4 takt benzine | Waarvoor gebruik je dit?

Daar waar vroeger heel veel tuinmachines werden uitgerust met een tweetaktmotor is dat tegenwoordig niet langer het geval. Er wordt dan ook tegenwoordig zeer vaak voor gekozen om een viertaktmotor toe te passen waardoor er 4 takt benzine dient te worden gebruikt. Wat er nu precies zo bijzonder is aan 4 takt benzine en welke mogelijkheden er op dit vlak tegenwoordig allemaal bestaan wordt meteen duidelijk middels de informatie op deze pagina.

  • Verschil tussen 2 takt en 4 takt benzine
  • Verschillende soorten 4 takt benzine
  • 4 takt benzine maken
  • Hoe 4 takt benzine maken?
  • Aspen 4 benzine voor viertaktmotoren
  • Wees aandachtig voor de olie die moet worden gebruikt!

Verschil tussen 2 takt en 4 takt benzine

In eerste instantie is het de moeite waard om even te kijken naar het verschil tussen 2 takt en 4 takt benzine. Wat dit betreft zien we dat er bij een 2 takt motor sprake is van een combinatie van olie en benzine in één. Dat zorgt voor meer vervuiling, want de uitlaatgassen zitten boordevol schadelijke stoffen. Bovendien moet het ook gezegd dat het verbruik in dit geval heel wat hoger ligt ten opzichte van machines die werken met 4 takt benzine.

Kies je voor het gebruik van een tuinmachine die is uitgerust met een viertaktmotor? In dat geval zal je meteen kunnen vaststellen dat hierbij de olie en de benzine van elkaar gescheiden worden. Dit komt het verbruik evenals de milieuvriendelijkheid alleen maar ten goede. Let op, je dient er voor te zorgen dat er nooit 2 takt benzine in een 4 takt motor terechtkomt en omgekeerd. Dit kan je tuinmachine namelijk aanzienlijk beschadigen.

Verschillende soorten 4 takt benzine

Veel mensen gaan er nog altijd vanuit dat 4 takt benzine gewoon 4 takt benzine is. Dat is niet correct. We onderscheiden wat dit betreft namelijk de 98 oc en 95 oc uitvoeringen. Het wordt algemeen aangeraden om gebruik te maken van 98 oc benzine omdat deze over een optimale verbranding beschikt. Dit voorkomt dat in een grasmaaier bijvoorbeeld de bougie of de ontstekingskaars sneller stuk gaat.

Toch gebeurt het nog steeds erg vaak dat er op vlak van 4 takt benzine voor wordt gekozen om gebruik te maken van 95 oc. De reden hiervoor hoeven we in principe niet ver te zoeken. In vergelijking met de 98 uitvoering is de 95 benzine namelijk net wat voordeliger. Wanneer het gebruik van deze benzine er echter voor zorgt dat je tuinmachine sneller stuk gaat is dit uiteraard niet bepaald financieel interessant(er) te noemen, in tegendeel.

4 takt benzine maken

Wanneer je er voor kiest om vandaag de dag bijvoorbeeld een grasmaaier op brandstof te kopen zal je kunnen vaststellen dat deze doorgaans altijd is uitgerust met een viertakt motor. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat ze beter de vooropgestelde milieu-eisen weet in te lossen. Bovendien is het ook nog eens zo dat een viertakt motor heel wat eenvoudiger kan worden onderhouden en ze bovendien over een langere levensduur beschikt.

Ben jij ook geïnteresseerd in het kopen van een machine met een viertakt motor en wil je daarom graag te weten komen hoe je zelf 4 takt benzine kan maken? In dat geval is het een absolute aanrader om de informatie op deze pagina even uitgebreid door te nemen.

Hoe 4 takt benzine maken?

