Welke soorten halfverhardingen zijn er voor in de tuin?

Knerpend grind, warme stenen om over te lopen, fijn split dat knispert wanneer het waait en boomschors waar je met je blote voeten overheen kunt lopen. Heb je een beeld in je hoofd? In dit artikel neem ik je mee in een aantal halfverhardingen en vertel ik je voordelen van bepaalde soorten. Er zijn allerlei soorten halfverhardingen, altijd zijn het natuurlijke materialen, maar ze verschillen in vorm en maat. De soorten waar we in dit artikel op in gaan zijn:

Soorten halfverhardingen voor in de tuin

 • Grind
 • Split
 • Boomschors
 • Houtsnippers

Allereerst, het is verstandig om onder je halfverharding anti-worteldoek aan te brengen. Sowieso bij het grind en split is dit aan te raden in verband met het onkruid dat tevoorschijn kan komen. Bij het boomschors en de houtsnippers kun je ervoor kiezen om geen anti wortel doek aan te brengen omdat hier van nature minder onkruiden doorheen dringen naar het oppervlak. Dit is afhankelijk van de dikte van de laag boomschors/houtsnippers.

Halfverharding: Grind

Grind wordt gewonnen uit gesteente maar ook uit bijvoorbeeld rivieren. Grind is heel divers te verkrijgen en in heel veel verschillende maten en kleuren. Afhankelijk welke sfeer jij wilt in je tuin kun je het soort grind kiezen dat erbij past. Bij de steenhandel zijn vaak monsters te zien van grindsoorten zodat je een beter beeld hebt. Het is verstandig om onder het grond naast een antiworteldoek ook zogenaamde grindmatten te leggen. Deze mat zorgt ervoor dat het grind beter op zijn plaats blijft liggen en je niet na een paar keer eroverheen rijden of lopen al het grind in de hoek van de oprit of de tuin hebt liggen.

Een voorbeeld van grind is:

 • Beach Pebblese salom 50-70

Dit is een grindsoort die glad van structuur is en een diameter van 50 - 70 mm heeft.

Halfverharding: Split

Split wordt gewonnen in steengroeves en wordt machinaal bewerkt naar de gewenste grootte. Dit soort halfverharding kun je in heel veel verschillende kleuren en maten verkrijgen. Voor split geldt hetzelfde als grind, het is afhankelijk van de gewenste sfeer welk soort split je moet kiezen. Bij de steenhandel zijn genoeg monsters te vinden van split soorten. We adviseren om onder split splitmatten te leggen. Deze matten zorgen ervoor dat het split op zijn plaats blijft liggen en niet in de hoek van de tuin beland na veel betreding. Ook adviseren we antiworteldoek. Dit doek zorgt ervoor dat de onkruiden geen kans krijgen om door het split heen te groeien.

Een voorbeeld van split is:

 • Pandasplit

Dit split heeft diameter van 8 tot 12 mm en heeft een zwart witte kleur.

Halfverharding: Boomschors / houtsnippers

Boomschors en houtsnippers kun je toepassen als je de tuin natuurlijk wilt houden. Een aantal voordelen van boomschors zijn;

 • Luchtdoorlatend
 • Weinig tot geen mos
 • Beschermd de bodem tegen erosie en wind
 • Verspreid een natuurlijke geur
 • Vergaat minder snel dat houtsnippers
 • Werkt onkruidremmend
 • Wordt omgezet in humus wat weer goed voor planten is

Boomschors en houtsnippers zijn echt een toevoeging aan je tuin wanneer je een natuurlijke uitstraling in de tuin wilt hebben. Het is aan te raden een antiworteldoek onder boomschors en houtsnippers toe te passen. Wanneer je echter meerdere jaren achter elkaar een lading boomschors of houtsnippers aanbrengt zullen onkruiden vanzelf wegblijven. Een duurzaam natuurlijk materiaal.

Ben je benieuwd hoe deze verschillende halfverhardingen tot zijn recht komen in een tuin? Bekijk dan eens mijn gratis inspiratiepakket, waarin je talloze voorbeelden vindt van tuinen met halfverhardingen.

Reactie plaatsen