weinig zin. Althans, het resultaat zal niet desgewenst zijn en de energie/ kosten die je erin steekt hebben (te) weinig rendement.
Fundering van de tuin
Het probleem en dus de oorzaak moet je gaan zoeken in de ondergrond. Of liever gezegd, de fundering van de tuin.
De fundering van de tuin kun je vergelijken met die van een woning. Als dat niet voor elkaar is dan zullen de gevolgen boven de grond zichtbaar zijn. Daarom is de fundering ook altijd een vast gegeven en iets waar niet op bezuinigd wordt/ kan worden.
Om je een idee te geven. In de meeste gevallen zijn de kosten van de fundering circa een derde deel van de totale investering van de woning. Met andere woorden betekent het dat een derde van de kosten onder de grond zitten. Deze zie je dus niet. Met een tuin werkt het exact hetzelfde.
Als je de fundering niet op orde hebt zullen de gevolgen zich bovengronds uiten.
Funderingen kun je opdelen in 2 hoofdcategorieën. De fundering voor dode materialen (waarop ik later terug kom) en de fundering voor levende materialen zoals planten en gazons.
Fundering voor levende materialen
De ondergrond is allesbepalend voor de kwaliteit van bomen, planten en het gazon. Dat bepaald of nieuwe planten wel of niet goed aanslaan en hoe snel de tuin volgroeid is. Wij streven er bij onze klanten na om na 1 jaar de borders tussen de 70 – 90% volgroeid te hebben. Bomen en grote heesters zijn daarop een uitzondering maar het doel is om geen, of zo min mogelijk zwarte grond te zien en dat plantengroepen in elkaar overgaan waardoor het onderhoud een stuk vriendelijker wordt.
Een tastbaar voorbeeld om de fundering voor levende materialen te verbeteren is door te zorgen voor de juiste voedingswaardes. Dit doe je door bodemonderzoek uit te (laten) voeren en op basis van de resultaten de juiste (verhouding) meststoffen toe te passen.
Een ander voorbeeld waarbij je de kwaliteit verbeterd is door een goede afwatering te creëren. Daar kom ik later nog op terug.
Belangrijk om te vermelden is dat er geen standaardoplossing bestaat om de fundering op optimale conditie te krijgen. In Nederland kennen we verschillende grondsoorten waar in ieder specifiek geval maatwerk adviezen moeten worden uitgebracht op basis van (bodem) onderzoeken.
Dit is absoluut de nummer 1 tip die ik je kan geven als je gazon niet op orde is. De oorzaak zit in 9 van de 10 gevallen onder de grond. In mijn e-book over beplantingsplannen leg ik hier ook iets over uit. Je kunt deze hier gratis downloaden.
Gazon bemesten
Je zult nu ook beter begrijpen waarom het geen zin heeft om klakkeloos (dure) meststoffen te gaan strooien terwijl dit wel heel veel gebeurd. Ik schat dat in 90% van de gevallen zonder enige vorm van kennis bemestingen worden toegepast zonder te weten waarom en wat voor effect het heeft.
Zelf vergelijk ik dat altijd met vitamine supplementen wat een groot gros van wij Nederlanders innemen. Oké, zelf ben ik ook zo’n type die periodes heeft en af en toe vitaminepillen slikt onder het motto ‘baart het niet dan schaad het niet’.
En dit is, in geval je organische meststoffen gebruikt (stikstoffen en andere chemische bemestingen is een ander verhaal) ook zo. Hier richt je nagenoeg geen schade mee aan en zal je meestal geen negatieve verschijnselen ontdekken. Maar of het werkt is een tweede. En dat is verschrikkelijk jammer van je geld. Want als ik je nu niet bewust laat worden van de kosten zal je het waarschijnlijk altijd op deze manier blijven doen. En dan telt het hard op als je een vergelijking gaat maken tussen kosten en resultaat.
Multivitaminen voor de tuin
Met vitaminepillen weten we eigenlijk helemaal niet of het wel zoveel zin heeft. De wereldberoemde multivitaminen bevat van alles wat. Maar heeft het lichaam dit wel nodig? Geen idee? Dat is met het blote oog niet te zien.
