Grind in de tuin? 10 voordelen van halfverharding
Grind in de tuin? | Halfverhardingen zijn vaak budgetvriendelijk in aanleg en onderhoud. Deze soort verharding heeft wel regulier onderhoud nodig. Bovendien is het minder eenvoudig te belopen en heeft het aanzienlijk minder draagkracht dan volledige verharding. Toch is halfverharding populair. Welke soorten zijn er eigenlijk en wat zijn de voordelen van deze toepassing?
Grind in de tuin
Halfverharding kan van heel veel verschillende basismaterialen gemaakt zijn. Gebroken natuursteen is er een, boomschors, schelpen, houtsnippers of gebroken puin zijn andere soorten. Grind is misschien wel de bekendste variant. Grind werd vroeger veel toegepast op boerenerven. Niet vreemd, het materiaal is budgetvriendelijk en eenvoudig verkrijgbaar. Toch moet er regelmatig een hark door de halfverharding gehaald worden, om te voorkomen dat er onkruid tussen groeit bijvoorbeeld. Aanleg is heel eenvoudig en binnen korte tijd te realiseren. Daarnaast wordt een materiaal als houtsnippers vaak gebruikt als valondergrond bij speeltoestellen.
Soorten halfverharding
- Grind; rond van vorm, blijft een losse toplaag houden en te koop in diverse kleuren of gradaties. Grind is een losliggend materiaal, leemgrond of gebroken grind is vaster en blijft beter liggen.
- Stol; mengsel van grind, zand en leem. Zand en leem maken dat het grind vast ligt en zelfs de bovenlaag is vastliggend.
- Steenslag; verzamelnaam voor diverse soorten gebroken steen. Zowel gebroken natuursteen als bouwpuin wordt steenslag genoemd. In de toepassing van verhardingsmateriaal wordt veelal natuursteen gebruikt.
- Split; fijn gebroken steenslag. Diverse soorten materialen en kleuren beschikbaar, vormt een tamelijk vastliggend oppervlak. Split is bijna niet waterdoorlatend.
- Kleischelpen; vaak gebruikt op wandelpaden. Klei zorgt voor hechting, walsen maakt dat de schelpen breken, waardoor de toplaag steviger wordt.
- Boomschors of houtsnippers; verterende halfverharding, moet zo nu en dan bijgevuld worden. Veel gebruikt op wandelpaden of in de tuin.
10 voordelen van halfverharding in de tuin
- Waterdoorlatend, op halfverharding blijft geen water staan, er loopt minder regenwater naar de riolering en meer naar de tuin. Plassen water op halfverharding komt nauwelijks voor.
- Verwerking in ronde vormen, bij halfverharding zijn geen ingewikkelde zaagpraktijken nodig om in ronde vormen te werken.
- Bezoekers kondigen zichzelf aan: lopen in grind gaat vaak niet geruisloos. Dit kan een voordeel zijn, als je niet wilt dat bezoekers ineens voor je neus staan.
- De variatie aan materialen maakt dat er altijd wel een soort halfverharding is dat in kleur en vorm bij de bestaande bestrating past.
- Halfverharding is duurzaam, materialen zijn verkregen uit de natuur en heeft een lange levensduur. Daarnaast is hergebruik of recycling mogelijk.
- Natuurlijk in kleur, welke vorm van halfverharding je ook toepast, de kleur past bij de natuur. Alle soorten halfverharding zijn gemaakt van natuurlijke producten.
- Alg en onkruid krijgen minder kans, veel halfverharding bevat kalk, wat ervoor zorgt dat alg geen kans krijgt. Onkruidbestrijding met chemische middelen is overbodig, af en toe harken zal genoeg zijn.
- Hard, veel halfverharding is zeer hard, zelfs auto’s kunnen er zonder problemen overheen rijden. Het blijft ook hard, een stevige regenbui maakt niet dat het materiaal ineens zacht of papperig wordt.
- Aanleg en onderhoud zijn budgetvriendelijk, waar tegels naar verloop van tijd scheef liggen of breken, zal halfverharding jarenlang, zelfs na intensief gebruik, in conditie blijven.
- Beschadigd nauwelijks, halfverharding is bijna niet te beschadigen. Mocht dat toch gebeuren, dan is het aanbrengen van een handje nieuwe halfverharding genoeg ter restauratie.
Stabilisatiematten
Voor plekken waar betere stabiliteit gewenst is, is grindstabilisatie Nidagravel beschikbaar. De stabilisatiematten zijn waterdoorlatend, gemakkelijk te belopen of berijden, duurzaam, ecologisch en esthetisch. Plaatsing is eenvoudig en door gebruik van wortelwerend geotextiel wordt onkruid geweerd. De grindstabilisatie is ook toe te passen op hellingen en is belastbaar tot 300 ton. Door de waterdoorlaatbaarheid behoren plassen en putten tot het verleden.
De verwerking van halfverharding
Als je een halfverharding gaat aanleggen, begin dan met een zandlaag. Vaak wordt er een zandbed van tien tot vijftien centimeter aangebracht. Deze laag voorkomt waterstagnatie en houdt onkruidgroei tegen. Op plaatsen waar extra onkruid staat, is aan te raden ook nog met een anti-worteldoek te werken. Wordt halfverharding gebruikt op het terras, dan is een goede voorbereiding het halve werk. Zo is het bijvoorbeeld noodzakelijk te zorgen dat de grondwaterspiegel onder het maaiveld ligt. Weet je niet hoe je dat voor elkaar moet krijgen, win dan advies in bij een tuinaannemer.
Een halfverharding die verkeer moet dragen, heeft een stevigere ondergrond nodig dan de halfverharding op het terras. Voor een oprit kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van eerst een laag puin, dan pas de halfverharding. Opsluitbanden zorgen ervoor dat de halfverharding niet wegloopt, dit kunnen betonnen banden zijn, maar bijvoorbeeld ook een rij klinkers op zijn kant. Een afschot maakt dat de halfverharding goed waterdoorlatend is.