Hoe je in 10 stappen jouw tuin kan onderhouden in het voorjaar
08 februari 2018 
19 min. leestijd

Hoe je in 10 stappen jouw tuin kan onderhouden in het voorjaar

Tuinonderhoud begint in het voorjaar, want dit is dé beste periode om weer lekker buiten aan de slag te gaan. De tuin heeft een gure en vaak vochtige winterperiode doorstaan en kan vaak wel even wat ondersteuning gebruiken met het herstel hiervan. Met het onderhouden van je tuin maak je jouw buitenverblijf weer helemaal klaar om er heerlijk van te genieten in de lente en zomerperiode. Je hebt er (als de weergoden een beetje meewerken) maandenlang plezier van!

 

Maar als de voorjaarszon zich laat zien, begint voor veel tuinliefhebbers hét dilemma…..

Waar moet ik beginnen?

Wat mag ik zeker niet vergeten?

Kan ik blijvende schade veroorzaken als ik teveel snoei?

 

Dit stappenplan is een uitstekende handleiding voor het onderhouden van je tuin.

Hier vind je 10 stappen (+ 1 extra stap helemaal onderaan) die je kunt volgen om het beste uit je tuin te halen en helemaal klaar te maken voor de rest van het jaar. Daarnaast vind je bij elke stap een extra aandachtspunt en geef ik je een persoonlijke tip mee. Tevens zul je door het lezen van dit artikel kunnen voorkomen dat je veel zwaar werk voor niets doet.

Tuinonderhoud

Het onderhouden van je tuin in het voorjaar doe je met de volgende 10 stappen:

  1. Leer van je fouten
  2. Levendige bodemstructuur
  3. Verwijderen van onkruid
  4. Kalk strooien
  5. Bemesten
  6. Schoonmaken
  7. Gazononderhoud
  8. Snoeien
  9. Ongedierte
  10. Vijverplanten

Het voorjaar is ook de periode, waarin je vaak kiest om je tuin volledig anders in te richten en een andere uitstraling te geven. In dat geval hoef je de tuin niet te onderhouden maar zul je de tuin volledig opnieuw moeten ontwerpen. Ook hierbij kan ik je natuurlijk uitstekend helpen met een stappenplan. Lees hier de stappen die je kunt volgen bij het ontwerpen van een tuin.

Stap 1: Leer van je fouten uit de voorgaande jaren bij het onderhouden van je tuin

Voordat we gaan starten met het echte stappenplan kan het interessant zijn om even stil te blijven staan bij de voorbije jaren. Stap 1 is dan ook het leren van je fouten uit de voorgaande jaren bij het onderhouden van je tuin. Dit is de stap die je ook op een regenachtige dag kunt doen, in voorbereiding op je tuinonderhoud.

Welke planten hebben het wel en welke planten hebben het voorgaande jaren niet goed gedaan? Deze ervaring zijn wat mij betreft van invloed op de keuzes voor dit jaar. Ervaring is de les voor morgen, en morgen begint bij het maken van je keuzes.

Kale plekken in gras

Daarnaast is het verstandig om te kijken naar je gazon. Staat het er nog goed bij of zijn er veel kale plekken te zien in de groene grasmat? Komt dat door een intensief gebruik (zoals een afgesleten plek onder een schommel) of heeft het andere oorzaken? Het loont altijd de moeite om dit even voor jezelf uit te maken. Je zult merken dat dit inzicht je goed van pas zal komen in het vervolg van het stappenplan.

Extra aandachtspunt bij deze stap:

Kijk eens verder dan je tuin lang is en kijk naar de potentiële problemen of gevaren in de buurt. Merk je dat er meer katten in de buurt gekomen zijn die jouw tuin vrijwillig bemesten en in je tuin graven? Dan is het goed om hier rekening mee te houden.

Mijn tip:

Maak een lijstje van planten die je koopt (of bewaar de bon) en zet hier op welke planten het goed doen in je tuin. Hier is vaak een lijn in te vinden, met betrekking tot het gewas. Veel mensen hebben moeite om de plantennamen te onthouden en beginnen ieder jaar eigenlijk opnieuw.