Met de tuin weer exact hetzelfde. Met het blote oog kunnen we niet zien welke waardes er moeten worden aangevuld om tot een gezonde ondergrond te komen. Daar kom je weer achter door het te meten (= weten) en een bodemonderzoek te doen door een erkend laboratorium.
Op basis daarvan kun je heel selectief bemesten en met veel minder kosten betere resultaten behalen.
Dat is ook de reden waarom wij met ons hoveniersbedrijf een vol jaar garantie durven en kunnen te geven op al onze producten en diensten zonder dat we 3x opnieuw hoeven te beginnen (ook ergernis) en waardoor we kunnen garanderen dat de tuin er na enkele jaren ook nog goed uitziet.
4. Wateroverlast in de tuin
Een probleem wat in Nederland steeds meer omvang krijgt en vooral aandacht vergt om het niet uit de hand te laten lopen.
Vooral in nieuwbouwwijken is dit een probleem waar we mee te maken hebben en het blijkt lastig om hier goede oplossingen voor te vinden omdat (de meeste) gemeentes nu eenmaal besloten hebben dat hemelwater niet meer op het riool mag worden aangesloten.
Dat wetende wil ik een aantal oplossingen voor je uitschrijven die je zou kunnen overwegen om het waterprobleem in de tuin aan te pakken.
- Hemelwater opvangen in een hemelwaterafvoergoot en aansluiten op het gemeentelijk hemelwater riool (indien aanwezig)
- Hemelwater opvangen in een hemelwaterafvoergoot en aansluiten op infiltratiekratten (dient als tijdelijke opslag)
- Veel groen (planten en gazon) aanleggen zodat deze het water opvangen en verwerken
- Gaten boren en opvullen met drainzand of grind
- Drainage aanleggen en afvoeren via bovengenoemde opties of, indien mogelijk naar een sloot
- Drainzand verwerken in de toplaag om een betere (open) grondstructuur te creëren
Vooral tuinen op leem en op de klei vormen een grotere uitdaging. Hier hebben infiltratiekratten en het boren van gaten weinig zin omdat dit het waterprobleem alleen maar vertraagd. Als je daar geen sloot of iets dergelijks in de buurt hebt ben je aan de goden overgeleverd.
Ik heb deze discussie al meermaals gevoerd met onder andere de gemeente Enschede en de gemeente Groningen. Beiden hadden nog geen concrete oplossing en gaven aan hier mee bezig te gaan. Tot op heden heb ik nog geen betere optie dan hierboven omschreven. Ik hoop hier op korte termijn meer nieuws over te kunnen melden.
5. Verzakkingen in het straatwerk
Verzakkingen in het straatwerk kan een gevolg zijn van een waterprobleem in de tuin. Doordat er langdurig water staat is de ondergrond minder stabiel en zullen er verzakkingen optreden. Pas bovenstaande tips toe en het probleem heb je hopelijk opgelost.
Een ander veelvoorkomend probleem is fundering type 2 zoals ik dat eerder heb benoemd. De fundering voor dode materialen zoals bestratingen, vlonders en halfverhardingen zijn essentieel voor een duurzame aanleg voor de lange termijn.
Ik raad je aan om altijd een laag vulzand aan te brengen van minimaal 20 centimeter. Bij minder stabiele ondergronden (klei, leem, veen en op plekken waar de vaste grond erg diep zit en waar woningen op palen staan) adviseer ik altijd om op plekken die intensief gebruikt worden (bijvoorbeeld opritten) gebroken puingranulaat aan te brengen. Het liefst ook een laag van minimaal 20 centimeter om een stabiele bodem te bouwen.
Op veenondergronden zie je vaak dat er een drukdoek wordt gebruikt onder de puinlaag. Dat zou ik ook zeker meenemen onder een oprit. Let er wel op dat, als je een doek gebruikt deze waterdoorlatend is.
