Multitools

Wat zou je er van zeggen, mocht het mogelijk zijn om met één enkel stuk gereedschap verschillende werken in je tuin uit te voeren? Onmogelijk? Zeker niet! Multitools maken het namelijk mogelijk! Je kan er bovendien tegenwoordig niet meer alleen voor kiezen om gebruik te maken van multitools op elektriciteit, er zijn ook varianten met benzine verkrijgbaar. Heb jij ook multitools die werken op brandstof en zou je hier graag meer informatie over willen? In dat geval ben je op deze pagina aan het juiste adres!

  • Soorten multitools
  • Type brandstof voor multitools
  • Brandstof voor multitools met tweetaktmotor
  • Olie voor multitools

Multitools met twee- en viertaktmotoren

Algemeen heerst de veronderstelling dat multitools steeds zijn uitgerust met een tweetaktmotor. Dat is niet correct. Sterker nog, alle nieuwe multitools die op de markt worden gelanceerd zijn een viertaktuitvoering. In principe zou je er zowel voor kunnen kiezen om gebruik te maken van een tweetakt als een viertakt machine, maar er zijn toch enkele verschillen waar je rekening mee dient te houden.

Op vlak van vermogen zijn tweetakt en viertakt multitools in principe nagenoeg hetzelfde. Het verschil zit hem echter in het verbruik evenals de schoonheid of zuiverheid van de uitlaatgassen. Het verbruik van een viertaktmotor bij multitools ligt dan ook een flink stuk lager. Dat is echter nog niet alles, want wat bovendien ook te denken van het feit dat bijvoorbeeld het gebruik van een alkylaatbenzine er voor zorgt dat de impact van de uitlaatgassen op het milieu en jouw gezondheid kan worden ingeperkt?


De keuze van het type brandstof voor je multitools

De keuze van de brandstof voor je multitools zal altijd afhankelijk zijn van het type motor welke er in terug te vinden is. Is er sprake van een tweetaktmotor? In dat geval dien je rekening te houden met het kopen van een mengsel dat bestaat uit enerzijds olie en anderzijds benzine. Het betreft hier in vergelijking met een viertaktmotor slechts één mengsel. In deze laatste dienen olie en benzine wel degelijk in aparte reservoirs te worden gedaan.

Heb je er voor gekozen om multitools te kopen die werken met een viertaktmotor? In dat geval wordt het altijd aangeraden om gebruik te maken van een loodvrije benzine 98oc. Je zou er eventueel ook voor kunnen kiezen om de financieel voordeligere 95 oc variant in huis te halen, maar dan moet er rekening worden gehouden met een slechtere verbranding. Op termijn zou dat er voor kunnen zorgen dat je multitools sneller met defecten te maken krijgen.

Brandstof voor multitools met tweetaktmotor

Bovenstaande geldt voor het gebruik van benzine in multitools die zijn uitgerust met een viertaktmotor. Wat echter wanneer je er toch voor hebt gekozen om bijvoorbeeld iets oudere of tweedehandse multitools met een tweetaktmotor in huis te halen? In dat geval beschik je over twee verschillende mogelijkheden voor wat de brandstof betreft, namelijk:

  • Je koopt een kant en klare brandstof in de winkel die bestaat uit een mengeling van olie en benzine. Ondanks het feit dat deze iets duurder kan zijn in vergelijking met een zelf gemaakt mengsel gaat ze wel veel langer mee. Deze brandstof kan dan ook doorgaans voor een periode van 2 jaar worden gebruikt.
  • Je maakt de brandstof zelf door loodvrije benzine 98 oc te mengen met olie. Het wordt aangeraden om niet meer te maken dan 2 liter. Het is namelijk zo dat de olie uit de benzine weg kan trekken waardoor het mengsel haar doel compleet voorbij kan schieten. De nieuw gemaakte brandstof moet dan ook eigenlijk als het ware meteen gebruikt worden.

Wat met de olie voor je multitools?

Het type benzine waar gebruik van wordt gemaakt in multitools is één ding. Wat echter ook te denken van de olie die er in moet? Olie is bijzonder belangrijk voor de levensduur van je machine. Het wordt dan ook aangeraden om altijd te kiezen voor een kwalitatieve olie die tijdig terug wordt vervangen. Hoe snel dit moet gebeuren is uiteraard voor een niet onaanzienlijk deel afhankelijk van het gebruik van de multitools.

Om er voor te zorgen dat je altijd gebruik kan maken van een echt kwalitatieve en goede olie in je multitools wordt het aangeraden om ze na elke 40 à 45 werkuren te vervangen. Het vervangen van de olie in je multitools doe je bij voorkeur bovendien meteen na gebruik. Dan is de olie nog goed warm en vloeibaar waardoor ze eenvoudig kan worden verwijderd.

kunststoffverarbeitungsmaschinen engel
Door

kunststoffverarbeitungsmaschinen engel

op 31 May 2018

Guten Tag Hallo! Dies ist mein erster Besuch in Ihrem Blog! Wir sind eine Gruppe von Freiwilligen und Starten einer neuen Initiative Projekt in einer Gemeinde in der gleichen Nische. Ihr Blog hat uns wertvolle vorteilhaft Informationen zu arbeiten. Sie haben einen Job gemacht!

Reactie plaatsen