Heb je alles in kaart gebracht en heb je een lijstje gemaakt boordevol met aandachtspunten voor jouw tuin? In dat geval kunnen we echt beginnen en verder gaan naar stap 2!

Stap 2: Het creëren van een levendige bodemstructuur in je tuin

De bodemstructuur in je tuin vormt de basis voor alle planten die je wilt gaan plaatsen. Het is dan ook niet meer dan logisch dat je in eerste instantie vooral de nodige aandacht besteed aan de opbouw en de gezondheid van de grond. Het creëren van een levendige bodemstructuur in je tuin is dan ook erg belangrijk voor een mooie tuin.

Hand in kleibodem

Kleibodem

Van belang is bovendien ook dat je over een duidelijk plan beschikt voor wat de bemesting in je tuin betreft. Ga ook niet elk jaar de hele tuin omspitten. Als je dat wél doet, wordt de volledige bodemstructuur van je tuin verstoord. Dit geldt uiteraard ook voor al het leven dat zich in de bodem bevindt. Niet doen dus. Neem van mij aan, het scheelt je zeer veel intensieve arbeid.

Na afloop van de winter is bemesting het eerste waar je aan moet denken. Met het bemesten van de tuingrond geef je voedingsstoffen aan de bodem. Daarnaast is het cruciaal in het voorkomen van ziektes en schimmels. Bemest ook niet de plant, maar wel de bodem. Zorg dat de mestkorrels naast de plant en niet op de plant terechtkomen om verbranding te voorkomen.

Extra aandachtspunt bij deze stap:

Het is altijd van belang om niet alleen de bodem, maar ook het bodemleven in je tuin de nodige rust te gunnen. Dit is uitsluitend mogelijk wanneer je minimaal spit, ploegt en bewerkt. Zorgen voor een evenwichtige, stabiele basis is dan ook steeds een vereiste.

Mijn tip:

Er zit een groot verschil tussen de diverse organische meststoffen. Voor een optimale werking is de keuze van de juiste meststoffen van een goede kwaliteit van zeer groot belang. Let hierbij goed op, er worden diverse voedingsstoffen aangeboden die niet de juiste prijs-kwaliteitverhouding hebben. Ik adviseer met betrekking tot het bemesten van de tuin dan ook de producten van Floramix. Hiermee weet je zeker dat je de juiste voedingsstoffen gebruikt.

Humusbodem

Humusbodem

Stap 3: Verwijderen van onkruid bij het onderhouden van je tuin in het voorjaar

Deze stap wordt samen met het bemesten als het vervelendste klusje gezien, maar ik ga je helpen met een paar handige tips.

Onkruid is vervelend. Niet alleen zorgt het ervoor dat de uitstraling van je tuin (behoorlijk) kan worden aangetast, maar het zorgt er ook nog eens voor dat het zomaar andere planten kan verstikken met alle gevolgen van dien.

In het bijzonder in het voorjaar is het belangrijk om je tuin goed te controleren op onkruid. Nog beter is het echter om de nodige preventieve maatregelen te nemen ter voorkoming van onkruid in je tuin, maar daar kom ik later in dit artikel op terug.

Onkruidbestrijdingsmiddelen

Het is een vraag die ik veel hoor van de (beginnende) tuinliefhebber. Dat is eigenlijk best vreemd, want door de jaren heen zijn er een groot aantal verschillende onkruidbestrijdingsmiddelen op de markt verschenen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van de natuur.

De belangrijkste reden waarom veel mensen angstig zijn om van (chemische) onkruidbestrijdingsmiddelen gebruik te maken heeft betrekking tot de gezondheid van het andere leven dat zich in de tuin bevindt. Sterker nog, de meeste chemische middelen zijn sinds kort gelukkig verboden voor zowel particulier als professioneel gebruik. Je zou er als alternatief mogelijk voor kunnen kiezen om het onkruid weg te branden, maar wanneer deze zich dichtbij andere (goede) planten bevindt is dat ook niet bepaald handig te noemen.