6. Planten groeien slecht of gaan dood
Het antwoord en de oplossing heb ik eigenlijk al gegeven bij het derde punt. Ook hier is de ondergrond essentieel en kun je een heel groot deel van de problemen oplossen en nog beter, voorkomen dat ze weer optreden.
Als aanvulling wil ik je nog vertellen dat het belangrijk is om dit proces bij te houden. Als je weet welke waardes de ondergrond van jouw tuin heeft dan weet je dat, als je niet bemest deze (bij normale omstandigheden) weer terug zullen gaan naar het oorspronkelijke. Met deze informatie kun je jaarlijks gericht meststoffen blijven toepassen waardoor je de ondergrond in goede conditie houdt.
Er zijn natuurlijk altijd gevallen waarbij het probleem in de plant zelf zit. Ziektes en plagen zijn gevallen die losstaan van alles en vragen om speciale oplossingen.
Je moet willen dat het er zo uit komt te zien:
7. ,,Ik mis privacy”
Het laatste punt wat ik wil bespreken is iets wat de laatste jaren steeds vaker terugkomt op wensenlijstjes van mijn klanten. Het gevoel van privacy in woonwijken is voor mijn idee nog nooit zo belangrijk geweest als dat vandaag de dag is. En dat kan ik me uiteraard heel goed voorstellen want je wil de tuin kunnen gebruiken om lekker te ontspannen.
Wanneer je in een woonwijk woont met links, rechts en achter buren waar tuinen aan elkaar grenzen zal je het vast herkennen. De ramen op de 2e verdieping storen je en je hebt het gevoel dat je ‘bekeken wordt’. We weten allemaal dat het waarschijnlijk voor een groot deel tussen onze oren zit, maar toch blijft het gevoel. En daar wil je iets aan doen.
Privacy in tuin vergroten
Dit kun je vrij simpel oplossen met een stukje psychologie. Ik zal het niet spannender maken dan het klinkt en ik kan het je ook niet tot in detail uitleggen maar het blijkt zo te zijn dat, als je een kijklijn onderbreekt met een object (mijn voorkeur gaat uit naar lei- bomen) de aandachtspanne veranderd en dat het gevoel van privacy toeneemt.
Waarschijnlijk moet je dat stukje 2 of 3x lezen, maar ik hoop dat je hem vat.
Ik raad je dus aan om (lei) bomen te gaan gebruiken die je tuin in de hoogte afsluiten van nieuwsgierigheid. Een terrasoverkapping en/ of tuinschuur helpt natuurlijk ook.
Daarbij is het een soort van trend geworden (of ik er blij mee ben laat ik even in het midden) dat nieuwbouwtuinen worden opgeleverd met rondom houten schuttingen. Heel erg handig maar de ruimte die je dacht te hebben wordt met deze schuttingen ineens een stuk beknopter.
Mijn eigen ervaring
Ik heb altijd het gevoel dat de muren op me af komen als ik in zo’n tuin sta. En dat vind ik geen prettig gevoel.
Meestal los ik dit op door veel groen toe te passen en de schuttingen te camoufleren en ‘minder aanwezig’ te laten zijn. De verhoudingen worden aangepast en het gevoel tussen groen maakt heel veel goed.
Deze oplossing in combinatie met bomen zorgen voor een betere sfeer en helpen om het gevoel van privacy te versterken.
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met deze tips en adviezen. Als er niets tastbaars voor je tussen zit dan hoop ik in ieder geval dat ik je inzichten heb kunnen geven met voorbeelden uit de praktijk.
Dit is nog maar een kleine greep van mijn ervaringen. Omdat je dit document hebt gekregen heb je jouw mailadres bij ons achtergelaten. Deze is uiteraard helemaal veilig en we behandelen deze met grootse zorg en zullen deze absoluut niet vrijgeven of misbruiken.
Sommige van deze ergernissen kun je voorkomen met een goed beplantingsplan. Een goed begin is immers het halve werk. Daarom wil ik je wat leuks aanbieden: mijn e-book over het maken van een beplantingsplan. Hierin deel ik mijn ervaringen en tips voor het maken van een goed beplantingsplan, waarbij onkruid geen kans heeft. Download hier het gratis e-book.