2 takt benzine in 4 takt motor

Voor veel mensen blijft het een groot vraagteken wat nu precies het verschil is tussen 2 takt benzine en 4 takt benzine. Het ziet er namelijk allebei hetzelfde uit en ook de reuk vertoont (in het merendeel van de gevallen) geen verschillen. Toch is het van belang om er rekening mee te houden dat er wel degelijk sprake is van een structureel verschil. Wat zou er nu bijvoorbeeld precies gebeuren wanneer je 2 takt benzine in een 4 takt motor doet? We geven je op deze pagina een gedetailleerd antwoord op deze belangrijke vraag.

  • Benzine en olie in één
  • Tweetakt olie in de benzine
  • Wat bij tweetakt olie in het cartier?
  • 2 takt benzine in 4 takt motor

Benzine en olie in één

In eerste instantie is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er bij een 2 takt motor sprake is van een zogenaamde mengsmering. Dit komt omdat een 2 takt motor niet over een apart reservoir beschikt waar de olie in kan worden gedaan. Het gebruik van een 2 takt benzine in een 4 takt motor is hierdoor in de basis al sterk af te raden. Bij een 4 takt motor is het immers zo dat de olie en de benzine wel degelijk van elkaar gescheiden worden.

Tweetakt olie in de benzine

Op het ogenblik dat er sprake is van tweetakt olie in de benzine van een viertakt motor zal de motor onregelmatig gaan lopen. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat de benzine niet meer goed kan verdampen. Het gevolg is bovendien dat er een sterke rook ontstaat die ook nog eens zeer schadelijk kan zijn voor niet alleen jou als gebruiker, maar ook voor het milieu. In dit geval zit er vaak helemaal niets anders op dan alles schoon te maken en de juiste benzine te gebruiken.

Indien er sprake is van injectie kan het gebeuren dat de benzine niet fijn genoeg kan worden ingespoten waardoor de motor gaat bokken. Ook in deze situatie kan ze afslaan en / of gaan roken. Na enige tijd zullen de injectoren dichtslaan en zal je deze moeten vervangen. Ook hierbij is het van belang dat het volledige systeem wordt schoongemaakt vooraleer je weer verder aan de slag zal kunnen.

Wat bij tweetakt olie in het cartier?

In dit geval hoef je er niet meteen voor te vrezen dat de motor zal vastlopen. Dit betekent echter niet dat je niet de nodige aandacht aan de dag moet leggen. De slecht smerende eigenschappen zullen er in dit geval namelijk voor zorgen dat de motor meer olie zal verbruiken en feller gaat roken. Het gevolg is dan ook dat deze veel sneller sporen van slijtage zal vertonen. Ondanks het feit dat de gevolgen in deze situatie dus minder erg zijn kunnen we het gebruik van tweetakt olie in het cartier van een viertakt motor niet aanraden.

2 takt benzine in 4 takt motor? Geen goed idee!

Ondanks het feit dat 2 takt benzine in een 4 takt motor dus niet altijd meteen voor problemen zorgt zullen deze wel steeds op termijn de kop opsteken. Bovendien staat het vast dat het nooit een goed idee is om 2 takt benzine in een 4 takt motor te stoppen, niet in het minst omwille van het feit dat er bij een 2 takt motor sprake is van een mengsmering.

Ben je op een bepaald ogenblik verstrooid? Dan is het vooral van belang dat de machine grondig wordt geleegd en schoongemaakt vooraleer je er terug mee aan de slag gaat. Alleen op deze manier zal je namelijk erger kunnen voorkomen.

Jos Huyberechts
Door

Jos Huyberechts

op 09 Mar 2024

Twee takt benzine in een grasmaaier, en nu ?

Reactie plaatsen