Hoe moet ik onkruid verwijderen?

De vraag “hoe moet ik onkruid verwijderen?” is eigenlijk helemaal niet moeilijk te beantwoorden:

Het is echter vooral de vraag of je het antwoord wel zal weten te waarderen. Zoals aangegeven, het is niet het leukste klusje van het onderhouden van je tuin, maar wel een belangrijke taak.

Onkruid bestrijden tussen vaste planten gebeurt namelijk nog steeds het beste manueel. Je kunt ervoor kiezen om dit onkruid met de hand uit te trekken, maar het is ook een mogelijkheid om gebruik te maken van hulpmiddelen zoals een schoffel. Daarnaast kun je er voor kiezen om gebruik te maken van één of meerdere van deze volgende handige opties:

Mijn tip:

Onkruid verwijderen uit je tuin neemt heel wat tijd en moeite in beslag. Dit niet in het minst wanneer je over een tuin met een degelijke omvang beschikt. Onder het mom “voorkomen is beter dan genezen” kan het dan ook de moeite waard zijn om enkele preventieve voorzorgsmaatregelen te integreren in je tuin. Je kan op dit vlak denken aan de volgende opties:

  • Het toepassen van bodem bedekkende planten (waar planten groeien, groeit geen onkruid). Je kunt onder andere kiezen uit een mulchlaag, boomschors en hakselhout. De natuur kan je dus een handje helpen;
  • Antiworteldoeken;
  • Het voorkomen van uitzaaiingen door het spoedig verwijderen van gevormd onkruid.

 

Wat te doen tegen onkruid in het gazon?

Als je op regelmatige basis wordt geconfronteerd met onkruid in je gazon, raad ik je aan om deze goed te bemesten en bovendien frequent te maaien. Enkele van de meest voorkomende vormen van onkruid in het gazon (denk hierbij aan de brandnetel, distel, zevenblad, heermoes en klaproos) staan er om bekend een hekel te hebben aan regelmatig maaien. Het toepassen van deze preventieve maatregelen tegen onkruid kost een beetje moeite, maar je krijgt er wel een lekker overzichtelijke en mooie tuin voor in de plaats.

Voor het verwijderen van onkruid in je gazon is er een prima middel op de markt. Ook dit middel is van Floramix.

Extra aandachtspunt bij deze stap:

Het onkruid tussen de straatstenen zal in dit geval absoluut het extra aandachtspunt zijn. Als je de hele tuin op orde hebt, zal dit echt lelijk staan als je hier niets aan doet. Zorg er wel voor dat je ook altijd de wortels van het onkruid verwijdert. Alleen zo voorkom je dat het onkruid na het verwijderen in geen tijd terug de kop opsteekt.

In een ander artikel heb ik beschreven hoe je onkruid tussen de straatstenen definitief kan verwijderen.

Stap 4: Kalk strooien bij het onderhouden van je tuin in het voorjaar?

De vierde tip is het strooien van kalk. Het strooien van kalk in je tuin brengt verschillende interessante voordelen met zich mee: Kalk verhoogt immers de zuurtegraad van de bodem van je tuin en zorgt hierbij meteen voor een betere bodemstructuur.

Extra aandachtspunt bij deze stap:

Let wel, strooi alleen kalk wanneer je er zeker van bent dat de grond te zuur is. Is dat niet het geval en ga je toch kalk strooien? Dan loop je het risico om de hele zomer geconfronteerd te worden met een geel gazon!

Let op! Bevinden er zich zuurminnende planten in je tuin?

In dat geval mag je nooit kalk aan de grond toevoegen!

Enkele voorbeelden van bekende, zuurminnende planten zijn de rhododendron, de blauwe hortensia, de toverhazelaar en de heide.

Kalk strooien in het voorjaar?

Deze vierde stap is misschien een beetje vreemd en zal lang niet in elke tuin noodzakelijk zijn. In de basis wordt het namelijk aangeraden om kalk juist niet in het voorjaar, maar wel in het najaar te strooien. Waarom staat het er dan?