We weten dat een 2 takt motor draait op een mengsel van benzine en olie. Deze mengsmering is in principe vrij eenvoudig zelf te realiseren, maar wat met 4 takt benzine? In dit geval betreft het doorgaans gewoon euro 95 benzine die je probleemloos kan tanken aan de pomp. Het maken van een dergelijke benzine is haast onbegonnen werk.

Je dient er altijd rekening mee te houden dat een 4 takt benzine uit meer dan 300 verschillende stoffen is opgebouwd. Het proces dat nodig is om zelf dergelijke benzine te maken is zeer complex en er zijn enorme installaties voor vereist. Dit zorgt er voor dat zelf 4 takt benzine maken eigenlijk niet mogelijk is.

Aspen 4 benzine voor viertaktmotoren

Buiten de gewone 98 of 95 benzine kan je er tegenwoordig eveneens voor kiezen om zogenaamde alkylaatbenzine te kopen. Het betreft hier een speciale benzine waarbij je bent verzekerd van een reeks interessante voordelen. In eerste instantie zorgt deze benzine voor heel wat minder koolvorming. Het gevolg daarvan is dat de motor langer schoon blijft en een uitstekende duurzaamheid kan worden gegarandeerd. Uiteraard is dit niet alles.

Kiezen voor Aspen 4 benzine voor gebruik in een viertaktmotor zorgt namelijk ook voor een direct voordeel voor de gezondheid van de gebruiker. Dit komt omdat de uitlaatgassen die met deze benzine worden gerealiseerd veel schoner zijn. Hierdoor blijft de impact op je gezondheid niet alleen beperkt, daarnaast levert dit eveneens een interessante meerwaarde op voor het milieu.

Wil jij ook graag kunnen rekenen op de vele, interessante voordelen die zijn verbonden aan de Aspen 4 benzine? Dat kan! Je gebruikt ze in verschillende tuinmachines die zijn voorzien van een viertaktmotor. Bekende voorbeelden op dit vlak zijn niet alleen bladblazers, maar ook grasmaaiers evenals multitools. Nog niet helemaal overtuigd van de voordelen van Aspen 4 benzine? Wij zetten ze nog even allemaal op een rijtje:

  • De machine in kwestie zal nooit problemen ondervinden met starten.
  • Aspen benzine kan zonder probleem jarenlang bewaard worden.
  • De benzine is nagenoeg volledig reukloos.
  • Er is minder onderhoud vereist voor de tuinmachine waar je gebruik van maakt.

Bovenstaande voordelen zijn uiteraard de moeite waard, maar Aspen 4 benzine is wel net iets duurder in vergelijking met gewone 4 takt benzine.

Wees aandachtig voor de olie die moet worden gebruikt!

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het belangrijkste verschil tussen een tweetakt- en een viertaktmotor terug te vinden in het oliegebruik. Daar waar er bij tweetaktmotoren sprake is van één mengsel bestaande uit een combinatie van benzine en olie geldt dat niet voor een viertaktmotor. Hierbij wordt de olie en de benzine dan ook steeds in een apart reservoir gedaan.

Van welke olie je gebruik gaat maken in combinatie met 4 takt benzine is eigenlijk aan jou de keuze. Je dient er eigenlijk alleen maar rekening mee te houden dat de olie voldoende kwalitatief is. Wees er wel zeker van dat je de olie tijdig ververst om een uitstekende bediening van je (tuin)machine in het vooruitzicht te kunnen blijven stellen. Afhankelijk van de machine in kwestie wordt het aangeraden om de olie na tussen de 40 en 50 werkuren te vervangen.

J.Bos
Door

J.Bos

op 06 Nov 2018

Wat een lang verhaal zeg = vertakt benzine mengsmering? Of niet hou het simpel

Joost Hoogendoorn
Door

Joost Hoogendoorn

op 29 May 2019

Haha

ron
Door

ron

op 03 May 2024

bij 2 takt moet je olie bij de benzine doen 1 op 30 bijvoorbeeld ,4 takt heeft de olie app in een apart vulsysteem

Reactie plaatsen