Het is echter zomaar mogelijk dat je dit in het najaar bent vergeten…..

Is dat nu een groot probleem? Niet echt!

Belangrijk is wel dat je het dan alsnog zo vroeg mogelijk op het jaar gaat doen (februari – maart). Lees hierover meer verderop in dit artikel bij de stap over het gazon.

Mijn tip:

Vergeet dan niet om in het voorjaar gebruik te maken van een snel werkende kalkkorrel. Met name zeewierkalk biedt een prima oplossing voor jouw probleem. Bekijk anders de kalkproducten van Floramix, die goed voor het strooien van kalk kunt gebruiken.

Stap 5: Bemesten van je tuin

Wil je een echt gezonde tuin? In dat geval moet je tijdens het voorjaar je tuin bemesten.

Je creëert op die manier een voedingsrijke bodem.

We maken een onderscheid tussen twee verschillende soorten mest:

  • Organische meststoffen, met een oorsprong uit de natuur zelf;
  • Kunstmeststoffen, geproduceerd in de fabriek.

Ik ben zelf een grote liefhebber van organische meststoffen. Dit heeft alles te maken met het feit dat ze het natuurlijke proces bevordert. Planten nemen de organische meststoffen niet meteen in zich op. Dit komt omdat het in eerste instantie wordt afgebroken tot mineralen. Dit hele proces gebeurt in de bodem van je tuin. Het gevolg hiervan is een sterker bodemleven evenals een verbeterde grondstructuur.

Is dit hele proces afgerond?

In dat geval is je bodem voorzien van voedingsstoffen die de planten geleidelijk en naar behoefte zullen opnemen. Je hebt ervoor gezorgd dat je bodem in een uitstekende conditie is.

Extra aandachtspunt bij deze stap:

Wil je toch ook gebruikmaken van kunstmeststoffen? Gebruik ze dan vooral als extraatje en bij voorkeur verder in het seizoen. Na de snoei is het bijvoorbeeld de moeite waard om een beetje kunstmeststoffen te voorzien. Kies hiervoor wél de producten met de juiste prijs-kwaliteitverhouding. Ik adviseer je deze producten.

Mijn tip:

Heb je interesse in een deskundig bemestingsadvies? Download het Floramix bemesting adviesrapport (gratis pdf).

Stap 6: Schoonmaken van je terras in het voorjaar

Het onderhouden van je tuin in het voorjaar beperkt zich niet uitsluitend tot het groen dat er in terug te vinden is. Je tuin bestaat immers uit meerdere elementen! Wat bijvoorbeeld ook te denken van het terras en je bestrating?

Voor het schoonmaken terrastegels en het uitvoeren van een grondig terras onderhoud kan ik je aanraden om het onderstaande stappenplan aan te houden:

  1. In eerste instantie moet het losliggend vuil van het terras worden verwijderd door gebruik te maken van een bezem;
  2. Om het onkruid te verwijderen bij het schoonmaken tegels in je terras, kun je het best gebruik maken van een speciale onkruidbezem.
  3. Spuit nu een groene aanslag verwijderaar op je terras. Dit middel is hiervoor speciaal samengesteld en heeft de juiste verhoudingen. Op deze manier kun je eenvoudig je terras schoonhouden zonder dat het je te veel geld, tijd en energie kost.

Mijn tip:

Maak geen gebruik van een hogedrukspuit! Natuurlijk ben je hiermee sneller klaar, maar het brengt ook veel schade aan de uitstraling van je terras. Op deze manier tast je de bestrating aan waardoor er sneller en meer groene aanslag achterblijft. Dat is nu nét niet de bedoeling!

Extra aandachtspunt bij deze stap:

Het is niet noodzakelijk om een groene aanslag verwijderaar te combineren met zeep, chloor of andere schadelijke middelen. Sterker nog, dit wordt ten stelligste afgeraden. Niet alleen heeft dit immers een negatieve impact op de planten in je tuin, maar ook op de nuttige insecten die er in terug te vinden zijn.

Groene aanslag reiniger

Stap 7: Gazononderhoud in het voorjaar

Buiten het terras is ook het gazon een onderdeel van je tuin die in het voorjaar aandacht verdient. De eerste stappen tot het onderhouden van je gazon worden eigenlijk reeds gemaakt in februari.

Het wordt namelijk aangeraden om in deze maand de bodem te gaan kalken. Je moet er wel rekening mee houden dat het gazon (uiteraard) niet bevroren mag zijn en bovendien is het ook aangewezen dat ze niet te nat is.

gazon harken

Neem aan het einde van de maand februari of aan het begin van de maand maart een bodemmonster waardoor je de zuurtegraad kan bepalen.

Ligt de PH-waarde tussen de 5,5 & 6?

Dan is het kalken van je gazon een aanrader.

Dit zorgt ervoor dat je kunt rekenen op twee verschillende voordelen, namelijk:

  1. De groei van mossen zal aanzienlijk worden getemperd;
  2. Het gras heeft de mogelijkheid om de voedingsstoffen uit de bodem beter op te nemen;

Het is van belang om er rekening mee te houden dat je gazon moet worden geverticuteerd. Dit is het proces waarbij de viltlaag die zich op het gazon heeft gevormd wordt verwijderd en kan het gras weer beter kan gaan ademen. Het verticuteren van het gazon in de maand maart wordt uitsluitend aangeraden wanneer het gazon de leeftijd van ten minste 3 jaar heeft bereikt.

Wanneer je voor het eerst het gras moet maaien (maart – april) is als vanzelfsprekend afhankelijk van het weerbeeld tijdens het voorjaar. Overweeg je om een robotmaaier aan te schaffen? Dan raad ik je aan mijn Robotmaaier Keuzehulp eens door te nemen. Hierin leg ik je uit waar je op moet letten als je een robotmaaier wil aanschaffen. Download hier het gratis e-book. 

Extra aandachtspunt bij deze stap:

Voor het bemesten van je gazon kun je het beste wachten tot in april. Het kalken en bemesten van de bodem doe je nooit samen! De functie van de mest zal namelijk teniet worden gedaan door de kalk. De kalk zal chemisch reageren met de “zoute” voedingsstoffen die in de mest zijn terug te vinden. Op deze manier gaan zeer veel voedingsstoffen of mineralen verloren waardoor de mest haar doel voorbijschiet.

Mijn tip:

Mijn tip met betrekking tot het gazon bestaat eigenlijk uit meerdere tips. In dit kader wil ik je eigenlijk doorverwijzen naar het artikel dat ik speciaal heb geschreven over het aanleggen en onderhouden van een gazon. Mijn tip in dit geval is het lezen van dit artikel!

Stap 8: Snoeien als belangrijk onderdeel van het tuinonderhoud

Het snoeien is een zeer belangrijk onderdeel van het tuinonderhoud in het voorjaar.

Je planten verzorgen door ze bijvoorbeeld tijdig te voorzien van de nodige voedingsstoffen is natuurlijk slechts één ding, maar je moet er namelijk ook voor zorgen dat ze steeds over voldoende ruimte beschikken waardoor ze mooi kunnen groeien.

Snoeischaar/snoeigereedschap

Snoeien doet dus bloeien!

Daarnaast zorgt het snoeien ervoor dat niet alleen je vaste planten, maar bijvoorbeeld ook je heesters netjes in vorm blijven.

Vooraleer je gaat beginnen met snoeien is het in eerste instantie van belang om goed het gereedschap te controleren waar je gebruik van gaat maken. Een botte snoeischaar hanteren kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er rafels rond de snoeiwond ontstaan. Dit kan aantasting van onder meer schimmels als gevolg hebben. Bovendien spreekt het voor zich dat snoeien met behulp van niet voldoende scherp gereedschap ook allesbehalve comfortabel en efficiënt is.

Mijn tip:

Wees niet te angstig bij het snoeien van je tuinplanten. De natuur is sterk genoeg om te “herstellen” en opnieuw aan te groeien na een goede snoeibeurt. Je helpt een plant meer door een wat rigoureuze snoeibeurt, dan dat je té voorzichtig bent en de plant de ruimte ontneemt.

Wanneer snoei ik mijn tuinplanten?

In dat geval is het van belang om rekening te houden met de volgende belangrijke uitgangspunten met betrekking tot de periode wanneer je ervoor kiest om je tuinplanten te snoeien:

  • Je heg snoeien kan perfect tijdens het voorjaar gebeuren. Alle heesters welke na juni bloeien, worden in het voorjaar en na afloop van de vorstperiode gesnoeid;
  • Er is wat onduidelijkheid over de periode waarin het snoeien van een coniferenhaag dient te gebeuren. In principe is het advies om dit in de zomer te doen, maar veel mensen snoeien ze niet één, maar wel twee keer per jaar. Als je ervoor kiest om twee keer te snoeien, snoei dan de eerste keer in mei en de tweede keer in september. Zo beschik je altijd over een echt mooi gevormde coniferenhaag.
  • Wanneer moet ik mijn heg snoeien? Het is een vaak gehoorde vraag waar ik helaas niet zomaar een antwoord op kan geven. Voor verschillende hagen geldt namelijk dat ze perfect tijdens het voorjaar gesnoeid mogen worden terwijl je voor andere beter wacht tot in of zelfs na de zomer. Verschillende hagen worden bij voorkeur pas in september gesnoeid.
  • Je vaste planten snoeien? Dat doe je in het voorjaar! De maand maart leent zich dan ook veruit het beste voor het knippen van de oude delen van je planten. Hou er wel rekening mee dat planten snoeien in bepaalde gevallen ook nog in de zomer dient te gebeuren. Kies je voor de zomersnoei? Dan is het zomaar mogelijk dat vaste planten in bloei blijven tot in de maand oktober. Zo kan je tot in het najaar genieten van een mooi kleurenspektakel in je stukje paradijs.

Extra aandachtspunt bij deze stap:

Heb jij net zoals zoveel andere mensen ook rozen in je tuin? In dat geval moet je er rekening mee houden dat deze in drie verschillende fasen gesnoeid dienen te worden. De eerste snoei dient tijdens het voorjaar (bij voorkeur in de maand maart) te gebeuren. Let wel op dat er geen vorst meer wordt voorspeld. Door je rozen in het voorjaar te snoeien zal je kunnen vaststellen dat de groei vanuit de basis van de plant kan worden gestimuleerd.

Stap 9: Ga de strijd aan met ongedierte

Elk jaar opnieuw moeten veel mensen noodgedwongen de strijd aanbinden met ongedierte in hun tuin. Dat is vervelend. Het kost namelijk niet alleen een behoorlijke dosis energie, daarnaast is het ook nog eens zo dat het je tuin kan beschadigen. Zeker als je het verkeerde “wapen” gebruikt…..

Een eenvoudige oplossing voor veel mensen die eigenaar zijn van een tuin, is om gebruik te maken van insecticiden. Dit is een optie, maar je dient er wel rekening mee te houden dat je op deze manier alle insecten in de tuin treft. Het gaat hierbij dus niet alleen om het ongedierte, maar ook om bijvoorbeeld nuttige roofinsecten zoals spinnen. Bovendien is het algemeen bekend dat het gebruik van insecticiden uiteraard bijzonder slecht is voor het milieu. Probeer het gebruik ervan dus zoveel mogelijk in te perken of gewoon helemaal uit te sluiten.

Hoe kan je dan verlost geraken van het ongedierte in de tuin?

Bovenstaande is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar hoe kan je dan verlost geraken van het ongedierte in de tuin? Dit kan op verschillende manieren:

In eerste instantie moet je ervoor zorgen dat je over een gezonde tuin beschikt die over een goede weerstand beschikt. Dit doe je met je planten in een goede, voedingsrijke bodem. Hiermee kun je al behoorlijk wat narigheid voorkomen.

Controleer bovendien regelmatig of je geen afwijkingen of schade vaststelt aan planten. Is dat wel het geval? Pak de kern van het probleem dan meteen aan. Op deze manier voorkom je een verdere verspreiding van het ongedierte in kwestie. Kies hiervoor een product van Floramix. Deze producten hebben een natuurlijke basis en hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Wil je er zeker van zijn dat niet je volledige tuin in één keer ten prooi valt aan ongedierte? Met een diversiteit aan planten maak je deze kans al een stuk kleiner.

Mijn tip:

Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen. Waarom laat je de natuur niet zelf een handje helpen? Het voorjaar vormt een uitstekende periode om je tuin “vriendelijk” te maken voor insecteneters. Denk hierbij niet alleen aan vogels, maar ook aan kikkers en padden die zich maar wat graag bij je vijver zullen nestelen. 

Extra aandachtspunt bij deze stap:

Heb je één of meerdere fruitbomen in je tuin staan? Zorg er dan voor dat afgevallen fruit zo snel mogelijk wordt verwijderd. Rottend fruit trekt namelijk in een zeer korte tijd veel ongedierte aan.

Stap 10: Verzorg ook je vijverplanten bij het onderhouden van je tuin

De tiende en laatste stap die deel uitmaakt van dit stappenplan, heeft betrekking tot de vijver die zich mogelijk in je tuin bevindt. Veel mensen denken dat plantverzorging niet hoeft te worden toegepast op hun vijver, maar niets is minder waar! Ook hier zijn er namelijk vaak verschillende planten in terug te vinden.

Wist je bovendien dat deze planten ervoor kunnen zorgen dat alle zuurstof uit het water wordt getrokken waardoor vissen niet (meer) kunnen overleven? Door gebruik te maken van speciale mesttabletten kan je dit probleem gelukkig op een efficiënte en financieel interessante manier voorkomen.

Extra aandachtspunt bij deze stap:

Het wordt tijdens het voorjaar altijd aangeraden om een grondige controle van je vijver uit te voeren. Tijdens deze controle haal je de zwakke en dode planten weg. Vervang ze echter niet allemaal in één keer. Doe je dat wel, dan krijg je namelijk minstens tijdens één bepaalde periode in het jaar te maken met een wel erg kaal uitziende vijver. Dat lijkt op het eerste gezicht slechts een klein probleem, maar zo komt ook het biologisch evenwicht in gevaar. Omwille van deze reden wordt het sterk aangeraden om bij elk voorjaarsonderhoud één of maximaal twee plantengroepen onder handen te nemen.

Mijn tip:

De kans is bijzonder groot dat de (strenge) winter bepaalde schade heeft aangebracht aan de vijver en het leven dat er zich in bevindt. De lente is de meest aangewezen periode van het jaar om deze schade te herstellen. Zo ben je voor de rest van het jaar verzekerd van een optimaal uitziende en echt gezonde vijver.

Het onderhouden van je tuin in het voorjaar

Ik hoop dat dit stappenplan voor het onderhouden van je tuin in het voorjaar je heel wat heeft bijgebracht. Als je dit stappenplan volgt, en de talrijke informatie in de praktijk toepast zul je jouw tuin op een efficiënte wijze klaarstomen voor de rest van het jaar!

Stap 11 bij het onderhouden van je tuin in het voorjaar

Ik had je natuurlijk ook nog een welverdiende stap 11 beloofd en die belofte kom ik natuurlijk na. Dit is wellicht de belangrijkste stap waarin ook mijn tip en aandachtspunt op een mooie manier samenkomen:

Geniet lekker van je mooi onderhouden tuin!

Ben je al druk met de voorbereidingen voor het voorjaar, maar wil je graag nog wat inspiratie opdoen? Kijk dan eens in mijn Tuinideeën Gids waar ik 80 tuinideeën deel. Download hier de gratis gids. 

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
A.Evenboer
Door

A.Evenboer

op 03 Mar 2018

Peter waar kan ik Floramix kopen of bestellen

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 04 Mar 2018

Via https://floramix.nl" target="_blank" rel="noopener nofollow">floramix.nl. Gebruik de (introductie) kortingscode flora2018 om gebruik te maken van de lopende aanbieding.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!